wees bevriend met kleine dingen
Op een weideveld hebben ik en mijn lief 6 verhoogde perken gemaakt van net welk materiaal we voor handen hadden. Het merendeel van de randen bestaat uit oude dakpannen, maar ook boomstammen hebben we tot nut gemaakt. Elke bak is 3 x 5 met een looppaadje in de lengte. In totaal 90m2. Ook hebben we een fijne kas van 3x6 meter. In 2016 zijn we voorzichtig met moestuinieren begonnen. In 2017 hebben we de smaak goed te pakken gekregen en inmiddels dijen onze plannen uit naar het voorzien in eigen vlees bijvoorbeeld. En een fruit-tuin met allerlei soorten bessen, bramen, frambozen, appels, peren, abrikozen en zelfs een nashi-peer... Zonder al te zweverig te willen doen, maar dit is ons paradijsje en we zijn er nog iedere dag zielsgelukkig mee.

Gebruikersavatar
Charly
 
Berichten: 2381
Lid geworden op: Ma 27 Jun 2016, 09:18
Moestuin Seizoen: Bekijk update (8)
Archief
- Januari 2018
+ Juni 2017
+ Maart 2017
+ Februari 2017
+ Januari 2017
+ December 2016
+ November 2016

Permanente Link door Charly op Wo 28 Jun 2017, 14:05

Door de maand heen

Het voordeel van een camera die rottig doet (alleen de selfie-zijde werkt, het merendeel van de tijd) is dat wanneer ik alle foto's maak met de telefoon van Lief en ze daarna niet in een blog verwerk, ik nu, nu ik wel een blogje ga maken, een prachtige timelaps kan laten zien. (En mag ik ook even hulde voor de tang-constructie die ik in vorige zin heb weten in te bouwen ;))

Komt ie hoor.
Kijk ons aardappelveldje een maandje geleden (dit was de plexiglas kas, die eind vorig jaar een storm niet overleefde). Je ziet em door een karig muurtje tuinbonen heen. Welliswaar luisloos, maar tussen het gras te weinig mest kunnen krijgen voor een echt overdadige oogst.
Afbeelding

We hadden nog een plekje nodig voor de zoete mais, dus voor de piepers nog een vakje in het leven geroepen.
En zijn de aardappels inmiddels aan het rooien. Tiamo. Zeer gezond in loof en knol. En kwa smaak prima.
Inmiddels besloten dat, als de aardappels gerooid zijn, dat dit het nieuwe groene asperge veld wordt.
Afbeelding

Nog een nieuw bed. We hadden 2 enorm bollen Buxus over, die leuk een grindpaadje flankeerden. maar inmiddels dusdanig dat je er alleen met maatje wesp nog doorheen kon en dan op je zijkant (bij wijze van dan) Dus die bollen vormen nu het begin- en eindpunt van een nieuwe border. Volgend jaar komt hier een trits appelbomen. Maar dit jaar lekker pompoenenveld. Dus wat paartdenmest ondergespit.
Afbeelding
En blijkbaar vonden ze dat lekker. Want dit zijn ze nu (met een paar frivole eenjarigen)
Afbeelding

Dit voorjaar heel vroeg al in de kas de erwten (Senator en Marktveroveraar) en Sugarsnaps voorgezaaid (Sugar bon, lager blijvende soort)
Maandje geleden:
Afbeelding
De Marktveroveraar stond al op het pakje dat hij hoger zou worden dan mijn schapengaas. Maar ik dacht: het zal wel lukken.
Nou dat was relatief: het is gelukt, maar een feest was het met al die overhangende, om zich heen grijpende ranken niet echt. Volgend jaar zeker anders hoor. De hoeveelheid erwten per rek waren wel prima (2e zaai in volle grond, oogsten we nu heerlijk van. De peulen nog maar. Van de eerste zaai zijn we de laatste erwten aan het oogsten) We zijn er achter dat we peulen en erwten lekkerder vinden dan sperziebonen trouwens. Daar hebben we echter ook een heel tafereeltje vol van staan hoor, dus wellicht dat we er daar een heel stel richting droogboon promoveren. Sowieso de pronkbonen. Denk ik.
Twee weken geleden:
Afbeelding

Nu:
Afbeelding
De hoeveelheid lathyrus groeit ons ook letterlijk boven de bol. Maar wat een geur-explosie. Wauw! Volgend jaar meer doseren, beter plek geven en hogere rekken voor verzorgen...

Bonen: Melissa, Wonder van Venetie, Blauhilda, Sunbright, Fire storm and Snow storm.
Sunbright is prachtig, maar blijft enorm achter in de ontwikkeling. Staat (vast toevallig) niet op de foto. Volgende keer!
Afbeelding

Tussen de bonen staat braaf de sla. Die ik sinds ik meer van Dowding gezien heb, niet meer als krop oogst (behalve IJsberg), maar steeds de buitenste blaadjes. Werkt als een trein. Kroppen gaan veel langer mee, bijna geen slakken meer, want geen verlept blad dat op de grond ligt, en veel schoner, want minder viezigheid in je krop. En natuurlijk handig dat je precies kunt oogsten wat je nodig hebt.
Afbeelding

Memo to me: Dille hoef je niet te zaaien als je hem het vorige jaar tot zaad hebt laten komen. Zie boven hoe spontaan en in overvloed het opgekomen is. Inmiddels is de door mij gezaaide dille weer prachtig in bloei. (Bloemschermen als deze zijn geweldig om roofinsecten te trekken, aldus iemand die daar verstand van heeft bij Gardener's World vorige week)
Afbeelding
Afijn. Dillezaad kan ik probleemloos aanbieden als ruil goed komende MTFD :)

Over bloeiers gesproken. De officiële versie is dat we niet meer maaien, en het veld mooi in wildbloei laten komen. De inofficiële versie is dat de maaier stuk is. :oops: Maar het effect blijft hetzelfde. We hebben een orchideeën-zee gekregen. Dat is toch wel een cadeautje.
AfbeeldingAfbeelding
Volgens Bit is de bovenste de Rietorchis, en de onderste de Grote Muggenorchis.
Ben nog aan het twijfelen of ik die laatste in twijfel ga durven trekken. Want na wat research vind ik hem meer op hondskruid lijken... :shh:
Maar dat mag de pret sowieso niet drukken.

Nou. Niet wanhopen. We zijn er bijna doorheen. Althans. Buiten.
De kas moet natuurlijk ook nog.
Ik sluit buiten even af met deze schamele vertoning.
Dit is anijs. Nou, inmiddels een weekje verder zijn ze nog net zo groot maar dan met een inimini aanzet tot bloemschermpje.
Dit moet ik volgend jaar wat meer profi gaan doen hoor.
Vooralsnog doe ik gewoon de toppen van venkelblad in de thee, smaakt me best.
Afbeelding

Hop hop, de kas in!
Daar niet in het geheel ontevreden. Op wat rare bultjes, en vlekjes en vervelende pets ruspen na.
B&R boar is ook dit jaar weer echt geweldig. De allereerste geoogste tomaat. En zo heerlijk op te bakken met een eitje in de ochtend, of als ander soort tomatenhurrie. Echt super! Zag em bij Appelvrouw ook staan. Benieuwd of zij ook zo tevreden is. Ga hier iig zeker zelf zaad van oogsten dit jaar.
Maandje geleden
Afbeelding
Nu:
Afbeelding

Ook helemaal een favoriet is de blush. Lekker, fris, zoet, vroeg, gezond en veel!
Afbeelding

Speckled Roman. Lastige klant. Heb em 3x opnieuw gezaaid. Uiteindelijk 2 planten van over gehouden. Nu erg gevoelig voor neusrot. (Evenals trouwens die Mt Vesuvius, de bewaartomaat. Vooralsnog over die niet meer zo enthousiast. Ik denk dat ik hem volgend jaar lekker laat zaai en dan daar mijn laatste tomaatjes van het jaar van oogst, die ik dan weer lang kan bewaren. Zo tussen het eerste tomatengeweld valt ie niet positief op in ieder geval)
Gisteren eerste SR geoogst. Benieuwd of de smaak het goed gaat maken.
Afbeelding

En de Hochloma. Nog net niet rijp, maar wel tevreden over de beoogde opbrengst. Dit zijn geen lullige trosjes, en hij gaat maar door!
Afbeelding

Verder wachten we vol spanning op de Aunt Ginny's purple. Ze begint al prachtig een eerste rozige blos te krijgen. Zeer gezonde plant. Enorme opbrengst lijkt het te gaan worden. Als lekker smaakt, zeker een blijvertje.
Afbeelding

En dan - ook bij mij - de Liguria. Eerste jaar ook. Uiterst benieuwd naar. Lijkt me wat melerig, zo bleekjes. Maar ook weer heul veul..., we gaan het zien.
Afbeelding

Tot slot nog wat paprika's. Oh en ik vergeet de bultjes.
Doe ik die eerst. Hoef ik niet met narigheid te eindigen.
Kijk: rare tomatenstengel:
Afbeelding
En rare zwarte paprika. Ook met bultjes.
Afbeelding
Ze lijken niet echt verder ziek te worden. Maar helemaal comme il faut kan het niet zijn... :think:

Verder wel zielstevreden met mijn allereerst ever paprika's. Labelen was wel handig geweest (ik denk: ik zie het aan de vorm wel) Want laatst de eerste puntpaprika geoogst die peper bleek te zijn, en dat gaf toch wel een kruidige twist aan het aardappelgerechtje. :crazy:
Afbeelding

Ok. Nog eentje dan om af te sluiten. Het is bijna tijd om mijn meloenen te gaan toppen (zitten bijna op de 1,5 meter) Ik vrees dat het allemaal niet zo veel wordt, want nauwelijks bestuivers in de kas, maar we proberen het gewoon, onder het mom nee heb je... En ze staan niet in de weg.
Afbeelding

Zo. Hehe. Poehpoeh. Was ie!
(Als je tot hier gekomen bent met lezen: mijn complimenten, u is een volhouder!)
wees bevriend met kleine dingen
4 reacties 24414 keer bekeken

Reacties
Gebruikersavatar
Jorieke123
Moderator
 
Berichten: 21222
Lid geworden op: Di 22 Jun 2010, 13:48
Moestuin Seizoen: Bekijk update (277)

Permanente Linkdoor Jorieke123 op Wo 28 Jun 2017, 15:06

RE: Door de maand heen

Alle mensen wat hangen de tomaten en paprika's er al mooi bij daar! Ben wel jaloers hoor! De rest doet het ook super, elk moestuinjaar is weer leerzaam en volgend jaar doe je alles weer anders/beter/meer/minder :lol:
_lotte_
 
Berichten: 41
Lid geworden op: Ma 29 Apr 2013, 19:40
Moestuin Seizoen: Bekijk update (0)

Permanente Linkdoor _lotte_ op Wo 28 Jun 2017, 17:50

RE: Door de maand heen

Wow! Wat veel rijpe tomaten al!
En zoveel paprika's, die dingen deden het hier nooit goed, behalve veel plaats in nemen dus dit jaar enkel tomaat en aubergine in de kas. Dus best wel jaloers! :clap:
Gebruikersavatar
jootje
 
Berichten: 2579
Lid geworden op: Di 29 Mar 2011, 14:37
Moestuin Seizoen: Bekijk update (61)

Permanente Linkdoor jootje op Vr 30 Jun 2017, 09:03

RE: Door de maand heen

Prachtige update, en ik sluit me aan bij de anderen.....jaloers ...die tomaten en paprika's!
Dat gaat bij mij nog wel effe duren!
Zie ook mijn blog op: http://jokaats.blogspot.com
Gebruikersavatar
Charly
 
Berichten: 2381
Lid geworden op: Ma 27 Jun 2016, 09:18
Moestuin Seizoen: Bekijk update (8)

Permanente Linkdoor Charly op Vr 30 Jun 2017, 14:29

RE: Door de maand heen

Dank voor jullie reacties. Moet wel eerlijk zeggen dat ik de regels wat gebogen heb in het voorjaar.
Al - eigenlijk veel te - vroeg in de volle grond in de kas, en toen de koude nachten kwamen een olielamp in de kas gehad voor zeker een week in de nachten.
Anders waren ze hartstikke kapot gevroren vrees ik. Dus helemaal volgens het boekje is het niet gegaan. Benieuwd of de planten wel lang gezond blijven. Oh en ook: tegen de tijd dat jullie tomaten zover zijn, ben ik wss al weer een heel eind door mijn tomaten heen en ben ik weer jaloers op jullie :)
wees bevriend met kleine dingen