wees bevriend met kleine dingen
Op een weideveld hebben ik en mijn lief 6 verhoogde perken gemaakt van net welk materiaal we voor handen hadden. Het merendeel van de randen bestaat uit oude dakpannen, maar ook boomstammen hebben we tot nut gemaakt. Elke bak is 3 x 5 met een looppaadje in de lengte. In totaal 90m2. Ook hebben we een fijne kas van 3x6 meter. In 2016 zijn we voorzichtig met moestuinieren begonnen. In 2017 hebben we de smaak goed te pakken gekregen en inmiddels dijen onze plannen uit naar het voorzien in eigen vlees bijvoorbeeld. En een fruit-tuin met allerlei soorten bessen, bramen, frambozen, appels, peren, abrikozen en zelfs een nashi-peer... Zonder al te zweverig te willen doen, maar dit is ons paradijsje en we zijn er nog iedere dag zielsgelukkig mee.

Gebruikersavatar
Charly
 
Berichten: 2390
Lid geworden op: Ma 27 Jun 2016, 09:18
Moestuin Seizoen: Bekijk update (8)
Archief
- Januari 2018
+ Juni 2017
+ Maart 2017
+ Februari 2017
+ Januari 2017
+ December 2016
+ November 2016

Permanente Link door Charly op Vr 27 Jan 2017, 14:47

Helemaal klaar voor 2017 (en stiekem al begonnen natuurlijk)

Na vanochtend voor het eerst over eigen ijs geglibberd te hebben (slootjes rondom ons land zijn prachtig bevroren), nu tijd om lekker warm binnen mijn zaden- en plantgoedlijst eens netjes op te stellen. Heb al mijn velden ook al uitgetekend. Gewoon met potlood nog - althans, dat was de bedoeling, kon uiteindelijk geen potlood vinden en dus met balpen lopen krassen - op ruitjes papier. Heb trouwens ook online een digitale planner uitgeprobeerd, maar dat werd me allemaal net niet naar de zin. En dusss lekker knus met papier.

En dan nu de lijst. Meer voor mezelf om straks makkelijk te kunnen terugkijken, maar lees & denk gerust mee.
Tussen () zie je het jaar dat ik ze voor het eerst teelde / ga telen
Achter ** evt persoonlijk nog wat commentaar.

Aardappel (allen redelijk tot goed bestand tegen phyt.)
- Tiamo (vroeg, goed tegen phyt, lekker) (2017)
- Bionica (middenvroeg) (2016)
- Sarpo Mira (laat) (2016)
- Texla (laat) (2017)
** Vorig jaar had ik alleen Bionica en Sarpo Mira. Van die laatste eten we nu de laatsten. Ik vond de Texla er best eender uitzien en ben benieuwd of we verschil in smaak / bewaarbaarheid gaan opmerken.
- Zoete aardappel (2016 - gewoon de biologische van de Appie in Actionwasmanden buiten. Best goed gedaan. Dit jaar proberen in de kas te zetten wel weer in een Action-wasmand)

Buitenkomkommer:
- Chrystal lemon (kleine ronde kk) (2017)
** Beetje een impulsaankoop. Vriendlief houd niet zo van komkommer, en dus leek een kleine komkommer me beter. Bovendien handig dat ie niet in de kas hoeft. Afijn we gaan het zien!

Bonen
- Gele snijboon "Wonder van Venetie" (2016)
** in eerste instantie niet super enthousiast over, maar blijkt zeer behoorlijk uit de vriezer te komen. Dus gaat weer gezet worden.
- Stokslaboon "Blauhilde" - spekboon. (2016, was lekker)
- Paarse sperciboon melissa (2017)
- fire and snow storm – pronkboon (2016, waren jong geplukt lekker. Bloei is prachtig)
- Sunbright pronkboon (2017)
- Tuinboon: Aquadulce (2017 - nou ja, had eind 2016 2x geprobeerd in volle grond maar muizen / vogels lieten ze niet zitten, nu eerst in pluggen in koude kas proberen)

Peulen etc:
- Sugar bon (Sugar snap – 90 / 120 hoog) (2017)
- Senator (Voor verse consumptie. 90 / 110 hoog) (2107)
- Marktveroveraar (Voor droogerwten. 140 / 160) (2017)
** Ga er Lathyrus Odoratus tussendoor planten (Almost black & Prince of Orange) voor de mooi en ook voor betere bestuiving.

Knolselderij (niet te veel, maar oogst je in oktober en is lekker in erwtensoep enzo)
- Monarch (2017)

Courgette
- Black beauty (2017)
- Ronde van Nice bio (licht-grijzig-groen, gevlekt, rond van vorm) (2017)
** Vorig jaar andere courgettes gehad. Besteld bij Vreeken, maar toen een andere soorten dan besteld gekregen. Die het overigens prima gedaan hebben. Nu bij vd Wal deze soorten gekozen.
** Memo2me: geen 9 planten meer zetten. 5 is vast meer dan genoeg.

Kolen:
- Red Russian Kale (zachter dan boerenkool, goede overwinteraar) (2016)
- Cavalo Nero (goede overwinteraar, geen doorkook-koollucht) (2017)
- Spitskool Capehorn F1 hybride (2016) ** Was erg goed en lekker.
- Koolrabi Blaro, blauwe (2016) ** Aantal gespleten gehad en best snel vezelig. Maar ligt wss aan de onervarenheid):
- Broccoli Early purple sprouting (2017)
- Rode kool: Drumhead (2017))
- Herfstbloemkool Amandine F1 (2016 - Heul erg lekker)
- Winterbloemkool Purble cape (2016 - Ook lekker hoor, en mooi. Een paar besloten hun kooltjes in de winter te vormen en zijn bevroren en gaan rotten)
- Bloemkool Dalton F1 (2016, maar oogst valt in 2017. Helaas hebben de geiten er op een onbewaakt ogenblik een aanval op gedaan. Dus we hebben er nog 3 met potentie staan)
** Teelt van kolen in 2016 op laag van omgekeerde graszoden, paardenpoep (vrij rijp) en niet geheel verteerde compost, in de compost kuiltjes gemaakt met potgrond en daar de kolen in gezet. Hebben het eigenlijk hartstikke goed gedaan.
** NB. Wel direct na uitplanten onder die mooie LILL vitrage van de Ikea gezet.

Pompoen:
- Uchiki kuri (2016, maar is toen maar 1 pompoentje aan gekomen, denk dat de paardenmest mss nog wat te vers was?)
- Spaghetti pompoen (2016, erg veel opbrengst, prachtige pompoenen. Op dezelfde grond / mest trouwens. In keukengebruik wat complex. Lekkerste als vermicelli in de soep of als sausverdikker. Als spaghetti zelf vind ik het geen prettige vervanger persoonlijk. Oh ja, en op het zakje staat dat ie niet rankt, nou echt als een bezetene hahahaha)
- Waltham butternut (2017, lees hem op forum terug als favoriet van velen)
- Valenciano (wit) (2017)
- Blue kuri (2017)
** Maar liefst 5 soorten, en we zijn niet eens zo'n pompoeneters. Maar ik vind ze erg mooi, en bovendien lees ik bij Jorieke steeds dat de varkens er dol op zijn. Dus we krijgen ze vast wel weg :))
Oh ja, vorig jaar had ik ook de Little October, maar die zet ik niet meer, zelfs al heb ik er nog zaad van. Meer zaad dan pompoen, en een hele waterige weeige smaak. (1x soep van gemaakt, maar die was echt niet op smaak te krijgen. Daarna stukje los geproefd en toen was meteen duidelijk waarom :sick: )

Wortel
- Fly away (2016, prima gedaan. En vond ze smakelijk fris ook)
- Parijse markt (rond worteltje voor vroege teelt) (2017)
- Major F1 hybride (Winterpeen, goed bewaarbaar, gewoon in de grond laten) (2017)

Uien / knof:
- Sjalot Red Sun (goed laten drogen = lang bewaarbaar) (2016. Had ieliepielie kleintjes. Volgens Ernie misschien te weinig voeding gehad. Dit jaar weer proberen want erg lekker zeker wel!
- Sjalot: Halflange Franse Longor (2017)
- Ui: White Sturon (half okt 2016, ook te oogsten als bosui in winter en voorjaar <- dat was het plan. Maar de kuifjes worden steeds bruut geslacht door de vogels. Dus vrees weinig ui te oogsten straks. Maar we zullen zien!)
- Knof: Therador (Oktober 2016 geplant, nu eerste kuifjes boven. Mss wat te diep gezet.)
- Roze voorjaars knof (2017, extra besteld omdat ik dacht dat Therador niet op kwam... Ach een mens kan niet snel te veel knoflook hebben toch!)

Bietjes
- Cylindra (2016. Langwerpig bietje. Als deze zaadjes op zijn, neem ik weer gewone. Ze zijn grappig, maar verder eigenlijk met name kleiner, omdat ze de helft aan bolling missen (althans zo vielen ze bij mij uit)
- Witte bietjes (2016. Voordeel: niet je hele keuken rood bij het bereiden. :D Smaakte verder prima. Leuk voor rauw door een salade ook)

Sla
- Parris Island Cos – Bindsla (2016. Lekkere stevige sla. Omdat ie omhoog groeit, niet veel zand tussen)
- Frisbee (2016 - kruising tussen ijsberg en krulsla mbt smaak. Bleef nog erg lang goed, ook in de koudere maanden.)
- IJsbergsla Stylist (2017)
** Zou grg meer soorten zetten, met spannender kleuren en smaken, maar vriendlief is een verstokte ijsbergsla liefhebber. Tsja.

Prei:
- Blauwgroene winter (2017)

Aardbei:
- Planten: Die van Pap (2016)
- Ruby Ann (donkerroze bloeiend - matige smaak, opgekweekt uit zaad) (2016)
- Pluggen Korona (2017)
- Pluggen Daroyal (2017)
- Zaadjes Temptation (2017, impulsaankoop, las later bij Fruitlent (meen ik) dat dit geen lekkere aardbei is. Nou ja. We zien wel. Als ik tijd te kort kom, zaai ik ze niet. Is een heel gepriegel met die inimini zaadjes.)
** Ik ga er hier en daar borage tussendoor zetten. Las ergens op het forum dat die elkaar versterken (via Pippi?) en lijkt me ook geen onaardig gezicht, dat blauw ertussen.

Mais:
- Painted mountain (2016 - Erg mooi maar slecht bewaarbaar)
- Robust F1 (2016 - Lekkere pofmais, die makkelijk van de kolf komt. Uiteindelijk het merendeel gemengd door het geitenvoer)
- Suiker mais Tasty sweet (2017 - Memo2me: niet te dicht bij de bovenste twee zetten ivm kruisbestuiving en daardoor minder zoet worden van de Suikermais)

Spinazie
- Nieuwzeelandse (postelein soort) (2017 - las pas later op het forum (Ernie, meen ik) dat deze kwa smaak ook niet bij iedereen volle zalen trekt.)
- Boomspinazie (2016. Als het me zo uitkomt hoor. Vond de smaak niet zo fameus. Wel erg mooi met die felroze hartjes!)

Meloen:
- Aziatische meloen golden crispy (2017, komt in de nieuwe kas)

Pastinaak:
- Aromata (2017)

Rabarber:
- Plantje Red Champagne (2017)
** Ook een vrij spontane "bestellen we er ook maar even bij"-actie. Heb al wel een mooi plekje voor em. Hoop dat ie lekker is.

Knolvenkel:
- Fino (2017, de eerste ronde vroeg zetten. Wil laten doorschieten voor bloemschermen (koninginnepage) Daarna nog es zetten)

Tomaten:
- Cherry tomaat: Sweet baby (2016 - Max 2 planten, op een plek waar we er goed bij kunnen. SB deed het geweldig hoor, maar ben erachter dat we meer van de grotere tomaatjes zijn. Als je deze eventjes over het hoofd ziet, vallen de tomaatjes op de grond en schimmelen.)
- Kleinere roma tomaat: Blush (2016 - onze favoriet van dat jaar. Lekker en veel en mooi. En goed handzaam snack maatje)
- Vleestomaat: Black & Red Boar (2016 - lekkere vroege vleestomaat. Goede opbrengst)
- Rode cocktail tomaat: Gardeners Delight (2016 - sorry maar we vonden deze niet zo lekker. Stond ook op een rottige plek. 2017 herkansing)
- Oranje cocktail tomaat: Oranje van Goeijenbier (2016 - precies zoals de Gardeners Delight. Laatste kans in 2017)
- Struiktomaatje Red Robin (2016: ideaal om in potten buiten te telen. Lekker snoepen in het voorbij gaan, en trouwens in pot ook leuk om weg te geven. Dit is overigens ook een cherry)
- Kleine Roma Tigrette (2017, werd omschreven als het donkere zusje van de Blush. We zijn benieuwd!)
- Roma Hochloma (2017)
- Roma: Moms paste (2017)
- Vleestomaat Liguria (2017)
- Bewaartomaatje Mt Vesuvius (2017)
- Roma Speckled Roman (2017)
- Late vleestomaat Aunt Ginny's Purple (2017)
** Al mijn tomaten komen via Diana (veel andere zaadjes trouwens ook, de rest via vd Wal). Vorig jaar heb ik basilicum tussen de tomaten gezet, dat zou de groei van zowel de tomaat als de basilicum bevorderen. Wil ik dit jaar weer proberen. Dan hoop ik dat ik de basilicum wel aan het kiemen krijg, want dat valt nog niet zo mee zeg. (Dit moet em worden: Basilicum a foglie violetta die lattuga)
** Alle tomaten gaan in de nieuwe grote kas.

Paprika's & Peper:
- Etkezesi Pelso (2017)
- Tangerine Dream (2017)
- Morgenrot (2017)
- Kapia (2017)
- Lipstick (2017)
- Zachte peper: Aji Blanco Cristal (2017)
** Wordt mijn eerste paprika / peper jaar. De zaadjes staan al in koffiefilters op de modem te stomen sinds eergisteren. Is trouwens ook de eerste keer dat ik de deno methode uitprobeer. Fingers crossed!
** Deze had ik gepland voor in de kleine polycarbonaat kas. Echter zijn daar inmiddels 3 'ruiten' aan gort. Dus die moeten eerst op de e of a manier weer aangenaam dicht. :think:

Overig spul:
- Ananaskers - kaapse kruisbes (2017 - de wedstrijd van vorig jaar was zo leuk om mee te lezen)
- Mexican sour gherkin (2016 - Memo2me: niet eten als ze al van de plant gevallen zijn. Mijn hemel, de soort van rotte kokossmaak was haast niet weg te krijgen. :sick: )
- 5 extra blauwe bessen geplant (allemaal blue crop, omdat die per 5 in de aanbieding waren ergens)
- Zonnenbloemen (Helianthus Annuus Prado Red en "Op zwart zaad")
- Calendula Oopsy daisy en Flashback mix (want mooi, makkelijk en 2 bloeien er as we speak nog steeds!)
- Tagetes Lucida (dragon afrikaantje), Mars en nog een paar waarvan ik de naam niet weet
- Dahlia mix zaadjes (benieuwd of die me gaan lukken. Schijnt nog niet zo eenvoudig te zijn.)
- Cosmos bipinnatus Sonata Pink (want mooi en makkelijk)
- Tropeaolum majus (oostindische kers) mix (want mooi en idioot makkelijk)
- Nog wat eenjarige anjers, phloxen, zinnia's en dan zijn we er wel zo'n beetje....

Zo. Hier ben ik toch een flinke tijd mee bezig geweest nog! Maar leuk om zo doorheen te snuffelen en eens mooi te ordenen.
Oh ja. Ik heb zaad van de grote springbalsemien verzameld vorig jaar, maar twijfel of ik het ga uitplanten. Lees op veel plekken dat het enorm woekert. Afijn. Van later zorg! Nu ga ik mijn erwten, sugarsnaps, tuinbonen en lathyrussen voorzaaien in de koude kas (had liever volgende week gedaan, maar vanaf dan idioot druk met nieuwe klus. Dus ik kan niet anders eigenlijk (prachtig excuus...)
wees bevriend met kleine dingen
4 reacties 32583 keer bekeken

Reacties
Gebruikersavatar
Carina1966
 
Berichten: 263
Lid geworden op: Wo 11 Mei 2016, 20:20
Moestuin Seizoen: Bekijk update (31)

Permanente Linkdoor Carina1966 op Vr 27 Jan 2017, 16:02

RE: Helemaal klaar voor 2017 (en stiekem al begonnen natuurlijk)

Wat leuk dat je er info bij hebt gezet! Ik ga straks eens het een en ander opzoeken.
Over die kolen bijvoorbeeld.
Gebruikersavatar
Charly
 
Berichten: 2390
Lid geworden op: Ma 27 Jun 2016, 09:18
Moestuin Seizoen: Bekijk update (8)

Permanente Linkdoor Charly op Vr 27 Jan 2017, 18:14

RE: Helemaal klaar voor 2017 (en stiekem al begonnen natuurlijk)

Carina1966 schreef:Wat leuk dat je er info bij hebt gezet! Ik ga straks eens het een en ander opzoeken.
Over die kolen bijvoorbeeld.


Dank voor je reactie Carina, benieuwd welke jij allemaal op je lijst gaat zetten! (Dat uitzoeken is toch wel een van de leukste momenten hoor.)
Heb links en rechts nog wat toegevoegd dat me later te binnenschoot trouwens.
wees bevriend met kleine dingen
Gebruikersavatar
Lavandula
 
Berichten: 116
Lid geworden op: Wo 08 Apr 2015, 10:25
Moestuin Seizoen: Bekijk update (10)

Permanente Linkdoor Lavandula op Za 28 Jan 2017, 11:48

RE: Helemaal klaar voor 2017 (en stiekem al begonnen natuurlijk)

Wat leuk, zo'n uitgebreide zaailijst! De Chrystal lemon had ik vorig jaar buiten in potten, zeker 20 komkommers per plant, en erg lekker fris.
Gebruikersavatar
appelvrouw
 
Berichten: 16485
Lid geworden op: Di 24 Mei 2011, 14:44
Moestuin Seizoen: Bekijk update (259)

Permanente Linkdoor appelvrouw op Ma 30 Jan 2017, 11:39

RE: Helemaal klaar voor 2017 (en stiekem al begonnen natuurlijk)

Mooie lijst. Handig voor jezelf om later na te kijken.

Had je een mooie opbrengst van de zoete aardappel? Ik action wasmanden zag ik? En dan een poter bij AH meegenomen..misschien moet ik dat ook eens proberen..in de kas lukte het me niet.

Succes dit seizoen!
Ons oude voorhuisje ( 2 tot max 5 pers.) verhuren we regelmatig..bij belangstelling: stuur me een pb!

Waar de mol is is er hoop!