Moezzen aan de Maas
Vorig jaar 2013 chaotisch begonnen in mijn achtertuin, alles omgegooid tot moestuin.
Nu heb ik een nog betere Smoez gevonden om te Moezzen... :cool:
Ons eigen droomtuintje aan de Maas. Deze volkstuin hebben we op 29 maart 2014 gekocht en ik heb weinig ervaring.
Waar ik mij door laat inspireren met moestuinieren is de film "Back to Eden" waar permacultuur de basis is en voor mij geheel symboliseert wat de oorspronkelijke bedoeling is van Gods schepping en zijn geweldige natuur.

Gebruikersavatar
Dabar
 
Berichten: 37
Lid geworden op: Vr 19 Apr 2013, 23:24
Moestuin Seizoen: Bekijk update (28)
Archief
- Maart 2015
+ Juli 2014
+ Juni 2014
+ Mei 2014
+ April 2014
+ Maart 2014
+ Juni 2013
+ Mei 2013
+ April 2013

Permanente Link door Dabar op Vr 06 Mar 2015, 20:24

spring is in the air!

Ohhhh de lente komt eraan. Dus druk in achtertuin en op het eiland bezig met zaaien en voorbereiden.

Afbeelding

Komend weekend wordt het weer heerlijk weer dus dan kan ik verder in mijn volkstuin op het eiland.

Afbeelding
De aardbeitjes piepen boven de houtsnippers uit.

Afbeelding
De knoflook staat ook heerlijk in de voorjaarszon die afgelopen november geplant is.

Afbeelding
Verder ben ik in huis flink bezig met zaaien van tuinboon, erwten, paprika, kruiden enz....
Ook onder de houtsnippers plant ik al peul , erwten en tuinbonen.

Afbeelding


Afbeelding

Afbeelding
Het stapelbedkas ook weer in gereedheid gebracht en 15 februari al wat sla, worteltjes en spinazie in de koude bakken gezaaid...

Afbeelding

Afbeelding
0 reacties 7508 keer bekeken

Permanente Link door Dabar op Do 03 Jul 2014, 22:51

ups and downs

Het gaat met ups en downs merk ik in de tuinen. Sommige dingen gaan erg goed die vorig jaar niet lukten, zoals de prachtige bietjes waar ik nu heerlijk van eet. Zeker wanneer ik ze in de oven doe met een takje thijm en oregano, olijfolie en peper en zout.
Maar ik stoei ook met veel andere groenten die niet gaan zoals de courgettes en komkommers die achter blijven, Tot nu toe twee kleine gele courgettes geoogst, maar veel bladeren worden geel van de courgette en die witte schimmelstippen erop lijken erger te worden. Ik vraag me steeds af of dat komt door te weinig voeding? Terwijl ik ze regelmatig bemest.

HIer lekkere groenten uit de tuin, behalve de champignons is alles uit eigen tuin. Gele courgette, prei, bosui, peultjes, maggiblad, laurier

Afbeelding

Afbeelding
Hier mijn trots...heerlijke bietjes!

Afbeelding

De tomaatjes lijken het ook minder te doen dan vorig jaar of ik ben gewoon te ongeduldig, dat kan ook. Ik heb veel tomaatjes langs de schutting gezet en ik weet niet of daar wel genoeg vruchtbare grond zit. Ik zal morgen nog wat smeerwortelgier erbij gooien welke ik gemaakt heb.
Afbeelding

Hier zie je al wat kleine tomaatjes...
Afbeelding

Waar ik bang voor ben is dat ik veel komkommerplantjes heb weggegeven en alle augurkjes per ongeluk heb gehouden.
Dat is ook een les voor volgens jaar, beter mijn plantjes labelen.
Hier de eerste augurkjes, ze lijken groot op de foto maar zijn net zo groot als mijn wijsvinger.
Afbeelding
Afbeelding

Ik heb eigenlijk alles door elkaar gegooid in mijn tuin en dat lijkt leuk, maar wil toch volgend jaar alles wat overzichtelijker. Om van de peultjes te kunnen eten bijvoorbeeld heb je veel meer plnatjes nodig. Dus wil ik toch proberen volgend jaar meer rijen te maken.
Het maffe is dat door de houtsnippers die ik gebruik sommige bloemenplanten zoals de geranum (die gewoon een half dood plantje was, net als de roze hortensia) enorm groot zijn geworden en het heerlijk vinden onder de houtsnippers. Hahhahaaa wel grappig want ik wil juist geen blemenplanten in mijn tuin maar heb het wel een beetje nodig voor de bijtjes. En nu worden ze echt enorm! Bizar want de geraniums waren echt zielige overblijfsels na een warme winter, want ze zijn niet eens winterhard??

Afbeelding

Vorig weekend heb ik mijn stapelbedkas anders ingedeeld. De komkommers enz willen klimmen en moeten echt in grotere bakken. Het kleine plastic kasje is te klein. Ik heb dus de grijze Deutsche POst bakken geschikt op het onderbed en potgrond in gedaan. Plantjes erin zoals komkommer, bolcourgette, tomaatjes, aubergine, augurkjes enz. Touwtjes gespannen en even voor ze gezongen hahahaa zodat ze lekker gaan groeien.
Hier de plantjes in het kleine kastje
Afbeelding

Hier de bakken op het onderbed gevuld met potgrond en compost

Afbeelding

Afbeelding

Hier zie je de geel wordende courgette bladeren, komt dit nu door te weinig mest??

AfbeeldingAfbeeldingAfbeelding
2 reacties 7912 keer bekeken

Permanente Link door Dabar op Di 10 Jun 2014, 20:42

Yiehaaaa zomer

Zo het wordt wel weer tijd voor een update! :silent:
Ik ben echt even het overzicht kwijt nu zo met twee tuinen. De achtertuin loopt lekker en gaat goed, maar wel ontiegelijk veel last van slakken net als velen van ons grrrrr!
Nou ik loop wel even een rondje met jullie via de foto's.

De gele courgette gaat het nu goed doen. Dit jaar voor mij voor het eerst een gele courgette. Staat wel echt mooi dat felgele tegenover dat groen van het blad.
Afbeelding

Ohhhh en ik ben helemaal trots op mijn gele framboos. Vorig jaar wist ik niet eens van het bestaan af en nu kan ik elke dag wel een paar plukken om van te genieten.
Afbeelding

De paprika krijgt kleine bloemetjes dus ik ben benieuwd. Dit jaar ben ik denk ik te laat begonnen met zaaien en heb mij voorgenomen om volgend jaar eerder binnen te beginnen zodat de planten veel meer tijd krijgen om flink te groeien voordat ze naar buiten gaan.

Afbeelding

Deze dille is eigenlijk de enige die het goed doet, van de 8 of 9 plantjes zijn er maar 2 over gebleven zonder luis.Afbeelding

Dit jaar ook voor het eerst mais gezaaid, deze gaat mee naar de volkstuin want in de achtertuin is er geen plek voor.
Afbeelding
Afbeelding

Ook de bietjes groeien aardig, maar ik zie nu pas dat ik ze in het begin niet goed uit elkaar heb gehaald. Ze groeien nu eigenlijk in bosjes van 4 bij elkaar. Nog even uitzoeken wanneer ik ze precies kan oogsten. Hier naast stonden worteltjes, maar heel vreemd.....al mijn zaailingen zijn weg. Ik denk toch door de merels die deze jonge zaailingen uit de grond hebben getrokken. Deze week wil ik dus weer nieuwe worteltjes gaan zaaien.

Afbeelding
Afbeelding

Kruisbessen ook voor het eerst dit jaar en vandaag eentje geproefd, maar nog steeds te zuur, dus nog even geduld.
Afbeelding
Afbeelding

De sugar snaps vind ik echt fantastisch en daarom heb ik er nog meer gezaaid in de tuin. Ik heb er al een klein maaltje van gegeten. ;)

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Ook de bolcourgettes zijn nieuw voor mij in de tuin en echt ik vind het geweldig om te zien die prachtige kleine bolle vruchtjes. Hoop dat hij het goed blijft doen want hij staat eigenlijk een beetje op een randje in de tuin.

Afbeelding

De andijvie moeten we binnenkort echt gaan oogsten want anders wordt deze straks ook zo opgegeten zoals het bij de sla is gegaan.

Afbeelding

Dit jaar voor het eerst boontjes in een grote pot gezaaid met een tipi van bamboe....

Afbeelding

Dit is een geweldige bak met aardbeien welke echt super zijn. Stomalleen dat ik geen enkel idee heb van welk soort dit is. Ze zijn echt heerlijk en beter dan een andere soort in mijn tuin. Voornemen om deze zoveel als het kan te vermeerderen en volgend jaar zeker veel meer van te planten. Dol op aardbeien...! :lol:
Afbeelding
Afbeelding

Hier speel ik even vals en dit is een plant die ik heb gekocht in de winkel. Ik las gisteren alleen dat je paprika's als ze bijna naar rood kleuren je ze eigenlijk meot oogsten zodat de plant snel weer nieuwe vruchtjes krijgt. Dus ik heb ze nu geoogst. De schil van de paprika is wel een beetje taai moet ik eerlijk bekennen.

Afbeelding

Hier een blik op de bijzondere plantjes die ik onlangs had gekocht. Ze doen het allemaal prima zoals je ziet en zeker deze "dwergtamarillo"

Afbeelding

Eindelijk beginnen de komkommertjes te komen. OOk hier heb ik ze denk ik teveel in de kou gehad en wil ik toch heeeeeeeeuuul graag een echte kas. Gisteren toch even mijn stapelbed kas anders ingedeeld zodat ik nu al mijn komkommerplantjes weer in mijn eigen gefabriceerde kas heb staan.
Afbeelding

HIer het zonnige bankje met van alles wat, basilicum, kervel, koriander, andere komkommersoorten enz.

Afbeelding

Hier weer 1 van de bijzondere vruchtenplantjes uit Duitsland. Een meloenpeer en een soort ananaskers of ook wel Kaapse kruisbes genoemd.

Afbeelding


Afbeelding

De aardappelen heb ik op elk vrij plekje wat er nog beschikbaar was geplant en he :lol: overal doet ie het!
Afbeelding

Het stapelbed kas staat nog vol met van alles.
AfbeeldingAfbeelding

HIer de prachtige druiven die we ooit uit het Moezelgebied hebben meegenomen. Ze bedekken nu de hele pergola.

Afbeelding

Hier heb ik geen idee van of dit nu een courgette is of een pompoen. Hij lijkt wel een beetje te klimmen.

Afbeelding

Hier de grappige "huisjespompoen"

Afbeelding

Met deze brugmansia ben ik zo blij, de kleine heb ik zelf gestekt maar de grote nu op de Bos en Burchtfair in Oostvoorne gekocht. Ik hop hier echt veel stekjes van te kunnen overhouden. Ik blijf het een prachtige plant vinen met zijn grote trompettervormige bloemen.

Afbeelding
Afbeelding

En de enige kers die is overgebleven na alle luis in dit kersenboompje. Gelukkig heb ik op de volkstuin twee mega grote kersenbomen.
Afbeelding

Hier een pompoen die ik tussen het grind heb gezet. Hij groeit al behoorlijk. Spannend want ik heb nog nooit eerder pompoenen gezaaid en ben dus erg nieuwsgierig hoe groot deze planten worden.

Afbeelding

Rabarber tussen het grind

Afbeelding

Geen idee wat voor vruvhtjes dit gaan worden. Ik ken het niet boomchili??

Afbeelding

Kruisbes
Afbeelding

Nog een courgette die ik toch in de volkstuin ga zetten aangezien daar drie van mijn plantjen volledig zijn opgegeten door slakken en/of woelmuizen.
Afbeelding

Prei heerlijk aan het genieten ind e zon met zijn lange slanke benen. :D :clap:
Afbeelding

De munt zoekt zelfs een plekje over de rand heen....

Afbeelding

VAn deze bak geniet ik ook heerlijke oregano met munt en een beetje dille.

Afbeelding

Deze aarbei heeft nog geen vruchten gegeven, misschien komt dat nog?

Afbeelding

Mizuna
Afbeelding

Deze sla veel te lang laten staan en de slakken hebben daar flink van genoten.... :sick:
Afbeelding

Artisjok in een hoekje..
Afbeelding

2e poging bleekselderij de eerste lading is volledig opgepeuzeld door de 'glibberdemoontjes' :silent: :evil:
Afbeelding

Mizuna, bleekselderij en basilicumbak
Afbeelding

Mijn bloemenaanwinst die ik gescoord heb op de fair. 1 lupine mag in de achtertuin, de rest gaat mee naar het eiland

AfbeeldingAfbeelding

Met heeeeeel veel moeite gaat de anijs groeien, maar jeetje wat heeft dat lang geduurd zeg echt bizar! Stonden ze te koud, was het te vroeg, geen idee?

Afbeelding

Lampionplant
Afbeelding

Winterthijm
Afbeelding

Lavas (maggiplant)
Afbeelding

Tomatenplantjes die genieten in het zonnetje.
Afbeelding

Nog wat Nieuw Zeelnadse spinazie die de grond in gaat...

Afbeelding

Van de rucola heb ik pesto gemaakt, lekker samen met walnoten en basilicum en geraspte pardano

Afbeelding

En als afsluiter de mooiste bloemetjes die er zijn, de ijsbloemen
Afbeelding

Morgen zal ik een update plaatsen van de volkstuin op het eiland..................
4 reacties 9815 keer bekeken

Permanente Link door Dabar op Vr 16 Mei 2014, 23:09

smoezz

Vandaag weer in de volkstuin geweest en dat was ook echt nodig hoor. Jeetje wat een regen hebben we gehad. Mijn tuintje lijkt echt te exploderen aan groen. Wat groeit dat toch hard! :D
IK ben ook druk met mijn weblog en heb nu een eigen domeinnaam. Op dit weblog probeer ik alles bij te houden wat ik in mijn tuintjes doe.

De weblink is: www.smoezz.nl
0 reacties 6531 keer bekeken

Permanente Link door Dabar op Za 03 Mei 2014, 17:51

aardappelen groeien in compostbak

Zo nu dan eerst maar eens even weer een update over de achtertuin. Vandaag gewoon lekker gekeuteld in de achtertuin waar de plantjes heerlijk groeien. Vannacht wel uit voorzorg wat planten naar binnen gehaald omdat ik het erg koud vond. Over sommige plantjes had ik wat bubbeltjesplastic gedrapeerd uit voorzorg.
De achtertuin staat nu al lekker vol en elk gaatje of potje of plekje wat ik kan vinden wordt benut.


Afbeelding

Ik heb vreselijk gelachen vandaag toen ik wat in de compotbak wilde gooien. :lol: :lol: Groeien er gewoon aardappels in de compostbak! :mrgreen: :silent: :crazy:
Tja...dat is natuurlijk gewoon de beste plek voor moestuinplantjes, voedsel genoeg. :lol:

Afbeelding

Nou....ik neem jullie maar gewoon even mee met een rondje door de tuin. Allereerst natuurlijk vreselijk veel zaailingen van alles, hihihi.
Geen idee hoeveel korianderplantjes hier wel staan? :shifty:
Binnenkort is er Rotterdam zaait op De Kaap en ik zit er toch stiekum over na te denken om daar te gaan staan met mijn moestuinplantjes. Misschien levert het nog wat op? Alhoewel er meer werk in zit dan volgens mij zo'n plantje opbrengt. :silent:

Afbeelding


Hieronder van links naar rechts: bleekselderij, basilicum, anijs en lobelia

Afbeelding

Rabarber voor het eerst gezaaid

Afbeelding

Een allergaartje artisjok, tomaten en paprika

Afbeelding

Linksachter sterrekers breedbladig, lobelia, basilicum, anijs

Afbeelding

Ja ja....in elk potje past wel iets. Dus ook in deze zilverkleurige waar spinazie in zit. Daarachter in de mand munt en lavendel.

Afbeelding

In deze grote bak rucola, peterselie, basilicum is opgegeten door slak of rups helaas. De grote uitschieter is lavas van vorig jaar die door de zachte winter het heeft overleefd en waar ik straks het zaad van wil oogsten.

Afbeelding

In deze bak lavas van vorig jaar die enorm aan het groeien is, dille ernaast en bladpeterselie

Afbeelding

HIer een goed plaatje van de rechterkant van de tuin met kroppen sla, prei, potjes mais op de voorgrond,bietjes, andijvie en worteltjes die steeds opgegeten worden door de spreeuwen. Dus als ik worteltjes wil zal ik echt iets meoten gaan bedenken en maken wat bescherming bied tegen de vogels. :crazy:

Afbeelding
Afbeelding

Aan de linkerkant de bakken van steen met munt, erwten, krulpeterselie, aadbeien, lavendel, bieslook en thijm en oregano.

Afbeelding

Hier dus weer de grijze postbakken met munt, dille en oregano.

Afbeelding
Afbeelding

Hier ben ik echt trots op omdat dit zaailingen zijn van zaad wat ik vorig jaar gewonnen heb nadat de daktura was uitgebloeid. Hier een foto van vorig jaar toen deze in bloei stond en de bak met zaailingen. Ik heb nog een bak die snel in grotere potjes moet. Dus misschien heb ik wel 40 plantjes hiervan hahahahaa! :silent: :clap:
AfbeeldingAfbeelding
Afbeelding

Hier de spinazie die ik zeker van de week ga oogsten...

Afbeelding

De munt waar ik nu elke dag thee van zet. Leuk want de meiden zijn er ook dol op!

Afbeelding

Ik ben dus vergeten of dit peultjes of erwtjes zijn maar ze groeien in ieder geval goed. Ik had ze eerst onder glas gezaaid binnen en toen over gezet naar dit plekje.

Afbeelding

De courgettes heb ik al buiten in twee potten gezet. Ik heb nog meer in het stapelbedkas staan.

Afbeelding

AfbeeldingAfbeelding

Hier staan tomaten in de aarde tegen de schutting aan en in wat grotere potten.

AfbeeldingAfbeelding

Wat wel balen is dat mijn kers helemaal onder de zwarte luis zit. Inmiddels gespoten met biologische muk maar het vocht is al uit de blaadjes getrokken door die ellendelingen! :evil:
Afbeelding
Afbeelding

Hier al een kropsla geoogst en er weer een nieuwe voor in de plaats gezet. De andere drie zijn eigenlijk ook klaar om geoogst te worden.
Afbeelding

De aardbeien heb ik toch maar even bij elkaar in een postbak gezet, want los in zo'n pot krijgt het volgens mij te weinig voeding en drogen ze snel uit, deze heeft duidelijk behoefte aan water....!
Lekkere compost erbij gedaan....en hopelijk kunnen we dan binnenkort genieten van de aardbeitjes.

Afbeelding

Zo en hier speel ik even niet eerlijk want ik zag dit mooie paprikaplantje staan in de winkel en dacht " Jij bent nu van mij!" ;)

Afbeelding

VErder staat er nog genoeg in het stapelbed, maar die mogen pas echt naar buiten wanneer ijsheiligen is geweest.
Afbeelding
1 Reactie 7764 keer bekeken

Volgende