Gebruikersavatar
Jorg
Moderator
 
Berichten: 3881
Lid geworden op: Wo 23 Jun 2010, 17:32
Moestuin Seizoen: Bekijk update (25)
Archief
- Februari 2019
+ Juli 2017
+ Mei 2017
+ April 2017
+ Augustus 2016
+ Mei 2016
+ April 2016
+ December 2015
+ Oktober 2015
+ Juli 2015
+ Mei 2015
+ Januari 2014
+ Oktober 2013
+ September 2013
+ Augustus 2013
+ Juli 2013
+ Mei 2013
+ April 2013
+ Juni 2012
+ Mei 2012
+ April 2012
+ Maart 2012

Permanente Link door Jorg op Za 16 Feb 2019, 15:43

Nieuwe volkstuin

Ik ben vorig jaar verhuisd en heb een jaar zonder volkstuin gezeten. Sinds kort beschik ik weer over een lapje grond van +/- 100 m2 (21*5 meter). Op het complex mogen geen kassen of bouwwerken staan, dus helaas geen tomaten (niet erg, ouders hebben een mega kas).

Hoe het was
De tuin is een driekwart jaar niks meer aan gedaan door de vorige huurders. Toch valt het mij redelijk mee wat er na de winter aan onkruid staat. Dat er veel in het zaad heeft gestaan is wel een feit, dus wordt kort op het onkruid zitten dit jaar. Zeker in het stuk aan de voorkant, waar veel distels hebben gestaan.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Hoe het nu is
Met het mooie weer van gisteren en vandaag in een paar uurtjes werken aardig ver gekomen al. De planten die er nog staan, de tuintafel en de spullen in de palletranden zijn van de vorige huurders. Die hebben tot eind deze maand de tijd om die weg te halen.

Vorige week heb ik al de tuinkist in elkaar gezet.

Afbeelding
Afbeelding

Het liefst zou ik weer gaan werken met de laagjes compost als mulch, maar moet nog even kijken waar ik dat kan halen / bestellen.
10 reacties 2676 keer bekeken

Permanente Link door Jorg op Ma 31 Jul 2017, 20:18

Juli 2017

De eerste bedden worden al weer opgemaakt voor hun tweede gewas. De spinaziebedden, spitskolen, erwten, deel van de uien, knoflook en broccoli zijn inmiddels geoogst. Geplant zijn pompoenen en paprika's. Gezaaid zijn bonen, bietjes en wortel. Al met al wel een iets minder jaar tot nu toe, mede te danken aan de lange droge periode.

Afbeelding
AfbeeldingAfbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
2 reacties 42106 keer bekeken

Permanente Link door Jorg op Za 13 Mei 2017, 19:58

Begin mei 2017

We zijn weer twee weekjes verder. Vandaag tussen de regenbuien door:

Prei in beide tuinen uitgeplant:
Afbeelding
Afbeelding

Een deel van de bonen gezaaid (had niet alle zaden bij helaas :thumbdown: ) en stokken gezet. Op eerste foto de bonen rechts onder het vogelgaas
Afbeelding
Afbeelding

De tomaten en paprika's groeien lekker door in de kas. De koolplantjes op de voorgrond heb ik over en moeten of nodig weggeven worden of in de compostbak (of overgeplant worden naar nieuwe potgrond met nieuwe voeding en meer wortelruimte).
Afbeelding

De aardbeien komen er aan
Afbeelding

Aardappels heb ik vorige week aangeaard en vrij van onkruid gemaakt. Onkruid groeit hard met deze temperaturen en regen:
Afbeelding

Druiven zijn herstellende van de vorst, een aantal reserve knoppen lopen uit. Verwacht er dit jaar niet veel van, kan het alleen maar meevallen. 1 plant doet nog niks :?
Afbeelding
1 Reactie 41394 keer bekeken

Permanente Link door Jorg op Vr 28 Apr 2017, 17:15

April 2017

Zo, het is weer een tijdje geleden dat ik een update heb geplaatst, maar nu alles langzaam weer begint te groeien plaats ik weer eens wat foto's:

Overzicht (foto genomen toen het 1 minuut zonnig was :) )
Afbeelding

Het zaaigoed klaar om uit te planten. Te zien zijn tomaten, paprika,s kolen, uien, knolselderij en prei. Sla is oogstklaar
Afbeelding

De druiven hebben flinke vorstschade:
Afbeelding

De aarbeidenstellingen staan er redelijk bij. Ik heb de watertimers pas vorige week kunnen aansluiten vanwege de vorst. Omdat ik niet dagelijks op de tuin kom hebben de bakken wel meerdere malen droog gestaan (een aantal planten hingen slap). Ik ga er vanuit dat er niet te veel schade is, maar we gaan het zien. Helaas ook hier wel wat vorstschade aan de bloemen...
Afbeelding

Het andere fruit doet het gelukkig wel goed.
Afbeelding
Afbeelding

Ik heb de voorgezaaide uien uitgeplant. Links de gele uit, rechts de rode ui. Ik zet ze dicht op elkaar omdat ik geen joekels van uien wil. Kleinere uitjes vinden wij praktischer. Helemaal links de knoflook
Afbeelding

Vandaag ook de broccoli (plantafstand is minimaal) en de rode kool uitgeplant. In het midden bij de rode kool staat koolrabi en radijs, die een wat korter groeiseizoen hebben en dus optijd plaats maken voor de grote rode kool)
Afbeelding
Afbeelding

Verder piepen de aardappels boven (3x3 rijen), gelukkig net na de vorst. Bij andere tuinders waar de aardappels al boven stonden behoorlijke vorstschade.
Afbeelding

De spinazie groeit ook langzaam door. Op deze bedden komen na de oogst (omstreeks eind mei) de paprika's, pompoenen, courgette en wortels te staan. Spinazie is een perfect voorteelt gewas voor de warmte minnende gewassen.
Afbeelding

Normaal zaai ik ook bij de bonen bedden spinazie in, maar vanwege het wat mindere voorjaar en nog niet onkruidvrij zijn van de bedden niet aan toegekomen.
Afbeelding

De bieten zijn wel al gezaaid en komen langzam boven. Eigenlijk iets te vroeg, maar kon niet wachten (risico is nu dat er gaten ontstaan omdat niet alles opkomt, bij zaaien als het al iets warmer is heb je dat minder). Bed links komen nog spitskolen te staan.
Afbeelding

De erwten komen ook boven. Helaas wel bezoek gehad van een muis / rat, maar de schade lijkt vooralsnog beperkt.
Afbeelding

De andere tuin is opgeschoond en ligt er ook zaaiklaar bij. 4 bedden nog vrij, in andere bedden staan aardappels, knoflook en kruiden.
Afbeelding
6 reacties 41858 keer bekeken

Permanente Link door Jorg op Ma 22 Aug 2016, 14:00

Augustus 2016

Het is weer even geleden, dus tijd voor een (foto) update:

De aardappels, broccoli, spitskool en koolrabi zijn inmiddels geoogst. Op de plaats van de aardappels staat nu prei, wortel, bietjes. Op de oude kolenbedden komen misschien nog wortels en verder spinazie en veldsla.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
AfbeeldingAfbeelding
Afbeelding

De planten in de aardbeienbakken moeten eigenlijk vervangen worden, ze staan er nu al weer 3 jaar in. Toch ga ik het nog een jaartje uitstellen, veel werk en met de hoeveelheid planten nog steeds voldoende oogst (alleen minder dan met jongere planten). Komende weken krijgen ze nog een keer vaste mest. Bij de rechterbakken is het oude blad verwijderd. Deze foto is van vorige week, nu is het nieuwe blad al weer flink op hoogte en staat er fris en gezond groen bij.
Afbeelding
Geen foto van de andere aardbeienstelling gemaakt.

Dan de tomatenkassen. In het kleine kasje staan de pasta struik tomaten. Daar heb ik nu inmiddels 2x van geoogst en is 1x purree van gemaakt en 1x pastasaus. De planten zijn ver op hun einde, nog 1x oogsten.
Afbeelding

In de grote tomatenkas al 3x zo'n krat geoogst. Deel vers gegeten, veel weggegeven en deel puree van gemaakt. Ik kan geen tomaten meer zien ;) Komkommers en paprika's doen het ook erg goed. Meloen heeft het helaas niet gered door een beschadiging aan de stam. Het is een beetje lastig om een overzichtfoto te maken, maar er staan links 4 rijen van 8-10 planten met kleine tomaatjes en rechts 3 rijen van 8-10 planten met vlees en trostomaten. Achterin staan de komkommers en helemaal rechts de paprika's.
AfbeeldingAfbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Tenslotte de druiven nog. Heb alleen foto's van mijn eigen stellingen gemaakt. Ik ben niet ontevreden over de hoeveelheid druiven, ze staan er ook nog maar krap een jaartje in. Dit jaar weinig onderhoud gedaan, dus niet gekrent, geen dieven uit de oksels gehaald, pas nu bladsnoei gedaan en de planten getopt. Helaas weet ik niet uit mijn hoofd welk ras op welke foto staat, maar je ziet duidelijk een verschil in de kleuring en rijpheid van de bessen. Ze moeten nog een tijdje staan, liefst tot eind september oktober, maar ik vrees met grote vrees voor de fruivliegjes (die nu ook flink in het zachtfruit als de bramen en frambozen zitten).

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Wat gaat er tot nu toe dit jaar minder goed: uien (zeer beperkte oogst), broccoli (een aantal planten als jong plantje al doorgeschoten)
0 reacties 50626 keer bekeken

Volgende