Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Zongedroogde tomaten


Ludo

Aanbevolen berichten

Eerste foto : zo moeten ze worden. Deze zijn twee jaar geleden gedroogd op rooster in de zon met een afdekking van plastiek. - Tomaten afspoelen.

 

resized_913_07ca3078158be4dfe65b0b69eb43b015.jpgresized_913_ccb91598ef881a6ce8d41642535c08a1.jpg

Zaden verwijderen - Schikken op rooster.

resized_913_266385f6e32e1307835471fcc6c619ab.jpgresized_913_8da29a381d11633925a64a263f82932c.jpg

Bestrooien met oregano, basilicum en zeezout - Afdekking erop en ventilatortjes aan.

resized_913_dd6d5ec4c6cfc4fa570d206713e0c910.jpgresized_913_5be89ff8cd4141129e06527d185d7032.jpg

Link naar reactie
Delen op andere sites

Met volle zonneschijn duurt het ong twee dagen. Maar morgen geven ze regen, dus het zal een dagje langer worden. Ventilators blijven toch dag en nacht draaien, anders komt er schimmel op gedurende de nacht.

Qua smaak : alle smaak van die halve tomaat in iets dat 10 maal kleiner is, dus geconcentreerde smaak en zeer lekker.

Ze worden niet op olie gezet want dan zou ik "liters" nodig hebben. Als ze klaar zijn, in een zak in de diepvries, zo kunnen we elke keer enkele uithalen voor gebruik op de pizza.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja en nee Jorieke. Het zijn ventilatoren van mainframes, ong 15cm x 15 cm, 11watt en 115 V. Twee in serie gezet. Niet die ik zie op de website die je vermeldt.

Elk klein ventilatortje kan er voor dienen hoor. Bedoeling is dat er steeds een luchtstroom over gaat. Voor de ventilatoren zijn twee openingen die ik kan dichtschuiven. Hoe minder opening hoe warmer het wordt. Bij zonneschijn, zoals vandaag (en niet superwarm), haalt het iets meer dan 40°, geventileerd.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat een gave bak Ludo! Net zoals Jorieke vind ik ze helemaal gedroog niet zo, halfgedroogd echter wel, ik doe het altijd in mijn oven, die is daar goed geschikt voor en dan vind ik ze wel erg lekker!

Even a broken clock is right twice a day

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weeks later...
Ik heb het ook voor het eerst gemaakt, met van die kleine tomaatjes.

Ze zijn in de oven gedroogd en dan in de olie.

Hoelang moeten de tomaatjes dan drogen in de oven en op hoeveel graden ?Kan je ze ook bewaren? En hoe ga je juist te werk?

 

Ik wil dit ook wel eens proberen!

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weeks later...
Ik heb het ook voor het eerst gemaakt, met van die kleine tomaatjes.

Ze zijn in de oven gedroogd en dan in de olie.

Hoelang moeten de tomaatjes dan drogen in de oven en op hoeveel graden ?Kan je ze ook bewaren? En hoe ga je juist te werk?

 

Ik wil dit ook wel eens proberen!

 

Ik heb ze uren in de oven op 50 graden gedaan. eerst de oven hoog zetten en zodra het heet is de tomaten erin en dan laag draaien naar 50 graden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 11 maanden later ...

Kijk er is gewoon al een topic over

 

Vanochtend om 6 uur door de warmte uit mn bed geplaagd.....alle ramen en deuren open....buiten is het nog 22 graden

 

Dus aan de slag:

 

Krat ingesmeerd met olie, tomaten gesneden en omdat iedereen op vakantie gaat en ikke niet, heb ik het zeezout uit Lanzarote gepakt om er overheen te strooien....Vakantie in je eigen keuken...heerlijk toch?!! Het worden zo echte zuidelijke zongedroogde tomaatjes

pict409241901345363141.JPG

 

Zout in de vijzel ff gemalen

pict409626441345363148.JPG

 

oregano en peper en zeezout eroverheen

pict409713371345363151.JPG

 

vliegengordijn eromheen

pict409934351345363159.JPG

 

et VOILÁ De tomaatjes in de witte krat van gisteren zijn puur natuur en gaan vandaag voor de 2e (en ik denk ook de laatste) ronde in de zon drogen

pict410058081345363164.JPG

 

Op de achtergrond zie je de enige echte Limburgse zongedroogde Heiligenboontjes hangen te drogen....dat gaat ook als een trein met dit weer!

pict409840331345363154.JPG

 

Inmiddels is het 7.30 uur en de thermometer loopt al weer op naar 23 graden....alle ramen, gordijnen en deuren weer dicht en zandzakken voor de deur!!!!

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 11 maanden later ...

Hallo iedereen,

Het is me niet gelukt om san marzano tomaten te drogen, ze zijn geschimmeld. Wat doe ik fout.

Ik heb ze in vier lange stukken gedeeld, in een metalen dienblad gelegd en onder de zon gelegd.

Na twee dagen waren ze geschimmeld.

Ik had geen zout of niets gestrooid en 's nacht heb ik ook buiten laten staan.

Het was overdags 30 plus graden, normaal zou ze met deze weer moeten drogen dacht ik.

Wat doe ik fout?

 

Ik lees ook tomaten drogen in de oven maar mijn oven begint bij 50 graden, gaat dat ook?

Moet ik oven deur beetje open laten tijdens drogen? En hoe lang duurt in een oven tomaten te drogen?

Kun je andere dingen ook drogen in de oven b.v. kruiden enz.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Je moet de tomaten in dunne schijfjes snijden en op een rooster leggen (ik gebruik het wasrek met een klamboe eroverheen tegen vliegen) zodat aan beide zijden de lucht eraan komt. Verder moeten ze snachts naar binnen indien ze in 1 dag niet droog zijn.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...