Monnoh maakt een mooie moestuin

monnoh
 
Berichten: 10
Lid geworden op: Wo 11 Mar 2015, 10:51
Moestuin Seizoen: Bekijk update (3)
Archief
- Mei 2018

Permanente Link door monnoh op Vr 18 Mei 2018, 12:51

Vooruitgang

De laatste tijd hebben we flink in de moestuin gewerkt. Zo zijn we via via aan een hoop kasseien geraakt en hebben we met deze wat borders gemaakt, om ze vervolgens te vullen met boomschors. De serre zit intussen goed vol, en ook de andere groenten zijn geplant of gezaaid. Nu alleen nog het onkruid op het achterste gedeelte overwinnen.

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding
1 Reactie 3115 keer bekeken

Permanente Link door monnoh op Ma 07 Mei 2018, 12:19

Prima ballerina

Vorig jaar heb ik in een tuincentrum een aantal ballerinaboompjes zien staan, maar omdat onze tuin absoluut nog niet plantklaar was heb ik een tijdje gewacht en me ondertussen wat ingelezen over deze boompjes.

De meningen over de oudere soorten (bolero e.d.) zijn wat verdeeld. Niet zo lang geleden zijn echter nieuwe soorten op de markt gebracht en de eerste signalen zijn positief. Ik had nog wat plaats voor de serre, dus duurde het niet lang voor ik besloot mijn moestuin, en in een later stadium mijn smaakpapillen, ten dienste te stellen van de wetenschap.

Uiteindelijk heb ik 6 soorten besteld en geplant:

- malus d. "green sensation" x2
- malus d. "gold sensation" x2
- malus d. "red sensation" x2
- malus d. "greencats" x2
- malus d. "goldcats" x2
- malus d. "redcats" x2

Afbeelding

Zoals je kan zien dragen verschillende boompjes al bloesem (8 van de 12, om precies te zijn). Hopelijk heb ik van de zomer was oogst zodat ik kan proeven. Er staat wel héél veel bloesem op, dus ik denk dat ik wat moet gaan dunnen. Als iemand hier ervaring mee heeft dan hoor ik het graag!
0 reacties 1939 keer bekeken

Permanente Link door monnoh op Wo 02 Mei 2018, 15:23

Een (bijna) nieuw begin

Mijn vrouw en ik zijn vorig jaar in april verhuisd naar een nieuw huis, inclusief een stevige tuin (+-18 are). Omdat er in mijn welkomsttopic wat interesse was in wat foto's enzo ga ik toch maar een dagboek bijhouden.

Met de tuin was het vanaf 0 beginnen. Het voordeel was dat de helft van de tuin uit goede grond bestond, het nadeel dat op de andere helft ooit een fermette of dergelijks gestaan heeft die ergens in de jaren '60 op traditionele Belgische wijze is afgebroken ("steekt da maar in de grond"). Gelukkig voor mij was het achterste gedeelte het gedeelte met de goede grond. We hebben dan het plan opgevat om daar de moestuin en (mini) boomgaard aan te leggen. Het stuk in kwestie is vroeger lang als paardenwei gebruikt, zodat de grond nogal compact was ("da's grond waarda ge groot van wordt"). We zijn dus begonnen met het een keer te laten ploegen.

Afbeelding

Omdat we daarna gazon ingezaaid hebben op de rest van het stuk en het een beetje laat begon te worden om nog een volwaardig moestuinseizoen te kunnen telen, heb ik besloten om groenbemester (phacelia) in te zaaien op de moestuin.

In de winter werd het serieus. Het werd tijd om de boomgaard vorm te geven, en ik had stiekem ook wel zin in verse bessen en aardbeien, dus werd een stevige bestelling geplaatst bij o.a. de Kruisbessen Proeftuin en Aardbeiplantje.

Een overzicht van de planten, omdat overzichtjes van planten nu eenmaal leuk zijn:

Aardbeien:

Favori
Furore
Ostara

Fruitbomen:

4 appelbomen (2 Santana/1 Topaz/1 Baya Marisa)
2 perenbomen (Conference/Bonne Louise d'Avrances)
2 kers (Lapins/Regina) en 2 pruim (Victoria/Opal)

Kleinfruit:

Framboos 'Valentina' x2
Framboos 'Tulameen' x2
Framboos 'Autumn Bliss' x4

Boysonbes
Taybes
Loganbes

Braam Loch Tay

Kruisbes 'Risulfa'
Kruisbes 'Mucurines'

Aalbes 'Gloire des Sablons'
Aalbes 'Zitavia'

Blauwe bes 'Spartan
Blauwe bes 'Aurora'

Kiwibes 'Weima' (mannelijk)
Kiwibes 'Scarlet September'
Kiwibes 'Purpurna Sadowa'
Kiwibes 'Kokuwa'

Honingbes 'Indigo Gem'
Honingbes 'Honey Bee'

Vervolgens werd het tijd om al dat moois in de grond te ploppen.

De toekomstige bessenkamer, met phacelia op de achtergrond:

Afbeelding

De boomgaard, een paar maanden na het planten:

Afbeelding

In maart kreeg ik plots een buitenkans. Al toen wij nog op een appartementje aan de noordkant in het midden van de stad woonden, had ik al meer dan eens gedroomd van een mooie serre (tomaten recht van de struik!). Ik wreef dan ook in mijn handen toen ik een tweedehands serre kon overnemen, zelf af te breken en een rit met de auto van een uur en kwart. Jammer genoeg sneuvelden een paar glazen in het transport, maar dat is ondertussen opgelost. Ook heb ik met mijn handige schoonpa een constructie voor de bessen in elkaar gezet:

Afbeelding

Ondertussen zijn we weer een tijdje verder en begint de planttijd voor groenten op volle toeren te draaien, zodat de rest van de moestuin ook de nodige liefde krijgt. Wordt dus vervolgd.
0 reacties 2152 keer bekeken