Seizoen van Anna
Mijn moestuin bestaat sinds eind 2014 uit een achtertuin en een tuintje van 60m2 op een moestuincomplex. Eerder teelde ik op een dakterras en een volkstuin van 150m2 op veengrond. Dat is even wat anders dan de zandgrond van nu!

De achtertuin ligt op het zuid-westen en veel schaduw is er niet te vinden. Het moet er ook een beetje mooi uitzien, dus geen rijen, geen bonenstokken etc en de ruimte moet gedeeld worden met eenjarige bloemen en vaste planten. Al het fruit is hier terecht gekomen i.v.m. de zon. Verder staat er een kleine koudebak/kasje, waar in de zomer ook wat niet te grote peperplanten in passen.

Mijn nieuwe tuin (sept 2015) op het moestuincomplex is 10 m2 groter dan de vorige en ligt gelukkig de hele dag in de zon :-)

Gebruikersavatar
Anna3
 
Berichten: 1136
Lid geworden op: Do 19 Mar 2015, 11:52
Moestuin Seizoen: Bekijk update (18)
Archief
- April 2018
+ Maart 2018
+ November 2017
+ April 2017
+ September 2016
+ Juli 2016
+ Mei 2016
+ November 2015
+ Oktober 2015
+ Augustus 2015
+ Juli 2015
+ Juni 2015
+ Mei 2015
+ April 2015

Permanente Link door Anna3 op Zo 22 Apr 2018, 23:36

Paardenbloemen

Een verslagje van het paardenbloemenavontuur.

Bij de buren zag ik het grasveld vol staan met paardenbloemen en bedacht dat ik dit jaar die paardenbloemenwijn eens wilde maken. Even zoeken op het forum en er bleek ook een topic over paardenbloemenstroop en paardenbloemenjam te zijn. Ook leuk :D Maar eerst even een sinaasappelcitroensuikermengsel maken voor de wijn en die paardenbloemenvelden maar eens zoeken. Het veldje bij de buren is niet groot genoeg voor 5L bloemen.

Citrussuikerprutje (na ruim 48 uur), het ruikt heerlijk:
Afbeelding

Vorig jaar had ik een mooi weiland gezien en toen ik wilde plukken was het al wat aan de late kant voor de bloemen en bleek er ook net gemaaid te zijn. Dit jaar wel op tijd voor de bloemen, maar toch was er al gemaaid helaas. Gelukkig was er tegenover ook een veld vol zo leek het, maar we plukten met pijn en moeite 2L bloemen. Nog een 100m verder bleek een veel mooier (natter?) veld te zijn waar veel meer, maar ook nog eens frissere bloemen stonden. 5L bloemen check! :)
Afbeelding

De bloemen diezelfde avond nog gekookt met alle groen er nog aan. Na 24u trekken de boel gezeefd en dat leverde wel een aardig zwart sapje op. Omdat ik op dag 1 zowel suikermengsel maakte als paardenbloemenwater heeft het gezeefde paardenbloemenwater nog een dagje in de brouwemmer moeten wachten voor de suiker erbij mocht. Vanmiddag was het zover. Eerst wat 'water' uit emmer genomen om de verse bakkersgist in op te lossen en de opgeloste gist vervolgens weer in de emmer gedaan samen met het citrussuikermengsel. En nu een weekje wachten. De gist zorgde voor een mooi wit laagje bovenop het donkere water:
Afbeelding


Ondertussen werd het veldje bij de buren elke dag geïnspecteerd op goed openstaande bloemen voor de paardenbloemenstroop. Gisteren stroop gemaakt waarbij de paardenbloemen ruim 5 uur hebben getrokken, dat levert een donkere stroop op met een licht bittertje. Ik kon het niet laten om vandaag nog een keer te plukken. Dit keer 1 uur laten trekken en deze stroop is beduidend lichter van kleur. Had de rest precies hetzelfde willen doen, maar ik vergiste me in de hoeveelheid, dus in deze versie zit in verhouding 2x zoveel citrus. Ook lekker ;)
Links een potje van gisteren:
Afbeelding
0 reacties 47572 keer bekeken