Seizoen van Anna
Mijn moestuin bestaat sinds eind 2014 uit een achtertuin en een tuintje van 60m2 op een moestuincomplex. Eerder teelde ik op een dakterras en een volkstuin van 150m2 op veengrond. Dat is even wat anders dan de zandgrond van nu!

De achtertuin ligt op het zuid-westen en veel schaduw is er niet te vinden. Het moet er ook een beetje mooi uitzien, dus geen rijen, geen bonenstokken etc en de ruimte moet gedeeld worden met eenjarige bloemen en vaste planten. Al het fruit is hier terecht gekomen i.v.m. de zon. Verder staat er een kleine koudebak/kasje, waar in de zomer ook wat niet te grote peperplanten in passen.

Mijn nieuwe tuin (sept 2015) op het moestuincomplex is 10 m2 groter dan de vorige en ligt gelukkig de hele dag in de zon :-)

Gebruikersavatar
Anna3
 
Berichten: 1136
Lid geworden op: Do 19 Mar 2015, 11:52
Moestuin Seizoen: Bekijk update (18)
Archief
- April 2018
+ Maart 2018
+ November 2017
+ April 2017
+ September 2016
+ Juli 2016
+ Mei 2016
+ November 2015
+ Oktober 2015
+ Augustus 2015
+ Juli 2015
+ Juni 2015
+ Mei 2015
+ April 2015

Permanente Link door Anna3 op Zo 22 Apr 2018, 23:36

Paardenbloemen

Een verslagje van het paardenbloemenavontuur.

Bij de buren zag ik het grasveld vol staan met paardenbloemen en bedacht dat ik dit jaar die paardenbloemenwijn eens wilde maken. Even zoeken op het forum en er bleek ook een topic over paardenbloemenstroop en paardenbloemenjam te zijn. Ook leuk :D Maar eerst even een sinaasappelcitroensuikermengsel maken voor de wijn en die paardenbloemenvelden maar eens zoeken. Het veldje bij de buren is niet groot genoeg voor 5L bloemen.

Citrussuikerprutje (na ruim 48 uur), het ruikt heerlijk:
Afbeelding

Vorig jaar had ik een mooi weiland gezien en toen ik wilde plukken was het al wat aan de late kant voor de bloemen en bleek er ook net gemaaid te zijn. Dit jaar wel op tijd voor de bloemen, maar toch was er al gemaaid helaas. Gelukkig was er tegenover ook een veld vol zo leek het, maar we plukten met pijn en moeite 2L bloemen. Nog een 100m verder bleek een veel mooier (natter?) veld te zijn waar veel meer, maar ook nog eens frissere bloemen stonden. 5L bloemen check! :)
Afbeelding

De bloemen diezelfde avond nog gekookt met alle groen er nog aan. Na 24u trekken de boel gezeefd en dat leverde wel een aardig zwart sapje op. Omdat ik op dag 1 zowel suikermengsel maakte als paardenbloemenwater heeft het gezeefde paardenbloemenwater nog een dagje in de brouwemmer moeten wachten voor de suiker erbij mocht. Vanmiddag was het zover. Eerst wat 'water' uit emmer genomen om de verse bakkersgist in op te lossen en de opgeloste gist vervolgens weer in de emmer gedaan samen met het citrussuikermengsel. En nu een weekje wachten. De gist zorgde voor een mooi wit laagje bovenop het donkere water:
Afbeelding


Ondertussen werd het veldje bij de buren elke dag geïnspecteerd op goed openstaande bloemen voor de paardenbloemenstroop. Gisteren stroop gemaakt waarbij de paardenbloemen ruim 5 uur hebben getrokken, dat levert een donkere stroop op met een licht bittertje. Ik kon het niet laten om vandaag nog een keer te plukken. Dit keer 1 uur laten trekken en deze stroop is beduidend lichter van kleur. Had de rest precies hetzelfde willen doen, maar ik vergiste me in de hoeveelheid, dus in deze versie zit in verhouding 2x zoveel citrus. Ook lekker ;)
Links een potje van gisteren:
Afbeelding
0 reacties 46430 keer bekeken

Permanente Link door Anna3 op Do 15 Mar 2018, 20:33

Langzaam maar zeker

Het wordt wel een traditie zo langzamerhand, het tuinjaar beginnen met krukken en daardoor meteen op achterstand staan. Gelukkig helpt de natuur dit jaar een handje door ook laat op gang te komen :)

Pepers, paprika's en aubergines zijn uiteraard wel op tijd gezaaid. Een beetje klooien met de denomethode en zaaien in vermiculiet lukte nog wel ondanks de krukken ;) De eerste zaai van eind januari mislukte jammerlijk toen de thermotimer van de warmtekabel even de weg kwijt was en de temperatuur liet oplopen tot over de 40 graden. Op 13 februari alles maar opnieuw gezaaid en toen ging het wel goed. Inmiddels staan de plantjes zoveel mogelijk licht te vangen op een onverwarmde kamer:
Afbeelding

Gisteren eindelijk weer eens naar de tuin geweest. Op de dag van de storm was ik er voor het laatst geweest, dus ik was wel benieuwd of de vorst nog wat heel had gelaten. Tot mijn grote verbazing is er nog heel veel groen: knoflook, winterprei, raaigras en zelfs nog zomerprei:
Afbeelding

De olifantenknoflook is flink gegroeid:
Afbeelding

De rode zuring loop weer uit:
Afbeelding

Er is nog veldsla:
Afbeelding

Ook de bronze venkel staat alweer boven de grond:
Afbeelding

Ook in de kas was het erg groen:
Afbeelding

En dan bedoel ik niet alleen de planten die daar al de hele winter staan.. Die berg vogelmuur op het middenpad komt alleen maar uit de kas..
Afbeelding

Zowaar nog wat kunnen oogsten ook: zomerprei (geen centje pijn van al die vorst), de laatste pastinaken en wat doorgeschoten paksoi uit de kas.
Afbeelding
2 reacties 46753 keer bekeken

Permanente Link door Anna3 op Za 11 Nov 2017, 00:11

Hoe het de kas verging

Poehee, blogs bijhouden is wel moeilijk.. Ik heb wel steeds foto's gemaakt, maar voor die eens op de computer staan... Nu dan maar wat herinneringen ophalen :)

In mijn vorige blog schreef ik dat het tijd was voor een kas. Dat was nou niet echt gepland toen ik het nieuwe stuk tuin erbij kreeg. Maarja als de kans zich voordoet ;)

En dus begon het medio april zo met een berg glas en een hoop aluminium van meer dan 35 jaar oud (aldus de buurman bij het afbreken van de kas):
Afbeelding
Afbeelding

Bij het afbreken van de kas bleek de onderbouw van asbestplaat te zijn, die hebben we daar wijselijk achtergelaten. Na niet al te lang beraad besloten we kunststofplaat op maat te laten zagen. Zonder voorgeboorde gaten is het best moeilijk om zulke flexibele platen waterpas en precies op de goede plaats te krijgen.
Afbeelding

Glas erin. Wonderbaarlijk genoeg is er bij het transport niks kapot gegaan, bij het schoonmaken daarentegen.. Gelukkig had een medetuinder nog wat glas over, zo kon de kas begin mei toch dicht gemaakt worden:
Afbeelding
Afbeelding

Eind mei eindelijk de tomaten uitgeplant in de kas, nog zo klein dat ze niet echt te zien zijn ;) :
Afbeelding

Begin juni voor de eerste hete dagen de kas gekalkt:
Afbeelding

Kijk er staan echt tomatenplanten in ;-) En ook wat pepers en paprika's:
Afbeelding

In juli was het blijkbaar echt te druk om foto's te maken. Of kwam het omdat we in andere oorden vertoefden?
Eind augustus zag alles er alweer zo anders uit:
Afbeelding

Aji Blanco Cristal pepers!
Afbeelding

De tomaten zijn rigoureus gesnoeid na de eerste foute plekjes op het blad:
Afbeelding

Aubergine Little Green
Afbeelding

Paprika Oda
Afbeelding

De komkommerplant die zoveel komkommers gaf:
Afbeelding

Het wordt ook flink warm binnen:
Afbeelding

En een heus Aziatisch meloentje (Golden Crispy) aan de veel te laat uitgeplante plant:
Afbeelding

Toen was daar in september de vandaal of de vandalen? Takken en (delen van) vruchten van planten af en toegetakelde tomaten:
Afbeelding

De kas was er nog het minst erg aan toe en bleef gelukkig heel. De kolen daarentegen..
Afbeelding

Oktober alweer, maar alles staat er nog fris en fruitig bij:
Afbeelding
Afbeelding

Eind oktober de kas maar weer schoongepoetst om zoveel mogelijk licht binnen te laten voor de laatste pepers, paprika's en aubergines:
Afbeelding
4 reacties 66457 keer bekeken

Permanente Link door Anna3 op Di 04 Apr 2017, 22:14

Meer tuin

Zoo mijn blog is ook weer uit zijn lange winterslaap - operatie, revalidatie, oh fototoestel alweer vergeten, geen tijd om te uploaden - ontwaakt. Gelukkig was de moestuin al veel eerder wakker.

Eindelijk begin ik ook weer tot de serieuze grondbezitters (nouja grondhuurders dan) te behoren. De nieuwe tuin die ik erbij heb genomen is ruim 100m2, met de oude erbij maakt dat ruim 160m2. De bessenstruiken en de frambozen zijn al vanuit de achtertuin verhuisd naar de nog te maken fruitkooi. Er staat al wat sla en wat koolplantjes en ik heb zowaar ook wortels gezaaid:
Afbeelding

Met zoveel grond is het tijd voor een kas :mrgreen: Hier mag ie komen. Nog even duimen dat het transport morgen goed gaat.
Afbeelding

De kleine tuin is ook weer ontdaan van vogelmuur, en er groeit zelfs nog wat:
Afbeelding

Nine-star broccoli? :problem:
Afbeelding

De knoflook doet het beter dan ooit:
Afbeelding

Zeekool, zo mooi!
Afbeelding

Rabarber is wat al te enthousiast..
Afbeelding

De enorme rabarber ernaast doet alsof het al zomer is, al 1m2 groot met heel veel bloemknoppen. Hij staat in de weg en ik ben die bloemen helemaal zat. Dag plant, hallo eerste inmaak van het jaar, rabarbermoes met gember en sinaasappel:
Afbeelding

In de achtertuin wordt het ook weer groen:
Afbeelding

Paarsblauwe anemonen (die foto's verouderen echt veel te snel, ze staan eigenlijk al te bloeien :mrgreen: ):
Afbeelding

Venkel van Jorieke:
Afbeelding

Smeerwortel en longkruid
Afbeelding
Afbeelding
1 Reactie 60792 keer bekeken

Permanente Link door Anna3 op Do 29 Sep 2016, 13:56

Nazomer in de achtertuin

Gisteren was het best mooi weer, en dus balanceerde ik op krukken door de tuin. Toch proberen om iets te doen :mrgreen: Zaden oogsten, cosmea op ongewenste plaatsten verwijderen, vriendlief vertellen waar hij nog sla, postelein e.d. moet zaaien en foto's maken gaat best goed eigenlijk!

Het is wel een beetje een jungle, maar wel eentje met nog veel tomaten! Ik verbaas me erover hoe lang ze het volhouden en hoe langzaam dé ziekte zich introduceert. Moet wel zeggen dat de smaak van de tomaten in pot echt veel beter is dan hetzelfde ras uit de volle grond die zijn nu echt smakeloos.. Zou het aan de voeding liggen?
Afbeelding

Wat bloeien ze toch lang die dahlia's:
Afbeelding
Afbeelding

Ook deze roos weet van geen ophouden:
Afbeelding

Net als de tomaten staan ook de paprika's en pepers in de achtertuin, daar doen ze het veel beter. Prairie Fire:
Afbeelding

Fidalga roxa moet nog wat lichter roze worden:
Afbeelding

Cayenne Ring of Fire:
Afbeelding

Ook deze paprika Oda moet nog wat roder worden:
Afbeelding

Piment d'Espelette:
Afbeelding

Laatst de smaak van aubergines eens goed kunnen vergelijken, we aten een aubergine uit de supermarkt en twee Little Green aubergines uit eigen tuin. 1x raden welke smaak had en welke eigenlijk gewoon nergens naar smaakte (waterig).. :o
Afbeelding

Japanese pickling mix
Afbeelding

Deze enorme James Grieve appel was heerlijk ;)
Afbeelding

Na de bladwespen die de helft van het blad opvraten kwamen er toch nog veel frambozen. Jammergenoeg zitten ze vol met witte larven :sick: Is dat dan weer van de frambozenkever?
Afbeelding

En wat voor wants is dit dan? Eentje die mij verlost van rupsjes of weer eentje die ik niet moet?
Afbeelding

In de kruidenbak gaat het gelukkig beter. De zuring werd een beetje te groot. Eerst flink gesnoeid, toen verhuisd en hij leeft nog:
Afbeelding

Knoflookbieslook staat mooi te bloeien:
Afbeelding

En deze hopmarjolein Kent Beauty vind ik fantastisch:
Afbeelding
7 reacties 70302 keer bekeken

Volgende