Beukwood
 
Berichten: 22
Lid geworden op: Wo 13 Mei 2015, 17:41
Moestuin Seizoen: Bekijk update (10)
Archief
- Juli 2019
+ Juni 2016
+ Mei 2016
+ April 2016

Permanente Link door Beukwood op Di 09 Jul 2019, 22:58

Terug van weggeweest :)

Beste Forumleden,

Na 3 jaar passief meekijken op het forum, toch besloten weer wat van me te laten horen. In de afgelopen 3 jaar heb ik een jaar in Duitsland gewerkt waardoor ik uitsluitend in het weekend soms nog een dagje op de moestuin kon werken. Je kan begrijpen dat er dan andere oplossingen moeten worden gezocht tegen het onkruid en inmiddels zweer ik er heilig bij: Worteldoek!

Zo zag mijn tuin eruit aan het begin van het seizoen:

Afbeelding

en in mijn zelfgebouwde (verplaatsbare) kas zag het er zo uit: Deze kas heb ik ooit bij mijn ouderlijk huis gebouwd en toen al zo in elkaar gezet dat deze te verplaatsen was. Dit jaar groeien de planten hierin in hydroponics, aangestuurd door een 10 watt zonnepaneeltje, een 8Ah Accu en een arduino chipje:

Afbeelding

Begin mei:

Afbeelding

En inmiddels:

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Daarnaast ziet de rest van de tuin er nu zo uit:

Witte en gele courgette, Pompoen Atlantic Giant en Pompoen Banana Pink
Afbeelding

De watermeloen en backup komkommers in de glazen bak voor het geval de hydroponics zou falen:
Afbeelding

Er moet bij gezegd worden dat de planten n hyroponics op dit moment 3 of 4x zo groot zijn als degene die net zoveel liefde ontvangen maar met hun wortels in de grond staan.

De snijbonen:
Afbeelding

De mais, inmiddels uitgebloeide doperwten (nieuwe lichting komt alweer op) en aardbeien onder mijn anti-vogelnet:
Afbeelding

De 8 verschillende soorten tomaten:
Afbeelding

Bosui, Gewone ui en Winterpeen:
Afbeelding

Koolrabi onder mijn anti-insektennet, inmiddels 8 van geoogst:
Afbeelding

Rettich, radijs, prei, raapstelen, witlof, amaranthus, slasoorten, mosterdspinazie en bietjes:
Afbeelding

Venkel (inmiddels al 20 van geoogst):
Afbeelding

Broccoli ook meermaals van mogen genieten:
Afbeelding
zowel groene als normale broccoli:
Afbeelding

Gele en chiaggio bietjes:
Afbeelding

Nog een kleine sfeerimpressie van een van de oogstmomenten
Afbeelding

En dit mannetje genaamd Foss geniet ook altijd van de moestuin, bewaakt de Paprika's en andijvie en plukt zelf af en toe zelf de doperwten:
Afbeelding

Zien jullie de verschillen met 3 jaar geleden?
0 reacties 129 keer bekeken

Permanente Link door Beukwood op Ma 04 Jul 2016, 05:19

FF een hele snelle update

Zo inmiddels een maandje en bijna 900 aardbeien verder hier een hele snelle update. Net op vakantie geweest en bij terugkomst blij verrast met wat er allemaal nog gegroeid is!

Allereerst net voor de vakantie mijn eerste pompoen op 8 juni al kunnen oogsten van 5kg!
Afbeelding

Na de vakantie hebben de kolen laten zien wat ze waard zijn en inmiddels heb ik al broccoli, bloemkool, koolrabi en venkel mogen eten uit de eigen tuin!! :) Ook mijn tomatenmuur in de kas is gekleurd en de eerste 7 vleestomaten zijn geproefd en heerlijk bevonden!! Ook een 2e pompoen van 3,3 kg geoogst en in soep veranderd! De meiknol smaakt ook heerlijk!

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
0 reacties 20888 keer bekeken

Permanente Link door Beukwood op Wo 01 Jun 2016, 16:24

Strawberrytime!

Zo de eerste aardbeitjes laten zich zien! Gisteren er al 18 mogen plukken en de dag ervoor 24! Deze komen van de 80 plantjes in de glazen bak en de 200 plantjes daarbuiten laten nu ook langzaamaan de eerste aardbeitjes met een beetje kleur zien dus de productie gaat alleen maar omhoog!! :) Loving it! Heel af en toe nemen de pissenbedden 1 aardbei in om tijdelijk in te wonen maar dat gun ik ze :p

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

In mijn kasje de eerste broccoliknop:
Afbeelding

De 4 broccoli's van de AH moestuinactie in mijn tuintje zijn direct de bloei ingeschoten dus die leveren behalve mooie bloemen niks op. (Ik heb het gevoel dat dat een herfstras ofzo was eigenlijk...)

Mijn geplantte rabarber probeert voor de 3e keer dit seizoen meer dan 1 blaadje te produceren maar het is wel ernstig zwak de hele tijd haha. Benieuwd of hij het haalt!

Afbeelding

De tuinrapen van de week drastisch uitgedund. Sommige nu tegen de 5 cm doorsnede aan! Benieuwd hoe dit smaakt! Heeft iemand nog leuke recepten hiermee?
Afbeelding

De venkel is ook al echt herkenbaar als kleine venkel met ongeveer 5cm doorsnede nu:
Afbeelding

En wat overzichtsfoto's 's avonds met de zonsondergang :))
Afbeelding
Afbeelding

Sinds de kas en landje groenten zijn gaan opleveren heb ik elke oogst bijgehouden en tot nu toe ziet de score er zo uit:
Afbeelding

Er moet bij gezegd worden dat als er bijvoorbeeld staat snijbiet 1 dat dit 1 portie betekent! Radijsje 1 is natuurlijk wel 1 radijsje enz. Dit was een praktischere manier om alles bij te houden! Als er (aq) ergens achter staat dan betekent dit aquaponics (dus uit mijn kasje in de tuin). Overigens zijn inmiddels alle kroppen andijvie en sla of doorgeschoten of aan buren gegeven dus de komende weekjes is het even wachten op de nieuwe plantjes die wat groter gaan worden! Nu is het wachten op de eerste oogst van de tuinbonen, doperwten en de tomaten en pompoen! De aardkers staat daar ook in de grond en heeft de storm overleefd!

Afbeelding
De komende week de laatste puinzooi van de omgewaaide kas opruimen, de laatste flespompoenen in de grond zetten vervolgens op die plaatsen en daarna 2 weken op vakantie naar Cuba en kijken wat er dan nog over is van de tuin :thumbdown:
0 reacties 35995 keer bekeken

Permanente Link door Beukwood op Wo 25 Mei 2016, 00:21

Eindelijk bijna van het onkruid af...

In de vorige update kwam ik met de belofte dat ik een hoop werk ging verzetten en dan nu eindelijk tijd om de foto's te plaatsen. Aan jullie de eer om te oordelen of we inderdaad niet stilgezeten hebben. Afgelopen woensdag eindelijk eens begonnen met het laatste grote stuk grond bewerken dat tot nu toe nog onaangeroerd was... Het leek wel een grasveld:

Afbeelding

Vervolgens de hele bovenlaag er maar vanaf geschept en 5 kruiwagens aan onkruid later plus nog een zaterdagmiddag om het worteldoek neer te leggen, gaten te branden en uiteindelijk te planten, ziet het er nu zo uit:

Afbeelding
Afbeelding

De linker cherrytomaatjes waren in de tussentijd verpot naar een kwarkbakje. Helaas was er voor de rechterplantjes geen potgrond en tijd meer beschikbaar dus die zien er best wel heel slecht uit na een paar weekjes met ernstig voedselgebrek. Stiekem heb ik wel de hoop dat deze er nog bovenop gaan komen nu ze wel hun voetjes in de volle grond hebben staan. Desondanks hebben ze wel al cherrytomaatjes hangen dus oogst gaan ze in ieder geval opleveren.

Op de achtergrond trouwens de 12 courgettes (geel en groen) die ook al een hele bloeiperiode door hebben gemaakt! Uiteraard ook weer in veel te kleine potjes.. Ik had er al een 6-tal aan vrienden gegeven in dezelfde staat en nu een week later zitten daar de eerste 4 bevruchte courgettes aan dus ook hier heb ik alle hoop dat dit mooi gaat bijtrekken de komende week! :thumbup:

Dan het goede nieuws na alle bijna sterfgevallen :p:

Afbeelding
De eerste aardbeitjes uit eigen tuin!! :) jeuh en de radijsjes zijn nu zo groot als kleine bietjes :) (de grootste op de foto was zo'n 5 cm in doorsnede, inmiddels ook al 86 geoogst en gegeten.. nog ongeveer 100 te gaan)

In de koude bak gaat het eerder te hard dan goed! Inmiddels is de doorgeschoten spinazie volledig opgegeten en het bedje ontruimd. Nog 15 volgroeide kroppen andijvie staan waarvan de eerste was doorgeschoten. Die heb ik aan kippen gevoerd maar het is duidelijk dat ik moet dooreten. De sla houd zich nog wel netjes.. maar 1 krop levert voor 5 personen een maaltijd op. Mijn rucola/eikenbladsla veldje is ook volgroeid en helaas voor mij tonen ook al de eerste bloemetjes zich in de rucola. Dat wordt donderdag een rucolastamppotje en dan langzaamaan gaat dit veldje ook weer verdwijnen.

Afbeelding

De kolen gaan wel fantastisch en geen slakkenvraat ook meer na de slakkenjacht:

Afbeelding

Bijzonder (en ik vertrouw het niet helemaal) maar in de broccoli zijn al knoppen zichtbaar. Slecht te zien op de foto vanwege het worteldoek mar ik ben benieuwd wat dit oplevert... Ik vrees zelf voor een heel klein broccolietje maar we houden hoop.

Afbeelding

De koolrabi is al herkenbaar:

Afbeelding

In mijn kasje is het eerste lampionnetje van de aardkers zichtbaar (nu ongeveer 3 cm in doorsnee) Deze jongens gaan morgen eindelijk de volle grond in wat ze vast ook erg kunnen waarderen.. Ze zitten nu ook in potjes van 3 x 3 cm ;) Zielig!

Afbeelding

De tomatenmuur, alleen nog tijd voor wat kleur op die jongens ;)

Afbeelding
Afbeelding

De pompoen werd rebels van de week en besloot zelf dat het tijd werd voor een nieuw netje! Toen ik 's avonds thuiskwam was hij echt uit het netje geknald. Gelukkig bleef hij achter de horizontale lijntjes hangen en stortte hij dus maar 5 cm naar beneden. Lucky me...dat had vroegtijdige pompoensoep kunnen betekenen. :p Inmiddels heeft hij een nieuw jasje gekregen en kan hij weer vrolijk verder groeien. Ik schat hem zelf op een kilo of 5 nu. Ook zie je onder de pompoen komkommer nummer 3 hangen. De eerste 2 zijn inmiddels gegeten.

Afbeelding

De cayennepepers die ervoor staan krijgen nu ook de eerste bloeiende bloempjes. De eerste paar knoppen heb ik eruit geknepen om de groei te bevorderen maar nu mogen ze van mij wel gaan bloeien.

Afbeelding

Het gaat tot nu toe nog voorspoedig dus! Wel verbaasde ik me met een nachtelijk uitstapje in de moestuin dat ik nog 25 slakken een eersteklas reis naar de Filistijnen mocht aanbieden.. Mijn buurvrouw heeft inmiddels een goeie hoeveelheid bladluis op haar lupineplant zitten en mijn andere buurvrouw vreest al voor de bonenluis en heeft vroegtijdig haar tuinbonen getopt. Morgen heb ik wederom een ochtendje die ik ga spenderen in de tuin en ik denk dat ik ook maar mijn bonen ga toppen (ik verwacht dan rond de 25 tuinbonen x 80 planten.. naar mijn idee meer dan genoeg). Ook heb ik een nieuwe lichting aan 12 zelf gezaaide andijvieplantjes die de koude bak weer in kan (op de plaats van de spinazie) en ga ik een poging wagen mijn landje voor het eerst onkruidvrij achter te laten! Ook gaat er weer nieuwe sla en spinazie gezaaid worden.

Genoeg te doen nog dus :)
0 reacties 12659 keer bekeken

Permanente Link door Beukwood op Wo 18 Mei 2016, 09:13

Miniupdate

Zo vandaag eindelijk weer een ochtendje de tijd om in de tuin te werken... ik ben dus na deze update heel snel weer wroeten in de tuin. Hoog tijd ook om de courgette, pompoen, cherrytomaatjes, boontjes en nog veel meer in de volle grond te zetten!

Ik wilde wel alvast wat delen dus vandaar deze miniupdate.

Een tweede pompoentje is aangeslagen in de kas en is formaat citroen al ruim voorbij (2 dagen geleden bevrucht)

Afbeelding

Zijn grote broer geeft het goede voorbeeld en is inmiddels het formaat van een flinke voetbal :)

Afbeelding

Verder zijn de koolsoorten op het landje mooi aangeslagen en beginnen de groeispurt in te zetten. Het mooie was dat toen ik deze foto's maakte ik ineens een heel klein gat in een blad van een kooltje zag. Ik dacht he? hoe kan dat dan? Aangezien ze vol beschermd zijn door anti-insectendoek.. Even goed gekeken en vervolgens het openingetje 10 cm verderop gevonden en meteen ook de naaktslak op heterdaad weten te betrappen! Dat heeft dus een hoop kooltjes hun leven gered! :)

Afbeelding
Afbeelding

Gisteren de eerste spinazie gegeten!

Afbeelding

Helaas voor mij,maar ze beginnen al bloemen te vormen dus ik vrees ook dat dit ook een snel einde betekent van mijn spinaziebedje! Enig idee hoe ik dit kan voorkomen? Ze stonden wel warm in het kasje.... zou dat de reden kunnen zijn?
Afbeelding
Afbeelding

Is het nog nuttig om het zaad dan maar te oogsten en iemand hier ervaring mee? Ik zit trouwens te overwegen om een nieuw veldje spinazie heel snel te gaan zaaien maar dan buiten de koude bak zodat de temperatuur wat minder snel oploopt! Ook zie ik trouwens dat dit veldje wel echt te dicht op elkaar is gezaaid want de onderste blaadjes verkleuren allemaal naar lichtgroen/geel bij gebrek aan licht! Voortaan zaai ik spinazie toch maar in rijtjes! :)

Ook de eerste witte radijs geoogst, ondanks dat deze nog 3x zo groot gaat worden maar ik was gewoon heel nieuwsgierig naar de smaak :) Iets scherpere nasmaak dan een gewoon radijsje maar wel een waterige smaak in eerste instantie.
Afbeelding

Tot zover de miniupdate! Nu weer ff wroeten en dan staat hopelijk aan het eind van de dag de rest van mijn landje vol met alles wat is voorgezaaid!
2 reacties 29116 keer bekeken

Volgende