Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Bloedluis of Wolluis in appelbomen


Aanbevolen berichten

Help!!

 

Ik heb al enkele jaren 5 appelbomen in leivorm staan.

Na circa 6 maanden begon 1 van de bomen allemaal witte pluis te vertonen.

Ik ben uit gaan zoeken wat het was en heb bij verschillende winkels geïnformeerd wat hier tegen te doen. Steeds maar allerlei middelen er in gespoten ( niet schadelijke ) maar nies hielp.

Nu ben ik 3 a 4 x in de week aan het spuiten met groene zeep en spiritus, maar alle 5 de bommen zitten helemaal vol.

Gevolg is dat ik bijna geen appels meer heb, alles wit ziet van de wollige afzet van de luis en de bomen helemaal vol zitten met kankergezwellen van waar de luis zit of heeft gezeten. ( Laat staan hoe ongezellig het zit in de loungeset welke hier tegen aan staat )

 

Iemand nog oplossingen?

aangepast door Gast
Link naar reactie
Delen op andere sites

wow, klinkt niet goed;

hier hebben we een beetje wolluis op een jonge appel, we wrijven het er af, wassen onze handen (mens verspreidt de luis/eitjes namelijk) en spuiten met spruzit R, een paar weken volhouden

Link naar reactie
Delen op andere sites

Er bestaat een Aziatisch soort lieveheersbeestje dat kan inzetten tegen wolluis en die in Nederland nog te koop zijn ook voor professionele kwekers. Heb dat destijds uitgezocht omdat mijn meters hoge kiwibessen ook aangetast zijn (maar die zijn zo groeikrachtig dat ze er niet erg onder lijden).. Maar ja.... voor de gewone particulier dus lastig aan te komen. En ik weet niet zeker of ze ook in de open lucht wel toegepast mogen worden of alleen in het gesloten systeem van een kas.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb bij de Hornbach nogmaals geinformeerd. Nu met de vraag naar insectenhotels om zo natuurlijk te bestrijden. Zij kwamen met het idee om azijn te mengen met water. Hierdoor gaat de luis weg en blijft de vrucht eetbaar.

Ik heb ook gehoord van knoflook te planten naast de bomen. De bomen zouden dit opnemen waardoor de luis de boom niet meer lekker vindt. Iemand ervaring?

Heb ooit al eens pillen begraven naast de bomen, maar deze werkten ook niet.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weeks later...

Dit staat op biogroei geschreven:

"Wolluis komt enkel voor op kamerplanten of bij tropische planten in een kas en mag niet verward worden met wollige bloedluis die je op sierplanten en fruitbomen buiten kan aantreffen. "

Je zit met de wollige bloedluis. Het is bekend dat die vaak appelbomen opeet.

Het wordt officieel de appelbloedluis genoemd.

 

Je kan ze bestrijden met lieveheersbeestjes, sluipwespen, gaasvliegen en oorwormen.

 

De Aphelinus mali sluipwesp is een goede bestrijder.

Het Aphelinus-System is nuttig is voor jou: https://www.biobestgroup.com/nl/biobest/producten/biologische-plaagbestrijding-4457/nuttige-insecten-en-mijten-4476/aphelinus-system-4617/

Potgrond, de basis van nen bloemenwinkel!

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 maand later ...

@Itoero:

 

Ik ben met deze firma in contact gekomen en (ook al is er een kans dat ze wegvliegen aangezien dit alleen voor in de kas is ) en de sluipwespen geprobeerd. Het duurt 2 weken, maar dan begint het wel enigszins te werken ( mag ook wel voor 60 euro ) . echter zijn we nu weer 2 weken verder en zie je het effect al snel weer afnemen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 year later...

Ik pluk jonge brandnetels, dus zonder zaad halm, emmer vol. Die zet ik flink onder water. Dat laat ik ongeveer een week staan, of soms iets langer. Dat zeef ik dan, let op! het stinkt! 

De overgebleven brandnetels gooi bij de stam. Met het water besproei ik de takken, plekken met de wollige substantie. Wat er nog over blijft aan vloeistof bevochtig de aarde, de boom neemt de vloeistof op. Ik heb hier aardig resultaat mee.  Niet bevochtigen als het, of gaat , regenen. Dan is het zonde van je werk. Succes. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 year later...
  • 9 maanden later ...

Ik gebruik een kleine gasbrandertje om elke dag de wolligs weg te branden. Het werkt maar het zijn taaie rakkers.ik hou het zo in de hand. Nooit gehad klimaat verandering warm en vochtig. Alles wat stinkt hebben ongedierten een hekel aan. Brandnetegier etc. Wellicht niet te vaak jezelf wassen en verschonen!

  • Like 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...