Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Basilicum soorten


Tania

Aanbevolen berichten

Wist niet zeker of er al een draadje over was, maar eens kieken.

 

Ben zelf ontzettend verslaafd aan basilicum, dus dit jaar wordt ook weer een fijn experiment-jaar qua basilicum kweken.

 

Kijk iig al erg uit naar de Thaise basilicum, een pittige basilicumsoort met een anijs-achtige smaak (wat ik ervan gehoord heb, iig). Vroeger had ik alleen basilicum van de supermarkt, maar die was altijd zo zielig D: M'n moeder had laatst nog een pot, lange miezerige stengels met 2 blaadjes en 2 zaadlobben, en hadden duidelijk TE veel water gehad - de bladen begonnen al zwart te worden. Arm ding - heeft wel tot gevolg dat ik dan onmiddelijk alle zielige supermarkt plantjes wil adopteren. Ach ja.

 

Dit jaar wordt vast een goed basilicumjaar.

 

Maar nu ben ik erg nieuwsgierig wat jullie ervaring is met verschillende soorten basilicum? Soorten die bij jullie TOTAAL niet wilden groeien, en soorten waar jullie zo veel van hadden dat je liters pesto ervan hebben gebrouwd? Was de eerste plant waar mijn tuinier-gekte mee begonnen was, en vind dat altijd wel interessant om te horen van anderen

 

rimg174923951330889418.JPG

Mijn eerste zielige supermarkt-basilicumpjes, hadden slechte worteltjes en waren compleet vastgegroeid in hun potjes - met veel moeite gescheiden en in glazen potjes gestopt met wat water om ze zo beetje op te kweken e.d.

 

rimg189575671330889458.JPG

Werden uiteindelijk ook best groot, maar inmiddels zijn ze allemaal of overleden, of aan het kwakkelen in de bak in de keuken. Ik zie wel wat ervan wordt Foto was voor een flinke snoeibeurt, daarna zijn ze wel grappig uitgelopen. Maar dit jaar wil ik ze allemaal zelf opkweken, om meerdere soorten te kunnen proberen dan de oude vertrouwde Genovese.

 

 

Niet dat Genovese Basilicum geen pracht plantje is

rimg250147971330889752.JPG

Link naar reactie
Delen op andere sites

Op m'n oude tuin (zand) deed basilicum het goed. Maar op m'n nieuwe moestuin hier op de klei durf ik buitenteelt niet aan. De grond is te compact/koud. Als m'n tomaten in de kas aan de groei zijn zaai ik wel wat rijtjes.

 

Erg tevreden over

 

- kaneel basilicum (minder anijssmaak als thaise)

- Mr burns lemon (extra citroen aroma)

- Green globe (Perfect buitenras, veel opbrengst)

- Dark opal Groeide hier altijd slecht. Heeft misschien meer vocht nodig?

 

Dit jaar uitproberen

 

- Purple ruffles (goed groeiende paarsbladige variant)

- Sla bladige basilicum

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja ik heb die kruidnagelbasilicum(Eng: Thai basil)(Ocimum basilicum Licoricetype) voor het eerst, maar vind m inderdaad meer naar anijs smaken dan naar kruidnagel....best apart smaakje t.o.v. de gewone basilicum, dat wél.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dark Opal en Kaneel wilden vorig jaar niet zo fijn kiemen bij mij, maar toen was het al te laat in het jaar, dus dit jaar weer proberen. De slabladige variant klinkt erg interessant

 

En hoe meer opbrengst, hoe meer pesto, hoe meer vreugd! Ben zwaar pesto fan, ook altijd aan het experimenteren met verschillende soorten noten erdoor enzo. Ik vind amandelen of hazelnoten wel prettig erdoor. Wil een keer zo veel paarse basilicum dat ik er paarse pesto van kan maken XD

 

Een pasta salade is ook niet af als er geen lekkere pesto doorheen zit. Ga ik dit jaar ook proberen met de rucola. (en Rucola-roomkaas-dip, maar dit wordt een beetje off-topic)

 

Ik ga zeker die Green Globe proberen! ...Als ik 'm vinden kan

Link naar reactie
Delen op andere sites

Die soorten met purperen blad zijn vaak lastiger te zaaien (of uitpoten) dan de meer typische groene zoals de genovese.

De laatste jaren zijn er wel wat cultivars bijgekomen die wat makkelijker zijn (zoals "Purple Ruffles") maar toch…

 

Wel mooi en moeilijk heeft uiteraard dat extraatje aantrekkingskracht, he.

 

Er zijn er ook enkele die meerderjarig zijn als je ze in de winter binnenhaalt, sommige hou je voor de weelderige bloei alleen al.

aangepast door Gast
Link naar reactie
Delen op andere sites

Straks, ergens in mei koop ik in m'n tuincentrum zo'n rond zacht potje met wel 40 zaailingen van de Basilicum genovese. Althans , ik ga ervan uit dat dat de genovese ook echt is. Maar hij is lekker.

 

De inhoud van het potje gaat in stukken. Zeg 8 stukken. De stukken poot ik in potjes , doorsnede 9 cm. Gewone potgrond. Zet ik ze voor het raam ( is bij mij Z-O ), zomerzon tot een uur of 1. Ik geef ze rijkelijk water. Lauw-warm water. Dingen groeien als kool ( als Basilicum ) en ik pot ze over als er meer wortels onder het potje verschijnen. Dan ben ik al aan het knippen voor de mozzarella-salade. Ik knip hele planten ( het zijn nog steeds bosjes ) weg steeds. Tijd ook om wat bij te mesten.

Zijn er 2 of 3 wat grotere planten over nu, in dat 9 cm potje, gaan die in een grotere, grote pot. Hoge grote rozenpotten. Volgens mij wortelen Basilums graag diep Gewone potgrond. Mestkorrels erbij in de toplaag. Daar staat dan mijn 15-20 cm hoge 2 - 3 stammige Basilicum. Ik geef rijkelijk water. vaak op de schotel eronder. Soms wel 2 of 3x per dag. Lauw.

Zo worden die planten binnen no-time 60-80cm hoog en 50cm doorsnede. $ grote potten voor het raam. En maar pesto maken.

 

Gaat de bloei erin komen, haal ik de bloemen eruit, Maar toch ben je dan over het hoogtepunt heen. Of ik ben al opnieuw begonnen, dit hele verhaal, of ik laat het erbij.

 

Geen nieuw soortje dus. Maar ik ga dit topic absoluut volgen de komende maanden. Ik wil zeker wel es wat andere smaakjes uitproberen !!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Oke dankjewel allicht leuk om eens te proberen deze overtehouden, opzich vindt ik het steeds elk jaar opnieuw zaaien

een nadeel van Basilicum.

Weet nog een bassilicum-liefhebber waar deze soortjes bij elkaar te bestellen zijn ?

Players only love you when they're playing.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Vorig jarig had ik o.a. kaneelbasilicum in een pot staan naast de border. Die heeft zich spontaan uitgezaaid in de border zelf....

 

Toen de temperatuur onder de vijf graden zakte was de zaailing wel meteen het hoekje om.... Maar goed, je mag niet teveel verwachten uiteraard.

Overigens lijken die wat meer exotische soorten (kaneel, citroen, subja en zo) best een stuk robuster dan wat er zo doorgaans in de supermarkt wordt aangeboden.

 

Zaaien doe ik niet meer, duurt te lang en tegen dat ie in de tuin goed en wel is aangeslagen (hangt een beetje af van het soort "zomer" we hebben) kan je hem weer opdelven want de herfst staat voor de deur....

Link naar reactie
Delen op andere sites

Is het wel handig dat al m'n plantjes binnenplanten zijn xD Hoef ik ze niet uit te graven wanneer de herfst langskomt. En ik vind het altijd wel leuk om te zien hoe een kleine zaailing uitgroeit tot een volle plant.

Link naar reactie
Delen op andere sites

oke ik kan me wel iets voorstellen bij te lang duren het zaaien, daar heb ik met ui en prei ook last van.

ik zal wel plantjes kopen, dezre opsplitsen en verpotten vindt ik dan ook wel goed idee.

Players only love you when they're playing.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Plantjes kopen is veel simpeler vind ik. Ik had gewoon basilicum plantjes van de lidl opgesplitst en in de volle grond gedaan, hebben het giga goed gedaan, veel hout kleurige steeltjes uiteindelijk i.p.v. die groene slape sprietjes die je in de supermarkt ziet. Vond dat beter werken dan die uit het tuincentrum: Die tuincentrum plantjes waren kleiner en duurder.

aangepast door Gast
Link naar reactie
Delen op andere sites

Zaaien en opkweken van basilicum vind ik erg makkelijk.

 

Hier willen ze steeds maar heeeel traag aan hun echte blaadjes beginnen... Maar dan ook echt extreem laag, net als of ze in een groei stop staan.. Hoe kweek jij ze dan? ik doe denk iets serieus fout dan Of is 15 graden te koud na het ontkiemen?

aangepast door Gast
Link naar reactie
Delen op andere sites

Vorig jaar op de lokale markt enkele Genovese gekocht die een stuk compacter zijn dan die typische sprieten die alle kanten op vallen van zodra je het plastic hoesje weghaalt.

Die plantjes blijken een recente teelsoort te zijn en het moet gezegd dat ze het heel goed hebben gedaan in de volle grond. Ze werden iets minder hoog dan de gekende soort maar net hetzelfde blad en smaak en lekker stevig van stengel.

 

Beetje gelijkaardig verhaal als de wilde marjolein en de compacte variant in wezen; alles hetzelfde alleen kleiner van hoogte makkelijker rechtopgaand nog.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hier willen ze steeds maar heeeel traag aan hun echte blaadjes beginnen... Maar dan ook echt extreem laag, net als of ze in een groei stop staan.. Hoe kweek jij ze dan? ik doe denk iets serieus fout dan Of is 15 graden te koud na het ontkiemen?

 

 

Hmmm, zou kunnen dat ze het een beetje te koud hebben, inderdaad. Genovese Basilicum is immers een Italiaanse plant, en die hebben een warmer klimaat dan wij. Dus het zou uiteraard daaraan kunnen liggen. Zeker weten doe ik het niet hoor, ben zelf nog een beetje een Noob

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...