Bewatering van de planten

Plaats hier uw vragen, tips en berichten over de siertuin. Alles over bomen, planten en bloemen.
BananaRaw
Berichten: 27
Lid geworden op: Di 12 Jun 2012, 11:18
Moestuin Seizoen: Bekijk update (18)
Woonplaats / locatie: Halle
Contact:

Re: Bewatering van de planten

Berichtdoor BananaRaw » Wo 13 Jun 2012, 09:07

Ik ben toch verbaasd van de vele negatieve reactie's tov deze manier van water geven. Hoofdzakelijk heb ik dit gelezen op het net voor tomaten, daarom trok ik deze lijn ook door voor komkommer, paprika, meloen en courgette. Dat leek me geen kwaad te kunnen. :)

Nu goed, hier zijn enkele links zodat je kan zien dat ik dit niet zomaar verzin.. :

http://forum.tuinadvies.be/forum_topic. ... 7&tid=4887

http://forum.tuinadvies.be/forum_topic. ... &tid=17220

http://forum.tuinadvies.be/printer.php?tid=17220 (print actie effe annuleren en je komt op de link..)

http://forum.tuinadvies.be/printer.php?tid=46522 (print actie effe annuleren en je komt op de link..)

http://forum.tuinadvies.be/printer.php?tid=8656 (print actie effe annuleren en je komt op de link..)

http://forum.tuinadvies.be/printer.php?tid=46522 (print actie effe annuleren en je komt op de link..)

http://www.houtwal.be/vakartikels/groei ... roogte.htm (onderaan)

http://www.makkelijkemoestuin.com/planten-water.html (onderaan)

http://blog.seniorennet.be/tuinclubvelt ... zoeken.php

Gebruikersavatar
henkg
Moderator
Berichten: 2904
Lid geworden op: Wo 18 Mei 2011, 08:55
Moestuin Seizoen: Bekijk update (224)
Woonplaats / locatie: Zeeland (regio Tholen)
Contact:

Re: Bewatering van de planten

Berichtdoor henkg » Wo 13 Jun 2012, 09:55

Ik bespeur geen negatieve reacties, wel soms negatieve adviezen. Een advies is een postieve bijdrage, met soms als uitkomst: "ik zou het niet doen, omdat ....". Dat kan gebeuren, als je om advies vraagt.

Dat gedoe met kleine flessen lijkt me alleen geschikt voor niet al te grote potten. Zo kun je in één keer meer water geven dan dat de aarde in de pot in één keer kan absorberen (gesteld dat het water heel langzaam uit de fles loopt). Handig, want minder vaak watergeven.

In de kas, en buiten is het (denk ik) net andersom: door gieten / sproeien / een irrigatiesysteem kan de grond veel meer water opnemen en bufferen dan met het water uit een aantal flesjes, ook nog eens beter verdeeld. Die kleine flesjes moeten trouwens steeds gevuld worden, met een gieter / slang? Net zoveel kans om tegen de planten aan te spetteren. Je doet toch wel de bril omhoog? ;)

Wel goed om te lezen dat je niet zomaar water bij je planten kiepert, maar nadenkt hoe dat het beste te doen. In jouw opstelling zie ik meer nadelen dan voordelen.

Over het al dan niet nat mogen worden van tomatenplanten: spetters, zelfs af en toe besproeien, waarna alles weer de tijd heeft om op te drogen, dat is iets anders dan buiten, waar het vele dagen achter elkaar regenachtig, mistig, blijvend vochtig kan zijn.
Laatst gewijzigd door henkg op Wo 13 Jun 2012, 10:04, 1 keer totaal gewijzigd.
Het weer nu, op mijn tuin
Live webcam tuin (Als je niks ziet dan is het donker. Of een webcam-storing)
2018_teeltlijst
2018_layout_tuin

Gebruikersavatar
Jorg
Moderator
Berichten: 3774
Lid geworden op: Wo 23 Jun 2010, 17:32
Moestuin Seizoen: Bekijk update (24)
Woonplaats / locatie: Zeeland
Contact:

Re: Bewatering van de planten

Berichtdoor Jorg » Wo 13 Jun 2012, 10:01

BananaRaw, 1000 moestuiniers, 1000 verschillende meningen ;) Ik doe het zelf als volgt: de bodem uit 3-5 liter potten knippen en die over de in de volle grond geplante tomaten zetten. In die potten giet ik vervolgens het gietwater als de planten een slokje water willen.
Afbeelding
Wat ik dus zou doen als ik jou was is bij elke plant een fles zetten om water te geven. Je zet de fles of pot nu tussen twee planten in. Niet dat het niet zal werken maar voor ons is het een wat vreemde manier omdat per plant gericht water geven in ieder geval in mijn optiek logischer is ;) .

Gebruikersavatar
eva1986
Berichten: 810
Lid geworden op: Wo 28 Mar 2012, 21:10
Moestuin Seizoen: Bekijk update (58)
Woonplaats / locatie: Noord Brabant
Contact:

Re: Bewatering van de planten

Berichtdoor eva1986 » Wo 13 Jun 2012, 10:29

Klopt Bit, maar we proberen de natuurlijke omstandigheden van de plant (zo beter verwoord ;) ) na te bootsen.

Ik heb een heleboel botanische orchideeën staan, die horen hier ook echt niet thuis, maar ik kijk waar ze van nature voorkomen, en probeer die omstandigheden zo goed mogelijk na te bootsen.

Bananarwa heeft een folietunnel gezet om zn tomaten een meer natuurgetrouwere ( ;) ) omgeving te bieden

@ Bananaraw: Het is zeker niet mijn bedoeling een negatieve reactie te geven (zoals Henk al zo mooi verwoorde...)
Ik heb je linkjes bekeken (want ik natuurlijk wel weten hoe de resultaten zijn...), en daar vallen me een paar dingen op!

De tips en ervaringen van tuinadvies zijn erg uiteenlopend, en de enige echt positieve ervaring, van iemand die het al langer toepast (!) gaat over de eerste weken na het het verspenen als ik het goed begrijp! (dan is de plant ook het kwetsbaarst)

De link van houtwal spreekt eigenlijk voor zichzelf: "ieder dag water geven is nadelig, zorgt voor oppervlakkig wortelgestel" "extra water geven bij aanhoudende droogte, bezint eer ge begint". En het stuk over de omgekeerde fles, gaat zoals ik het lees over planten in pot, waar het natuurlijk een heel ander verhaal wordt!

De makkelijke moestuin gaat in principe uit van potten en bakken (dus geen volle grond) en gebruikt deze tip om op de watergift te besparen, bij potplanten!

De laatste link, is niet erg informatief, wel leuk foto's kijken! ;) Maar deze meneer of mevrouw mulcht ook, om uitdroging van de grond tegen te gaan (wat weinig vind ik persoonlijk, maar goed)!

Conclusie, ik zou het niet doen. Voor planten in pot vind ik het wel een idee, zeker als je een weekend van huis bent... Maar wie weet werkt het fantastisch, en heb je een super oogst aan het eind van dit seizoen! De tijd zal het leren!
Leer van gisteren, droom van morgen, maar leef vandaag!

BananaRaw
Berichten: 27
Lid geworden op: Di 12 Jun 2012, 11:18
Moestuin Seizoen: Bekijk update (18)
Woonplaats / locatie: Halle
Contact:

Re: Bewatering van de planten

Berichtdoor BananaRaw » Wo 13 Jun 2012, 11:12

Bedankt voor de reacties en het bekijken van de links.

Ik ben inderdaad gewoon op zoek naar de beste manier om ze te bewateren. Als jullie zeggen dat dit zonder flessen is dan leg ik me daar gerust bij neer. Ik ben hier de beginner..

Dat 1000 tuinders, 1000 verschillende meningen hebben daar kan ik alleen maar in komen. Hier in de buurt heb ik een 4tal vrienden/buren met een serre en elk doet het anders. De een zegt me per dag 1liter water te geven per plant, de andere geeft een liter per week/plant.. Toch wel een groot verschil..

De flesjes vullen met gieter geeft geen spetters.. dus daar kan ik niet in volgen. :)

Als ik het allemaal goed lees zijn de meeste onder jullie het er over eens om gewoon met de gieter water te geven, zonder flessen? En dan gieten tot de grond mooi nat is en dan pas te gieten als de grond terug droog is?

Blijkbaar kan het ook niet te veel kwaad, mocht het gebeuren, dat de onderste bladeren van een tomaat, komkommer, paprika en meloen nat worden?

Wat betreft de kolen, de bonen, de sla en de spinazie? Mag dat blad nat worden? Ik vermoed van wel.

Tot nu toe gaf ik water in de avond, ik zal vanaf nu in de ochtend gieten zodat ze overdag kunnen opdrogen dan. Goed idee?

Gebruikersavatar
eva1986
Berichten: 810
Lid geworden op: Wo 28 Mar 2012, 21:10
Moestuin Seizoen: Bekijk update (58)
Woonplaats / locatie: Noord Brabant
Contact:

Re: Bewatering van de planten

Berichtdoor eva1986 » Wo 13 Jun 2012, 11:43

De watergift hangt af van zoveel factoren... In de openlucht is anders dan onder plastic of glas... Luchtige grond zal eerder opdrogen dan zware grond, de ene plant wil graag véél water, en vind natte voetjes geen probleem, de andere plant wil tussen de watergiften door echt opdrogen...

En zo zijn er nog veel factoren te bedenken. Ik zou, omdat je onder plastic teelt, en verschillende planten hebt, gewoon sproeien (of met de gieter) wanneer de grond (bovenlaag) droog is. Niet te droog, want dan kan het water weer moeilijk weglopen.

Het klinkt nu of het allemaal heel ingewikkeld is, en heel precies komt, met het water geven. En in de professionele tuinbouw klopt dat ook wel, een tuinder wil natuurlijk zo veel mogelijk opbrengst van zn planten. Maar "wij" moestuiniers doen het veelal voor de hobby, en de oogst is dan van minder groot belang, onze kostwinning hangt er niet vanaf!

Zoals de 1000 verschillende manieren van de 1000 moestuiniers, ook 1000 verschillende filosofieën! Misschien wil je het zo goedkoop mogelijk doen, en ook besparen op je water, misschien wil je alleen regenwater gebruiken, dan ga je anders te werk, dan wanneer je zoveel mogelijk vruchten wilt, dan zo min mogelijk planten!

Ik kan je geen advies geven over de hoeveelheden water in je tuin, ik doe hier thuis ook alles op gevoel... Ik kijk, voel, ruik en proef... En doe dan wat mij het beste lijkt, maar dat is niet altijd de beste manier! ;)
Leer van gisteren, droom van morgen, maar leef vandaag!

Gebruikersavatar
Janine~Bustani
Berichten: 779
Lid geworden op: Di 14 Feb 2012, 09:12
Woonplaats / locatie: Duitsland
Contact:

Re: Bewatering van de planten

Berichtdoor Janine~Bustani » Wo 13 Jun 2012, 12:15

Mooi geschreven Eva!

Gebruikersavatar
Bit
Moderator
Berichten: 11561
Lid geworden op: Wo 07 Dec 2011, 15:48
Moestuin Seizoen: Bekijk update (197)
Woonplaats / locatie: Rotterdam, tuin 1+2: Krimpenerwaard, tuin 3 : N-Frankrijk
Contact:

Re: Bewatering van de planten

Berichtdoor Bit » Wo 13 Jun 2012, 17:24

Jawel. Heel netjes Eva. Maar topicstarten heeft nog niet dat 'gevoel' wanneer iets weinig of te veel zou kunnen zijn. Ik denk dat dat het een beetje is.

Dus: Tomaten proberen niet nat te maken ( doe het met 4 potjes rond de plant gestoken , en best wat water geven , tomaten willen genoeg vocht ja. Maar niet elke dag. De wortels zoeken er zelf ook wel naar he ? Meloenen willen geen water op hun kop. Komkommers ook niet dacht ik. De Pepers en paprika's willen best graag nat worden zelfs. Aubergine's en courgettes ook wel dacht ik. Maar tomaten niet dus, daar heb je gelijk in.

Het gaat inderdaad helemaal niet om het gelijk hebben toch ? Je vraagt wat, en we proberen naar ieders inzicht wat te antwoorden. Op liters of scheutjes nauwkeurig kan niemand je adviseren. Maar een meloen , een komkommer , een courgette wil wel een slok ja. Behoorlijk zelfs. Maar ze zoeken zelf ook naar vocht he ? Je hebt natuurlijk met je kasje geen hemelwater ( perfect voor tomaten ) dus vooral kien zijn op uitdrogen. Tocht de tunnel ook bij jou ? Dat doet planten niet zo veel goeds, en geeft meer verdamping. Ook daar rekening mee houden.

ps. Ik heb mijn aubergine ( in pot ) verzopen. Was ook wel de 1e keer dat ik aubergine had ( heb , ik heb nog een hele mooie over ), maar ook iets meer ervaren tuinders doen nog heel veel fout ( op gevoel ) en ik heb dus wel es een verkeerd gevoel ! haha :thumbup:

BananaRaw
Berichten: 27
Lid geworden op: Di 12 Jun 2012, 11:18
Moestuin Seizoen: Bekijk update (18)
Woonplaats / locatie: Halle
Contact:

Re: Bewatering van de planten

Berichtdoor BananaRaw » Wo 13 Jun 2012, 19:04

Bedankt mannen en vrouwen!

Ik ben sinds daarstraks begonnen met een 'gevoel' te kweken! :thumbup: Ik heb mijn vinger eens in de grond gestoken en hij kwam er vochtig uit. Geen water dus vandaag. De bodem ziet er ook nog altijd vochtig uit qua uitzicht dus het zal wel goed zijn.

Nu ga ik wat andere zaken uitzoeken via google; wanneer top ik welke plant, de juiste bemesting en nog wat kleinere zaken.

Nogmaals bedankt!


Terug naar “Tuinvragen”

STEUN HET FORUM:

bollogoSteun het forum - Ben je van plan een aankoop via bol.com te doen? Maak dan gebruik van deze link. Als jij via die link iets koopt, sponsort Bol.com een kleine bedrag om o.a. de hosting te betalen. Bijvoorbeeld bij de aankoop van moestuin boeken, tuingereedschap, moestuinbenodigdheden of andere niet tuin gerelateerde artikelen.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten