Gebruikersavatar
roosmarij
 
Berichten: 740
Lid geworden op: Do 21 Mar 2013, 09:55
Moestuin Seizoen: Bekijk update (32)
Archief
- Maart 2018
+ Mei 2016
+ Februari 2016
+ Mei 2015
+ April 2015
+ Maart 2015
+ April 2014
+ Maart 2014
+ Februari 2014
+ Januari 2014
+ December 2013
+ November 2013
+ Oktober 2013
+ September 2013
+ Augustus 2013
+ Juli 2013
+ Juni 2013
+ Mei 2013
+ April 2013
+ Maart 2013

Permanente Link door roosmarij op Zo 18 Mar 2018, 20:37

Op zoek

Na alle (voornamelijk mislukte) experimenten van een paar jaar terug ben ik tot de ontdekking gekomen, dat ik eigenlijk gewoon weg wil uit het huis waar we nu wonen en echt meer ruimte zoek.
We zitten midden in de stad met een kleine stadstuin op leemgrond met een brede sloot nog geen 50 meter bij ons vandaan en een brede groenstrook met hoge begroeiïng aan de zuidzijde van "ons" stukje aarde. De grond is prima voor bijvoorbeeld rozen, maar ik wil toch eigenlijk graag een eetbare tuin. Liefst eentje waar we ons volledig van kunnen voeden op fruit- en groentegebied, plus een mooi overschot om te doneren aan bijvoorbeeld de lokale voedselbank.
Behalve de groenstrook, die dus never nooit niet aan ons grondgebied toegevoegd zal gaan worden, omdat de gemeente niet van plan is om het bestemmingsplan te veranderen, hebben we ook nog te maken met twee enorm groot geworden walnoten. Dankzij deze link van Remco (harms1) http://www.houtwal.be/vakartikels/boekb ... nfruit.htm ben ik er nu achter dat deze bomen onze eigen appelbomen in de weg staan door hun wortelstelsel. Ze doen het elk jaar slechter lijkt wel, en lekkere appels hebben we al een aantal jaar niet meer gehad. Tijd voor een verhuizing lijkt me :) Dus op zoek naar een ander woonoord!

'n Tweede zoektocht die ik opzet, heet "Voedselbos". Al zolang ik me kan herinneren verzamel ik plantjes en zaadjes en moeten die ook de grond in om "voor eten te zorgen". De laatste jaren heb ik me beziggehouden met o.a. een moestuin en onze eigen voor- en achtertuin, maar dahiggetnie, zoals ze dat bij ons zeggen. Het is niet precies dat wat ik echt wil. Dat wat ik wel wil een naam heeft, had ik een jaar geleden niet kunnen bedenken, maar het blijkt dat ik niet de enige ben met dit idee. Het was een openbaring voor me deze zomer dat ook in Nederland een grote groep mensen -ieder op zijn eigen manier- invulling geeft aan een verlangen om verder te gaan dan voedsel verbouwen. We zoeken een systeem, dat teruggeeft aan de natuur wat wij als mensen zo lang alleen maar hebben genomen. Met alle gevolgen van dien!! En het is mogelijk om zowel terug te geven aan de natuur wat die nodig heeft, als te krijgen van de natuur wat wij nodig hebben. Ik ben ervan overtuigd dat een goed opgezet systeem van planten (van giga-groot tot miniscuul klein) zowel mensen en dieren voedt als de aarde behoudt. En dat een divers systeem met veel verschillende planten, zoals een voedselbos, zoveel voedsel kan geven dat het meer mensen per vierkante meter voedt dan een monocultuur, plus dat bodemerosie en -uitputting niet hoeven plaats te vinden. Er vallen immers geen grote vlaktes kaal in de winter en doordat er een constante natuurlijke uitwisseling van stoffen is op de bodem, blijft de grond gezond en compleet. Of in ieder geval een heel stuk gezonder en completer dan wat ik nu veelal om me heen zie gebeuren!

Goed, de hypothese is omschreven. Nou de uitwerking nog.... :shifty:
3 reacties 11379 keer bekeken

Permanente Link door roosmarij op Zo 15 Mei 2016, 23:57

zaaien en poten uit de winkel

gisteren heb ik paarse aardappels uit de winkel onder de grond gestopt, met lange uitlopers en al (ik was ze een beetje vergeten....) En als ze dan toch niet meer eetbaar zijn, dan ga ik experimenteren! Er stond nog een lege wasmand en de zak met potgrond was snel gekocht.
Ook heb ik een 18(?) grote witte Griekse bonen geweekt en gelegd. Ze staan in grote potten op een vorstvrije plek buiten het bereik van kattenpoten. Wat ik er over ben tegen gekomen is dat ze zullen groeien als pronkbonen, en daar ben ik heel erg gek op. Als ze de potten uitgroeien gaan ze de volle grond in, met wat rekken om tegenop te groeien.
Mijn tomatenzaailingen zijn allemaal omgevallen, geen een uitgezonderd. Ik ga planten kopen, dit is niet leuk meer.
De komkommer gaat morgen alsnog gezaaid worden, wel erg laat, maar ze komen tegen het huis.

Het wordt een interessant jaar!
3 reacties 32480 keer bekeken

Permanente Link door roosmarij op Do 18 Feb 2016, 12:23

nieuw seizoen, nieuwe kansen

vandaag voorgezaaid:

1x passiflora - zaad uit opgegeten vrucht
6x flessepompoen - zaad uit 2 verschillende opgegeten pompoenen
12x platte peterselie - zaad THT 2015 - 6x dikgezaaid + 6x dungezaaid.

De zaadjes staan in een oud aquarium in lege WC-rolletjes met een doorzichtige plaat erover, tegen nieuwsgierige kattennneuzen.

Ook nog 3x Appel Pink Lady - zaad uit 1 opgegeten appel. 1 Zaadje had al een worteltje, wat me op het idee bracht.

Alle zelfgewonnen zaadjes hebben 24 uur voor staan weken in koud water, de peterselie kwam uit een zakje en is droog op de grond gegaan. De peterselie is lekker natgespoten, de appelzaadjes + de passiflora ook, de 6 flessepompoentjes zijn na het waterbad droog de grond in gegaan en moeten het daarmee doen.

and now we wait......
5 reacties 16791 keer bekeken

Permanente Link door roosmarij op Do 28 Mei 2015, 22:04

nieuw project

Nadat al mijn spruiten een langzame dood zijn gestorven ofwel door te veel vocht ofwel te weinig (volgend jaar herkansing....) heb ik iets nieuw gevonden: tamarinde. Ook wel Dadel van India genoemd, terwijl de boom eigenlijk uit warm en droog Afrika komt; Soedan wordt aangegeven als land van oorsprong, omdat daar nog wilde Tamarinde voorkomt, maar over de hele wereld wordt Tamarinde gekweekt en veredeld. Lekker vruchtvlees uit een peul met keiharde zaden. http://www.jungletuin.com/2014/08/tamar ... WclaOLnm1s geeft een aardige beschrijving van het "gewas" (boom dus)
ach, een mens moet bezig blijven.... ;)

edit: nog een aardige link: http://www.stemderbomen.nl/pages/artike ... arinde.htm

Ik verwacht niet dat ik persoonlijk iets uit deze boom zal oogsten, daarvoor is hij gewoon te tropisch voor ons klimaat en ondanks zijn aanpassingsvermogen gaat dat net een stap te ver. Maar als kamerplant lijkt het me ook een aardige aanwinst en zelf gekweekt is altijd leuker dan gekocht. bovendien kan hij goed tegen af en toe droogvallen, dus voor mij uitstekend geschikt..... :sick:
4 reacties 15820 keer bekeken

Permanente Link door roosmarij op Do 09 Apr 2015, 18:49

doe eens iets geks - vervolg 2

Even weer een foto-update van mijn spruiten:

ik heb ze niet meer open gehad sinds vorige week en vandaag stonden ze er zo bij:
Afbeelding
Slaapkamer. Deze spruiten waren vorige keer het meest beschimmeld, dat was vandaag ook het geval. Ik heb de echt rotte spruiten eruit gehaald en de rest onbehandeld weer terug gezet. Dat ziet er dan zo uit:
Afbeelding
Bovenin een "bodem" van een spruit die nog stevig vast zat, hoewel dekop verrot was. het lijkt of er nog wat uitsteeksels zijn, die mooi groen zijn, dus kijken of dit alsnog wat wil worden.
Deze spruiten zaten dicht op elkaar en stonden relatief koel, maar warm genoeg om lekker aan de gang te kunnen gaan. Het is op de slaapkamer niet zo koud als buiten, maar zeker ook niet zo warm als in de huiskamer.

De spruiten boven de achterdeur waren er niet veel beter aan toe:
Afbeelding
eigenlijk slechter zelfs, ik heb er maar 1 kunnen laten staand, de rest was echt erg rot.
Afbeelding
Ik heb de zak met het overgebleven spruitje bovendien lichter gehangen in de huiskamer aan de oostkant. De worteltjes van de uitgegraven plantjes zagen er zo uit:
Afbeelding
die bodempjes hadden misschien wel kunnen blijven zitten, maar dat bedacht ik me eigenlijk te laat.

Afbeelding
Dit zijn de spruiten uit de koelkast. Die zagen er wel bleek maar ook redelijk ongeschonden uit. Er zit wel ietwat schimmel op, maar niet schokkend. Teruggezet zoals ik ze uit de koelkast heb gehaald.

De spruiten in de tuin zagen er zo uit:
Afbeelding
Dit is de bak met spruiten die netjes zijn blijven staan. De zak weer dichtgeknoopt en op de bank teruggezet.
Afbeelding
Dit is de bak die was omgevallen en onder het afdak was gezet. Ik heb deze met open zak teruggezet op zijn plek onder het afdak.
En nou maar afwachten hoe ze zich verder ontwikkelen!!

Ik heb 2e Paasdag pronkbonen gelegd. Ze zitten in literbekers van Turkse en Griekse yoghurt met deksel erop boven de verwarming in de huiskamer. Er zit al beweging in drie van de vier potten!! :clap:
De aarbeizaadjes doen nog steeds niets, en de courgettezaden willen ook niet. Ik denk niet dat die laatste nog gaan komen, ik ga nieuwe leggen.
1 Reactie 15533 keer bekeken

Volgende