Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Zelfgemaakte pesto's


Miranda Pelzers

Aanbevolen berichten

Hi allen,

 

Mocht je basilicum, peterselie, knoflook of andere kruiden in je moestuin hebben staan, probeer dan eens een lekkere verse pesto mee te maken. Mijn inziens gebeurt veel te weinig, aangezien een verse pesto zo gemaakt is en de smaak overtreft op alle fronten de potjes uit de supermarkt.

 

Het lijkt me daarom leuk hier pesto recepten te verzamelen. Om een voorzetje te geven zal ik hier mijn favoriete recept opsommen:

 

Ingrediënten

0,5 teentje knoflook

1 snufje grof zeezout

25 gram basilicum één plantje/bosje is circa 25 gram

15 gram pecorino kaas

30 gram Parmazaanse kaas

10 gram pijnboompitten

40 milliliter olijfolie zacht van smaak

1 el citroensap naar smaak toevoegen

 

Dit recept is genoeg voor 100 gram aan verse groene pesto. Doe alle ingrediënten stapsgewijs in een vijzel of een keukenmachine.

 

Probeer eens te combineren met andere groene kruiden en laat hier weten wat je ervaring is.

 

Succes en geniet ervan!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Er is natuurlijk nix mis met een verzameltopic voor pesto-recepten, ben het alleen ook niet eens met de stelling dat er weinig pesto gemaakt zou worden...

Das toch echt wel waarom ik zoveel Basilicum heb staan.

 

En met de volgende bewering"... Aangezien zelf pesto maken in een handomdraai is gepiept..." ben ik het ook gehéél niet eens. Het bereiden van pesto in een vijzel kost best wel veel tijd, moeite en doorzettingsvermogen. Das echt geen kwestie van één "handomdraai" maar een kwestie van heel veel handomdraaien...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hoi Loes,

Na een rondje zoeken kwam ik het onderwerp niet specifiek tegen op dit forum ,vandaar.

 

Het klopt dat een complete plant meer weegt dan 25 gram, echter gebruik ik uitsluitend de basilicum blaadjes voor door de pesto. Dan staat 1 plantje ongeveer gelijk aan 25 gram. Dit heb ik afgewogen, maar elke plant verschilt uiteraard. Wat extra basilicum kan nooit kwaad.

 

Verder ben ik benieuwd of er mensen op dit forum zijn die ook wel eens iets anders gebruiken dan rucola, basilicum of peterselie om pesto mee te maken en wat hun ervaring hiermee is.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Je kan echt gaan "spelen" met de ingrediënten van pesto als je wat kruiden in de tuin hebt en evt notenbomen.

Zelf ben ik niet zo'n fan van pijnboompitten.

 

Heb o.a. varianten gemaakt met rozemarijn en walnoten, zongedroogde tomaten, kervel en hazelnoot, noem maar op eigenlijk.

Link naar reactie
Delen op andere sites

En met de volgende bewering op de site: "... Aangezien zelf pesto maken in een handomdraai is gepiept..." ben ik het ook gehéél niet eens. Het bereiden van pesto in een vijzel kost best wel veel tijd, moeite en doorzettingsvermogen. Das echt geen kwestie van één "handomdraai" maar een kwestie van heel veel handomdraaien...

ik speel vals met de hakmolen. dan is het wel in een handomdraai gepiept.

 

Hoi Loes,

 

Na een rondje zoeken kwam ik het onderwerp niet specifiek tegen op dit forum ,vandaar.

 

Het klopt dat een complete plant meer weegt dan 25 gram, echter gebruik ik uitsluitend de basilicum blaadjes voor door de pesto. Dan staat 1 plantje ongeveer gelijk aan 25 gram. Dit heb ik afgewogen, maar elke plant verschilt uiteraard. Wat extra basilicum kan nooit kwaad.

 

Verder ben ik benieuwd of er mensen op dit forum zijn die ook wel eens iets anders gebruiken dan rucola, basilicum of peterselie om pesto mee te maken en wat hun ervaring hiermee is.

 

tja met 2 posten (zonder voorsteltopic) kan ik natuurlijk niet verwachten dat de zoekmachine al optimaal wordt benut.

Aan de linkjes van Erny heb je inmiddels kunnen zien dat je aanname niet helemaal juist is.

 

heb je zelf eigenlijk een moestuin? in de moestuin kunnen de planten heel wat groter kan worden dan een bosje/plantje supermarkt basilicum.

even voor het idee, basilicum kan 30 tot 100cm groot worden zeker als je regelmatig snoeit voor bijvoorbeeld de pesto

Link naar reactie
Delen op andere sites

Verder ben ik benieuwd of er mensen op dit forum zijn die ook wel eens iets anders gebruiken dan rucola, basilicum of peterselie om pesto mee te maken en wat hun ervaring hiermee is.

 

Ja hoor : Zevenblad heb er genoeg van groeien helaas

 

Recept gewoon van internet ( http://www.eerlijketafel.nl/?page_id=743 ) geplukt:

 

twee flinke handenvol vers zevenblad

smakelijke olijfolie, liefst extra virgine

1 citroen

2 el pijnboompitten, of zonnebloempitten of hazelnoten

2 el parmezaanse kaas

zeezout

versgemalen zwarte peper

 

 

Hazelnoten momenteel genoeg te rapen overal én ik moet mn nieuwe rasp uitproberen (kaasrasp van tupper maar er kunnen ook nootjes mee en chocolade) dus heb m weer eens gemaakt. Smaken verschillen; ik vind m wel iets hebben!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Platte peterseliepesto:

 

2 flinke handen vol platte peterselie (ik gooi de steeltjes er ook door)

klein handje pijnboompitten, walnoten of amandelen (eventueel eerst roosteren in droge koekenpan)

1 grote teen knoflook (of meer naar smaak)

rasp van 1 citroen (liefst een biologische)

1 handvol geraspte pecorino of parmezaan of een andere harde kaas

en olijfolie

evt nog wat zout en peper naar smaak.

 

Hoeveelheden ben ik niet zo goed in want ik doe altijd maar wat, maar zoiets is het wel

 

 

 

En (nog niet geprobeer omdat het loof van mijn worteltjes opgevreten was) maar volgens een klant in de natuurvoedingswinkel waar ik werk is worteltjesloof ook heel erg lekker om pesto van te maken. Zij maakt het altijd op dezelfde manier als gewone pesto van basilicum, dus met parmezaan, pijnboompitten, knoflook en olijfolie.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 8 maanden later ...

Brandnetelpesto:

 

Voor 2 flinke eters.

-vergiet vol brandneteltoppen

-klein handje cashewnoten

-2 grote tenen knoflook (of meer)

-flinke hand vol geraspte pecorino kaas

-extra virgin olijfolie een paar flinke scheuten

-rasp van een citroen

-sap van een halve citroen

- 250 à 300 gram spagetti of andere pasta

- wat kookwater van de pasta

-zout en peper naar smaak

 

Kook de pasta terwijl je de pesto maakt.

Blancheer de brandnetels een minuutje in kokend water. Laat uitlekken en doe in de keukenmachine samen met de rest van de ingrediënten en vermaal het tot een pasta.

Je kunt de pesto tot de gewenste dikte verdunnen met olijfolie, maar ik vind het lekkerder (en minder vet) om deels kookwater van de pasta te gebruiken.

Proef de pesto en breng eventueel verder op smaak met zout en peper. En roer door de pasta.

 

Toevallig had ik cashewnoten in huis en pecorino, maar met andere noten en kaas is het vast ook lekker.

Link naar reactie
Delen op andere sites

De pesto van zevenblad maak ik best vaak, ook een mix van zevenblad en basilicum. Er zijn best veel pesto receptjes de revue gepasseerd ,maar die staan vaak los in allerlei posten. Wel leuk om alles te bundelen in een topic zo. Kun je gelijk je site aanvullen

 

Advocado pesto

1 rijpe advocado, verwijder de pit, en snij m in stukjes.

2 tenen knoflook,

theelepel citroensap

verse basilicumblaadjes

oude kaas

olijfolie.

pijnboompit,of andere noten die je hebt.

Ik mik alles in mn keukemachine,mix het ,en klaar!

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 years later...

Hi Angela,

Invriezen gaat super goed!

Ik doe het in ijsblokjes-vakjes (die van hard plastic). En als eenmaal bevroren leegkiepen in een hersluitbaar diepvrieszakje. Dan kun je pakken wat je nodig hebt. Sommige mensen voegen trouwens de kaas pas toe na het invriezen. Maar dat heb ik nooit gedaan dus weet niet of het veel verschil maakt. Ik ben in ieder geval erg tevreden over ingevroren pesto. Net of je in de winter een potje zomer door je pasta roert.

Oh ja. Wel dikker maken dan voorgeschreven. Neemt minder plek in en olie kun je makkelijk toevoegen naderhand.

wees bevriend met kleine dingen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...