Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Azijnmoer/mère de vinaigre


Bit

Aanbevolen berichten

Azijnmoer/mère de vinaigre

 

Dit topic gaat over de Azijnmoer. Alle ins en outs over het verkrijgen en het onderhoud van de azijnmoer.

 

Jaren geleden heb ik eens een poging gedaan een rode-azijnmoer te kweken. Ik denk zelfs dat ik m een tijdje gehad heb. "Denk" ?

Het is de reden waarom ik dit topic open. Ik weet het niet 100% zeker. Eerlijk gezegd heb ik er nog nooit één in levende lijve gezien. Wel van horen zeggen. Een kennis van mij, een grote kookfanaat, vertelde er vol vuur over. Hij had er één uit de familie. Eentje die toch zeker al 2 generaties in hun bezit was. Hij heeft me toen uitvoerig uitgelegd hoe hem te kweken, maar nooit mogen bewonderen. Poging gewaagd dus, en ik verkreeg inderdaad een dikke bol drijvende op de azijn. Het is me nooit duidelijk geweest of dat nou écht een gezonde moer was, of gewoon een bal vieze schimmel welke wat groen-blauw uitgeslagen was. Het leek me niet de juiste. Maar heb het nooit geweten.

 

Nu weer restjes goede wijn aan het sparen, wil ik er weer 1 gaan kweken.

Zijn er mensen die er 1 hebben ? Foto's wellicht ? Ervaringen ? Misschien zelfs een mogelijkheid van een starter voor mij ( ik zal dat in het vraag en aanbod-topic plaatsen ) ?

 

Wat te doen ? Welke goede condities ? valkuilen ? Stenen pot ? Glas ?

 

Liefst mensen met echt eigen ervaringen. Google staat ons allemaal ter beschikking

Link naar reactie
Delen op andere sites

De moer is binnen. Ik kreeg het in een tweeliterfles vol met appelaijn die dik en donkerbruin is.

 

Zo kwam de mère uit de fles..een viezig bruin velletje..een beetje glibberig, maar het viel me eerlijk gezegd wel mee.IMG483369801384803909.jpg

Ik heb het schoongespoeld en toen zag het er zo uit:IMG483467591384803910.jpg

 

Ik heb de mère in 4 stukken geknipt.

 

Nu staat het in 4 bereidingen: in steen in wijn en in appelsapIMG483862451384803912.jpg

en in plastic fles ook in wijn en in appelsap.

IMG483998661384803913.jpg

 

De wijn heb ik gisteren al opengemaakt zodat de conserveringsmiddelen wat zouden kunnen afbreken. Ik heb verschillende sites gelezen, NL, FR en Engels. De handelingen zijn niet eenduidig, maar ik las een site waarin een man of vrouw vertelde dat hij/zij eigenlijk alles doet met de mère dat wordt afgeraden..en dat ze toch een goede mère met een lekkere azijn maken.Op die site staat ook een hele mooie foto van een lekkere dikke wijnmoer. Je moet even naar beneden scrollen...

 

http://translate.google.fr/translate?hl=nl&sl=en&u=http://blogs.gangofpour.com/vinegar-files&prev=/search%3Fq%3Dhttp://blogs.gangofpour.com/vinegar-files%26client%3Dfirefox-a%26hs%3DmdR%26rls%3Dorg.mozilla:nl:official

 

Het staat allemaal warm. In de buurt van de houtkachel zou het het beste aan t werk gaan.

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat ik altijd begrepen heb, is dat de moer niet speciaal warm mag staan. Liefst koel en stabiel in temperatuur. Niet koud, maar gewoon. Niet speciaal warm.

Dan moet hij ruim kunnen ademen. Daarom ook een brede wijde pot en nooit propvol. Ik denk dat je op die flessen geen doekje hoeft te doen. De moer ziet er érg mooi uit !! Wel veel platter dan ik er van weet. Is het je bekend van welke afkomst hij is ? ( ziet er niet echt uit als eentje van rode wijn ? ) Is het er inderdaad een van appel ? Witte wijn misschien ?

Best veel he ?

 

Ik hoop echt dat het niet zó veel verschil uitmaakt als je een mère van appel of witte wijn in rode wijn legt. Ik hoop dat dat ook kan. Niemand die daar iets van weet of ervaring mee heeft ?

Appel heeft vanzelf heel andere bacteriën en schimmel-sporen dan een rode wijn denk ik ? Ik weet het ook niet hoor.

 

Edit:

Via Thea heb ik deze link, die ietsje iets zegt over wat condities : http://minkekookt.nl/azijnmoermere-de-vinaigre-2/#more-1099

aangepast door Gast
Link naar reactie
Delen op andere sites

Link naar reactie
Delen op andere sites

( Link toegevoegd in bericht hierboven )

 

Gelezen. Ja. Niet éénduidig allemaal, maar misschien ben ik inderdaad wat te panisch dit aangaande. Vele methoden dus om hetzelfde te bereiken. Toch schrijft ook hij, dat hij geneigd is om een witte moer gescheiden te houden van een rode. Rust is wel hetgeen wat overal terugkeert; logisch ook, want de moer groeit in / op de smalle grens van de "voedsel-voorraad" ( de wijn ) en lucht. Die heel precaire grens ergens in het midden, is zijn leefgebied, daar waar hij echt kan groeien.

Verder is het duidelijk : dit ding is op en top slow- food !! Dit neemt tijd !! en zal ook niet zómaar dood gaan misschien.

 

We gaan het meemaken Leuk he ?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja volgens mij blijft het leven hoor. Die link van Mw Minke is leuk om door te lezen...maar die andere link haalt het angstige er wel af..die persoon zegt letterlijk: ik heb alles gedaan waarvan ze zeggen dat het niet kan met de moer, en het werkt nog steeds geweldig. Hij zal wel veel moer-bacterien hebben rondhangen ondertussen dat zal ook wel meewerken toch?

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat zou inderdaad kunnen Marieke, zo heb ik het wel gelezen..dat duurt langer en de kans is iets kleiner. Het beste dat je kunt doen is eens te kijken of je in een bio-azijn bijvoorbeeld van die vage sluiers op de bodem ziet..dat is gewoon mère, daar kun je mee starten. Ik ben voor alles uitproberen..gewoon doen dus...laat je het weten?

aangepast door Gast

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

Idd, ik weet wat je bedoeld. Heb trouwens gewoon wijn azijn gepakt die ik had staan. Gister even gekeken, er zat een heel fijn vliesje bovenop. Ik heb zo'n echte azijnpot, maar het kraantje ontbreekt. Wil zo'n houten kraantje kopen, kan ik de beginnende azijn over gieten denk je? En ja, ik zal het hier bij houden.

groet Marijke.

Mijn naam is Marijke, maar de Fransen noemen mij Marieke.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Die link helemaal doorgenomen. Leuk; bruikbaar; doen ! ( ga ik ook nog doen )

 

Maar is niet echt wat ik hier in gedachten had.

Er zit wel degelijk een groot verschil tussen azijn en azijn. De basis; de uitgangsingrediënten, bepalen het resultaat. Kom ik zo op.

 

Jawel. De kern van het verhaal klopt en is vergelijkbaar. Ook de juist zo goede en gezonde kant van het verhaal ( de levende moer zelf ) maakt dat de azijn onvergelijkbaar top is ten opzichte van een industrieël gemaakte azijn, ook kwa smaak dus en daarmee ook zijn toepasbaarheid. So far so good.

 

Maar een appelazijn is natuurlijk niet te vergelijken met een wijnazijn. En een rode is weer anders dan een geheel witte. In toepasbaarheid en in smaak. In opbouw en in soort van bacteriën.

Neem je het beste uitgangsmateriaal ( restjes goede rode wijn het liefst ) groeit je moer uit tot de meest complexe. Als je die gezond weet te houden ( geen schimmels , bederf, maar ook niet laat sterven door tekort aan nieuw voedsel ( verse restjes wijn )), dan krijg je met de jaren een geheel eigen product, met eigenlijk iets wat je 'kweekt' en in stand houd, door de goede bacteriën , eigen aan het basismateriaal. Hoe beter het basismateriaal, hoe meer eigen, hoe meer complex en rijk.

Indien je echt goede wijn als basis neemt ( vanzelfsprekend biologische, ouderwets gemaakte, culturen bevattende die speciaal en alleen in die wijngaarden voorkomen ( jawel, die wijnen bestaan nog hoor, best veel zelfs ) Heb je dus ook die culturen in je azijn.

Wat dat aangaat zou je ook het best volgens de recepten van die link, appels kunnen nemen uit je eigen tuin. Heb je je geheel eigen cultuur ( lees schimmels ) die in jouw tuin aanwezig is ( áls die aanwezig is, maar dat ligt aan jouw wijze van tuinieren en wáár ) Ik zou de appels die je inzet dan ook zeker niet hard wassen. de culturen zitten namelijk op de schil. Zoals ze bij druiven ook op de schil zitten.

 

Het resultaat moet een azijn zijn, die bijna stroperig dik is ( van die rode ) beetje de rijkheid van Balsamico ( = ander uitgangsmateriaal overigens ) maar nog mooier.

 

Ma goed ( sowieso op het gevaar af dat ik mezelf hier als snob neerzet natuurlijk, maar dat boeit me niet )

Óók leuk om meerdere soorten azijn te maken natuurlijk.

Ik blijf volgen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Duidelijk, maar goed,dan heb je dus verschillende soorten moer?,een wijnazijn moer,en een appelazijn moer? Je kan de appelmoer geen wijn geven?

Ik heb er echt werkelijk geen idee van hoor,dus ik roep maar wat.Nu gebruik ik niet veel wijnazijn,maar wel appel, dus ik ga zeker eens kijken of ik het voor elkaar kan krijgen om dat moedertje aan de gang te krijgen

Link naar reactie
Delen op andere sites

ik ben effies snel langs de biologische winkel in Ridderkerk gereden vanavond en heb daar biologische, niet gepasteuriseerde troebele appelazijn meegenomen en een paar biologische appeltjes. Nu nog morgen even rustig de link doorlezen

 

Ik ben ook wel erg benieuwd of de "appelazijnmoer" gebruikt kan worden om wijnazijn te maken

Link naar reactie
Delen op andere sites

Speciaal voor neteldoek/kaasdoek naar kookpunt op het Noorrdplein in R'dam gereden de doek is gelukt, maar een waterslot hadden ze niet, wel de tip om daarvoor naar een drogist op de Beijerlandselaan te gaan, die heeft allerlei wijnmaak/biermaakmateriaal dus daar kan ik het zeker vinden.

 

Eerst morgen de biologische appeltjes maar pureren

Link naar reactie
Delen op andere sites

Thea het gaat megasnel. De moer die ik enkele weken geleden op vers appelsap heb gelegd heeft zich enorm verjongd..ik heb nu appelazijn met al weer een dikke laag moer. Kopen hoeft niet hoor, ik kan uitdelen in het voorjaar

Op de wijn gaat het langzamer, maar in de stenen pot zie ik nu ook de eerste waas verschijnen.

 

Bit, volgende week ga ik azijnpotten kopen, zoek jij er een uit?

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...