Helly's Urban Homestead
In mijn achtertuintje wil ik proberen zoveel mogelijk groenten en fruit te verbouwen voor eigen gebruik. In 2011 begonnen met een makkelijke moestuinbak, potten en bakken en een aardappelbak, nu heb ik een omgeploegde achtertuin met enigszins verhoogde bedden, heel wat bakken en potten, en niet te vergeten een stukje fruittuin. Dit jaar wil ik ook groenten in bakken/potten in de voortuin zetten.
Zelfvoorziend zijn is mijn streven, al wordt dat wel moeilijk met zo'n klein achtertuintje en geen ruimte voor beestjes.

Gebruikersavatar
Helly
 
Berichten: 4588
Lid geworden op: Vr 04 Feb 2011, 14:30
Moestuin Seizoen: Bekijk update (63)
Archief
- Februari 2019
+ Maart 2014
+ Februari 2013
+ September 2012
+ Augustus 2012
+ Juli 2012
+ Juni 2012
+ Mei 2012
+ April 2012
+ Maart 2012

Permanente Link door Helly op Ma 25 Feb 2019, 17:24

De eerste zaden de aarde in

Ik ben weer begonnen met zaaien. Dit keer in mooie losse zaai- en stekaarde. En wederom weer in papieren rolletjes.
Ik heb de meeste oude zaden opgemaakt. Tijd voor nieuwe en zo kan ik gelijk zien of de oude zaden het nog 'doen'. Ik ben benieuwd!

Gezaaid:
* paprika Sweet banana
* peper Large red cherry
* balkontomaat Maja
* stamtomaat Clementine
* stamtomaat Calabash purple
* stamtomaat Mini yellow plum
* struiktomaat Super roma vf

Afbeelding
2 reacties 12898 keer bekeken

Permanente Link door Helly op Wo 20 Feb 2019, 11:31

Met hernieuwde zin de moestuin in.

We gaan weer opnieuw van start met een moestuin. Zoals gezegd in het voorstelbericht, heb ik een paar jaar een postzegel/stadstuin tot mijn beschikking gehad waar ik niet echt in wilde moestuinieren. Komt niet alleen door het tekort aan ruimte, ook door andere omstandigheden. Maar we beginnen weer met hernieuwde zin in ons nieuwe huis met tuin van fatsoenlijk formaat om er een moestuin van te maken.
Even een paar foto's om te zien hoe het er nu uit ziet. Er heeft in dit gedeelte van de tuin een pony gelopen voor een jaar of 9, de buurvrouw heeft er ook 1 staan naast dit gedeelte van de tuin. Ik heb teveel gras en onkruid nu in dat gedeelte, dus ben begonnen met het leggen van karton wat we over hadden van de verbouwing van de keuken.
Afbeelding

Hier een ietwat meer totaalbeeld van de aankomende moestuin. Rechtsvoor een begin van een composthoop. (let niet op de rommel :oops: )
Afbeelding

De regenton is vorige week na het leeghalen van de regenpijp van het schuurtje hier neer gezet. Er kan weer een gieter of emmer onder staan. We hebben wel een paar meer nodig maar dat komt gaandeweg wel.
Afbeelding
Ik zie dat het img-rotate niet echt werkt. Of ik doe iets fout :think:

Ik ben gisteren door mijn zadenbak geweest, al zijn het oude zaden. Hopelijk "werken" ze nog, anders kan ik altijd nog nieuwe bestellen. Heb in Excel een zaaikalender gemaakt en binnenkort ga ik zaaiblokjes maken. Dat is mij eerder zeer goed bevallen.
4 reacties 12854 keer bekeken

Permanente Link door Helly op Ma 17 Mar 2014, 10:21

Eerste oogst uit de tuin

Jaja, zowaar al iets kunnen 'oogsten' uit de tuin. Vanwege de hele zachte winter, zijn al mijn kruiden overeind gebleven, en is de citroenmelisse al flink groen aan het worden :D
Vanochtend een paar blaadjes eraf gehaald en toegevoegd aan een kop groene thee. Rustig genieten :thumbup:
Paar plaatjes uit de tuin:

Citroenmelisse
Afbeelding

Colakruid
Afbeelding

Franse tijm
Afbeelding

Oregano
Afbeelding

Bonenkruid
Afbeelding

Rabarber.. nog een paar weekjes voor oogst?
Afbeelding

Snijbiet.. nog van vorig jaar, met knoflookgroen ervoor.
Afbeelding

Vorige week een grote pot met aardbeienplantjes uit de schuur te voorschijn gehaald. Staat er prachtig bij.
Afbeelding

Sinds ik een Smart-mobiel en dropbox heb, gaat dat uploaden ineens een stuk sneller en makkelijker. Ben er blij mee :thumbup:
Back to the tea.
Afbeelding
8 reacties 64912 keer bekeken

Permanente Link door Helly op Vr 14 Mar 2014, 11:29

Opnieuw beginnen

Ai.. wat is dat weer lang geleden zeg! Vééls te lang :(

Ik hoop dat ik dit jaar meer te vertellen heb hier op het forum. Mijn hoofd stond vorig jaar niet echt naar t forum, ofwel naar vele bezigheden in de tuin. Ja ik heb wel eea. gedaan, maar er ging hier en daar ook wat mis en ik had heel wat minder opbrengsten als het jaar daarvoor.
Nu ben ik nog amper aan begonnen terwijl het weer wel meewerkt. Ondanks dat dat een grote plus is, kan ik mij er nog niet toe aanzetten om te doen wat ik voorgaande jaren deed in t voorjaar. Ik hoop dat dat langzaam weer terug gaat komen dit jaar want t gekriebel naar t tuinieren blijft wel, ook al doe ik niets. Ja genieten van t zonnetje als dat aanwezig is :D

Anyway.. ik heb gisteren voor t eerst 1 bak met gemengde sla gezaaid, Mesclun genaamd. Vorige week een zakje gekocht bij de Dille & Kamille. Heerlijke zaak om lekker te snuffelen (niet naar de prijsjes kijken) en genieten van de mooie rustgevende muziek.
Van t weekend zit t er niet in, ik ben niet thuis, maar volgende week wil ik meer slasoorten, spinazie, bieten, erwten ed. zaaien. Die moeten hoognodig de grond in. Maar ik moet mezelf niet al te veel pushen, gaat ook niet goed. Het komt zoals het komt en gaat zoals het gaat. One thing at a time!!! Ja... idd... ik moet soms mezelf nog terugroepen :oops:
2 reacties 58933 keer bekeken

Permanente Link door Helly op Di 05 Mar 2013, 22:23

Bezigheden in de tuin

Foto's moeten nog even wachten. Geduld. We zijn er druk mee bezig. Binnenkort waarschijnlijk een foon waarmee ik t hop zo na t kieken op t internet kan zetten. Toch een stuk handiger. Maar.. we dwalen weer af van t eigenlijke onderwerp, de bezigheden in de tuin.

Op de schop
Omdat t zulks geweldig weertje is/was (vandaag toch zo'n 15 graden), heb ik de tuinschoenen aan getrokken en ben de deur uit gestapt. De afdeling fruittuin gaat op de schop. Dit was gepland, daar niet van. Gisteren heb ik een flink gat gegraven waar vorig jaar nog de slakropjes groeiden. De kers stond op een nogal koud hoekje en die heeft t nu hopelijk aan de zonnige kant beter naar zijn zin.
De framboos stond in dat zelfde rijtje op t andere hoekje, ook niet het meest zonnige stukje. Die gaat het nu ook een stuk warmer krijgen.
Morgen kan ik hopelijk bezig met het omleggen van delen in de tuin (pad -> tuin, tuin -> pad).

Wat wel uit de tuin verdwijnt zijn de perzikboom, want die krijgt elk jaar de krulziekte (of hoe je dat noemt) en ik ben anti-spuit dus als die niets opleverd, jammer dan. Wie m wil ophalen hier bij huis mag langskomen. De zwarte bessenstruik gaat er ook uit. Die geeft elk jaar datzelfde probleem. Daar hebben we liever een extra framboos voor in de plaats die hier z'n werk wel goed doet.
De kruisbessen gaan van pot naar de volle grond naast de kersenboom. Krijgen ze ook meer zon. En hopelijk dit jaar vruchtjes. De bosbessenstruikjes blijven staan, die hebben niet al te veel warmte/zon nodig.
Op de plek van de fruitbomen/struiken ga ik denk ik de sla, andijvie en spinazie ed. zetten. Die hebben niet de hele dag zon nodig.

Aardbeienpiramide
Vorige week was mijn verjaarskado af en kon ik m ophalen, een aardbeienpiramide. Mocht je er nog niet van hebben gehoord of hebben gezien:

Afbeelding

Foto is van t grote wereldwijde web geplukt, bij mij in de achtertuin ziet het er niet zó netjes en georganiseerd uit op dit moment (wanneer wel?) :shifty:

Gelijk nog een paar plankjes geregeld om een bakje in elkaar te timmeren om mijn collectie afvalgesteente in te gooien als t niet in gebruik is. Always handy to have maar niet als t in de weg ligt ;) Dat staat er voor t weekend op de planning. Liefst met wieltjes eronder zodat ik t ook nog heen en weer kan rijden als t ergens staat wat ik weer wil gebruiken. Ik puzzel wat af in die tuin.

Ik moet nog een vast plekje zoeken voor die aarbeienpiramide. Liefst heb ik die ook op een paar wieltjes, maar of die dat gewicht kunnen houden? :think: Zou wel handig zijn met de zon die dan aan alle kanten kan komen. Is weer een idee waar ik wat meer over moet nadenken..
De aardbeien die er in komen zitten nu nog in de volle grond. En moeten eerdaags worden verplaatst om een pad te leggen. Hopelijk blijft de zon nog wat meer dagen schijnen om t af te krijgen. Van mij mag ie!

Even een edit gezien ik vandaag (woensdag) nog bezig ben geweest in de tuin.
Zoon heeft vanochtend de zwarte bessen struik er uit gehaald. Hij is in een grote pot gezet. Ik denk dat ik m meeneem naar de MTFD. Jorieke heeft er vast wel een mooi plekje voor ;)

De oppottafel heb ik opgeruimd en schoongeveegd. Helaas geconstateerd dat hij aan 2 uiterste hoeken los is gelaten. Paps maar even vragen langs te komen om dat op te lossen voor die op instorten staat. Daarna wat tomatenplantjes uit hun benarde melkfles gehaald en overgeplant naar aparte bakjes. Die staan boven op de stellage die ik gisteren nog heb schoongemaakt. Scheelt veel vensterbankruimte.

Na het oppotten wat lange bakken met potgrond gevuld (die ik nog had liggen) en deze gevuld met verschillende soorten sla, andijvie, bieslook, peterselie en snijselderij. Die staan nu op het tafeltje naast het keukenraam, afgedekt met plexiglazen plaatjes. Kunnen ze lekker buiten opwarmen.

De palen van het voormalig 'tomatenhotel' uit de grond getrokken, bakken met oude grond geleegd, opgeruimd, aangeveegd, en vooral héérlijk van de zon genoten :cool:

Als het morgen wederom zulk mooi weer als vandaag is, gaan de aardbeienplantjes die in de volle grond staan over in potten zodat we eindelijk met t omleggen van t pad kunnen beginnen.

Donderdag edit:
Vandaag samen met zoon de paadjes omgelegd. Verder was er weinig anders waar we tijd voor hadden. Minder leuk dat we weinig zon hebben gezien. En de berichten voor volgende week zijn ook niet hoopgevend. Sneeuw en vorst, beginnende vanaf het weekend :thumbdown:
3 reacties 67382 keer bekeken

Volgende