Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

bladaarde maken


advanbrunschot

Aanbevolen berichten

Vorig jaar heb ik 4 vuilniszakken gevuld met bladeren, voornamelijk eikenbladeren. Bovenop heb ik een schep bloedmeel gedaan en vandaag heb ik 2 zakken opengemaakt. Het bovenste deel van de zak was te droog, de bladeren waren nauwelijks verteerd. Maar verder onderin waren de bladeren al redelijk onherkenbaar. Maar ik wil ze verder laten verteren, dus de 2 zakken een beetje gemengd en wat water toegevoegd. Weer dichtgebonden en ik ben van plan om ze binnenkort weer open te maken en flink aan te drukken in een grotere vuilniszak.

Verder heb ik 4 zakken gevuld met nieuwe afgevallen bladeren en nu heb ik op advies van een biologisch-dynamische boer kalk toegevoegd. Ook deze zakken dichtgebonden en nu afwachten tot het volgend jaar.

Als ik met Google zoek op verteren van eikenbladeren, dan zijn de meningen verdeeld. Wel zuur, niet zuur. Kiemen zou tegengehouden worden. Maar in de bossen komen de nieuwe planten toch ook gewoon op?

 

Benieuwd naar het resultaat? Kijk dan naar de film die ik er van gemaakt heb. Abonneren op mijn kanaal mag best.

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hoi Ad,

 

De bladeren hoeven niet perse in een gesloten zak, hoor. Vocht is inderdaad wel nodig voor de vertering, maar elke manier om ze lekker vochtig te houden zal werken. (In mijn moestuin valt veel eikenblad, ik composteer het gewoon mee...gemengd met van alles....na een half jaar tot driekwart zijn de bladeren zwart en half verteerd en gebruik ik de compost in die tuin)

 

Blijkbaar wil je zo je eigen pot/opkweekgrond maken. Goed idee....met later wat zand of tuingrond toegevoegd heb je een goede basis om van alles en nog wat in te planten en op te kweken. Voedsel zit er weinig in, maar voor veel bomen, struiken e.d. is dat niet zo nodig...evt. voor groenten e.d. wel wat, maar dan kun je wat gedroogde koeienmest of zo gebruiken.

 

Wat me heel erg verwondert zijn de toevoegingen die je doet. Bloedmeel kan ik nog begrijpen, is vrij snel-werkende stikstof en die zal helpen om de vertering van bladeren wat te versnellen en het resultaat ietsje voedzamer te maken.

Dat advies van die biologisch-dynamische boer om kalk toe te voegen vind ik ronduit dwaas. In eikenbladeren zit inderdaad tannine en looizuur...die werken vertering wat tegen....maar op de zuurgraad van het resultaat zal de relatief kleine hoeveelheid van dit niet extreem-zure "zuur" geen merkbare invloed hebben. Ga er maar van uit dat je resultaat, bladaarde, niet zuur is (licht basisch) of neutraal. In compostering is kalk NOOIT nodig! Het voegt niets toe en levert zeker geen beter eindproduct.

 

Er wordt heel wat kletskoek verkocht als je Googlet....

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik wil ook bladcompost gebruiken om te zaaien volgend jaar, kan ik daarvoor ook gewoon grond uit het bos gebruiken?

 

En ik heb veel blad van appelboom, druif en esdoorn, zal ik dat op de composthoop gooien of kan je er ook mee mulchen samen met compost en koffiepoeder voor in de herfst en onderspitten/rullen in het voorjaar of steelt dat teveel stikstof?

Onkruidmanager 1.0

Link naar reactie
Delen op andere sites

Grond meenemen uit het bos lijkt me geen goed idee. Het Wetboek van Strafrecht vindt dat ook geen goed idee.

 

Ik heb met toestemming van de gemeente bij een verzamelplaats van blad enkele vuilniszakken gevuld met bladeren en dan voornamelijk eiken. Omdat dat hier in de bossen nu eenmaal veel naar beneden valt. Ik hoor wel eens zeggen dat het lang duurt voordat het voldoende verteerd is. Ik laat het 2 jaar staan, dan ga ik het zeven en wat er in de zeef achterblijft, gooi ik op mijn gewone composthoop.

Je hoort ook wel eens dat het zuur zou zijn, ook dat kan waar zijn. Maar hoe zuur dan? En is dat dan erg. En het zou ook het ontkiemen tegenhouden, maar daar zie ik in de bossen ook niets van. Alles groeit en bloeit.

Ik weet natuurlijk dat je biotoop op mijn moestuin niet kunt vergelijken met de biotoop in een ongerept bos. Maar het kan toch niet echt verkeerd zijn zoals ik het doe.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Eikenblad is gewoon stug en verteert langzaam, maar alles wat verteert kost stikstof, en tijdens dat verteringsproces is er minder energie voor planten. Maar dat is tijdelijk, uiteindelijk zul je prima compost krijgen.

Ik probeer zelf te vermijden dat verterend materiaal rond groeiende gewassen ligt, vanwege dit tijdelijke stikstof gebrek. Als de planten in rust zijn hoeven ze niet zoveel stikstof en vind ik het juist goed als de bodem bedekt is.

Vruchtgewassen zijn er niet zo kritisch op dat alles volledig verteerd is, en ik krijg het idee dat boontjes ook niet zo kritisch zijn, mogelijk omdat ze wel stikstof uit de lucht halen.

 

Als je bladeren al wat verteerd zijn is het wel bevorderlijk dat er wormen bij kunnen, dat is dan een nadeel van een vuilniszak. In eerste instantie lijkt me een vuilniszak een voordeel, omdat vocht beter bewaard blijft en de temperatuur makkelijker oploopt, wat goed is voor de aktiviteit van de bacterieen die het eerste deel van het composteringsproces voor hun rekening nemen. Wormen spelen een rol bij de verdere omzetting.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik vind het nog steeds lastig te snappen het mulchen. Iedereen zweert erbij, maar evenveel zeggen dat het stikstof kost, en een groep zeggen het maakt niet uit zolang het maar niet in de toplaag is gespit.

Wel of niet mulchen bij groeiende gewassen.

Onkruidmanager 1.0

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als het wel groeit, maar het is al ouder, met een goed ontwikkeld wortelsysteem, dan zal wat mulchmateriaal in de oppervlakte weinig nadelige gevolgen hebben.

Maar mulchmateriaal heeft een sterk remmende werking op wat jong op moet komen. Kijk maar naar een pad van boomsnippers; daar groeit weinig. Jonge wortels merken daar het gebrek aan stikstof.

 

Wat voor mulchmateriaal maakt wel verschil. Boomsnippers vergaan langzaam, dat duurt jaren. Die zou ik zeker niet door de grond werken. Als je in deze tijd wat gras of bladeren door de grond zou werken dan zal dat volgend voorjaar grotendeels verteerd zijn, dus zo'n werkwijze kan ik me nog wel voorstellen. Maar dan weer niet die zo langzaam verterende eikenbladeren van Ad.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hier komen van de gemeente bomen klikos vol eikenbladeren naar beneden. Het meeste voeren we af. Resten die niet in de kliko passen gaan op de composthoop. Heb namelijk gemerkt dat als er teveel eikenblad op ligt dat dit aan elkaar vastkoekt en nauwelijks verteerd. Met andere bladeren geen last.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 year later...

We zijn inmiddels 2 jaar verder en de vuilniszakken gevuld met bladeren danwel bladaarde staan er nog steeds. Ik heb wel gemerkt dat het plastic aan het versnipperen is. Een vuilniszak is er kennelijk niet tegen bestand om 2 jaar in de buitenlucht te staan. Zou een zak van dat soort geweven kunststof daar wel tegen bestand zijn?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Plastic en kunststof is een probleem. Altijd. Degradeert en valt uit elkaar.

Opties:

Jute zakken....zijn organisch.

Ik maak gewoon een enorme hoop van een kuub of 8 van alle bladeren die ik niet direct als mulch in siertuin/bos en fruit inzet. en 's zomers komt daar maaisel bij...onderaf heb ik na een driekwart jaar iets compost/bladaarde-achtigs dat erg goed is als mulch tussen fruit of om bomen in te planten. Een hoop kan in elk formaat. Blad is vooral koolstof en gras is stikstofrijk verteert samen sneller (maar is meer compost dan strikte bladaarde....kun je ook als potgrond gebruiken hoor

Je kunt ook een grote ring van gaas maken of een grote bak met pallets of wilgentakken e.d.

Ook kun je een grote berg afdekken met karton na natmaken of met een dun laagje aarde.

Zelfs een grote kuil vullen is een betere optie.

Je kunt er ook mee mulchen in siertuin en je zult merken dat in juni of zo de vertering al een heel stuk is...dan hark je het samen.

 

Het grootste probleem is het grote volume aanvankelijk en dat bladeren blijven wegwaaien zolang ze niet ergens tussen/onder zitten of een paar keer goed nat en zwaar geworden zijn. Voor de rest maakt het niet zo veel uit.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb hier zelf geen ervaring mee .Door vrij beperkt overtollig bladafval dat ik heb enkel dat op gazon word verwijdert als het te veel wordt, en beland dan op de composthoop .

 

In zakken laten verteren vind ik opmerkelijk . Het te composteren ander materiaal stop je toch ook niet in zakken ? Wormenbak zonder wormen werkt toch ook niet ?

 

Ik weet wel dat normaal voor compostering een goede verhouding tussen groen en bruin materiaal nodig is voor een goed verteringsproces nodig is en dat bladafval bruin materiaal is .

 

Zelfs een grote kuil vullen is een betere optie.
is dit niet doordat omdat wormen en dergelijke komen helpen met de vertering van de bladeren tot bladaarde .

 

Ik heb wel gemerkt dat het plastic aan het versnipperen is. Een vuilniszak is er kennelijk niet tegen bestand om 2 jaar in de buitenlucht te staan.
is een compostvat geen optie gaat volgens mij veel langer mee en bodemleven kant er aan ?
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik geloof dat het idee van het blad in vuilniszak vooral voor lastig en langzaam verterend blad zoals eikenblad van toepassing is. Zelf ook wel eens gedaan en twee jaar laten liggen. De zak was toen volgens mij nog wel goed. Nu doe ik ( zoals Weknow al als tip aangaf) al het blad in een flinke korf. Het is veel verschillend soort blad dat ik flink met de vork meng. Meestal gaat er een emmer bosgrond bij, dit jaar doe ik dat niet, de korf staat op dezelfde plek als vorig jaar en ik denk dat de bladvretende bacteriën of andere micro-organismen die van blad houden daar al zitten

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb vandaag de beide zakken met bladeren opengemaakt. De zak die ik in de herfst van 2016 heb gevuld, met bloedmeel als toevoeging, was redelijk ver verteerd. Er waren zeker nog bladeren herkenbaar, maar ook al veel korrelig materiaal. Het rook heerlijk naar bos, wel nog flinke plakken verteerd materiaal.

De andere zak van herfst 2017, aangevuld met kalk, was flink aangevreten door muizen en verder gehavend door inwerking van zonlicht. Bovenin lag een laag kurkdroge bladeren. Maar onderin was het ook al flink verteerd, ik zag geen verschil met het goed verteerde deel van 2016.

Ik heb alles gestort in het vak waar volgend seizoen de peper, paprika en courgette in komen te staan.

 

Ik heb in de normale compostvaten redelijk veel groen materiaal (groente-afval) en niet zo heel veel bruin materiaal. Ik heb me voorgenomen dat ik 3 grote jute-zakken met bladeren ga halen bij de gemeente. Een om te mengen in de composthoop en de andere ga ik goed vochtig maken, dichtbinden en een jaar in de schaduw zetten om te verteren.

 

Ik heb er een film van gemaakt:

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...