Mijn eerste 'echte' moestuin

metermoestuin
 
Berichten: 54
Lid geworden op: Vr 11 Mar 2016, 16:59
Moestuin Seizoen: Bekijk update (10)
Archief
- Mei 2016
+ April 2016
+ Maart 2016

Permanente Link door metermoestuin op Vr 27 Mei 2016, 12:08

Oogsten en alles buiten gezet

Hoi allemaal,

Tijd voor een nieuwe update. Een hectische periode gehad, maar de moestuin groeit stevig door. Ik hoef er gelukkig weinig voor te doen.
Nog niet onkruid hoeven zoeken, water krijgt het vanzelf wel met al deze regen en ook genoeg zonnige dagen. Ik had alleen last van een bladluizen plaag. Eerst probeerde ik dit zelf uit te roeien, maar al die beestjes dood drukken was niet te doen. Toen vond ik bij de welkoop een spray hier tegen. Wel veilig voor de moestuin, voor de bijen en andere dieren en natuurlijk voor de planten. Iets op basis van koolzaad olie. Werkt prima! Het was alleen wel hardnekkig. Nog kom ik zo nu en dan bladluis tegen, maar grotendeels is uitgeroeid. Helaas geen lieveheersbeestjes gezien dit jaar dus dan moet ik het zelf maar oplossen.

Ik ben zo nu en dan al wat aan het oogsten, bijvoorbeeld rucola en deze radijsjes (die ik iets eerder had moeten oogsten, maar ach)

Afbeelding

Verder staat alles nu eindelijk buiten. Gaat prima! Was even bang voor de kou maar gelukkig kunnen de planten wel wat hebben.
Ik heb 2 cherry tomaat planten in de moestuin bak en 1 had ik over en vond ik zonde om weg te doen, dus die staat nu in een grote pot. Ik heb al aardig wat tomaatjes gezien!
Afbeelding

Ook heb ik pootuien gekocht. Ik had natuurlijk rode uien gezaaid, maar ik kwam er achter dat dat een eeuwigheid duurt en weinig oplevert. Deze pootuien zijn ook super goedkoop, dus ik dacht ik probeer het eens. Weet nog niet precies hoe dit werkt, maar het groeit dus dat is vast goed :lol:
Afbeelding

De sla is ook zo goed als klaar om geoogst te worden. althans dat denk ik want ik heb geen idee wanneer je dat moet oogsten maar het ziet er uit als grote kroppen dus ik neem aan dat het dan klaar is? Wel groot hoor, had beter een kleiner soort kunnen kiezen. Ik heb nu 3 mega kroppen. Maar goed, heb ik ook iets om uit te delen aan familie. Ook wel leuk.
Afbeelding

De rode biet begint ook bolletjes te vormen!
Afbeelding

En ik heb het eerste worteltje gezien! Ik weet alleen niet hoe lang ze nu zijn, ben daar wel benieuwd naar.
Afbeelding

Afbeelding

Ook de sugar snap zit vol bloemetjes en ik heb zelf al de eerste peul gezien! Mooi gezicht zo.
Afbeelding

Mijn klimcourgette kreeg ineens wat gele bladeren. Ik weet niet of het door de kou komt, maar hij groeit verder wel gewoon door. Op internet stond ook dat het kan komen doordat hij bloemen heeft en de energie minder in de bladeren wordt gestoken. Tot nu toe wel alleen mannelijke bloemen volgens mij. Had alleen gedacht dat hij eerst wat hoger werd voordat hij ging bloeien. Gebeurd dat nu nog wel? Ik heb niet voor niks zo'n hoog klimrek gemaakt..
Afbeelding

En ik heb 2 paprika plantjes gekocht. Ik zou paprika zaaien, maar daar was ik veel te laat mee dus leek dit mij een goeie oplossing. Een gele soort en oranje. Dacht dat het rood was maar na beter lezen bleek het oranje te zijn, ook prima :lol:
Afbeelding

Weten jullie nog die slungelige peterselie van een aantal maanden terug? Dit is hem nu! Links is de gekochte peterselie, maar mijn slungelige peterselie begint al goed bij te trekken! Best stevig nu. Heb nu alleen een overvloed aan peterselie en zo vaak eet ik dit niet :roll:
Afbeelding

En het wordt tijd dat ik netten ga spannen tegen de vogels geloof ik: aardbeien! Dit waren de aardbeien die ik bij mijn ouders in de tuin had gevonden. Ik dacht dat het misschien een bosaardbei zou zijn want hij had zulke donkere bladeren. maar ik denk dat hij gewoon niet genoeg voeding heeft gehad. De plant ziet er nu vele malen beter uit nu ik ze in mijn tuin heb geplaatst. Ben benieuwd hoe deze zullen smaken.
Afbeelding

En mijn framboos begint ook te bloeien. Vorig jaar goeie oogst gehad dus ben benieuwd.
Afbeelding

Afbeelding

En zo zien mijn 2 bakken er dan uit:
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding
4 reacties 22236 keer bekeken

Permanente Link door metermoestuin op Ma 16 Mei 2016, 11:38

Bladluis probleempje.. en de eerste oogst!

Gister voor de eerste keer iets geoogst! :D er is een hele hoop rucola klaar om geoogst te worden en ook de radijsjes zijn al groot genoeg, maar zoveel kon ik niet in 1 keer op dus ben begonnen met een deel van de rucola. Heb ik later deze week nog iets om te oogsten.
Het was heerlijk! Ook de eerste keer dat ik couscous salade heb gegeten en dat was erg lekker. Vond dat de rucola veel meer smaak had dan die uit de supermarkt!

Afbeelding

Afbeelding

En dan nu iets minder smakelijks.. Ik ontdekte bladluis (althans ik denk dat dat het is) op mijn pas ontkiemde watermeloen plantjes. En daarna buiten ook even de moestuinbakken geïnspecteerd en daar waren meer plantjes besmet :( Ik heb nog geen idee wat ik er aan ga doen.. De watermeloen en paprika plantjes heb ik goed schoongespoeld, spoel je zo de beestjes er af. Maar buiten is dat iets lastiger natuurlijk. Ze zitten vooral op een vak met worteltjes. Balen, maar goed ook dit hoort erbij. Ben allang blij dat ik nog geen slakken heb gezien.

Afbeelding
1 Reactie 19844 keer bekeken

Permanente Link door metermoestuin op Di 10 Mei 2016, 16:03

Van kweekbakken naar klimrekken

Even een kleine update, vandaag heb ik (met behulp van mijn vriend) de klimrekken geplaatst. Het werd veel te warm voor de kweekbakken dus die konden er af. Zo was er ruimte voor de klimrekken. Ziet er weer heel anders uit nu! Moest eerst wel alle sugar snaps uit elkaar halen.. Want die hadden zich lekker aan elkaar vast gezet. Hopelijk willen ze nu bij het rek opklimmen. Ik denk dat ik na dit weekend (als het weer het toe laat) ook de cherrytomaten en klimcourgette in de vakken zet.

Zo was het eerst:

Afbeelding

en nu:

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding
2 reacties 13131 keer bekeken

Permanente Link door metermoestuin op Do 05 Mei 2016, 12:35

Eindelijk mooi weer!

Tijd voor een nieuwe update.
De groei heeft (naar mijn idee) eventjes een poosje stil gestaan, vooral alles wat buiten groeit ging erg traag. Ik denk door het koude weer. Maar gelukkig gaan de temperaturen eindelijk weer omhoog!

Allereerst mijn 'mislukte' courgette. Tja, hij groeit. Maar niet zoals het moet. Ik laat ze staan om te kijken of er ooit nog een courgette aan gaat groeien, weggooien is ook zonde en ik heb toch niks te verliezen. Er komen wel kleine (fruit?) vliegjes op af de laatste tijd. Die ik dan overal in mn huis terug vind. Heel irritant. Ik hoop dat het aan de plant ligt en dat zodra deze naar buiten gaat de vliegjes in mn woning weg zijn, maar kan ook toeval zijn natuurlijk. Soms heb je een plaag van die beestjes.
Afbeelding

Afbeelding

Dus heb ik maar alvast een 2e poging gedaan, dit keer een klimcourgette! Dit ziet er al beter uit toch? O ik hoop zo dat deze niet helemaal raar gaat groeien. Hij staat koeler en heeft meer zonlicht. Het lijkt goed te gaan. Nog even en dan kan hij ook naar buiten, durf het nu nog niet aan. Straks krijgen we ineens weer vorst of zo :lol: en ik wil het graag in mn meter bak uitplanten.
Afbeelding

Ook heb ik de snack komkommer voorgezaaid. Die groeit niet zo snel als ik gedacht had. Staat naast de klimcourgette voor het raam. Dus koel, maar wel in de zon. Ziet er niet uit alsof er iets mis gaat, blijkbaar groeit komkommer trager? Hoe dan ook, ben benieuwd hoe dit wordt. Als ze groter zijn kunnen ze ook in de meter bak buiten.
Afbeelding

En dan mijn tomaten. Voor een eerste poging tot tomatenkweken ben ik niet heel erg ontevreden. Zal vast niet perfect zijn, maar ach.
Ze vragen wel enorm veel water! 2 keer per dag een plens. Anders gaan ze slap hangen. Denk dat ze vrij warm staan. Maar de blaadjes zijn nog wel mooi groen. Zo nu en dan valt er onderaan 1 af die wat geel wordt, maar de rest groeit mooi door. Ik heb zelfs al de eerste knoppen gezien.
Afbeelding

Afbeelding

En basilicum staat dan nog binnen. Ik heb ze wat meer potgrond gegeven zodat ze iets hoger staan, anders verdorren de onderste blaadjes. Maar de blaadjes hangen zo, is dit normaal voor basilicum? Hier en daar wat zon schade, maar verder niks aan de hand.
Afbeelding

Afbeelding

Dan alles wat buiten in mijn moestuin bakken staat:

Aardbeien, voorste 2 zijn pineberry en framberry en daar achter staan 4 vakken met 4 gewone aardbeiplanten (geen idee welk ras).
Afbeelding

1 van die aardbeien planten heeft al zijn eerste bloemetje!
Afbeelding

de rode uien groeien niet zo goed.. Meer dan de helft is niet opgekomen. Maar ik had ook begrepen dat uien zaaien moeizaam is. Ik heb nu wat bij gezaaid in de hoop dat daar nog wat van op komt. En anders heb ik het in ieder geval geprobeerd. Groeit ook erg traag.
Afbeelding

Ik heb 4 vakken met rucola. Groeit wel goed heb ik het idee. Had wel gedacht dat het een iets compactere plant zou zijn, die sprietjes staan alle kanten op. Maar wel mooi om te zien. Ben benieuwd hoe het smaakt.
Afbeelding

De wortelen worden ook steeds groter. Dit zijn de gewone oranje wortelen van de AH moestuintjes actie (zoals een groot deel van mijn planten) maar ik heb ook regenboog worteltjes gezaaid. Meerdere vakken. Raar genoeg zijn er een aantal vakken waarin haast niks opgekomen is. Ik heb geen idee waar dat aan ligt, want het krijgt allemaal zonlicht en water. Daar maar wat bij gezaaid nu om te kijken of er toch nog iets kan groeien.
Afbeelding

De sla groeit ook mooi, het zijn nog niet echt kroppen of zo.. maar dat komt hopelijk nog. Begint wel steeds meer iets vorm te krijgen.
Afbeelding

Afbeelding

De tijm die ik bij het tuincentrum kocht. Ik dacht altijd dat tijm er anders uit zag.. Ken alleen dat uit de winkel. Maar toch stond er echt bij dat dit tijm is :lol: de blaadjes lijken dikker?
Afbeelding

En dan de sugar snaps, die groeien alle kanten op. Ik had mooi wat lange stokjes aan elkaar gebonden. Maar die vinden ze niet zo leuk volgens mij want ze willen zich niet vastklampen :lol: in plaats daarvan groeien ze alle kanten op en houden zich aan elkaar vast. Ach ja. nog even en ik plaats het klimrek, kunnen ze zich daar aan vast houden. Maar dan moet de kweekbak er eerst af en die wilde ik nog eventjes houden. Ik hoop dat ze in de tussentijd niet omknakken.. Zou dat snel gebeuren? Verder worden ze al mooi hoog. Nog geen bloemetjes, wel een klein beetje schade aan een aantal blaadjes omdat ik eens vergeten ben om de kweekbak overdag open te zetten. En toen werd het iets te warm haha. Gelukkig goed afgelopen.
Afbeelding

Er beginnen ook al echte radijsjes te vormen.. Helaas is het er maar 1 want de rest kwam raar genoeg veel later op. Maar ben benieuwd naar de smaak. Ik kan me niet herinneren hoe radijs proeft..Ziet er in ieder geval leuk uit.
Afbeelding


Dat was het dan voor nu.
5 reacties 14527 keer bekeken

Permanente Link door metermoestuin op Zo 10 Apr 2016, 17:37

Update van mijn moestuin, + aantal vraagjes

Zo, tijd voor een update. Veel te laten zien.
Mijn planten groeien goed!

Allereerst zal ik laten zien hoe het met de courgette is afgelopen. Zoals gezegd heb ik de (te lange en dunne) stengels dieper ingegraven zodat ze stevig bleven staan. Dat is goed gegaan en ze zijn alweer veel gegroeid. Vraag me af of dit dan is hoe een courgette er uit hoort te zien? Ik zie wel al bloemknoppen.. moet ik die er af halen of laten zitten? Lijkt me nog niet het juiste moment voor bloemen, maar ik heb er ook geen verstand van.

Afbeelding

Afbeelding

Dan de tomaten! Dit waren eerst nog dunne sprietjes. Nu moet ik zeggen dat ik ze er nog niet zo dik uit vind zien, maar ze groeien in ieder geval wel goed. Hopelijk wordt het wat. Wel heb ik dat de randjes van de bladeren een beetje verkleuren. Komt dat door zon schade? Dat ze een beetje verbranden? Merk wel dat ze nu meer water nodig hebben, ze groeien dan ook snel.

Afbeelding

Afbeelding

Ook mijn basilicum groeit mooi. Grote blaadjes al. Het ruikt zo lekker.

Afbeelding

En dan nu; Buiten! Mijn Frambozen struikje (ik heb hem dit jaar rigoureus gesnoeid, in de hoop dat dat goed komt. Vorig jaar gekregen en had toen wel al vrucht gehad!). Hij begint blaadjes te krijgen. Ik ben benieuwd hoe hij nu gaat groeien nadat ik het gesnoeid heb. Eigenlijk zou ik het moeten verpotten, maar ik durf niet zo goed want ik heb begrepen dat ik daar eigenlijk wat te laat mee ben. Misschien volgend jaar?

Afbeelding

En dan alle aardbeien.. Die staan er netjes bij. De aardbeien waar ik mij vorige keer wat zorgen om maakte hebben nog steeds rode steeltjes en rode bladeren, maar gelukkig konden jullie mij geruststellen dat dat geen kwaad kan. Hij groeit wel gewoon goed.

Afbeelding

De andere aardbeien plantjes zijn mooi groen.
Afbeelding

De framberry en pineberry zijn ook al groot aan het worden! Daar maakte ik mij eerst nog zo'n zorgen om nadat ik ze online had besteld.

Afbeelding

Mijn peterselie heb ik inmiddels opgegeven.. Hij staat nog wel buiten maar het hangt er een beetje slapjes bij. Nu zag ik in het tuincentrum dat zoiets helemaal niet zo duur is dus heb ik 2 plantjes gekocht.

Afbeelding

Dat ziet er beter uit! Ook kocht ik tijm en deze kerrie plant

Afbeelding

Verder begint alles mooi op te komen en groeit goed. De regenboog worteltjes;

Afbeelding

Sla:

Afbeelding

Sugar snaps:

Afbeelding

Gewone worteltjes:

Afbeelding

Rucola:

Afbeelding

En ook de rode uien en rode biet is opgekomen!

Afbeelding
Afbeelding

Verder staat er nog een rozemarijn op de tuintafel die ik heb gekocht, mijn kat vind het allemaal reuze interessant.

Afbeelding

Afbeelding

Verder heb ik steeds meer van dit soort spinnetjes in mijn moestuin bak, kan dit kwaad?
Afbeelding

Bedankt voor het lezen van deze lange update :lol:
6 reacties 14247 keer bekeken

Volgende