Raquette's stadsmoestuin
Twaalf m2 grond, vier borders, twee terrasjes...en één vriend die het allemaal met lede - doch liefdevolle - ogen aanziet.
Lees hier mee hoe ik moestuinier in mijn achtertuin in hartje Utrecht, met behoud van zoveel mogelijk bloemetjes, bijtjes, gezond verstand en gevoel voor humor!

Gebruikersavatar
Raquette
 
Berichten: 729
Lid geworden op: Di 21 Apr 2015, 20:01
Moestuin Seizoen: Bekijk update (34)
Archief
- April 2018
+ Maart 2018
+ Mei 2017
+ April 2017
+ Maart 2017
+ Juni 2016
+ Mei 2016
+ April 2016
+ Maart 2016
+ September 2015
+ Augustus 2015
+ Juli 2015
+ Juni 2015
+ Mei 2015
+ April 2015

Permanente Link door Raquette op Zo 14 Mei 2017, 17:39

't Gaat traag...maar het gaat!

Dat geduld niet mijn sterkste kant is, weet ik al langer dan vandaag. Maar man man man, wat is er veel EXTRA geduld nodig met zo'n koel voorjaar! Ik weet niet of het aan mij ligt, want in maart was het bloedheet, maar het lijkt de afgelopen twee maanden gewoon echt koud. En dan hebben die groenten natuurlijk ook niet zoveel zin om uit hun behaaglijke zaadjasjes te kruipen. Veel dingen komen niet, of heeeeeel langzaam, op.

Maar goed, er zijn toch best weer wat dingen veranderd, dus hier allereerst de gebruikelijke overzichtsfoto:

Afbeelding

Als je het met vorige overzichtsfoto's vergelijkt, zie je dat er toch al flink wat uit de grond geschoten is (inclusief onkruidjes, hihi:)). Hmm, misschien moet ik iets optimistischer zijn. De border staat echt al een stuk voller dan een paar weken geleden! Ik heb ook vast de bonenboog geplaatst.

Afbeelding

Bonen had ik voorgezaaid in deze yoghurtemmers; dit vanwege het immer dreigende slakkengevaar. Vorig jaar werden de bonen al tot de wortels afgeknaagd zodra ik het plantgaatje had dichtgegooid. Ik ben dit jaar trouwens ook voor het eerst gezwicht voor de Escar-Go. Allemaal hartstikke leuk dat ecologische gedartel met knoflookspray en eierschalen, maar na drie jaar van miezerige oogsten ben ik het zat en geef ik toe dat niets anders werkt (naar mijn idee). Daar moet dan wel bij aangetekend dat ik niet de energie heb om consequent elke avond slakken te rapen en eitjes te verdelgen. Maar goed, vorig jaar had ik dat wel gedaan en toen was het in de natte junimaand ook gewoon gedaan met 90% van de oogst.

Enfin, terug naar de bonen! Dit jaar ga ik 6 x snijboon Helda zetten en 6 x Cosse Violette als groene bonen, en 6 x Rattlesnake bean van Erny als droogbonen. In minimoestuin nummer 2 (zie vorige update) overweeg ik nog wat kastanjebonen van Appelvrouw te zetten.

Afbeelding

Hier nog een blik van wat dichterbij op de border. Ik vind het leuk hoe 'ie nu langzamerhand vol begint te raken!
Achter de bloempotten links zie je een rij aardbeien staan. Daar rechts van staan de tuinbonen, waar ik aan de late kant mee was maar die nu toch wel lekker omhoog schieten. Daar weer rechts van staat de verplante snijbiet van vorig jaar. Die doet het nog steeds uitstekend! Rechts van het paadje staan daslook en geranium. Die doen het allebei prima met veel vocht en schaduw. Het is leuk dat steeds meer dingen beginnen te kloppen; zette ik vorige jaren nog gewoon alles door elkaar en probeerde ik vanalles dat eigenlijk niet kon, nu weet ik beter wat elke plant nodig heeft en handel ik daarnaar. Met andere woorden: prop geen zonminnende planten in dat schaduwhoekje, maar gewoon planten die van schaduw houden. 't Is misschien wat voorspelbaar, maar daardoor zijn mijn planten wel happier. :cool:

Rechts voor de bonenboog zie je trouwens ook nog groot kaasjeskruid. Op de lege plek daarvoor heb ik papaver en korenbloem gezaaid. Die schuinstaande stokken zijn om omwoelende/kakkende katten te weren:). Ik had hier eigenlijk hyssop en echinacea gepland, maar helaas hadden beiden een opkomst van 0% (!!). Te koud? Te droog? Te koud EN te droog? Joost mag het weten.
Tot slot achter de bonenboog nog lenteui, goudsbloem, en dan helemaal achterin nog een distelsoort en een vaste soort zonnehoed (? Zo'n gele)).

Afbeelding

En de roos natuurlijk, niet te vergeten. Word ik elk jaar weer zo blij van!

Afbeelding

In de bakken achterin de tuin klimmen de sugar snaps langzaam maar zeker omhoog en zijn de tomaten inmiddels uitgeplant. Beiden nog klein, maar dat gaat wel goedkomen hoop ik. Hier zie ik ook echt weer een tragere start dan vorig jaar.

Afbeelding

Rechterborder van het cirkelterras: kers in de herkansing! Vorig jaar vielen alle kersen er onrijp af, maar dit jaar lijkt het er toch echt van te gaan komen. Wel wordt het boompje weer geplaagd door luis, maar ik zag tot mijn vreugde vandaag ook de onscherpe gasten daar op de foto: parende lieveheerstbeestjes. En een soort slanke vliegjes/torretjes die bij de luizen zaten. Ik gok er dus op dat genoeg natuurlijke vijanden de boom ontdekt hebben en ga nog niet sproeien.

Afbeelding

Dit is ook in de rechterborder van het cirkelterras: het piepkleine perzikje dat ik twee MTFD's geleden van Appelvrouw kreeg! Met snoeien klein gehouden in pot en dit voorjaar mocht 'ie dan eindelijk de grond in. Binnenkort ga ik hem ook nog een beetje proberen te leiden.

Afbeelding

In de bak op het cirkelterras: aardperen van Goldfish met daarvoor al bijna rijpe radijsjes! Die doen het in ieder geval WEL goed, maar ja, dat kan ook bijna niet anders:).

Afbeelding

En daarnaast: de blauwe bessen. Helaas hier weer een kleine frustratie: nul bloei dit jaar. De reden snap ik niet helemaal (daar heb ik op het forum ook pas een vraag over gesteld). Deze struikjes zien er toch happy uit? Of heb ik dat mis?

Afbeelding

Kruidenborder. Hier staat alles er lekker fris bij. Wel ook nog wat leger dan gepland, maar ik heb ook hier nog wat bloemetjes op de lege plekken gezaaid. En er komt kamille! Voor thee enzo.

Afbeelding

En dan tot slot mijn zaaibak. Linkerhelft is een paar dagen geleden ingezaaid met een sla-mosterdmengsel en ik zie nu al kiempjes! Ook rechts groeit alles goed. Dagelijks pluk ik hier al blaadjes van. Samen met snijbiet, daslookblad, bieslook en wat andere kruiden vormen die dan de lekkerste ontbijtomeletten.

Als ik het zo teruglees begrijp ik mijn gevoel van ongeduld: een aantal dingen zijn echt niet gelukt of laten op zich wachten. Maar eigenlijk moet ik ook weer niet te ongeduldig zijn...want ik oogst mijn ontbijt dus al bijna dagelijks uit eigen achtertuin! :)

Tot volgende keer!
Everybody needs beauty as well as bread --- John Muir

Algehele moes-, klus- en knutselblog: http://www.recoverista.com
1 Reactie 20333 keer bekeken

Reacties
Gebruikersavatar
balkontuinder
 
Berichten: 1152
Lid geworden op: Zo 09 Nov 2014, 20:44
Moestuin Seizoen: Bekijk update (28)

Permanente Linkdoor balkontuinder op Ma 15 Mei 2017, 18:54

RE: 't Gaat traag...maar het gaat!

Haha, jij ook al?
Als je het met vorige overzichtsfoto's vergelijkt, zie je dat er toch al flink wat uit de grond geschoten is (inclusief onkruidjes, hihi:)). Hmm, misschien moet ik iets optimistischer zijn.


De echinea en korenbloem is bij mij ook nog niet gelukt. Ik ga ze vanavond weer opnieuw proberen voor te zaaien. Ergens verderop in mijn wijk groeien (en bloeien) de korenbloemen als idioten dus ik vind het niet eerlijk! Hopelijk komen ze bij jou alsnog op. Die zaden vergaan niet zolang ze nog niet uitgelopen zijn.

Geen idee wat er met die blauwe bessen aan de hand is. Misschien kun je ze in het najaar overzetten naar zo'n cementkuip? Ze wortelen vrij oppervlakkig en gaan dus liever de breedte dan de hoogte in. Het blad lijkt wat roodgelig, of lijkt dat zo door het immens groene blad op de achtergrond?

Leuk dat jij ook kamille gezaaid hebt. Dat is wel echt een pietepeuterig plantje om geduld op te oefenen, want dat gaat echt laaaaaangzaaaam. Dus dan ben je vast gewaarschuwd. :lol: