Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Beginnen met varkens, vragen


gijs412

Aanbevolen berichten

Hallo allemaal,

 

Ik heb hier nog nooit iets gepost op dit forum maar heb nu wel een aantal vraagjes.

Ik woon in Brabant, en heb ongeveer 5 minuten van mijn huis een stuk land. Hierop houden wij verschillende legkippen, maar ook een aantal tomen sierkippen. Daarnaast zaaien wij er soms groentes en en veldje zonnebloemen.

Nu was een groot gedeelte van het landje een grote puinhoop van takken en een aantal kuub zand geworden. Dit word binnenkort weggewerkt, waardoor er flink wat ruimte word gemaakt.

 

Nu was het plan om hier 2 varkens op te houden, voor de slacht. Maar ik kan niet zo goed vinden welk ras hiervoor het meest geschikt is. Of dat het misschien een werkelijk vleesvarken van de boerderij zou kunnen zijn? Daarnaast vraag ik me ook af waar ik het best 2 varkentjes zou kunnen aanschaffen?

Er zullen mij vast wel meer vragen te binnen schieten, maar dit is het voor nu

 

gr Gijs

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hoi Gijs,

 

Dat klinkt goed, 2 varkens om het plaatje compleet te maken Je moet er wel een goed hek voor hebben hoor, varkens zijn heel slim, en krijgen veel voor elkaar met hun neus en hun gewicht (als ze geen big meer zijn).

 

Je kunt vele rassen houden op die manier, maar de meest standaard roze varkens zijn niet zo geschikt voor een buitenleven. Ze hebben (als je voor de modernere rassen gaat dan) veel minder spek om warm te blijven, en bijna geen haar. Dus ze hebben het gauw koud, en in de zomer verbranden ze omdat ze zo bloot zijn.

Er zijn verder ook wat rassen die niet zo enorm groot worden, en dus misschien wat handiger zijn voor als je ze wilt slachten. Er komt namelijk een BERG vlees van een gemiddeld varken, daar moet je wel de (vriezer)ruimte voor hebben.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dag Jorieke,

 

Ten eerste bedankt voor de reactie.

Na wat speurwerk zit ik nu zelf aan de bonte Bentheimer te denken. Heb jij, of iemand anders, toevallig ervaring met dit ras?

Daarnaast vraag ik me ook af, dat als wij in een volgend stadium inderdaad 2 biggen gaan halen, hoe zou ik deze het beste vervoeren in de auto? Die vraag kwam zomaar eventjes in mij op

 

gr Gijs

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bonte Bentheimers zijn mooie varkens ja. We hebben er vooral kruisingen van gehad (met Piétrain en ook nu met Duroc) en ze zijn nogal.... luidruchtig Voor zover dat een ras-eigenschap is... zeg maar.

 

Ook houden wij niet zo van varkens met van die oren voor hun ogen, dan zien ze wat minder en kunnen ze echt ineens ergens van schrikken

Als je Bonte Bentheimer biggen koopt; zorg dan dat ze 2 zwarte oren hebben. Dat is de dunst behaarde plek, en als die oren roze zijn dan verbranden ze zo in de zon. Tenzij je ze elke dag insmeert natuurlijk

 

Biggen van zo'n 8 weken oud vervoer je het beste in een medium tot grote (honden)bench. Of vergelijkbare bak.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ach oké, bedankt voor het uitleggen.

Dat ze luidruchtig zijn is ook niet geheel positief, gezien er zo af en toe wel eens wat opmerkingen komen over de hanen van ons(waardoor we nu ook enkel krielhanen houden).

Weet jij toevallig geschikte varkens die niet al te veel kabaal maken?

 

gr Gijs

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nou we hebben nog maar een 6-tal verschillende rassen 'uitgeprobeerd', dus daar kan ik alleen wat over vertellen. Wat we nu zoal hebben gemerkt:

 

Kunekune maakt herrie. Niet de hele tijd natuurlijk, maar wel als ze doorhebben dat je ze komt voeren. Het voordeel van Kunekune is dat je ze, als je genoeg ruimte hebt, niet zoveel hoeft te voeren. Zodra het gras en onkruid hier groeit, krijgen ze (als ze niet drachtig zijn natuurlijk...) bijna niet te eten. Ze kunnen de hele tijd grazen. En dus staan ze je niet zo op te wachten, want ze krijgen toch niets

 

Kruisingen met Kunekune (we kruisen hier heel wat af) maken ook herrie. Ik zal van de week een filmpje op Facebook zetten waarin onze 'Wune's' (kruising Kune met Wolvarken) staan te wachten op eten. Er staat een stel Bonte Bentheimers naast, dan hoor je het verschil (of niet...)

 

Bonte Bentheimer-kruisingen maken dus ook herrie, in ieder geval de dieren die wij hadden. Let wel: ze maken dus niet constant herrie, maar alleen als ze denken dat ze gevoerd worden.

 

Onze Durocs, en Wolvarkens, en Duroc-Wolvarkens (ja, ook kruisingen), zijn een stuk stiller, zeg maar STIL. Ik blijf het apart vinden, en doe natuurlijk geen beloftes als mensen hier een big komen halen. Maar ze staan gewoon stil te wachten tot ik eindelijk met mijn kruiwagen bij hun veld ben. En dat duurt soms lang, want we hebben een vreemd lange strook grond en aardig wat veldjes met varkens die allemaal een portie eten krijgen. En wat aandacht natuurlijk. Ze laten zich ook niet opjutten door herrieschoppers in velden naast zich.

 

We hebben ook Husumer varkens gehad, maar toen was ik er nog niets zo mee bezig wie nou wat voor een herrie maakte

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat klinkt allemaal heel duidelijk zo, ik zal ook een kijken naar de link in je beschrijving;)

 

Het zit zo dat ik zo'n 2 à 3 maal daags naar de beesten ga(Soms wat meer, maar nooit minder eigenlijk).

En het zit er dan vooral in dat ze niet al veelste vroeg herrie gaan maken, maar als ze enkel herrie maken wanneer ik er ben is dat niet zo'n probleem.

Ik ga het nog eens goed bekijken allemaal de komende tijd, in ieder geval blijf ik het nog steeds een leuk plan vinden.

Als ik nog meer vragen heb kom ik hier zeker nog terug om die te stellen.

 

In ieder geval hartstikke bedankt

 

gr Gijs

Link naar reactie
Delen op andere sites

hoi gijs.

Wij hebben ook varkens. We hebben nu 2 berkshires en 4 kune`s. Voor de berkshires hebben we 2 bonte bentheimers gehad (die hebben we nu nog steeds alleen dan in de vriezer ) .

De berkshires en de bentheimers zijn puur voor het vlees. De bentheimers vond ik knap druk en echt niet tam te krijgen. De berkshires zijn wat dat betreft veel makkelijker.

Maar beide rassen zijn niet te vergelijken met de kune`s. Die zijn echt zo leuk! Voordeel kan ook zijn dat ze niet je hele land op de kop trekken. Van alle 3 de rassen vind ik het vlees heerlijk. Moge voor zich spreken dat er van de grote vleesrassen heel wat meer vlees afkomt als van de kune.

Wat lawaai maken vind ik de kune`s dan weer rustiger als de vleesvarkens, al laten alle varkens laten van zich horen rond voertijd.

http://www.fromapreciousplace.nl

Droom en doel om zoveel mogelijk natuurlijk te leven, tezamen met onze dieren.

 

Wegens boerenerf-drukte niet altijd even veel tijd om te forummen (helaas .. ) Maar per pb of mail ben ik bereikbaar.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 maand later ...

Wij hebben zelf wolvarkens. Alleen al het uiterlijk is bijzonder te noemen. Het zijn rustige dieren en kunnen behoorlijk tam worden gemaakt. Ze kunnen tegen een stootje. Hebben meer last van hitte dan van de kou. Het Nederlandse klimaat zal geen problemen geven qua kou. Indien ze jongen krijgen kun je de beer er gewoon bij laten lopen. Verder is het vlees erg beroemd om de smaak. Persoonlijk vind ik het vlees ook veel lekkerder dan van de andere varkensrassen. Ze groeien wat trager en zijn wat later geslachtsrijp. Ze hebben kleinere tomen met jongen. Slachten doen we op de leeftijd van ongeveer een jaar. Anders worden ze te vet. Ze leveren ook wat op bij de verkoop dus zeker een ras om te overwegen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...