Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Bloemkool alleen bladeren: groeit er nog een bloemkool?


kathy78

Aanbevolen berichten

Hoi,

 

Ik heb in okt vorig jaar weeuwenteelt bloemkolen gezaaid. Deze zijn goed de winter doorgekomen.

Enkele van deze bloemkoolplanten hebben bladeren van wel 50cm lang, maar nu in mei zie ik toch nog alleen maar blad.

Veel compost erbij gedaan, grond voorbemest. Ze staan notabene op 3 verschillende lokaties en zijn van verschillend formaat maar allemaal alleen maar blad. Komt dit nog goed?

Link naar reactie
Delen op andere sites

tsja, hadden we vorig jaar ook, 4 grote planten maar kooltje nada, onbekende soort want gekregen, heb ze geruimd

je kunt proberen ze te prikkelen met een warmteschok = onder folie zetten, of een droogteschok = idem

 

dit jaar gingen kolen op vrijwel dezelfde plek veuls te vroeg aan de kool, snowballs, het werd plotseling heel warm in de bak

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb dat hier aan de hand met één van de broccoli planten. Alleen 1 of 2 erg grote bladeren maar 'het kroontje' dat tot kool moet uitgroeien is die vergeten aanmaken. denk dat die binnenkort zal stoppen want heeft ook geen aanzet meer voor nieuwe bladeren.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Volgens mij gewoon rustig afwachten. Ik was vorig jaar in september met de weeuwenteelt begonnen. Ik heb ook nog geen bloemkolen hier van. Van mijn in eind juni gezaaide winterteelt wel. Voor ongeveer drie weken terug kon ik mooie bloemkolen oogsten. Ook hier vlak voor het oogsten alle dagen de bloemkolen in de gaten gehouden en niets te zien. Ik kijk even een paar dagen niet en dan ineens allemaal mooie bloemkolen!

 

Twee buurtuinders hadden voor een aantal jaren terug dezelfde winterbloemkolen. Dit werden grote planten en de ene tuinder werd er moedeloos van en heeft deze planten gerooid met de verwachting dat er geen bloemkool meer in zou komen. De ander liet ze staan en deze heeft een aantal weken daarna mooie kolen van geoogst. Geduld dus.

Met vriendelijke groet,

Wim.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb dat hier aan de hand met één van de broccoli planten. Alleen 1 of 2 erg grote bladeren maar 'het kroontje' dat tot kool moet uitgroeien is die vergeten aanmaken.

Hier is waarschijnlijk in een jong stadium van de plant de koolgalmug op bezoek is geweest. De larfjes hiervan zuigen aan de jonge hartblaadjes en juist vanuit dat hartje moet later de bloemkool of broccoli gaan groeien. Geen hartje meer ... dan ook geen bloemkool of broccoli.

-- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. --

Link naar reactie
Delen op andere sites

Inderdaad. Het hart moet nog aanwezig zijn. Maar zal er sprake van deze mug zijn bij deze weeuwenteelt? Misschien goed om een foto te plaatsen. Begint het binnenste blad al te draaien?

Met vriendelijke groet,

Wim.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Heb hem er uit gehaald. Was gewoon 1 blad aan één mega stengel. De plaats waar het hard zou moeten zitten was een stomp je ter grote van een speldenknop. Trek hem eruit zie ik dat de wortel gespleten is met daarin een mega koolvlieg larve Zat kool kraag rond maar die was er door een gigantische hagelbui pas na 1,5 dag rond. Te laat dus. Zo te zien alleen bij de 3 die later van een kraag en mulch voorzien werden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat wachten is beloond. Volgens mij heeft het geholpen om ze streng toe te spreken.

In eentje zit een kooltje hagelwit van meer dan 10cm en een andere nog een kleintje van 2 a 3 cm dus het is nog mogelijk haha.

Je moet bij de teelt van bloemkolen wel ontzettend veel geduld hebben, ben in oktober begonnen met kweken en het is nu bijna juni.

Ze zijn zo langzaam gegroeid, ik neem aan dat ze wel zullen smaken.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hebben erg lang buiten in de Zaaitray gestaan in niet altijd even leuke (voor hun) omstandigheden. Voordeel is dat ze nadien erg goed groeien, maar die 2 hadden er dus nadeel van. Harteloze brocolli

 

Bedankt voor de info ook Willy die me al een pb stuurde met nuttige uitleg.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 4 weeks later...

Nog even een update van mijn weeuwenteelt bloemkool. De eerste keer ooit van mijn leven bloemkool geteelt en die weeuwenteelt die ik gedaan heb was een regelrecht succes. Alle planten hebben zich tot prachtige bloemkolen gevormd. Allemaal waren ze zo'n 20cm in doorsnede.

 

Kortom die weeuwenteelt ga ik aankomende winter weer doen. Geen beestjes gezien en zo.

Natuurliijk wel koolkraagje gebruikt.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb een soort gekocht waar geschikt voor weeuwenteelt op stond. Omdat er weeuwenteelt opstond was ik nieuwsgierig wat dat nu weer was en heb ik het gegoogled. Ik heb de soort Alpha gekocht bij Vreeken in Dordrecht.

Ik heb ze eind oktober in een zaaitraytje gezaaid beschut in een glazen bak (nou ja die van mij is voor 30eur bij de lidl gekocht). Klep iets open maar lucht. Plantjes groeien langzaam. Het wordt vanzelf steeds kouder en op een geven moment lijken ze stil te staan met het groeien. Water doe je ook minder. Ze blijven wel groen. Ze zaten in trays met vakken van zó'n 9cm.

In het kasje heb ik de bodem iets uit gegraven zodat ze iets meer beschut staan ivm vorst. Kasje staat wel pal op het zuiden.

In december en januari de klep dicht en heel heel matig water, zeg maar bijna zoals een vetplant water geven. Oja de tray moet op een plastic bodem staan want het is niet de bedoeling dat de planten gaan wortelen in de ondergrond.

Afgelopen winter weinig gevroren maar als het dat toch s nachts deed dan deed ik er twee waxinelichtjes voor de nacht in met behulp van een omgekeerde bloempot verwarming. planten bevroren zo niet.

In het voorjaar heb ik ze uitgeplant met veel mest etc.

Goeie oogst gehad. Mooi groot, krachtige planten. Eerst dacht ik alleen maar blad maar nee hoor bloemkolen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 5 maanden later ...

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...