Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

asperges en wat er allemaal mee te doen?


angela

Aanbevolen berichten

Ik kon via de zoek optie nog geen asperge recepten vinden. Dus....

 

Ik heb net asperges staan schillen de schil heb ik in water gekookt om van dat water soep te trekken.

Ik heb de hele dikke asperges (soms zijn ze van binnen hol) ook in kleine stukken voor de soep gesneden de mooie zitten in de vriezer.

Ik ga deze keer gebonden soep maken maar als ik veel bouillon heb dan doe ik wat in de vriezer voor de volgende keer.

Gebonden durf ik hem niet in de vriezer te doen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Vwb de soep, gooi ik de buitenste schillen weg, zorgt alleen maar voor bitterheid.

De schillen van de 2de keer schillen gebruik ik wel voor in de soep, samen met de iets minder mooie asperges.

Kunt aspergestukjes ook 2 min. blancheren, en invriezen, vervolgens bevroren in kokend water gooien, ietsje verder garen,

en gebruiken in bijv risotto of quiche.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik moet eerlijk zeggen dat ik nog nooit bitterheid van schillen gehad heb Twee keer schillen???? Misschien bij enorm dikke maar ook dat nog nooit gedaan.

Sterker nog ik trek bouillon van de schillen, haal er de staafmixer door, en druk dan extra goed door een zeef alle vocht uit de pulp. Je hebt dan een mooi sterke bouillon die iets troebel is, maar nog nooit last van bitterigheid gehad.

 

Een simpel hapje van een paar overgebleven asperges:

Neem een plakje bladerdeeg, snij de asperges op maat en leg er twee kop aan staart samen met de afsnijsels op. Klein beetje kruidenzout naar smaak en eventueel een plakje ham of gerookte zalm er bij, Oprollen en bakken.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Asperges (in kleine stukjes) met wat olie, zout en peper in de oven laten roosteren. Kort wat broodkruim roosteren in een droge pan met wat geraspte kaas (heel weinig). Daarna alles omscheppen met een willekeurige fijne pasta. Kort voor het opdienen nog wat olie (waar je kort daarvoor een paar minuten wat verse plakjes knoflook in hebt gebakken) met de pasta husselen.

Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Groene asperges (kan vast ook met witte) grillen, , wanneer ze klaar zijn op een schaaltje doen. limoen erover heen persen, wat olijfolie erop. Zout en peper. En dan parmazaanse kaas erop raspen. Mjammie

Link naar reactie
Delen op andere sites

Groene asperges op de barbecue scheutje goede olijfolie en wat balsamicoazijn. Beetje parmezaan en je hebt een geweldig vega gerecht. Heeeeerlijk!

 

Rauwe witte asperges zijn ook heerlijk in een salade.

Witte asperges schillen en vervolgens met kaasschaaf (of mandoline) reepjes van schaven. Lekker met kruiden zoals peterselie, schijfjes groene appel en wat citroensap.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ook erg lekker is een Hartige taart van witte en groene asperges

 

 

500 g groene asperges

1000 g witte asperges

500 g aardappelen

zout en peper

paar vellen filodeeg (1 pak van 225 g)

100 g boter (gesmolten)

100 g pittige kaas (old Amsterdam o.i.d.)

3 vrije uitloop eieren (als je dat kunt en wilt betalen)

3 dl slagroom

vers geraspte nootmuskaat

125 g spekblokjes

 

 

De aardappelen schillen en in stukken snijden en in een pan met ruim water doen.

De asperges schillen / schoonmaken*. Het schoonmaken gaat het makkelijkst als je de asperge op een snijplank legt en er met een dunschiller langs gaat.

De onderkant (het hout) breek of snij je af. Van de witte asperges haal je een extra stuk van de onderkant af en deze stukken doe je bij de

aardappels in de pan. Deze pan zet je op hoog vuur.

In een andere pan met kokend water blancheer je de asperges.

Bak de spekblokjes uit tot ze lichtbruin zijn. Doe ze daarna uit de pan op een keuken papiertje om het ergste vet eraf te krijgen.

 

Als de aardappels gaar zijn dan maak je er puree van. De stukken asperge die meegekookt zijn snijd je heel fijn en doe je door de aardappel puree.

Meng de kaas door de aardappel puree. Klop dan de eieren met de room door elkaar en voeg dit toe aan de aardappel/asperge/kaas puree. De spekblokjes mogen er nu ook doorheen.

Al met al word het een lekker soppige massa. Breng op smaak met zout en peper en flink wat vers geraspte nootmuskaat (goed proeven, is erg flauw van zichzelf).

 

Verwarm de oven vast voor op 200 graden of 180 hete-lucht.

In een ovenschaal leg je bakpapier en die bekleed je dan weer met het filodeeg (ongeveer 5 lagen). Het hoeft helemaal niet netjes te worden, mag er best een beetje “rustiek” uitzien.

Laat het filodeeg net beetje over de randen heen hangen.

Het filodeeg besmeer je dan met gesmolten boter.

 

Giet het puree mengsel over het filodeeg en verdeel het gelijkmatig. Vouw de randen filodeeg omhoog zodat je een opstaand randje krijgt.

Leg nu de asperges in de puree, beetje om en om voor het gezicht. Druk ze een beetje in de puree zodat ze wel een beetje vastliggen.

Besmeer de asperges met de rest van de gesmolten boter.

 

Bak de taart in ongeveer 20 minuten gaar of totdat de bovenkant lekker bruin is. Laat de taart 10 minuten staan voordat je hem serveert.

Never trust a thin cook....

Lekker recept voor je eigen gekweekte groente ? kijk eens op proevenenruiken.nl ..

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb vandaag boerenaspergesoep gegeten. Erg lekker! Dus dat kan ook.

Asperges schillen en kontjes verwijderen. Schillen en kontjes koken. Eruit vissen. Evt bouillonblokje erbij.

Soep binden met een rouxtje. Geschilde Asperges erbij, scheutje room, flink wat peterselie. Laten pruttelen voor nog 15 min. Serveren met een geprakt eitje. Aanrader en weer eens wat anders dan 'gewone' aspergesoep.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 year later...

Roomsoepen liever niet invriezen. Bij ontdooien en opwarmen gaat de soep 'schiften'. Het vet uit de room zal bovenop de soep komen drijven. Natuurlijk is dit niet heel erg, maar het ziet er alleen niet zo appetijtelijk uit.

Met kookroom zou je hier misschien geen last van hebben, maar dat zul je verder moeten onderzoeken, hier zijn vaak bind/emulgeermiddelen aan toegevoegd.

In onze keuken gebruiken wij echter alleen 'echte' room (35%).

Als ik jou was zou ik liever mijn basis (de asperge/bouillon) standby in de vriezer houden en dan à la minute de room toevoegen, eventueel binden met roux (5 delen boter, 6 delen bloem)

Per liter vloeistof ongeveer 50 gram boter en 60 gram bloem)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...