Aardappelziekte - colorado kever bestrijden op de complexen

In deze rubriek is ruimte voor de vele volkstuinverenigingen die Nederland en België rijk zijn
AnnekeW
Berichten: 497
Lid geworden op: Wo 17 Feb 2016, 07:18
Woonplaats / locatie: Friesland
Contact:

Re: Aardappelziekte - colorado kever bestrijden op de complexen

Berichtdoor AnnekeW » Ma 04 Jul 2016, 16:24

wijo schreef:De landbouwers zijn het wettelijk verplicht. En moestuinders volgens mij ook maar daar wordt niet op toegezien. De buurman, die niet spuit, phytophtora krijgt en vervolgens niets doet, mag van mij geroyeerd worden als lid. Hij zadelt anderen met een probleem op.
Hetzelfde geldt eigenlijk ook met de coloradokever. Het enige wat de zogenaamde biotelers bereiken is, dat de anderen juist meer met gif gaan spuiten. Ik zie dat hier gebeuren.


Als iemand weet dat hij pytho heeft en er niets mee doet snap ik dat royeren. Dat staat los van wel of niet spuiten. Het klinkt heel naar om anderen de schuld te geven van een ziekte. Misschien doet een zogenaamde bioteler wel meer moeite om de ziekte niet te krijgen dan de gifspuiter. Niemand is blij met pytho volgens mij.

Gebruikersavatar
Jaydot
Berichten: 180
Lid geworden op: Zo 10 Jan 2016, 19:20
Woonplaats / locatie: Brummen
Contact:

Re: Aardappelziekte - colorado kever bestrijden op de complexen

Berichtdoor Jaydot » Ma 04 Jul 2016, 17:01

Even terug on-topic ;) .

Bij ons op het complex stikt het van het coloradokevers.
Sommigen spuiten, sommigen rapen en sommigen doen zo te zien helemaal niets.
Het bestuur bemoeit zich er niet mee, en er staat iets over in de reglementen.
Bestrijding van coloradokevers is niet meer wettelijk verplicht in NL.
The difference between a flower and a weed is a judgement
Foonfoto dagboekje van mijn volkstuin

pippi
Berichten: 2289
Lid geworden op: Ma 23 Nov 2015, 23:50
Moestuin Seizoen: Bekijk update (20)
Woonplaats / locatie: Zuid-Holland
Contact:

Re: Aardappelziekte - colorado kever bestrijden op de complexen

Berichtdoor pippi » Ma 04 Jul 2016, 17:17

"Zogenaamde biotelers" ja joh. :roll:

Ik heb even opgezocht wat nou precies de verplichtingen zijn. Artikel 8, lid 3 (zie hieronder) verplicht iedereen (dus ook hobbytelers) om maatregelen te nemen om Phytophthora tegen te gaan. Wat die maatregelen zijn, wordt niet exact voorgeschreven, en chemische bestrijding is dus zeker niet verplicht (dat kan natuurlijk ook niet, want dat mag niet in de biologische landbouw). Maar een volkstuinvereniging kan haar leden zeker wijzen op de wettelijke verplichting om maatregelen te nemen, en sancties vaststellen als mensen zich daar niet aan houden.

Regeling van de Minister van Economische Zaken van 5 juni 2014, nr. WJZ/14081045, houdende wijzigingen van de Regeling bestrijding schadelijke organismen en de Regeling bruin- en ringrot 2000

Paragraaf 5. Bepalingen inzake Phytophthora infestans
Artikel 6
Na 15 april van een jaar worden niet-uitgeplante aardappelen of afval van aardappelen, tenzij bestemd om te worden uitgeplant, zodanig afgedekt dat stengels met blad niet boven deze afdekking kunnen voorkomen.

Artikel 7
Van niet-uitgeplante aardappelen of afval van aardappelen wordt niet ontdaan, tenzij zodanige maatregelen zijn getroffen dat zich aan deze niet-uitgeplante aardappelen of afval van aardappelen geen stengels met blad kunnen ontwikkelen.

Artikel 8
1. Het is degene die een terrein of perceel in gebruik heeft, verboden een aantasting van Phytophthora te hebben, die als volgt omschreven is:
a. een groep min of meer aaneengesloten, zichtbaar door Phytophthora infestans aangetaste aardappelplanten waarvan, binnen een oppervlakte van 20m2, minimaal 1.000 (enkelvoudige) blaadjes zijn aangetast door vitale Phytophthora infestans, of
b. verspreid aangetaste aardappelplanten waarvan, binnen een oppervlakte van 100m2, minimaal 2.000 (enkelvoudige) blaadjes zijn aangetast door vitale Phytophthora infestans.
2. Ingeval van stengelphytophthora telt elke stengel met vitale Phytophthora infestans voor 5 blaadjes.
3. Degene die een terrein of perceel in gebruik heeft neemt maatregelen ter bestrijding van de in het eerste lid bedoelde aantasting.

Artikel 9
1. Het is na 1 juli van een kalenderjaar aan degene die een terrein of perceel in gebruik heeft verboden om aardappelopslag te hebben, indien:
a. op dat perceel of terrein of een deel daarvan zich gemiddeld meer dan 2 aardappelplanten per m2 bevinden, en
b. de opslag voorkomt op minimaal 0,3 hectare.
2. Degene die een terrein of perceel in gebruik heeft neemt maatregelen ter bestrijding van de in het eerste lid bedoelde opslag.

en de toelichting:
Artikel 6 en 7
Artikel 6 en 7 zien op het voorkomen van bronnen van de schimmelziekte Phytophthora infestans die zouden leiden tot verdere verspreiding. Artikel 6 stelt eisen aan het afdekken van niet-uitgeplante aardappelen. Artikel 7 stelt eisen alvorens mag worden ontdaan van aardappelen.

Artikel 8 en 9
De artikelen 8 en 9 bevatten voorschriften omtrent de bestrijding van Phytophthora en aardappelopslag. Naast het omschrijven van een niet toelaatbare besmetting, verplicht het tweede lid van de artikelen degene die het terrein of perceel in gebruik heeft om maatregelen te nemen teneinde het tegengaan van dergelijke besmettingen of opslag.


Terug naar “Volkstuinvereniging”

STEUN HET FORUM:

bollogoSteun het forum - Ben je van plan een aankoop via bol.com te doen? Maak dan gebruik van deze link. Als jij via die link iets koopt, sponsort Bol.com een kleine bedrag om o.a. de hosting te betalen. Bijvoorbeeld bij de aankoop van moestuin boeken, tuingereedschap, moestuinbenodigdheden of andere niet tuin gerelateerde artikelen.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten