Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Ziekte in tomatenplant?


Sonaya

Aanbevolen berichten

20160706144454-1resized277441467833510.jpg20160706144445-1resized168961467833521.jpg20160706144428resized178551467833531.jpgHi allemaal,

 

Ik heb maar 1 tomatenplant die altijd heel gezond was, maar nu ineens bruine vlekken op het blad heeft . Zie foto's svp. Wat is dit, wat kan ik er aan doen en is het besmettelijk voor mijn cherrytomaat en peper?

 

Gr. Sonaya

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik denk toch echt aan een combi gebreksziekte. Je tomaat staat in een pot, dus er ontstaat vroeg of laat een beperking in nutriënten, als je niet bijmest.

Heb je verse grond gebruikt?

 

O.a. beginnende chlorose tussen de nerven in combinatie met de potcultuur, zou best eens simpelweg N gebrek kunnen zijn.

Probeer eens een boost met Pokon en kijk hoe de nieuwe bladeren eruit zien.

 

De symptomen zijn niet typisch die van N gebrek. Maar niets zo moeilijk als een combi van gebrek van 2 of meer nutriënten, zoals gebrek aan stikstof en molybdeen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bedankt voor je reactie.

Ik dacht dat het iets van roetdauw was.... Maar jij denkt dus aan een gebrek aan voedingsstoffen.

Met N gebrek bedoel je nutriëntengebrek?

 

Zou het ook door de vele regenval van de laatste weken kunnen komen? Of krijg je daar niet zulke bladeren van...?

 

Plant staat in moestuin-potgrond. 1x per week geef ik mijn planten wat plantenvoeding met stikstof geloof ik (eigenlijk voor zomerbloeiers maar verkoper kwekerij zei dat het ook goed voor mijn groentenplanten is). Kan nu helaas niet kijken wat de samenstelling is, want ben op mijn werk.

 

Boost met Pokon: welke Pokon? Je hebt nl zoveel soorten (oa. Universeel en voor Tuinplanten/Moestuin etc).

 

Ik ga thuis wel even een foto van dat potje voeding maken en hier plaatsen zodat je kan zien wat erin zit. Misschien is dat wel voldoende en hoef ik niet weer apart Pokon te kopen

 

Gr. Sonaya

Link naar reactie
Delen op andere sites

DIt is geen roetdauw.

Wat is dat witte spul op de grond in je pot (foto 1)?

Vraag me idd, af of de zomerbloeier plantenvoeding gebalanceerd genoeg is voor je tomaten. Zomerbloeiers moeten vooral bloeien en liefst niet teveel blad aanmaken. Voor bloei is kalium nodig (K). Dat zal voldoende aanwezig zijn in zomerbloeier voeding. Dat is ook nodig voor een goede tomaat ontwikkeling. Ik zie op je foto's dat de tomaten best goed groeien. Eigenlijk best spannend wat het eindresultaat zal zijn.

 

Om op de vragen terug te komen: N gebrek is stikstofgebrek. De N staat niet voor nutriënten.

Van regenval krijg je niet zulke bladeren.

Pokon staat voor mij voor een geconcentreerde voedingsoplossing van nutrienten, waarmee je een boost kunt geven. Met tal van andere merken lukt dat natuurlijk ook prima.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb ook zo iets op een paar van mijn tomaten planten in de kas (lijkt vooral op foto 1 van jou). Dat is ook gelijk op de plaats in de kas waar een plas is ontstaan door de regen. Dat stukje is net wat lager. Dus voor mijn gevoel wel door veel water. Ik vermoed dus een combi: veel water maar ook door het water is de voeding misschien uitgespoeld. Had laatst een zakje tomaten voeding van dcm gekocht om te proberen, dat ga ik nu gebruiken om bij te mesten.

 

Hier trouwens een linkje die ik ergens op de forum gevonden had over te korten. Misschien heb je hier iets aan:

http://www.420magazine.com/gallery/data/500/malady_chart.jpg

En nog een met foto's van tomatenblad:

http://www.haifa-group.com/knowledge_center/crop_guides/tomato/plant_nutrition/nutrient_deficiency_symptoms/

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat witte spul in de potten is schelpengrind;

 

Er heerst een ware naaktslakkenplaag in mijn tuin. Ik heb een normale achtertuin met in pot Petunia's en Afrikaantjes, 3 tomatenplanten, 1 peper en 1 munt en daarnaast nog een klein kweekkasje op poten met een deksel erop. Die beesten komen echt overal en eten alles op, zelfs de munt waar slakken volgens kenners niet eens van houden. Ik heb dure koperringen geplaatst (kruipen ze gewoon overheen ), schelpengrind in potten gedaan, sproei bewust 's avonds de tuin niet meer omdat dat slakken aantrekt in het donker, korrels gestrooid, biervallen geplaatst, maar het helpt allemaal niets. Elke ochtend en avond ben ik op slakkenjacht, verzamel ze in een emmer water en gooi ze ver weg aan de overkant van de straat aan de voorkant weg. Toch wordt elke dag weer alles opgegeten, zo ook mijn tuinkruiden in het kasje, vooral basilicum en koriander...en zelfs peterselie!. Het kost me allemaal een vermogen en alle moeite die ik in mn planten steek is allemaal voor niets. Ook mijn cherrytomaatjes en zelfs mijn pepers eten ze op! Ik zal een foto plaatsen, dan zie je de slak half in een peper zitten .

 

Ook plaats ik een foto van de samenstelling van de voeding (eigenlijk voor zomerbloeiers) die ik 1x per week geef; is dit voldoende voeding of moet ik wat anders geven? En weet nog steeds niet welke Pokon er wordt bedoeld, er zijn veel verschillende Pokons.

 

1gjc75.jpg

 

t8wz81.jpg

aangepast door Gast
Link naar reactie
Delen op andere sites

dit is erg lekenpraat van mij, maar ik ben aan het starten met een moestuin en ben er veel over aan het lezen. over de ziekte kan ik helaas weinig zeggen en slakken zijn stout, maar ja daar heb je ook niets aan

 

maar wat ik van het lezen weet, is dat ik denk dat je andere voeding moet gebruiken. of moet: beter kan gebruiken. deze voeding bestaat vooral uit stikstof en ik heb op meerdere plekken gelezen dat de plant (o.a. tomaatjes en boontjes) alle energie gaat steken in de bladeren en groei en niet in de aanmaak van tomaatjes. moestuinvoeding heeft in verhouding minder stikstof en meer kalium en schijnt daardoor meer te doen voor vruchtvorming.

 

oh blond zie nu pas dat er wel 25% kaliumoxide in zit. dus wie weet ben ik wel onzin aan het praten

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb ook geen verstand van bemesting, ik gooi hier en daar gedroogde koemestkorrels en verder moeten de planten het maar doen met de compost die ze begin dit jaar hebben gekregen. Maar mijn tomatenplanten in de voortuin hebben ook van die donkere vlekjes, en omdat dat een magnesiumtekort zou kunnen zijn heeft een van de twee als test vandaag een soepje gekregen van gestampte pijnboompitjes met cacao, Ik ben stikbenieuwd of dat resultaat heeft, kwaad kan het volgens mij niet.

 

Maar Sonaya, jij hebt inderdaad wel bizar veel slakken. Ik bedoel, iedereen heeft nu bizar veel slakken , en bij mij zaten ze ook op de knoflook , maar door al het wegvangen zou het toch minder moeten worden.

 

Zou het kunnen dat ze buiten jouw tuin (bij je buren dus) uit hun eitjes komen en naar jou trekken? Of misschien heb je zelf toch ongewild ergens een veilige broedplaats? Ik heb nu zelf heel veel jonge naaktslakken in de bierbakjes, vooral langs de randen van mijn gras, dat is een ideale plek voor eitjes, vrees ik.

Link naar reactie
Delen op andere sites

De voedingsoplossing die je geeft is ook een soort Pokon. Of de samenstelling gebalanceerd genoeg is voor je tomatenplant, vraag ik me af, maar als je juist doseert, kan je plant geen tekort hebben aan stikstof.

Ik zou zelf niet elke week voedingsoplossig geven aan een tomatenplant, ook al staat deze in een pot. Als je verse potgrond gebruikt en je stopt er enkele Osmocote staafjes in (volgens dosering) of i.p.v. Osmocote wat koemestkorrels, misschien wat aangevuld door wat kaliumbemesting vlak voor de vruchtzetting , dan zou dit voldoende moeten zijn.

 

Ik heb geen idee meer wat dit zou kunnen zijn. Magnesium gebrek zou ook kunnen zoals pippi aangeeft, maar dat zit ook in de voeding. Gezond zien de bladeren er niet uit, maar je tomaten lijken het prima te doen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 4 weeks later...

En deze 2 cherrytomaten dan? Steeds meer geel blad vanaf onder en uiteindelijk dood blad.

 

Door het vele slechte weer met veel regen? Maw te nat?

 

En moet ik alle gele (of pas dode?) bladeren en de dode takken (slap en kleurloos) wegknippen?

 

Gr. Sonaya

 

20160805094003resized58071470383294.jpg20160805094009resized54481470383306.jpg

Link naar reactie
Delen op andere sites

Sonaya, deze tomaat heeft het wel erg moeilijk. Je ziet dat de jongere bladeren nog wel enigszins groen zijn. De beschikbare stoffen worden uit de oudere gehaald ten gunste van de nieuw gevormde. Dit is een bekende strategie van de plant bij tekorten.

Vorming van de kerstomaatjes lijkt hier een strategie te zijn om het nageslacht zeker te stellen Onvoorstelbaar dat er nog tomaatjes aan zitten.

 

Hoe oud is deze voedingsoplossing? Hoe is het met de zoutkristal vorming in de pot (op de bodem)?

Is de oplossing nog helder? EDTA is een chelator en dat houdt de metaalionen in oplossing. EDTA is een organische stof en kan zelfs in geconcentreerde oplossingen worden afgebroken door micro-organismen. Als dat gebeurt gaan de metalen neerslaan en geef je de planten niet, wat je denkt te geven.

 

Ik zou deze voedingsoplossing volgend jaar niet meer gebruiken. Ik denk dat dit de beste tip is die ik je kan geven.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bedankt voor je reactie Oscar.

 

Hij (het zijn eigenlijk 3 planten in 1 pot) maakt sinds kort veel tomaatjes aan (komen nét uit) en heeft ook nog veel bloemetjes.

 

Als leek begrijp ik helaas niet veel van wat je zegt/vraagt :

 

Hoe oud is deze voedingsoplossing?

Hoe is het met de zoutkristal vorming in de pot (op de bodem)?

Is de oplossing nog helder?

EDTA is een chelator en dat houdt de metaalionen in oplossing. EDTA is een organische stof en kan zelfs in geconcentreerde oplossingen worden afgebroken door micro-organismen. Als dat gebeurt gaan de metalen neerslaan en geef je de planten niet, wat je denkt te geven.

 

Mijn planten staan in verse moestuingrond sinds april/mei. Een tijd lang niets extra's toegevoegd qua stoffen. Op een gegeven moment af en toe wat voeding (voor zomerbloeiers, zie mijn bericht hierboven) met o.a. stikstof gegeven, was goed volgens de kweker . Ong. een maand geleden wat koemestkorrels op de aarde gestrooid, verder niet.

 

Ik dacht zelf aan veel teveel water. Het vergelen/doodgaan begon volgens mij nadat we die warme (enige ) zomerweek hebben gehad, daarna heeft het veel geregend en zijn de planten misschien "verzopen"?

 

Gr. Sonaya

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het waren ielige kleine plantjes en echt overvol is de pot niet. Overigens ook eerder info over gevraagd en deze 3 moest net kunnen volgens het forum. Niet om eigenwijs te doen (vooral als leek ) maar ter info. Deze 3 tezamen zien eruit als 1 normale "struik", niet vol begroeid qua bladeren/takken, kan er met gemak doorheen kijken.

 

Moet ik de hele plant uit de pot trekken? Bang dat het breekt/knakt . Als de kluit droog zou zijn haal je het er makkelijker uit natuurlijk, maar het is nat. En zal voorlopig ook wel nat blijven met steeds die ellendige regen.

 

Sonaya

Link naar reactie
Delen op andere sites

Op een forum krijg je natuurlijk verschillende reacties op je vragen. Ik ben het er niet mee eens dat er drie tomatenplanten in één zo'n pot moeten kunnen. Is niet goed voor de ontwikkeling van de planten.

Zou dat, als ik jou was, volgend jaar niet weer doen.

 

Kan je er geen afdakje boven maken zodat ze niet de hele tijd zeiknat staan? Of een paraplu erboven?

Link naar reactie
Delen op andere sites

In het voorjaar had ik ook tomaatzaailingen met een paarsig blad zoals jouw eerste foto. Was toen een combinatie van koud weer en onophoudelijke regen.

Waarom zet je de pot niet beschut? Dan merk je al gauw of het beter gaat wanneer hij wat kan opdrogen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

In het voorjaar had ik ook tomaatzaailingen met een paarsig blad zoals jouw eerste foto. Was toen een combinatie van koud weer en onophoudelijke regen.

Waarom zet je de pot niet beschut? Dan merk je al gauw of het beter gaat wanneer hij wat kan opdrogen.

 

Ann, die eerste foto is niet meer echt van toepassing.

 

Sonya, heb even terug gelezen, en inderdaad is destijds geadviseerd om de planten - als het kleine struiken zouden blijven - met drie in een pot te zetten. Beetje een communicatiestoornis, want tuurlijk kan dat, maar die van jou zijn geen kleine struikjes, maar dat kon jij niet weten.

 

Wat ik zou doen, maar dat is meer op gevoel dan kennis of ervaring, is toch proberen de boel te verpotten in veeeel grotere potten of in de volle grond, en in beide gevallen zorgen voor verse voedzame luchtige grond, dus bij verplanten in de volle grond gewoon een zak potgrond in het plantgat gooien. Zeker niet minder water gaan geven, ze hebben het al moeilijk genoeg. Ik zou juist flink water blijven geven.

 

Op de tweede foto lijkt het alsof een plant het heeft opgegeven ten gunste van de ander(e). Misschien die trieste plant in ieder geval tot de grond wegknippen, voor je gaat verpotten / uitplanten.

 

En wat ook nog kan, omdat dat gehannes van verpotten ook weer stress geeft, is ze met pot en al in de volle (goeie) grond zetten. Ik neem aan dat er genoeg gaten onderin de potten zitten waar nu al wortels uitkomen, en dan vinden ze hun weg misschien wel. Je zou dan ook met een scherp mes de zijkant van de pot open kunnen snijden, zodat de planten ook langs die weg wat vrijheid kunnen krijgen.

 

En wat iemand al zei: het is een wonder dat die planten nog mooie tomaatjes maken. Ik zou er zaadjes van oogsten hoor! Planten die onder zulke barre omstandigheden dapper doorgaan zijn best waardevol, en daar heb je volgend jaar weer plezier van.

 

Succes en laat weten hoe het gaat!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Op een forum krijg je natuurlijk verschillende reacties op je vragen. Ik ben het er niet mee eens dat er drie tomatenplanten in één zo'n pot moeten kunnen. Is niet goed voor de ontwikkeling van de planten.

Zou dat, als ik jou was, volgend jaar niet weer doen.

 

Kan je er geen afdakje boven maken zodat ze niet de hele tijd zeiknat staan? Of een paraplu erboven?

 

BEDANKT VOOR AL JULLIE REACTIES!

 

Ok, goed om te weten, volgend jaar 1 plant per pot

Afdakje niet mogelijk en geen beschutte plek. Ik heb de planten expres geen/weinig water gegeven en hou in de gaten of de grond vochtig is. Dat is het geval dus pas als het weer warm (?) wordt, geef ik weer water.

 

 

………………………….

Wat ik zou doen, maar dat is meer op gevoel dan kennis of ervaring, is toch proberen de boel te verpotten in veeeel grotere potten of in de volle grond, en in beide gevallen zorgen voor verse voedzame luchtige grond, dus bij verplanten in de volle grond gewoon een zak potgrond in het plantgat gooien. Zeker niet minder water gaan geven, ze hebben het al moeilijk genoeg. Ik zou juist flink water blijven geven.

 

………………………………

En wat iemand al zei: het is een wonder dat die planten nog mooie tomaatjes maken. Ik zou er zaadjes van oogsten hoor! Planten die onder zulke barre omstandigheden dapper doorgaan zijn best waardevol, en daar heb je volgend jaar weer plezier van. ………

 

Deze zomer laat ik het maar zo…de planten zijn niet winterhard en het is helaas alweer augustus. Heb weinig plek in de tuin en volle grond is ook geen optie.

Maar is mijn moestuingrond (van april) met koemestkorrels (sinds een maand) dan zo slecht/niet voldoende voor de tomaten? Ik dacht eigenlijk dat tomaten geen hoge eisen stelden .

 

Goh..ik weet nu niet wat te doen mbt water. Ik lees veel dat dat gele en dode blad juist door de vele regen komt en ik het beste een tijdje zuinig aan moet doen met water geven (grond blijft vochtig hoor dus laat ik niet uitdrogen) en jij zegt dat ik juist flink water moet geven….

 

Zaadjes oogsten; hoe de zaadjes uit de tomaat het beste bewaren tot het voorjaar?

 

 

Misschien is het al gezegd, maar de grond ziet er vreselijk droog uit.

Tomaten hebben veel water nodig, zeker als ze met meerdere in 1 pot staan.

 

Op de aarde ligt een restje schelpengrind dat ik ivm mijn slakkenplaag heb gestrooid. Dat is denk ik wat je ziet? Grond is nl niet droog.

 

 

 

Teveel tomatenplanten in een pot, waardoor de tomatenplanten nu een voedingstekort hebben.

 

Mijn gewone tomaat staat in zijn eentje in een pot en heeft óók een bladprobleem.

 

Weet je wat ik nou zo raar vind? Ik heb 1 cherrytomaat die ik als kant en klare plant heb gekocht en verder een aantal cherrytomaten die ik zelf heb gezaaid.

 

Die kant en klare staat dus samen met 1 andere zelfgezaaide in 1 pot.

Die kant en klare heeft hartstikke mooi en gezond blad, geen tekort, ziekte of wat dan ook, maar die zelfgezaaide heeft dus die problemen. Dan zou je toch denken dat ze allebei dat bladprobleem zouden moeten hebben?

Die kant en klare is wel een ander soort volgens mij, want de bladeren zijn wat donkerder en het plantje blijft klein en compact. Het tegenovergestelde van de zelfgezaaide.

 

In een andere pot dus 3 zelfgezaaide bij elkaar met alle drie die problemen.

 

De gewone tomaat staat dus in zijn eentje in een pot, maar heeft ook een bladprobleem, alleen is bij hem het blad niet geel en dood, maar de bladeren zijn bruin en gaan (nog) niet dood.

 

Gr. Sonaya

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 weeks later...

De planten heb je buiten staan en het weer gaat deze zomer alle kanten op en daar houden tomatenplanten niet van. Ik heb zelf een aantal jaar tomatenplanten buiten gekweekt en cherrytomaatjes gingen van wel prima maar vooral grotere tomaten en vleestomaten kreeg ik niet rijp voor eind augustus, als je dan ook nog eens veel regen en kouden nachten krijgt is het ineens afgelopen.

De dagen zijn nu al een stuk korter dan in juni en de nachten worden kouder. Tel daarbij op dat de voeding in de potten op raakt dan zie je dat de planten het gewoon niet meer naar hun zin hebben. Goed bijmesten zal wel iets helpen maar ik zou het niet te gek maken en volgens jaar opnieuw proberen om zo vroeg mogelijk in mei al mooie planten te hebben zodat je veel tijd hebt om ze te laten rijpen.

 

Ik zou nu het gele en slechte blad e.d. allemaal wegknippen en de tomaten laten hangen die nog binnen een paar weken kunnen rijpen. tomaten zijn taaie planten dit meestal toch wel weer uitlopen maar bloemetjes redden het waarschijnlijk niet meer tot rijpe tomaten buiten.

 

Wat de slakken betreft. je gooit de slakken aan de andere kant van een weg maar slakken kunnen per nacht zo'n 50 mtr afleggen en ben je niet bang dat een deel gewoon weer terug kruipt en in ieder geval leggen ze allemaal weer zo'n 600 eitjes binnen een paar weken?

Ik loop altijd een rondje over mijn tuin en knip alle slakken doormidden. Misschien niet zo aardig maar niet minder wreed dan een bierval. Sinds ik dit vanaf het voorjaar consequent doe is de last van slakken aanzienlijk verminderd. Tussen mijn paprika heb ik nog wel wat slakkenkorrels Escargo gestrooid, deze werken ook prima en schijnen niet slecht voor het milieu of andere beesten te zijn.

 

Succes!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bedankt svvoorden!

 

Jij zegt:

Ik zou nu het gele en slechte blad e.d. allemaal wegknippen en de tomaten laten hangen die nog binnen een paar weken kunnen rijpen. tomaten zijn taaie planten

 

Maar bijna elk blad (behalve de bovenste) is lelijk en dor of raar (zie foto’s). Dan houdt ie geen blad meer over?

 

 

Jij zegt:

Wat de slakken betreft. je gooit de slakken aan de andere kant van een weg maar slakken kunnen per nacht zo'n 50 mtr afleggen en ben je niet bang dat een deel gewoon weer terug kruipt en in ieder geval leggen ze allemaal weer zo'n 600 eitjes binnen een paar weken?

 

Ik gooi ze aan de voorkant van het huis aan de overkant van de straat weg, dat is ver van de achtertuin. Ze zouden dan om het huizenblok door het paadje moeten lopen om weer in mijn achtertuin te kunnen komen, hh .

 

Het stomme is, dat ze op een dag allemaal verdwenen waren…ineens geen slak meer te zien. Toevallig heb ik vorige week 1 verdwaalde gezien, maar verder dus helemaal geen last meer gelukkig.

 

Hieronder eerst 5 foto’s van de gewone tomaat en in mijn volgende bericht een paar foto’s van de cherrytomaten, het lijkt nu wel een schimmel oid dat op het blad zit. Toch vind ik het vreemd dat het andere soort cherrytomaat dat er tussen stat, helemaal geen problemen met het blad heeft terwijl het in dezelfde pot staat .

 

De planten maken wonder boven wonder nog steeds veel tomaatjes aan (volgens mij komen er geen nieuwe bloemetjes meer) en die beginnen eindelijk rood te worden .

 

20160826095127resized81711472220443.jpg20160826095142resized85381472220447.jpg20160826095156resized24431472220451.jpg20160826095336resized85771472220455.jpg20160826095416resized48201472220459.jpg

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zou als ik jou was dit jaar gewoon heel erg blij zijn met elke tomaat die je kunt plukken van die planten en het dan volgend jaar iets beter aanpakken.

 

Links onder op de laatste foto zie ik trouwens ook een peperplantje dat het duidelijk ook niet echt naar de zin heeft. Die gele blaadjes... Voedingstekort.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Toch vind ik het vreemd dat het andere soort cherrytomaat dat er tussen stat, helemaal geen problemen met het blad heeft terwijl het in dezelfde pot staat

Dat is niet zo vreemd als jij denkt. Niet elk ras heeft even veel last van Phytophthora. Er zijn zelfs rassen die praktisch resistent zijn

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...