Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

aanleg visvijver, vis voor eigen consumptie


Joep123

Aanbevolen berichten

Vervolg op https://www.moestuinforum.nl/vis-en-kreeft-en-mosselen-uit-eigen-vijver-t21614.html

Weet nu ongeveer hoe ik de waterkwaliteit goed houd en heb een beetje door hoe de meerval zich gedraagt, hoe die zich op zijn gemak voelt en wat hij eet.

Ben er nog niet zeker van dat de meerval ook de geschikte vis is voor de kweek voor eigen consumptie maar dat er een vijver komt met vis voor eigen consumptie dat is wel zeker.

We gaan dus gewoon beginnen.

 

Ik heb tekeningen gemaakt en contact gezocht met grote graafmachine.

De tekening post ik hieronder, mocht je dit lezen en denken dat er fouten in zitten of verbetering mogelijk zijn dan hoor ik die graag. Ik denk dat het aanleggen van een vijver voor jezelf iets wat je vele malen moet doen voordat je het helemaal goed doet. Dat gaat alleen niet gebeuren want deze moet de rest van mijn leven mee.....

 

De vijver wordt 20 bij 30 meter en krijgt verschillende horizontale lagen voor planten. Eerste laag op 20cm tbv moerasplanten, tweede op 50cm tbv zuurstofplanten, derde op 100cm tbv euhh "diepte" planten, vierde op 150cm tbv .... geen reden eigenlijk, vijfde op 200cm omdat het voor de waterkwaliteit beter is als een vijver goed diep is en de meervallen houden er van lekker ver bij daglicht vandaan weg te kruipen op de bodem.

 

Het wordt helaas geen natuurlijke vijver want het grondwater is hier nu zover weggezakt dat we een enorm krater zouden moeten graven. Ook al komt deze situatie maar eens per .... jaar voor. Het zal grote problemen geven als het gebeurt en de vijver niet diep genoeg blijkt. We gaan dus werken met EPDM folie voor een lange levensduur.

 

Bovenaanzicht met de verschillende dieptelagen. Schaal 1cm=1meter

 

bovenaanzicht47901506840370.JPG

 

Dwarsdoorsnedes, eerst over de 20meter lijn en die daaronder de 30meter lijn. Schaal 1cm=1meter

 

dwarsdoorsnedes13061506840375.JPG

 

Zal in die topic bijhouden de aanleg van de vijver verloopt.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ben benieuwd, hoe gaan jullie de vis vangen - met een net of toch op de lijn

In eigen ervaring, zou ik ook denken aan vissen als Zeelt https://nl.wikipedia.org/wiki/Zeelt , Giebel https://nl.wikipedia.org/wiki/Giebel_(dier) en Kroeskarper https://nl.wikipedia.org/wiki/Kroeskarper , die groeien snel genoeg, weinig eisend zijn aan het water kwaliteit en vinden hun voer makkelijk in "alsnatuurlijke" vijver. De bij wenselijk ook minstens een snoek of paar gewone baarzen https://nl.wikipedia.org/wiki/Baars uitzetten.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ben benieuwd, hoe gaan jullie de vis vangen - met een net of toch op de lijn

In eigen ervaring, zou ik ook denken aan vissen als Zeelt https://nl.wikipedia.org/wiki/Zeelt , Giebel https://nl.wikipedia.org/wiki/Giebel_(dier) en Kroeskarper https://nl.wikipedia.org/wiki/Kroeskarper , die groeien snel genoeg, weinig eisend zijn aan het water kwaliteit en vinden hun voer makkelijk in "alsnatuurlijke" vijver. De bij wenselijk ook minstens een snoek of paar gewone baarzen https://nl.wikipedia.org/wiki/Baars uitzetten.

 

snoek en baars eet al die vissen op dus niet echt wenselijk.

ook rekening houden met reigers, die in de zone van -20 cm komen vissen!

 

stephane

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mooi maatje, 30 x 20 m. 600 m2, zo groot zijn de meeste moestuinen niet eens.

Daar gaat wel wat (leiding)water in. Bij een gemiddelde diepte van 1 meter: 600 m3. Bij 10 liter per minuut is dat ongeveer 40 dagen vullen (en 300,- bij een prijs van 0,50 per kuub).

 

Intermezzo:

Gaan jullie ook verhuren aan sportvissers, eventueel inclusief overnachting voor het nachtvissen (pipowagen met daar aangeleverd ontbijt)? En ’s winters, bij voldoende dik ijs, een koek en zopie-tent erbij?

 

Snoek en baars erbij lijkt mij geen goed idee. Dat zullen de meervalkindertjes niet leuk vinden, de snoeken wel.

 

Grondsmaak. Misschien een of twee kleine aparte bassins erbij, met alleen schoon water erin. Om ze een aantal dagen schoon te spoelen, en ook als voorraadbak om vanuit daar uit te leveren aan klanten. Maar daar kunnen de IBC containers uit de proefopstelling voor gebruikt worden.

 

Vooral het verwijderen van de grondsmaak heeft mijn interesse. Voor mijn uit de sloot te vangen (boeren)karpers. Ik denk dat te gaan doen door ze eerst een paar dagen in mijn ligbad rond te laten zwemmen. Eerst maar eens een forse karper gaan vangen, en oefenen, ook met recepten.

Maar dat vangen op commando valt niet mee. Met het grootste gemak heb ik een aantal forse jongens gevangen en teruggezet. Maar nu ik er eentje wil vangen om te eten ...

Als het lukt met de vangst, ontgronden én bereiden, dan wordt dat mijn MTFD lunch-gerechtje ...

 

Ik ben meer van de ideeën dan van de uitvoering …

1120183653         2023_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Henk: vullen zal gaan met grondwater, en er dan eerst nog even geen vissen enz. in die niet tegen de nitraten en nitrieten enzo kunnen. En dan meten en bijhouden wanneer het een beter milieu is voor ze. Sowieso zullen er eerst leuk wat plantjes en algen enzo moeten groeien voordat we er dieren in kieperen. Ik heb al van allerlei leuke (al dan niet eetbare) planten uitgezocht

 

Nee, geen sportvissers, als je daarmee de vissers bedoelt die de vissen vangen en weer teruggooien. Wie bij ons vist moet zijn vangst opeten. Dus je bent over een paar MTFD-en welkom om de dag/nacht van te voren te komen en dan de lunch voor de volgende dag te vangen. In geval van moddersmaakloze vissen natuurlijk Nou ja dat zien we dan allemaal wel Eerst dat gat eens graven

 

We houden jouw ervaringen met de karpers in ieder geval ook bij!

Kom 13 april ook naar de moestuinforumdag in Zelhem! moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag

Veldvarkens.nl En: Veldvarkens-facebook

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hoe de vissen gevangen gaan worden weet ik nog niet, kan met hengel of net, zal moeten uit proberen wat het beste bevalt. Welke vissen er nou precies wel of niet in komen blijft een lastige materie. Daar kan ik nu nog een uitspraken over doen. Heb eerst veel meer research materiaal nodig.

 

Eerst maar eens de aanleg en dan zien we wel weer verder.

Grondwater zit op precies twee meter nu en ik heb begrepen dat de grondwaterstand in september/oktober op zijn laagst is dus we moeten een beetje opschieten om de vijver zo diep te krijgen als ik hem hebben wil. Als het 180cm wordt geeft ook niet maar toch....

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als je grondwater op twee meter hebt zitten dan neem ik aan dat dit het huidige peil is. Of is het een gemiddelde?

Bij onze vijver kan de stand variëren tussen zomer (1.60) en winter (1.00)

Als jullie voldoende ruimte hebben zou ik toch proberen om op de een of andere manier een vijver in het grondwaterpeil te graven.

Folie, hoe dik en sterk ook, geeft op den duur problemen. Een klein vijvertje is gauw te repareren als er lekkage gaat optreden, maar bij wat jullie willen zou dat een ramp worden en heel veel werk betekenen.

Verder een mooi plan, wij zijn ook erg blij met onze vijver.

DSCF132071171507108660.JPG

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mooi plan Joep en Jorieke. Wat gaan jullie met de uitgegraven aarde doen, een wal erom heen zoals Roelie? Een eiland in het midden met een boom erop is ook geinig trouwens, dat zie ik hier wel meer. Hier hebben sommigen ook en soort sluis met een kleine achterbak/vijver ( Lie weet geloof ik beter hoe dat zit) waar de vissen op een gegeven moment doorgedreven worden en waar ze kun grondsmaak kwijt kunnen raken..

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zomaar een tip

Door de uitgegraven aarde als een wal om de vijver te leggen hoef je de vijver uiteindelijk minder diep uit te graven.

 

Een glooiende helling is nauwelijks storend, scheelt zo weer 50cm diepte aan uitgraven en misschien afvoeren van ongeschikte grond voor de tuin.

Groetjes,

Bram

Link naar reactie
Delen op andere sites

@ Glenn1ap . Goeie vraag. Nee nog niet, vind het een beetje raar dat dat nodig is voor een gat in de grond gevuld met water. Wie kan daar nu last van hebben. Heb via internet bij de gemeente nu een aanvraag gedaan. Ging heel makkelijk.

 

@ Roelie. 2 meter is het huidige peil. Dus als ik een vijver van 2 meter diepte wil houden zou ik een gat van 4 meter diep moeten graven. Dat wordt een enorme krater. (normaal zit grondwater tussen de 80cm en 150cm).

Ik deel je zorgen over folie dus de afweging is folie met kans op lekkage of een heel diep gat graven. Beide kan maar welke beslissing is de juiste? Wij gaan nu dan toch maar voor de EPDM folie omdat het 50 jaar mee zou moeten gaan tenzij ik er een keer met een schop doorheen steek. Zal achteraf blijken of dit de juiste keuze is geweest. Mooi vijver heb jaar in het Noorden. Wat voor vissen heb je er in?

 

@ Appelvrouw. Bovenste laag zwarte grond 40 a 50cm houden we. De gele grond eronder wordt afgevoerd, schijnbaar gewilde grond want het levert nog geld op ook. Eiland hebben wij ook aan zitten denken maar dat is toch lastig als om van een diepte van 2 meter weer naar een eiland toe te gaan. Dan moet er met damwandplaat iets gemaakt worden, kan maar geeft toch weer extra naden en hoeken in het folie en dat is weer een lekkage risico. Zitten nu te denken aan een drijvend eilandje. Zou mooi zijn als de eenden daarop gingen nachts, zijn ze beschermd tegen roofdieren. Sluis en aparte bak heb ik ook aan gedacht maar dan wordt het zo'n productie vijver. Het moet een leuke natuurlijke vijver worden en dan gaan we op een paar mooie dagen per jaar een visje vangen en die avonds bereiden.

 

@ AshaiRey . Ja daar lijkt het nu ook naartoe te gaan. Ik heb begrepen dat de vijver altijd dieper moet liggen dan het grondwaterpeil, anders gaat de folie drijven. Nou heeft dat stuk in de afgelopen jaren al twee keer blank gestaan dus zou de vijver iets omhoog gebracht moeten worden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wij hebben weleens megategels 100/100 in een waterpartij gemetst (dus op de folie) om er door te kunnen stappen.. daarnaast is epdm oersterk waar je gerust je schop op kan testen of zelfs onvoorzichtig mag zijn met een mes / snoeischaar..

(Heb eens een voorstelling gezien van iemand die telkens met een mes in zulke folie stak, maar na een tijdje zat de demonsstrant er toch door puur en alleen omdat hij telkens op dezelfde plaats met het mes stak)

Zelf heb ik eens mijn snoeischaar laten vallen op mijn watertafel. De snoeischaar zat in het hout onder de epdm maar heeft geen gat gemaakt terwijl ik dacht dat deze toch wel eraan was

 

Je kan ook opteren een natuurlijke vijver te maken en de wand voorzien van klei. Blijft je water mooi op liggen (betoniet?)

Mogelijkheden zijn oneindeig maar ik weet niet hoe klei smaakt en of het handig is te oogsten (doorzakken)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb begrepen dat de vijver altijd dieper moet liggen dan het grondwaterpeil, anders gaat de folie drijven.

 

Je bedoelde waarschijnlijk ondieper.

Er moet een deel boven het grondwaterpeil zitten. Zie het als een schip die op een zandbak ligt. zolang het omringende water lager is ligt het schip vast. Als je de folie erin leg en voor het vullen heb je kans dat je folie gaat drijven. Je kan er een paar stenen op leggen of wat (vijver)aarde dat je toch wilt hebben op de bodem.

aangepast door Gast

Groetjes,

Bram

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bedankt voor de geruststellende woorden Glenn Ik lees overal dat EPDM oersterk en superlang meegaat maar vrij weinig praktijk ervaringen. Als ik daarop zoek dan vind ik weer (voornamelijk Koi) forums waar mensen klagen over lekkage.

Vraag me ook af hoe ernstig een lek is?

In de bakken heb ik nu op twee plekken een lek, daar lekt het druppelsgewijs weg en is het zand eronder dus altijd vochtig.

In de zomer moest ik wel geregeld bijvullen, ook door verdamping maar nu niet meer. Het regent voldoende om de lekkage op te vangen en verdamping is nu veel lager.

Een flinke scheur zou natuurlijk wel een groot probleem geven.

 

Planten die soorten zich ook voort in je vijver Roelie? Ik heb naast de meervallen iets nodig dat zich goed vermeerderd zodat er altijd voldoende voedsel voor de meervallen is en mochten er toch wat groot worden dat wij ze ook kunnen consumeren. Liefst heb ik dat ze zich voornamelijk voeden met algen en waterplanten. Ik vermoed dat vooral de voorn wel geschikt zal zijn voor mijn vijver.

 

@AshaiRey Euhhh ja inderdaad ONDIEPER moet het zijn. Ja zand moet sowieso op de bodem komen en kan ook nog grind toevoegen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Je kan alles eten he joep mijn vader had sigarenlisdodde in zn plantengedeelte staan. Deze was een handdik door de folie gegroeid. Er was GEEN sprake van lekkage maar deze plant zal hij wel niet meer er in zetten

 

Ik denk niet dat je van grondwater veel last hebt, behalve de aanleg dan enkele stenen kunnen soelaas brengen.

Wil je toch wat grind of zand? Kies dan wit, zie je de vissen ook zwemmen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wij hadden bij ons vorige huis een epdm vijver. Toen we vertrokken was de vijver een jaar of 3 oud. Geen problemen mee gehad. Huidige vijver ligt nog maar net ook weer met epdm. Voor alle vijverfolies zorg ervoor dat het folie de kans geeft om te zetten bij de aanleg. Dus niet in 1x tot de rand vullen, maar per niveau minimaal een dag uittrekken. En pas na een aantal dagen na het vullen de randen afwerken. En onder het folie een goede bescherming laag aanbrengen (beschermfolie, tapijt of iets dergelijks)

Ook opletten bij het inzetten van de planten. Geen riet e.d. vanwege de scherpe wortels.

 

Voor onze vijver was het folie zeker een 100kg ongeveer in opgevouwen toestand. Dus hulp bij het uitvouwen is aan te raden. Wij hadden 4 man op de kant en 1 erin voor het goed leggen in de randen. (Vierkant dus vouw werk)

 

We willen best komen helpen hoor als het leggen van het folie in een weekend is.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bedankt voor de tips en je aanbod Wortel. Geen idee nog of we gebruik kunnen/moeten maken van je aanbod. Ben nog in de oriënterende fase, heb al wel begrepen dat het handig is om folie te doen als de kraan er nog is van het graven. Dan kan die helpen met het folie erin slepen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weeks later...

Even je tekening bekeken en uit ervaring weet ik dat het maken van laagjes helemaal rond de vijver niet echt makkelijk is komt een hoop vouwwerk bij kijken vooral als je meerdere lagen doet zoals je aangeeft.

Makkelijker zou zijn als je de laagjes maar aan een kant van de vijver zou doen. Of een aflopende helling maar dan bestaat wel de kans dat je zand niet op zijn plek blijft.

Een frame van hout of stenen zou ik in ieder geval doen om je laagjes te steunen met daaroverheen je folie.

 

Ik heb een vijver met rubber. Voorheen ook vijvers met folie gehad maar na x aantal jaren was die toch gaan lekken met namen plekken die droog komen (hete zomer) te liggen hebben kans op lekkage

Link naar reactie
Delen op andere sites

EPDM folie is denk ik ook een rubber. Het rekt tot 400% en dat lukt niet met folie denk ik.

Ja die verschillende diepte lagen maken het wel ingewikkelder maar ook mooier Ben er nu wel ook een beetje over aan het twijfelen, misschien toch alleen de diepte lagen aan één kant en de andere kant gewoon schuin.

 

De dieptelagen krijgen ook een kuiltje zodat zand en grind erin blijft liggen.

 

Hebben het stuk waar hij gaat komen nu afgezet met lint.

 

vijver76461508605163.JPG

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zou toch wel met lagen werken, dit helpt om in de lente het water sneller op te laten warmen. Het diepe gedeelte is nodig voorde vissen om te over winteren. Bovendien is ondiepte (minder dan 50cm diep) ook ideaal voor beplanting waarin de jonge vis weer kan schuilen.

Zou het wel beperken tot 2 trappen. Dus diep rond 2 meter of meer, 50-60 cm. En eventueel nog 10-15 cm voor moeras stuk.

Hoeft niet perfect recht te zijn zoals we bij onze vijver gedaan hebben maar kan ook van diep glooiend naar de 1e tree, stukje recht en dan weer glooiend naar boven. Dan heb je ook niet super veel vouw werk.

Overigens eerst globaal het folie erin leggen, dan eerst een laag water erin en dan pas starten met vouwen. En dan laagje voor laagje naar boven zodat het folie goed kan zetten.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zo'n grote vijver met EPDM bedekken...

Daar heb je denk ik wel een man of 5 voor nodig om het te plaatsen als je het uit 1 stuk bestel (gelijmd)

Wat ook kan is om het ter plaatse pas te maken en aan elkaar lijmen. Voor zo'n groot project is het misschien verstandig om eens te kijken naar een professioneel bedrijf. Heb je gelijk garantie erop. Het kan best wel eens meevallen de extra kosten.

 

Nog even een andere optie opgooien die lang mee gaat en waarbij je al je wensen kan realiseren.

Uitgraven, bekleden, wapenen en spuitbeton er tegen.

Groetjes,

Bram

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zoiets?:

Een eilandje wordt dan ook wat makkelijker te realiseren.

 

In ieder geval geen lekkages, als je niet in een aardbevings- / gaswinningsgebied zit.

Als vijver-leek (alleen voor mezelf geïnteresseerd in een grote moerasbak) weet ik niet hoelang het duurt voordat alle kalk en zo uit het beton verdwenen is.

1120183653         2023_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...