Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Zelf zeezout maken (voor forumleden vlakbij de kust, of strandwandelaars)


henkg

Aanbevolen berichten

Commercieel winnen van zeezout is in ons klimaat niet rendabel.

Op heel kleine schaal is het ook niet rendabel, maar kan het wel, juist in de wintermaanden. De CV staat dan immers toch aan, en je wilt wellicht ook de lucht iets minder droog maken, met zo’n verdampbakje of een natte handdoek.

 

Haal een paar liter zeewater, van een schone plek (dus b.v. niet uit de Westerschelde).

Voorbewerking: eerst het zeewater filtreren door een koffiefilter, of dubbel keukenpapier in een zeef.

Daarna een kwartiertje koken om te steriliseren.

Vul een platte bak met het zeewater, zet de bak op een CV radiator, en wacht (een paar weken). Klaar!

Elke liter zou ongeveer 30 a 35 gram zeezout moeten opleveren.

Platte bak: van voedselveilig kunststof, of glas (b.v. ovenschaal). Metaal en zout gaan slecht samen.

 

Bij mij, van iets minder dan 2 liter (Oosterschelde, Zijpe):

2015120715405729041449499821.jpg

(aangegeven gewicht is excl bekertje a 6 gram)

 

Inkoken gaat uiteraard een stuk sneller. Dat is wel veel duurder, zeezout kopen is dan milieuvriendelijker en goedkoper. Ter vergelijking: 500 gram zeezout kost ongeveer 1,30. Daarvoor moet je 16 liter zeewater laten verdampen.

 

Ook al ga je dit niet doen: wel leuk om echt te zien hoeveel zout er in zeewater zit.

1120183653         2023_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hoe weet je of het zeewater niet erg vervuild is?

Tja, wat is schoon zeewater?

Kijken naar de zwemwaterkwaliteit biedt geen soelaas. Een vervuiling met b.v. zware metalen is niet echt bedreigend om in te zwemmen, toch lijkt het me sterk af te raden om van dat water zeezout te winnen.

Blijft over: gezond verstand.

 

Hersenspinsels (absoluut niet onderbouwd met zinnige referenties):

- Westerschelde: Nee. Veel scheepvaart, veel industrie, vervuiling vanuit de Schelde. Toch zou ik daar -alleen tijdens hoogwater- bij Breskens of ten westen van Vlissingen niet moeilijk over doen, vers zeewater stroomt dan immers als een jekko naar binnen.

- Niet in de nabijheid van riviermondingen/spui-sluizen (b.v. Nieuwe waterweg; Noordzeekanaal), zeker niet bij hoge afvoeren van rivierwater. Het vervuilde rivierwater is dan weliswaar verdund door regenwater, maar de kans bestaat ook dat riolen overlopen, en naar zee geloosd worden.

- Niet bij drukke stranden.

- Alleen rondom hoogwater.

- Niet bij warm weer (?)

 

Wanneer is het hoogwater:

http://waterinfo.rws.nl/#!/details/publiek/waterhoogte-t-o-v-nap/184/Waterhoogte___20Oppervlaktewater___20t.o.v.___20Normaal___20Amsterdams___20Peil___20in___20cm

http://getij.rws.nl/getij_resultaat.cfm?location=KRAMMSZWT

Wel even jouw locatie kiezen!

 

Disclaimer: alleen persoonlijke hersenspinsels, ik weet niets van vervuiling in/van zeewater.

1120183653         2023_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 year later...

Een weekje geleden weer eens begonnen. Van de 4 liter is inmiddels al ongeveer een liter verdampt.

2017011615212697001484576781.jpg

Het zou ongeveer 130 gram droog zeezout moeten opleveren. Weinig, en gedoe, maar in dit jaargetijde geen energieverspilling: verwarmen en de lucht in huis iets vochtiger krijgen moet ik toch, dus dan maar zo. Gewoon leuk.

(De afdekking is uiteraard geen folie (want het water moet kunnen verdampen), maar horrengaas, tegen stof en beestjes).

1120183653         2023_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

zeker leuk!

 

(en wbt die energie, 4 liter verdampen kost ongeveer 4x 2256 kJ =ong 9000kJ

als je radiator een vermogen heeft van 1 kW = 1000J/s en hij mag er 4 weken = 4x 7x24x 3600 seconden =ong 2.400.000 seconden over doen is dat 3,7 J/s dus maar 0,37 % van zijn vermogen; reken ik het opwarmen van zeetemp naar verdamptemp ff niet mee

de kamer wordt dus niet echt veel kouder of zo...de RobO houdt van sommetjes )

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik houd ook van sommetjes.

Toch heb ik het sommetje in dit geval niet gemaakt, omdat er in dit geval geen sommetje is.

 

- Verwarmen moet ik toch, anders heb ik het te koud

- Water verdampen moet ik toch, in de winter is het te droog in huis

Of ik nu radiatorbakjes, een natte handdoek over de radiator, of een bakje met zeewater op een radiator gebruik, maakt niet uit.

Als er hier al sprake is van een vergelijkend sommetje, dan is het verschil nul.

 

Het wordt anders als we het verwarmen van droge lucht gaan vergelijken met het verwarmen van vochtige lucht. Vochtige lucht verwarmen kost meer energie. In een gesloten systeem raakt die energie niet kwijt, maar het systeem is niet gesloten: condens op de ramen en ventilatie doet die extra energie deels verdwijnen naar buiten.

 

Tegenargumenten. Kom maar op. Altijd leuk om een boom op te zetten, en deze winterperiode is niet geschikt om echte bomen op te zetten.

 

PS. Haarlem -> (zee)water, is toch niet zo ver? Dan wel op de fiets, en alleen als vervangend ritje, anders moet de verbruikte fietsenergie weer gecompenseerd worden door meer eten. Lastige extra parameter in het energiesommetje …

1120183653         2023_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 weeks later...

Het zou ongeveer 130 gram droog zeezout moeten opleveren

 

Dat schreef ik op 16 januari.

Nu is alle water verdampt, en de oogst is:

zeezout2017jan82121486228517.jpg

139 gram van 4 liter.

 

Morgen maar weer eens even 4 liter halen. Water verdampen moet ik in deze tijd toch (CV aan, te droog in huis), dan maar zeewater.

Vroeg op, want morgen om 09:00u is het hoogwater hier.

1120183653         2023_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 maand later ...
  • 4 weeks later...

Ontzettend leuk idee, maar toch heb ik mijn bedenkingen. Eerlijk gezegd zou ik het zelf nooit doen.

Ben echt niet bang voor een beetje verontreiniging, maar water uit het - zeer druk bevaren - Noordzeekanaal zou ik nooit gebruiken.

En zeker niet voor kinderen. Even een paar citaten:

 

http://www.ecomare.nl/ecomare-encyclopedie/natuurlijk-milieu/waterhuishouding/zeewater/

"Toch zitten er nog te veel zware metalen en pesticiden in zeewater. "

 

https://www.noordzeeloket.nl/functies-en-gebruik/waterkwaliteit/

"Ook de scheepvaart draagt bij aan de emissie van verontreinigende stoffen."

 

http://www.worldfishmigrationfoundation.com/images/editor/files/presentatie_nzk_01_arjen_kikkert.pdf

Uit de Ecologische Verbindingszone Noordzeekanaal en ommelanden:

"Nederland voldoet niet aan de doelen voor de chemische en ecologische waterkwaliteit uit de Kaderrichtlijn Water.

Bovendien komt in zee nog altijd steeds meer zwerfvuil voor."

 

Het is niet mijn bedoeling om in dit draadje een discussie te starten. Laat iedereen vooral zelf oordelen

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Over schoon (?) zeewater, inderdaad belangrijk, zie het 4e bericht op de eerste pagina van deze post (mijn "disclaimer"):

zelf-zeezout-maken-voor-forumleden-vlakbij-de-kust-of-strandwandelaars-t19259.html#p298059

 

Ik zelf gebruik Oosterschelde water (op 500 meter van mijn huis). Binnen een paar kilometer daarvan zijn vele mossel(hang)culturen. Mosselen filteren vele liters water per dag. Verontreinigingen zullen deels in de mossel terechtkomen (denk ik, geen referenties).

Voor zeezoutwinning gaat het hier om een paar liter zeewater op een jaarconsumptie. Anders wordt het als je je totale drinkwaterbehoefte haalt uit ontzilt zeewater (wederom geen referenties).

Wat blijft: gebruik alleen schoon zeewater.

1120183653         2023_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 year later...

Het is al fris, en het wordt de komende tijd behoorlijk koud.

CV slaat dus vaak aan, en het wordt te droog in huis.

Mijn luchtbevochtiging annex zeezout fabricage is vanochtend weer begonnen.

Precies hoogwater om 08:00u. En weinig wind uit ZO zodat er geen water mijn laarzen inloopt:

2018111508173230641542271525.jpg

1120183653         2023_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 years later...

Ontdekkingsreizigster.

 

Ik dacht dat ik heel origineel was, wat een verrassing!           Met een zonne-oven kost t niets, en word t mischien ook wel gekookt (gestereliseerd).            Plus t gaat snel.           Eerst heb ik t zeewater op t gasfornuis verdampt, daarna er leidingwater bij gedaan, en dat vervolgens ook weer verdampt.             T zout wat ik niet een tweede keer in leidingwater had gekookt/verdampt lijkt sterker/zouter te smaken, maar heeft lijkt wel ook een beetje een raar nasmaakje.         De tweede leidingwater verdamping deed ik om t proberen te zuiveren.           Als we nou met zn alle zelf zeezout gaan maken dan hoeven mischien de dijken niet zo omhoog, (flauw grapje).

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

hoi

ik snap even niet waarom de tweede keer verdampen een ander smaakje kan geven

eerst leidingwater erin daarna verdampt het er weer uit

alleen niet verdampte stoffen uit het leidingwater blijven over maar dat is vrijwel niks toch?

Link naar reactie
Delen op andere sites

 

 

De eerste keer had ik t op een heel laag pitje laten verdampen, dus zonder te koken.       De tweede keer minstens een halfuur wel laten koken (om t te stereliseren), mischien maakt dat t verschil?         Plus de kalk (uit t leidingwater)?          Mischien zijn er ook natuurkundige procesjes aan de gang die we niet kennen.        

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nog  iets,   als t plankton uit t zeewater na t verdampen op t zout achterblijft, zou dat t verschil in smaak mischien kunnen geven.         Je hebt dierlijk en plantaardig plankton, en dat zal heus wel dan van smaak (structuur) veranderen als t  gekookt word denk ik.          Mischien is zo gekookt zeezout wat lekkerder (smaken verschillen) en gestereliseerd (veilliger), maar ongekookt zeezout wellicht wat gezonder?           Die planktonnetjes bevatten (uiteraard?) Ook allerlei goede stofjes,vitaminen (zou je denken) die je door koken verliest.               Toch blijft de vraag (maar) door mn kop spoken of t plankton niet toch ook weg kan verdampen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...