Moezzen aan de Maas
Vorig jaar 2013 chaotisch begonnen in mijn achtertuin, alles omgegooid tot moestuin.
Nu heb ik een nog betere Smoez gevonden om te Moezzen... :cool:
Ons eigen droomtuintje aan de Maas. Deze volkstuin hebben we op 29 maart 2014 gekocht en ik heb weinig ervaring.
Waar ik mij door laat inspireren met moestuinieren is de film "Back to Eden" waar permacultuur de basis is en voor mij geheel symboliseert wat de oorspronkelijke bedoeling is van Gods schepping en zijn geweldige natuur.

Gebruikersavatar
Dabar
 
Berichten: 37
Lid geworden op: Vr 19 Apr 2013, 23:24
Moestuin Seizoen: Bekijk update (28)
Archief
- Maart 2015
+ Juli 2014
+ Juni 2014
+ Mei 2014
+ April 2014
+ Maart 2014
+ Juni 2013
+ Mei 2013
+ April 2013

Permanente Link door Dabar op Do 03 Jul 2014, 22:51

ups and downs

Het gaat met ups en downs merk ik in de tuinen. Sommige dingen gaan erg goed die vorig jaar niet lukten, zoals de prachtige bietjes waar ik nu heerlijk van eet. Zeker wanneer ik ze in de oven doe met een takje thijm en oregano, olijfolie en peper en zout.
Maar ik stoei ook met veel andere groenten die niet gaan zoals de courgettes en komkommers die achter blijven, Tot nu toe twee kleine gele courgettes geoogst, maar veel bladeren worden geel van de courgette en die witte schimmelstippen erop lijken erger te worden. Ik vraag me steeds af of dat komt door te weinig voeding? Terwijl ik ze regelmatig bemest.

HIer lekkere groenten uit de tuin, behalve de champignons is alles uit eigen tuin. Gele courgette, prei, bosui, peultjes, maggiblad, laurier

Afbeelding

Afbeelding
Hier mijn trots...heerlijke bietjes!

Afbeelding

De tomaatjes lijken het ook minder te doen dan vorig jaar of ik ben gewoon te ongeduldig, dat kan ook. Ik heb veel tomaatjes langs de schutting gezet en ik weet niet of daar wel genoeg vruchtbare grond zit. Ik zal morgen nog wat smeerwortelgier erbij gooien welke ik gemaakt heb.
Afbeelding

Hier zie je al wat kleine tomaatjes...
Afbeelding

Waar ik bang voor ben is dat ik veel komkommerplantjes heb weggegeven en alle augurkjes per ongeluk heb gehouden.
Dat is ook een les voor volgens jaar, beter mijn plantjes labelen.
Hier de eerste augurkjes, ze lijken groot op de foto maar zijn net zo groot als mijn wijsvinger.
Afbeelding
Afbeelding

Ik heb eigenlijk alles door elkaar gegooid in mijn tuin en dat lijkt leuk, maar wil toch volgend jaar alles wat overzichtelijker. Om van de peultjes te kunnen eten bijvoorbeeld heb je veel meer plnatjes nodig. Dus wil ik toch proberen volgend jaar meer rijen te maken.
Het maffe is dat door de houtsnippers die ik gebruik sommige bloemenplanten zoals de geranum (die gewoon een half dood plantje was, net als de roze hortensia) enorm groot zijn geworden en het heerlijk vinden onder de houtsnippers. Hahhahaaa wel grappig want ik wil juist geen blemenplanten in mijn tuin maar heb het wel een beetje nodig voor de bijtjes. En nu worden ze echt enorm! Bizar want de geraniums waren echt zielige overblijfsels na een warme winter, want ze zijn niet eens winterhard??

Afbeelding

Vorig weekend heb ik mijn stapelbedkas anders ingedeeld. De komkommers enz willen klimmen en moeten echt in grotere bakken. Het kleine plastic kasje is te klein. Ik heb dus de grijze Deutsche POst bakken geschikt op het onderbed en potgrond in gedaan. Plantjes erin zoals komkommer, bolcourgette, tomaatjes, aubergine, augurkjes enz. Touwtjes gespannen en even voor ze gezongen hahahaa zodat ze lekker gaan groeien.
Hier de plantjes in het kleine kastje
Afbeelding

Hier de bakken op het onderbed gevuld met potgrond en compost

Afbeelding

Afbeelding

Hier zie je de geel wordende courgette bladeren, komt dit nu door te weinig mest??

AfbeeldingAfbeeldingAfbeelding
2 reacties 7812 keer bekeken

Reacties
Gebruikersavatar
SuusP
 
Berichten: 1441
Lid geworden op: Zo 14 Jul 2013, 11:12
Moestuin Seizoen: Bekijk update (39)

Permanente Linkdoor SuusP op Vr 04 Jul 2014, 13:35

RE: ups and downs

De verschijnselen van te veel mest lijken erg op die van te weinig, dat maakt t lastig. Kun je een indicatie geven hoeveel je waarmee gemest hebt tot nu toe? En staan xe planten bijv. niet te droog? Als je last hebt van schimmelplekjes kun je overwegen te besproeien met bijv. heermoesextract of extract van uien. Baat t niet...
Begonnen met moestuinieren en zaadjes te ruil? Doe mee met de zadenenvelop NL 2017
Gebruikersavatar
Dabar
 
Berichten: 37
Lid geworden op: Vr 19 Apr 2013, 23:24
Moestuin Seizoen: Bekijk update (28)

Permanente Linkdoor Dabar op Za 05 Jul 2014, 21:53

RE: ups and downs

Hoi Suus, ik gebruik regelmatig koeienmest wat ik dan eerst verdun met water. Ik heb daarnaast smeer wortelgier en brandnetelgier gebruikt.
Maar heb dit in en sproeigeval gedaan. 1 op 10 verdund met water en vervolgens op de bladeren besproeid, maar misschien had ik het gewoon op de grond moeten doen?
Ik doe eigenlijk maar wat misschien moet ik het wat geordender doen en het een beetje bijhouden? Mijn grond in de tuin is bedekt met houtsnippers en levendig voorzien van allerlei micro-organismen....!
Dit jaar dus wel voor het eerst de zijkantjes van de tuin ingezet en daar zit denk ik wat minder voedingsstoffen in.
Ach ja....het blijft uitproberen en leren!
Hey dat is eigenlijk wel een leuke tekst (onliner voor onder mijn moestuinseizoen hier!) :D