Suus' tuintje: van siertuin naar volkstuin
Sinds begin 2013 doe ik verwoede pogingen om zoveel mogelijk te eten uit mijn tuintje aan huis. En dat terwijl dit tuintje van zo'n 100m2 max ook moet doorgaan als siertuin, om vriend aan boord te houden. En hondenspeeltuin, en wasuithangplaats...
Begin 2015 ben ik begonnen met een tuin van 100m2 op een volkstuincomplex. Er moet nog veel gebeuren, maar dit is mijn domein voor niet-nette netconstructies, lelijke tunnelkasjes, gekke rekken en meer van dat soort zaken. Waar de hond eens NIET van de aardbeien eet en ik dus des te meer!
Eigen achtertuin wordt steeds meer een fruit-en-vaste-planten tuin, gemengd met bloemen die zichzelf fijn uitzaaien.

Ik hou van bloemetjes en bijtjes, dus veel bloemen en veel groenten staan gezellig door elkaar in allebei mijn tuintjes. Veel lezen, veel dubben en dan toch op goed gevoel wat uitproberen. Bolbuxus eruit, rabarber erin. Lees mee ende vermaak u :mrgreen:

Gebruikersavatar
SuusP
 
Berichten: 1441
Lid geworden op: Zo 14 Jul 2013, 11:12
Moestuin Seizoen: Bekijk update (39)
Archief
- April 2017
+ Maart 2017
+ Juni 2015
+ Mei 2015
+ Maart 2015
+ Januari 2015
+ November 2014
+ September 2014
+ Augustus 2014
+ Juli 2014
+ Juni 2014
+ Mei 2014
+ April 2014
+ Maart 2014
+ Februari 2014
+ Januari 2014

Permanente Link door SuusP op Vr 14 Apr 2017, 00:25

Piepers

Ja, ja, zo komen boven piepen: de aardappels zijn er! Of nou ja, sommige...
Dit zijn de Annabellen, gepoot op de "normale" manier (gaatje graven van ong. 7 cm - aardappeltje erin - gaatje dicht en wachten maar)
Afbeelding
Dit zijn de Tiamo's, die ik bij wijze van experiment gepoot heb vlak onder karton. En daar dan weer een dikke laag mulch op. Beetje onduidelijke foto, maar je ziet het: een bleke sliebel is het nog.
Afbeelding
Van het karton-experiment ben ik tot dus ver nog niet echt super enthousiast. De Tiamo's waren zelfs een week eerder gepoot dan de Annabelle, maar ik "moest" nu voorzichtig zoeken naar de uitlopers, die dus nog niet in het licht gekomen zijn. Waarschijnlijk houdt die mulch- en kartonlaag toch wel veel warmte tegen, waardoor e.e.a langzamer gaat dan anders. Ben wel blij dat de aardappels hun gaatjes goed weten te benutten en de uitlopers erdoor de weg naar boven hebben kunnen vinden. Helaas heeft er ook een woelmuis de weg onder het karton door weten te vinden :problem: Geen idee of die schade heeft gedaan, ik heb niet alle poters gecheckt. Het eindoordeel stel ik nog even uit, maar tot dusver niet onverdeeld positief over aardappels onder karton, in ieder geval.

Verder groeit het boeltje ook in huis nog verder. Paprika's staan natuurlijk nog steeds binnen. Paprika'S ja, want dankzij hele lieve MTF-leden heeft mijn ene Schwarze peperoni (een hele milde peper) versterking gekregen. Sommige van die hulptroepen zien er wat bleekjes uit, dus ik ga ze voorzichtig een heel klein beetje bijvoeden met vloeibare mest. Ik heb de gok gewaagd en mijn enige "eigen" peper getopt + gestekt, vooral omdat ik dan de top ook weer kan laten aangroeien (hoop ik). Nu duimen dat de mini-peperoni ook gaat wortelen. De paprika's ga ik niet toppen trouwens, daar zijn ze nu nog te klein voor (en tegen de tijd dat ze groter zijn is het al redelijk laat om ze nog op achterstand te zetten). Ze komen deels in het tunneltje te staan en deels tegen de zonnige zuidwestmuur in een stenen pot. Ik ben benieuwd welke het beter gaan doen.
Afbeelding

Tomaten: verdeel en heers. Helft staat nu nog (eigenlijk, weer) boven en andere helft staat onder glas buiten in de achtertuin. Ik zie tot nu toe weinig verschil in groei.... maar... aankomende week wordt weer écht kouder (denk: 6 graden overdag, -2 's nachts!) dus dan komt de buitenploeg toch gezellig maar weer binnen logeren :roll: Doe je niks aan, hè. Ik lees Henk's experiment ook mee, misschien dat dit getuttel wel helemaal niet hoeft ik volgend jaar gewoon 1 april (of later) pas zaai en basta. Als ik me kan inhouden in maart dan.
Afbeelding

Verder vandaag een kolenkooitje opgetuigd van LILL gordijnen en mijn werkloze tunnelkasje. Bij mijn ouders op zolder heb ik eerder ook een lekke tunneltent gevonden. Die mooie glasvezelstokken wil ik gaan gebruiken om netten overheen te spannen. Hoe en wat moet ik nog even uitvogelen, daarom nu alvast maar even met het tunnelframe wat er al stond. Tot dat de tomaten wél naar buiten mogen, althans.
3 reacties 19798 keer bekeken

Permanente Link door SuusP op Wo 05 Apr 2017, 16:26

Een kijkje in de boom

Ik ben heel blij met de twee hoogstam fruitbomen in mijn achtertuin. Echt, top! Maar... ze zijn zo... hoog. Even je neus in een bloempje steken is er niet bij, om van het snoeien van de kroon van deze giganten nog maar niet te spreken. Voor deze foto ben ik dus even op een huishoudtrapje geklommen (rechts onder in beeld zie je nog net mijn waslijn), want kijk nou hoe mooi zo'n perenbloesempje is:
Afbeelding
Hopen op een goede bestuiving, er vliegt in ieder geval van alles op. Een deel honingbijen, hommels en van alles kleins. De meeste bloesem zit - als vanouds - helemaal bovenin, waar we er écht nooit bij komen. Dat wordt van de herfst weer heel wat te pletter vallende peertes, als de bestuiving mee zit.

Onderaan het trapje staat dit zooitje ongeregeld. De witte piepschuimbak mét deksel komt van de visafslag, lekker isolerend voor de tomaatjes 's nachts. Had er nog wel een bij gewild, zo fijn vind ik die bak. Er staat sowieso van alles in het "kastje" (afgedankte salontafel + stukje zeil), alleen het net gezaaide spul en mijn ene peper (ja, hier ook al een zeer slecht peper en paprika jaar tot nu toe) staat voor het zolderdakraam binnen.
Op het tafeltje staan de kooltjes ingepakt (er was alweer een slak bezig geweest, vandaar het gaas) en wat losse zaailingen waarvoor het in het kasje wat warm is. De eerste emmer netelgier is ook al in de maak (linksachter) en er staat een bak met spruitende wilgenstammetjes stekwater te maken.
Niet het mooiste stukje tuin, maar wel functioneel. Als deze "koude bak" straks klaar is met babykamer spelen neem ik hem mee naar de volkstuin en kan er een meloen of komkommer zijn best in gaan doen.
Afbeelding
0 reacties 17148 keer bekeken

Permanente Link door SuusP op Vr 31 Mar 2017, 00:00

Echte lente

Afgelopen weekend waren we een paar dagen weg naar het Lauwersmeer. Wat een overgang! We vertrokken bij 10 C en kwamen in 20 C thuis aan. In de tussentijd is het rap gegaan, zowel in de achtertuin als op de moestuin. Eindelijk groene sprietjes uit de sjalotjes, de tuinbonen staan er keurig bij en de peultjes doen het goed. Alleen is het behoorlijk droog aan het worden en de waterpomp op de tuin staat nog niet aan. Veel gesleep met PETflessen water dus, maar eens op zoek naar een jerrycan oid voor dit soort situaties.

Achtertuin, bessentuin
Onze achtertuin fungeert hoofdzakelijk als siertuin nu ik er een "echte" moestuin bij heb, maar ook staat er flink wat fruit in her en der. Afdekken doen we (nog) niet aan dus veel wordt ook gegeten door de vogels. Voorlopig heb ik daar vrede mee, zolang er ook maar wat voor ons overblijft.
- appelboom, hoogstam Goudreinette (blad komt tevoorschijn, bloemen nog niet)
- perenboom, hoogstam St. Remy (meer bloemknoppen dan bladknoppen tot nu toe)
- zwarte bes en aalbes (rode en witte). De witte staat in bloei en is daarmee het vroegst van alle bessen dit jaar.
Afbeelding

- jostabes, die wordt al flink. Bijna net zo hoog (laag?) als ik :mrgreen: En hij bloeit al.
Afbeelding
- kruisbes (groen en rood), diverse struikjes.
- blauwe bes (meerdere struikjes her en der verspreid, ieder een flink plantgat met turf gekregen bij aanplant). Ze beginnen al weer mooi uit te lopen.
Afbeelding

- braam, taybes en zomerframboos
- druif Boskoops Glorie + zaailing (waarschijnlijk óók een Boskoops Glorie)
Dit jaar verplaatsen we de druiven om ze wat beter te voorzien van zon, zo hopelijk iets meer (en zoetere) druiven. Eerst een mooi rekje voor bouwen. Prettige bijkomstigheid: kan de hond ook niet meer over de haag springen (de beukenhaag achter de witte bes hierboven), haar nieuwe hobby als ik even niet oplet buiten :roll:

Iets opmerkelijks, niet fruitgerelateerd trouwens. Er is iets geks aan de hand met de daslook. Je ziet hier dat de ene helft van het polletje hele stukken blad zonder bladgroenkorrels ontwikkelt. In het midden van de aangetaste plant zit zelf een helemaal wit blad. Lijkt me toch niet zo gezond, eigenlijk :wtf: Laten we hopen dat de rest van de daslook zich goed blijft ontwikkelen en uitzaaien.
Afbeelding

Ondertussen, op de volkstuin...
De Japanse wijnbes mag verhuizen naar de volkstuin, vanwege zijn stekels. Hopelijk laten de vogels daar hem een beetje met rust. Palen zijn gezet, draden zijn gespannen en als je goed kijkt zie je de rode stekelige sliebels al hangen ergens midden tussen de palen op de grond (moet hem nog aanbinden). Overigens kijk je hier richting de tuin van de buren, alles voor de lage paaltjes is mijn pakkie an.
Afbeelding

Tijdens het weg scheppen van een hoop onkruid kwam ik deze vriend tegen. Ik heb hem een nieuw plekje gegeven onder een laag mulch, waar het lekker vochtig is. Jammer dat je padden niet kan uitleggen dat ze vooral achter de slakken aan moeten en niet achter de pieren :lol: Op de achtergrond het eerste rijtje tuinboontjes, inmiddels zonder gaas.
Afbeelding
3 reacties 14903 keer bekeken

Permanente Link door SuusP op Di 14 Mar 2017, 00:09

2017, een schone start

Zo, heb ik in mijn tuindagboek een heel seizoen overgeslagen :shock: Ik was denk ik te druk, met de tuin ;) (oké en met mijn werk, en mijn opleiding, en... nou ja, het kwam er niet van)
Hoe dan ook; ik ben er nog en mijn tuin(en) ook! Heel grappig om mijn eigen verslagjes terug te bekijken. Waar je in de post hier beneden nog een foto ziet van een aardappelbloem met kweekgras op de achtergrond kan ik gelukkig melden dat ik na 2 seizoen spitten, graven etc. EIN-DE-LIJK de kweek geloosd heb :thumbup: Nu grenspatrouille opzetten, tegen teruggroei vanuit de buurpercelen die helaas wel behoorlijk vol zitten met het spul.

Ik kan dit seizoen echt een schone start maken! En er is dit jaar op de volkstuin ook mest gezamenlijk ingekocht voor een hele schappelijke prijs, waardoor ik heel wat kruiwagens heb kunnen verspreiden over mijn zandlandje. Sowieso zag de grond er na een seizoen extra aandacht voor mulch (o.a. een flinke bladlaag in de herfst) een heel stuk beter uit dan het kale zand wat ik op de oude foto's terug zie. Veel meer humus tussen het grijze zand en mooie losse structuur, in de bovenste 10 cm althans.

Nieuw sinds 2016:
Een bewateringssysteem. Na wat geëmmer (letterlijk en figuurlijk) met droogte in eerdere seizoenen leek dit me de investering waard. We hebben (heel luxe) allemaal een wateraansluiting op de tuin, dus het is een kwestie van druppelslang aankoppelen en gaan met die banaan. Het is een bovengrondse druppelslang geworden, met om de 30 cm twee gaatjes. Zoiets dus:
Afbeelding
Ieder bed een eigen aftakking, die ik al dan niet open kan zetten met een kraantje. Zo kan ik de tomaten in hun tunneltje meer water geven dan de aardbeien in de open lucht, bijvoorbeeld. Het blijft in de zomer (bijna) elke avond nog even naar de tuin om water te geven, maar met dit systeem heb ik wel ondertussen mijn handen vrij om bijv. te wieden en oogsten. En is het is ook makkelijker om van een inval-moestuinier te vragen om even de kraan open te zetten als ik op vakantie ben.
Tot nu toe ben ik erg tevreden over dit systeem. Wel een nadeel: opletten met riek/hak + mulch + slang eronder. Helaas al een keer misgegaan :oops: , maar een koppelstukje is dan zo geplaatst.

Aandachtspunten voor 2017:
- mulch mulch mulch. Of het nou karton en/of blad, gedroogd onkruid, stro of wat dan ook is: bedekken die grond. Even gedoe bij het opstarten, maar het scheelt zo veel in kwaliteit van de grond en wieden later in het seizoen.
- kweekpatrouille: het gedeelde pad en het horrorhekje :twisted: blijft bijhouden, anders is het straks weer een kweekzooi. Even reëel: dat zal ik toch voornamelijk zelf moeten aanpakken.
- bloemen! Ik blij, bijen blij en ruimte is in deze tuin (voor mij) niet de beperkende factor. Elk bed kan wel wat bloemen erbij gebruiken, vind ik. OostIndische Kers, Zinnia's, Zonnebloemen, Facelia, Afrikaantjes, Cosmea. Zaden zat, dus zaaien maar! Nou ja, aankomende maand dus vooral.
- compost: de hoop in de achtertuin loopt nu lekker en ook de bult op de volkstuin is nu goed op gang. Goed blijven letten op tijdig bijgieten bij droogte en verdeling bruin-groen en dan kan ik hopelijk compost blijven "oogsten" om de paar maanden. Nooit genoeg compost!
- tunnelkasjes goed verankeren. Heb ze al eens teruggevonden bij de buurman, ondersteboven :crazy:

Weer genoeg te doen, want nu ziet het er zo uit:
Afbeelding
Je zit links onderaan achter het plankje de centrale wateraansluiting voor mij en de linker buren. Verder zie je bij het rek midden in de tuin een tentje met de eerste sugar snaps die nét in de grond staan. En verder een hele hoop losse zooi her en der. Ach ja, er wordt aan gewerkt.

Verder een kale boel, maar net als in 2015 de tuinboontjes er al in. Onder een tentje tegen de duiven etc. Dit keer eens geprobeerd in een rij met minder afstand onderling, kijken hoe dat bevalt. Dille erbij gezaaid tegen de luizen.
Afbeelding

In de achtertuin gaan de fruitbomen nog steeds ontzettend goed, schurftigheid etc. zijn stukken minder sinds we wat drastischer gesnoeid hebben om lucht in de kroon te brengen en opbrengst is prima. Plukken blijft een uitdaging, omdat zowel appel als peer zo ontzettend hoog zijn dat we zelfs op een ladder moeilijk bij de vruchten kunnen. Luxeproblemen.

Fruitstruikjes geven inmiddels ook een leuke oogst, zeker de kruisbessen, bramen, frambozen en aalbessen. Blauwe bessen moeten nog op stoom komen en de besjes worden ook erg lekker gevonden door de vogels.
De uitdaging van de komend seizoen in de tuin-bij-huis zit hem vooral in een goede basis aan vaste planten in de achtertuin. Nu vallen er toch wel veel kale plekken die opgevuld worden met eenjarigen, wat een boel getut met kleine plantjes betekent in het voorjaar. Ik wil het graag wat meer "zelfredzaam" hebben in de achtertuin en het is ook fijn als het tegen een stootje kan. Alles voor de hoofdprijs bij het tuincentrum kopen zie ik dan weer niet zo zitten, daarom toch weer stekje hier en zaailing daar de boel opvullen. We komen er wel.
0 reacties 13423 keer bekeken

Permanente Link door SuusP op Zo 14 Jun 2015, 22:17

Sluim(er)erwten, eerste oogst en veel (te) melde(n)

Zo, het begint op stoom te komen in de tuin!

De eerste peultjes zijn inmiddels geoogst. Het lijkt erop dat de sugar snaps bijna volledig zijn genekt door duiven, terwijl die de peultjes (wat meer) met rust hebben gelaten. Al met al is het geen florisant gezicht, mijn erwten dit jaar. Ze geven het begrip sluimerwten toch een nieuwe dimensie... Ach ja, les geleerd (en extra LILL gordijn aangeschaft): volgend jaar direct bij uitplanten goed inpakken en zeker tot ze tot mijn kuit komen.

De aarbeitjes die ik oogst zijn klein, maar wel heel lekker. Geen geweldige aardbei oogst voor mij vooralsnog; door droogte is het e.e.a. aan plantjes gesneuveld :oops: De frambozen mogen dat straks goed gaan maken. Ze hangen helemaal vol met bleke vruchtjes, dat wordt smullen. Ook de taybes en braam bloeien volop nu, kruisbessen zijn rood aan het worden, de eerste jostabessen zijn gesignaleerd en de witte en zwartebessen geven dit jaar voor het eerst meer dan een handje vol.

De tuinbonen zijn na de vroege luisinvasie redelijk hersteld. Ik laat de onderste peulen van elke goede plant hangen, om straks zaad van te oogsten. De zwakke planten rooi ik en daar zet ik sperzieboontjes. Ik heb al twee keer van de tuinbonen kunnen oogsten, dus dat gaat best ok. Ik wil ze volgende keer in november gaan zaaien, ik hoop op vroegere (en luisvrije!) oogst.

De tomaatjes staan te kwakkelen, maar ze staan nu (deels) in een tunnel en in de volle grond sinds deze week. Met toevoeging van koemestkorrels en houtas in het plantgat hoop ik dat ik ze nog kan overhalen om goed te gaan groeien. Anders jammer dan... :(
Wat betreft de tunneltjes: tot nu toe bevallen ze prima! Ik had per ongeluk het zeil wat ruim besteld en de fabrikant heeft het ook nog eens ruim afgesneden. Nu heb ik dus folie voor wel 4 kasjes (en frames voor 2)... wie weet maak ik er vroeg of laat nog een paar bij. Voor nu moeten de paprika's en aubergientjes nog verhuizen, die staan nog voor het zolderraam te verpieteren.
Hmmm... verpieteren is wel het thema van deze update geloof ik :think:

Afbeelding
De pompoentjes die ik had voorgezaaid en uitgeplant hebben er lang zieligjes bij gestaan. Ik was bang dat ik ze af moest schrijven, maar de warmte en een dosis paardenmest heeft ze goed gedaan. Inmiddels zien ze weer mooi groen en stevig, in de courgetteplantjes zitten zelfs al wat flinke bloemen. Wel jammer dat de butternut gesneuveld is, nu is het toch echt te laat voor een hernieuwde zaaipoging. Gelukkig doen de Hokaido's het goed. Volgend jaar beter.

Afbeelding
De boontjes gaan goed! De rode pronkbonen gaan op kop, gevolgd door de gele pronkbonen, kastanjebonen en rattlesnake-bonen. Ook de stamboontjes staan er netjes bij. Ze hebben vandaag allemaal een handje as gekregen (vinden ze vast fijn op deze zurige zandgrond). Tot nu toe geen last van slakken, dat is dan weer het voordeel van de droogte :mrgreen:

Verder doet vooral melde het heel erg goed op de tuin. Maar dat is ok, schijnt erop te wijzen dat er vruchtbare grond is. Bovendien: ik heb er alweer een "spinazietaart" mee gebakken. En alles wat ik niet opeet gaat (na drogen in de zon) in de mulch-laag die ik aan het opbouwen ben. Omdat ik dat er toch leuker uit vind zien heb ik ook rode melde gezaaid, beetje afwisseling in de tuin en in de taart.

De kweek lijkt nu redelijk onder controle. Her en der steekt af en toe een sprietje de kop op in een groentebed, wat ik er dan direct met spitvork uitgraaf, met wortels en al. Op die manier lukt het goed om het "kweekvrije" stuk ook echt kweekvrij te krijgen. Het ingegraven gaas langs de buren, das een ander verhaal. Wat een gepulk om die wortels uit het gaas te krijgen :evil: Liefst haal ik dat hele gaas eruit, mooi klusje voor in de winter als ik niet ondertussen de buurman zijn oogst sta te vertrappelen. Nu gewoon maar zorgen dat het zich niet uitbreidt naar de rest van de tuin. Zoals het nu gaat, gaat het ook prima. En als het puntje bij paaltje komt, oogst ik toch liever iets lekkerders dan kweekspaghetti :shh:

Als afsluiter dan de piepers, die het best aardig doen. Leuke bloempjes in ieder geval :)
Afbeelding
Afbeelding
2 reacties 18344 keer bekeken

Volgende