Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Berekenen alcoholgehalte in likeuren


geedee

Aanbevolen berichten

Dit bericht is mogelijk ook van belang voor mensen die niet in een rumtopf geïnteresseerd zijn, maar wél in likeurtjes. Ik maak er een apart topic voor aan...lijkt me handig....ook om terug te vinden.

 

Op verzoek, voor Geedee:

 

Bepalen alcoholgehalte in likeur met behulp van een hydrometer.

Dat gaat niet met een enkele meting (ook niet met een alcoholmeter: dat is ook een dobber, met alleen een andere schaalverdeling). Alcohol is lichter dan water, suiker is zwaarder dan water.

Je weet meestal niet hoeveel suiker erin zit (het suikergehalte van andere toevoegingen zoals vruchten is onbekend) dus je kunt niet direct berekenen wat het alcoholpercentage is.

 

De truc is: Twee metingen.

De eerste meting met de likeur.

De tweede meting met de likeur waaruit de alcohol verwijderd is.

Trek de twee gevonden meetwaarden van elkaar af, en lees in een tabel af wat het alcoholpercentage is.

 

Doe zoveel likeur in een schone en droge maatcilinder dat de hydrometer drijft. Verwijder de hydrometer. Markeer nu op de maatcilinder het volume met een streepje. Gebruik een watervaste viltstift.

Giet de inhoud in een schoon en droog pannetje, spoel de maatcilinder na met een heel klein beetje water en voeg dat ook toe.

Verwarm de inhoud van het pannetje tot tegen het kookpunt gedurende 15 a 20 minuten. Alle alcohol zal verdampen, want dat heeft een lager kookpunt dan water. Voeg eventueel een beetje water toe als het teveel inkookt

 

Laat afkoelen tot 20 graden.

Doe de inhoud van het pannetje terug in de (weer schone en droge) maatcilinder. Spoel het pannetje na met een paar drupjes water en voeg dat ook toe. In totaal mag je niet meer vloeistof hebben dan waarmee je begon.

 

Vul nu met water het volume aan tot precies het oorspronkelijke volume (daarvoor heb je dat streepje gezet). Roer echt heel goed, het toegevoegde water mengt namelijk slecht met de zoete uitgekookte likeur.

 

Meet weer met de hydrometer.

Trek de eerste meting af van de tweede, en lees in de tabel af wat het alcoholpercentage was.

 

Deze methode werkt voor bier, wijn, en ook likeuren met redelijk wat suiker. Bij dranken met veel alcohol en weinig suiker zal de beginmeting zo laag zijn dat de schaalverdeling op de hydrometer dat niet meer kan aangeven. De hydrometer zakt dan in zijn geheel onder "water")

 

Deze methode kost je ongeveer 150 ml likeur. Je zou eerst kunnen oefenen met een goedkope wijn.

 

Test:

105 ml wodka 40%

30 gram suiker = + 30 gram * 0,6 = 105 + 18 = 123 ml

Alcoholpercentage: 40 * (105 / 123) = 34,1

 

Begin SG: 1052

Eind SG: 1093

 

Verschil: 41 punten

 

Volgens tabel: 16,22 * 2 = 32,44 %

(Waarde 41 is te hoog volgens deze wijnmakerstabel. Daarom heb ik gekeken bij 20,5 verschil, en de gevonden waarde vermenigvuldigd met 2.

 

Klopt dus vrij aardig: 34,1 volgens schatting ingrediënten en 32,4 volgens bovenstaande metingen.

 

Bron (tabel): http://home.scarlet.be/pedroalco/Grondb ... ratuur.htm

 

EDIT: Het kan ook zonder tabel: verschil SG punten * soortelijk gewicht ethanol = 41 * 0,79 = 32,39

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 4 years later...

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...