Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Zwavelzwam


Erny

Aanbevolen berichten

Volgens Stan verdient deze een eigen topic dus bij deze.

 

In het Noorderplantsoen in Groningen staat een hele grote wilg.

 

IMG243627701409570900.JPG

 

En omdat daar afgelopen week ook het Noorderzonfestival was met de crewoffice/productie vlak bij deze boom dacht ik eerst dat men een grapje met purschuim had uitgehaald... maar het bleek toch een echte zwam te zijn.

 

IMG242772101409528265.JPG

 

En wel de Zwavelzwam (zegt Stan).

 

IMG242992361409571066.JPG

 

IMG243198501409571068.JPG

 

IMG243260711409571070.JPG

 

IMG243429631409571076.JPG

 

Zelfs hele kleine pockets waar Zwavelzwam uit komt barsten.

 

IMG243348601409571073.JPG

 

Bovenin de boom nog deze...

 

IMG2435m96771409571295.jpg

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ok... ik heb onder cover van de duisternis twee dikke clusters onder aan de stam afgesneden. En daarvan heb ik er nu één verorberd in twee sessies. Want... na de eerste moest er nog één volgen want ozo lekker! En... smaakt dus echt naar kip zoals genoemd in nazoekartikelen... Maar dan wel sappiger.

Heerlijk!

 

Foto van afgesneden clusters in afwasbakje. Halve al in de pan... die andere helft is niet veel later ook verdwenen in mijn maag.

 

IMG248679001409611039.JPG

 

IMG248296341409611042.JPG

 

IMG248129841409611041.JPG

 

Ooooh zo lekker....

 

Enne.. ssssstttt niet doorvertellen... want het is stroperij.... Maar ga snel terug voor meer...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nou dan zit het nog wel goed geloof ik....

Maar blijf aan de pols zou ik zo zeggen... ik ga nog een homp bakken... zooo lekker!

Voel wel een lichte prikkeling op het eind van mn tong (daar ergens ver in mn keel... maar dat kan ook gewoon nadorst zijn...

 

Afgesneden grondige stukjes gooi ik achter in de tuin bij mn bomen daar in de hoop dat ze gaan nestelen... lijkt me erg ok... maar gaat vast niet lukken.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 9 maanden later ...
  • 1 year later...

Is dit een boskip?

 

In een boekje las ik:

"De jonge, nog zachte vruchtlichamen kunnen in hun geheel gepaneerd en gebakken worden, maar men moet ze tevoren wel wateren en afkoken"

Wateren en afkoken Wat bedoelen ze?

En op internet:

"Giet kokend water over de zwavelzwamblokjes en laat ze in 2-3 minuten zacht worden." en

"Blancheer hem in zout water, 1 minuut."

 

Hij is niet zo jong en geel en ook niet zacht. Maar ook nog niet bros. Toch wil ik het wel graag proberen

DUS: is het 'm? Het is grauw weer; in het echt is hij misschien iets geler, maar niet veel.

 

DSCF585354761476455149.JPGDSCF585046441476455147.JPGDSCF585123901476455148.JPG

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Heb je ook een foto van de bovenkant van die paddenstoelen? Een zwavelzwam is tweekleurig (rozig/geel) en bij deze kan ik dat niet zo goed zien. Heb ook laatst een oude zwavelzwam gefotografeerd. Wist ik niet, dus ik heb die foto ook laten zien aan mensen met veeeeeeel meer verstand ervan en op mijn foto was de oude zwavelzwam veel bruiniger dan op jouw foto.

Of het in dit geval om een zwavelzwam gaat, durf ik niet te zeggen. Qua vorm zou het heel goed kunnen, maar op basis van de kleuren weet ik het niet.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Eh... ik kan het ook niet goed zien....

Maar het is ook niet echt meer het seizoen voor lekkere verse malse boskip.

De stukjes op je foto zien er wat droog uit...

In ieder geval wel goed te gebruiken als tondel.

 

De verse boskip bak ik gewoon gelijk in olijfolie, niets geen overgietacties.

 

Onthou de locatie en ga volgend jaar eind juli/augustus nog eens kijken of er dan verse jonge kipjes aan de boom groeien.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Naar mijn weten kun je meerdere soorten gebruiken als tondelmateriaal.

 

http://forum.bushcraftnederland.nl/viewtopic.php?f=30&t=5936&p=106379&hilit=paddestoel+tondel#p106379

 

http://wildwoodsurvival.com/survival/fire/tinder/tinderfungus/index.html

 

https://nl.wikipedia.org/wiki/Echte_tonderzwam

 

Om onderscheid te maken met andere paddenstoelen die worden gebruikt om tondel te maken, zoals de dikrandtonderzwam (Ganoderma adspersum) en de platte tonderzwam (Ganoderma applanatum), wordt het voorvoegsel 'echte' gebruikt.[1]
Link naar reactie
Delen op andere sites

ga volgend jaar eind juli/augustus nog eens kijken

Zo lang kan ik niet wachten joh

Een taai kipje vinnik niet zo erg. Het is maar om te proeven.

Zal morgen een betere foto maken van de stronk.

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dank dames; de 2e foto is de bovenkant van mijn stukje, Flup

 

Na een en ander nog eens goed bekeken/gelezen te hebben, heb ik hem gisteravond in de pan gehakt.

Hij is zo bleek doordat hij al wat ouder is én door de droogte van de laatste 6 weken.

Hij smaakte wat droog en zurig, zoals jullie al verwachtten, en had een lekker krokant korstje.

Ik kan me nu wel voorstellen hoe hij ongeveer smaakt als hij jonger is. Dus nu maar wachten tot het voorjaar

 

Hij groeit hier vlakbij, bij een bevriende boer in het paardenweitje, en ik mag zo veel plukken als ik wil. Wat een mazzel!

Als hij er volgend jaar weer groeit, gooi ik de hele vriezer vol vegetarische 'kipfilet'.

En misschien moet ik hem ook maar enten op een paar oude wilgen in de buurt

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Leuk dat de plukplek tamelijk prive is. En hopelijk lopen er ook geen honden e.d. langs die hun pootje even optillen want je stronk is wel erg laag.

Hou er wel rekening mee dat als je hem verder verspreidt die oude wilgen uiteindelijk ten onder zullen gaan aan deze parasiet.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Je leeft in ieder geval nog, dus dan zal het wel een zwavelzwam zijn geweest.

Wel fijn zo'n privéplukplaats, dat is nog eens luxe! En het scheelt inderdaad dat er dan geen honden tegenaan hebben gepiest, want dat is ook ranzig.

 

Inmiddels ken ik ook wel een aantal plekken waar de zwavelzwam groeit, maar ook ik zit eraan te denken om deze te enten in wat dode en flink aangetaste loofbomen bij mij in de buurt. Is een project voor volgend jaar, eerst maar eens goed uitzoeken welke bomen er geschikt voor zijn.

 

Je kunt de paddenstoelen ook in plakjes snijden en drogen, scheelt weer ruimte in de vriezer ook.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja, hondjes...

Maar wat denk je dan van dat paard? Díe kan plassen

 

Ik heb natuurlijk wel gekeken naar eventuele giftigheid, maar dat soort paddestoelen is zelden of nooit giftig, volgens mijn literatuur. Bovendien is hij alleen te verwarren - en dan moet je echt je best doen - met de reuzenzwam en de eikhaas.

De eerste krijgt zwarte poriën bij druk en de laatste is ook eetbaar. En bovendien geneeskrachtig.

 

Even opgezocht wat de symptomen van een boskippen"allergie" zijn:

 

Soortenbank[/url]"]Van het eten van jonge Zwavelzwammen (Laetiporus sulphureus) kan men, als men gevoelig is voor bepaalde alkaloïden die zich hierin bevinden, misselijk en duizelig worden. Recent is dat een groepje Engelse mycofagen uit het toch al zo mycofobe Groot Brittanië weer eens overkomen.

Tja...

 

Flup, ik heb ook gelezen dat je ze kunt drogen, maar daar zouden ze taai van worden.

Heb jij er zelf ervaring mee? Geedee?

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

De reuzenzwam heb ik wel gedroogd en de paarse schijnridderzwam en judasoor ook. De boskip doe ik in blokjes invriezen; gedroogd heb ik die nooit.

 

Boskip (Laetiporus sulphureus) kan ook op Larix en taxus groeien; dan moet je hem niet eten.....ook rauw moet je m niet eten.

 

 

 

oogst:

 

P116044684571476643191.JPG

 

P116045751761476643196.JPG

 

P116045812341476643198.JPG

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...