Gebruikersavatar
DebjeDuif
 
Berichten: 206
Lid geworden op: Do 05 Jan 2012, 19:33
Moestuin Seizoen: Bekijk update (9)
Archief
- November 2012
+ September 2012
+ Juli 2012
+ Juni 2012

Permanente Link door DebjeDuif op Ma 12 Nov 2012, 22:11

Binnen door hobby-en :)

Hier gelukkig nog geen vorst gehad, afgelopen week de laatste andijvie uit de tuin gehaald.
Twee weken terug verschillende soorten knoflook in de grond gezet en wat hersftuitjes, waar we volgend jaar weer van kunnen gaan genieten.
Ook de saffraankrokussen geplant, hoop dat ze de winter overleven, beginnen nu ook al boven de grond te komen, dus ben heel erg benieuwd!
Toch nog behoorlijk wat tomaten, paprika's en pepers kunnen oogsten uit de kas, ver boven verwachting aangezien ik veel te laat begonnen was.
Mijn man heeft eindelijk mijn kruidendroogrek in de keuken opgehangen, dus wat kruiden en pepers te drogen gehangen, wat ruikt dat heerlijk!
Afbeelding

Nu lekker door rommelen binnenshuis, mn moestuindagboek bijwerken, de eindstand opmaken en wat wel weer/niet meer/anders te doen volgend jaar. Alle zaden uitgezocht die we met onze bruiloft hebben gekregen, en dat zijn er een heeeeeleboel! Helemaal zin om dalijk lekker door de zadenenvelop te zoeken en te delen.
Afbeelding
Ook de kiemgroenten maar eens uitgeprobeerd, heb vandaag glazen potjes (van de creme brulée ;) ) gevuld met de zaden, en wat gaat dat hard! Binnen 2 uur na het bevochtigen zie je de eerste zaadjes openspringen en de kiempjes tevoorschijn komen, dat is echt een super voor de ongeduldige moestuinier ;) Ga dagelijks eens een foto maken om de vordering te zien.AfbeeldingAfbeelding
1 Reactie 13956 keer bekeken

Permanente Link door DebjeDuif op Vr 28 Sep 2012, 19:53

Ja ik wil!

Na een tijdje radiostilte eindelijk weer eens de tijd gevonden om een update te plaatsen.

Afgelopen 24 augustus zijn wij getrouwd in Westkapelle, heel gaaf met de voetjes in het zand, we hebben er enorm van genoten!
Superveel geluk gehad met het heerlijke weer, en de fijne mensen om ons heen en op een prachtlocatie!
AfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeelding
Afbeelding
En om in de moestuinsferen te blijven, we hadden een paar geweldige ceremoniemeesters die bij onze trouwkaart gevraagd hadden of iedereen zaadjes wilde meenemen, ter bevordering van de vruchtbaarheid van ons huwelijk ;) (en nog iets met grote bloemkolen ;) )
We hebben enorm veel verschillende soorten zaad gehad, een paar bloemen maar vooral veel groenten en fruit en een paar bijzondere soorten!
We zijn zelfs een gouden kruiwagen rijker, en die kunnen we heel goed gebruiken in de tuin.
Daarna lekker een weekje op huwelijkreis geweest naar Barcelona, en inmiddels is het gewone leven weer begonnen en zitten we weer in het ritme van werken ed.

De weken rond ons trouwen hebben we het erg druk gehad, dus helaas weinig tijd gehad om de tuin te rommelen, wel het een en ander geplukt maar het onkruid deed goed zijn best, en het werd dus hoog tijd dat we weer eens flink aanpakten.
Vandaag lekker gebruikt gemaakt van de vrije dag en het lekkere weer en flink geoogst en geruimd.
Heb heel veel stekken gemaakt van onze aardbeien en muntplanten, die gretig aftrek vinden bij de familie.
Helaas zijn bijna alle kolen verdwenen in de buikjes van de vele rupsen hier in de tuin, ik heb nog een rol tule over van de bruiloft, die volgend jaar gebruikt gaat worden als net om dit te voorkomen.
Verder heeft alles het wel heel prima gedaan, in de kas staan nu nog de tigerella tomaten, die lekker rood beginnen te worden, en het nog prima naar hun zin hebben daar, net als de augbergine, pepers en paprika's, die groeien ook nog dat het een lieve lust is.
Dagelijks kan ik handenvol aardbeien, bramen en frambozen plukken, waar we van smullen en lekker jam van maken.
Ook de stamslabonen en gele bonen hebben een grote oogst opgeleverd, ruim 7 kilo!
Al met al een geslaagd seizoen dus, ondanks de late start en wat beginnersfoutjes valt de oogst me helemaal niet tegen.
Als ik van de week weer in de gelegenheid ben zal ik weer eens wat foto's maken in en om de tuin!
8 reacties 16305 keer bekeken

Permanente Link door DebjeDuif op Ma 09 Jul 2012, 14:55

Foto update

Na een druk weekend eindelijk weer tijd gehad om de tuin in te gaan en wat foto's te maken!
Zaterdag heb ik mijn vrijgezellenfeest gehad, superleuk, we hebben eerst taarten gemaakt, daarna in de trein naar breda om een hapje te eten, een cocktailworkshop te doen (en op te drinken natuurlijk ;) ) en daarna nog wat kroegjes afgegaan! Gister lekker uitgekaterd en helaas nog een bezoekje aan de huisartsenpost moeten brengen omdat mijn voet ontstoken is, zit ik nu voorlopig mee thuis. Net ter afleiding lekker even door de tuin gestrompeld en wat foto's gemaakt!

Vijg Panachee heeft al 2 vruchtjes, ongeveer zo groot als een druif nu, en je ziet al dat ze heel mooi gestreept zijnAfbeelding
De vijg die we al in de tuin hadden staan en waarvoor we vreesden dat ie de winter niet had overleefd begint flink uit te lopen, vooral van onderaf, maar gelukkig komen er aan bijna alle takken ook steeds meer blaadjes, alleen de toppen die boven de heg uitsteken zijn echt dood, die gaan we er van de herfst maar afzagen.
AfbeeldingAfbeelding
Afbeelding
Tomaatje Tiny Tom gehad, alvast voor mijn verjaardag volgende week, waar ik bijna dagelijks tomaatjes vanaf kan halen, en die heerlijk smaken! Ga er zaad van winnen om volgend jaar weer te zaaien.
Afbeelding
Verder staat veel in de tuin lekker in bloei, bloemetjes in het kerriekruid, koriander,oregano, en kamille staat ook vol met bloemen.
AfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeelding
De bijtjes zoemen af en aan, helaas de koolwitjes ook, zijn flink eitjes aan het leggen, de poezen jagen er wel achteraan, maar moet toch elke dag alles nalopen op rupsen en heb er al een hoop vanaf gehaald, gelukkig nog niet heel veel schade aan de planten erdoor.Afbeelding
Ook de aarbeien, die na het planten alleen wat kleine aardbeitjes hebben gegeven, slaan nu goed aan, ze zitten vol bloemen, nieuwe takken en uitlopers, alleen de ananasaardbeitjes gaan nog niet zo hard, maar in de kern zitten wel flink wat nieuwe blaadjes, dus dat komt vast goed.Afbeelding
Mijn duoappelboompje heeft aan een tak (aan de golden delicious kant) wat bloesems, zou ik deze weg moeten halen? Het zijn 5 bloemetjes, weet niet of het boompje dat al trekt? Aan de Cox kant zat een klein appeltje maar dat was misvormd dus heb ik eraf gehaald.
Afbeelding
Verder staat mijn zomerframboos van vorig jaar vol met vruchten, die ook allemaal aan het afrijpen zijn, maar heb er helaas nog niet veel op, want ze zijn bijna allemaal beschimmeld nog voor ze rijp zijn, hoe zou dit kunnen komen? Echt zo zonde want de paar frambozen die ik op heb zijn zoo lekker!
AfbeeldingAfbeelding
Vandaag de eerste gele framboos kunnen plukken van de Fallgold, na de foto gelijk opgegeten, heerlijk zijn die zeg! Niet te zoet, echt heel lekker van smaak!Afbeelding
In het kasje groet alles ook dat het een lieve lust is, de tomaten zijn in een week tijd 3 x zo groot geworden, heb veel te veel zaailingen, kan ik er iemand blij mee maken? Ze zijn van het ras pomodori tigerella.
AfbeeldingAfbeelding
Eerste pepertjes zitten inmiddels ook aan de plant, je ziet ze met de dag groeien!Afbeelding
En ook de aubergine heeft zn eerste bloem en nog een aantal knoppen
AfbeeldingAfbeelding
En de eerste passiebloemen zijn ook uitgekomen, wat blijven die toch altijd mooi!
Afbeelding
Het project van mijn vriend, de pindaplant, is ook uit zn schulp gekropen en krijgt er dagelijks nieuwe takjees bij!
Afbeelding
De aardappels die ik 3 weken terug gepoot heb, schieten ook uit de grond, net al de uitjes en de kolen
AfbeeldingAfbeelding
De poezen rennen er graag tussendoor en happen alle vliegjes (en soms ook vlinders) weg.

Zo, ik heb blauwe vingers van het typen, en jullie vast een lamme hand van het scrollen, maar we zijn weer up to date!
6 reacties 14755 keer bekeken

Permanente Link door DebjeDuif op Vr 29 Jun 2012, 20:38

Puur genieten

Het ultieme genieten, na een dag werken heerlijk de tuin in, en nu in het avondzonnetje, met aardbeitjes uit eigen tuin en onder het genot van een Wiecks Roseetje, mijn moestuinseizoen bijwerken.
Het weer is perfect, alles schiet de grond uit op dit moment (helaas ook het onkruid, maar ga elke avond op mn gemakje met mn emmertje de bakken langs om wat onkruid eruit te trekken (soort zentherapie ;) ) Vorige week wat sla, doperwten, boontjes gezaaid, pootuitjes en aardappels erin (beetje laat, I know, maar kon niet eerder en anders ligt het te verpieteren in mn schuur, ook zonde) en het een en ander voorgezaaid in een kweekbak en in de kas gezet. Alles is zo'n beetje opgekomen inmiddels, en wat wordt ik vrolijk van al die groene blaadjes boven de grond uit. Ook alle kool, sla en dergelijke wortelen lekker en zijn in een paar dagen meerdere keren in omvang toegenomen. Elke dag kan ik wel wat aardbeitjes en kruisbessen plukken en vandaag dan ook de eerste framboos!
De oogst van vandaag, bakje vol!
Afbeelding
Boontjes
AfbeeldingAfbeelding
Aardappel
Afbeelding
Mn uienveldje
Afbeelding
Kruladijvie
Afbeelding
Witte kool
Afbeelding
Eerste bloemetje aan de peperplant
Afbeelding
Zaaibak
Afbeelding
1 Reactie 10918 keer bekeken

Permanente Link door DebjeDuif op Di 26 Jun 2012, 23:06

Kas klaar!

Na een heel weekend tobben, nadenken, een paar scheldwoorden, zere vingers van de glasklemmetjes, een slimme zwager en uiteindelijk het kwartje dat viel, hebben we de kas in elkaar. Hij is echt perfect qua maat, en heb hem gelijk lekker volgezet, ik had al pepers, paprika's en tomaten voorgezaaid (veels te veel natuurlijk) en die stonden te popelen in de vensterbank om erin te mogen! Verder vandaag nog wat sla neergezet, en het eerste handje aardbeien geplukt, ze zijn nog wat klein, maar nu in de volle grond komen de plantjes hopelijk helemaal bij!
Afbeelding
AfbeeldingAfbeelding
Van mij!
Afbeelding
AfbeeldingAfbeeldingAfbeelding
Kruidentuintje groeit goed op dit weer
Afbeelding
Kruisbessen beginnen rijp te worden
Afbeelding
Vanmorgen de dauwdruppeltjes op de witte kool
Afbeelding
Witte druif op het hek gezet
Afbeelding
De eerste kiwibes
Afbeelding
Vijg panachee in de ton gezet
Afbeelding
En nog even een overzichtje
Afbeelding
4 reacties 12978 keer bekeken

Volgende