Beukwood
 
Berichten: 22
Lid geworden op: Wo 13 Mei 2015, 17:41
Moestuin Seizoen: Bekijk update (9)
Archief
- Juli 2016
+ Juni 2016
+ Mei 2016
+ April 2016

Permanente Link door Beukwood op Ma 04 Jul 2016, 05:19

FF een hele snelle update

Zo inmiddels een maandje en bijna 900 aardbeien verder hier een hele snelle update. Net op vakantie geweest en bij terugkomst blij verrast met wat er allemaal nog gegroeid is!

Allereerst net voor de vakantie mijn eerste pompoen op 8 juni al kunnen oogsten van 5kg!
Afbeelding

Na de vakantie hebben de kolen laten zien wat ze waard zijn en inmiddels heb ik al broccoli, bloemkool, koolrabi en venkel mogen eten uit de eigen tuin!! :) Ook mijn tomatenmuur in de kas is gekleurd en de eerste 7 vleestomaten zijn geproefd en heerlijk bevonden!! Ook een 2e pompoen van 3,3 kg geoogst en in soep veranderd! De meiknol smaakt ook heerlijk!

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
0 reacties 20796 keer bekeken

Permanente Link door Beukwood op Wo 01 Jun 2016, 16:24

Strawberrytime!

Zo de eerste aardbeitjes laten zich zien! Gisteren er al 18 mogen plukken en de dag ervoor 24! Deze komen van de 80 plantjes in de glazen bak en de 200 plantjes daarbuiten laten nu ook langzaamaan de eerste aardbeitjes met een beetje kleur zien dus de productie gaat alleen maar omhoog!! :) Loving it! Heel af en toe nemen de pissenbedden 1 aardbei in om tijdelijk in te wonen maar dat gun ik ze :p

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

In mijn kasje de eerste broccoliknop:
Afbeelding

De 4 broccoli's van de AH moestuinactie in mijn tuintje zijn direct de bloei ingeschoten dus die leveren behalve mooie bloemen niks op. (Ik heb het gevoel dat dat een herfstras ofzo was eigenlijk...)

Mijn geplantte rabarber probeert voor de 3e keer dit seizoen meer dan 1 blaadje te produceren maar het is wel ernstig zwak de hele tijd haha. Benieuwd of hij het haalt!

Afbeelding

De tuinrapen van de week drastisch uitgedund. Sommige nu tegen de 5 cm doorsnede aan! Benieuwd hoe dit smaakt! Heeft iemand nog leuke recepten hiermee?
Afbeelding

De venkel is ook al echt herkenbaar als kleine venkel met ongeveer 5cm doorsnede nu:
Afbeelding

En wat overzichtsfoto's 's avonds met de zonsondergang :))
Afbeelding
Afbeelding

Sinds de kas en landje groenten zijn gaan opleveren heb ik elke oogst bijgehouden en tot nu toe ziet de score er zo uit:
Afbeelding

Er moet bij gezegd worden dat als er bijvoorbeeld staat snijbiet 1 dat dit 1 portie betekent! Radijsje 1 is natuurlijk wel 1 radijsje enz. Dit was een praktischere manier om alles bij te houden! Als er (aq) ergens achter staat dan betekent dit aquaponics (dus uit mijn kasje in de tuin). Overigens zijn inmiddels alle kroppen andijvie en sla of doorgeschoten of aan buren gegeven dus de komende weekjes is het even wachten op de nieuwe plantjes die wat groter gaan worden! Nu is het wachten op de eerste oogst van de tuinbonen, doperwten en de tomaten en pompoen! De aardkers staat daar ook in de grond en heeft de storm overleefd!

Afbeelding
De komende week de laatste puinzooi van de omgewaaide kas opruimen, de laatste flespompoenen in de grond zetten vervolgens op die plaatsen en daarna 2 weken op vakantie naar Cuba en kijken wat er dan nog over is van de tuin :thumbdown:
0 reacties 35039 keer bekeken

Permanente Link door Beukwood op Wo 25 Mei 2016, 00:21

Eindelijk bijna van het onkruid af...

In de vorige update kwam ik met de belofte dat ik een hoop werk ging verzetten en dan nu eindelijk tijd om de foto's te plaatsen. Aan jullie de eer om te oordelen of we inderdaad niet stilgezeten hebben. Afgelopen woensdag eindelijk eens begonnen met het laatste grote stuk grond bewerken dat tot nu toe nog onaangeroerd was... Het leek wel een grasveld:

Afbeelding

Vervolgens de hele bovenlaag er maar vanaf geschept en 5 kruiwagens aan onkruid later plus nog een zaterdagmiddag om het worteldoek neer te leggen, gaten te branden en uiteindelijk te planten, ziet het er nu zo uit:

Afbeelding
Afbeelding

De linker cherrytomaatjes waren in de tussentijd verpot naar een kwarkbakje. Helaas was er voor de rechterplantjes geen potgrond en tijd meer beschikbaar dus die zien er best wel heel slecht uit na een paar weekjes met ernstig voedselgebrek. Stiekem heb ik wel de hoop dat deze er nog bovenop gaan komen nu ze wel hun voetjes in de volle grond hebben staan. Desondanks hebben ze wel al cherrytomaatjes hangen dus oogst gaan ze in ieder geval opleveren.

Op de achtergrond trouwens de 12 courgettes (geel en groen) die ook al een hele bloeiperiode door hebben gemaakt! Uiteraard ook weer in veel te kleine potjes.. Ik had er al een 6-tal aan vrienden gegeven in dezelfde staat en nu een week later zitten daar de eerste 4 bevruchte courgettes aan dus ook hier heb ik alle hoop dat dit mooi gaat bijtrekken de komende week! :thumbup:

Dan het goede nieuws na alle bijna sterfgevallen :p:

Afbeelding
De eerste aardbeitjes uit eigen tuin!! :) jeuh en de radijsjes zijn nu zo groot als kleine bietjes :) (de grootste op de foto was zo'n 5 cm in doorsnede, inmiddels ook al 86 geoogst en gegeten.. nog ongeveer 100 te gaan)

In de koude bak gaat het eerder te hard dan goed! Inmiddels is de doorgeschoten spinazie volledig opgegeten en het bedje ontruimd. Nog 15 volgroeide kroppen andijvie staan waarvan de eerste was doorgeschoten. Die heb ik aan kippen gevoerd maar het is duidelijk dat ik moet dooreten. De sla houd zich nog wel netjes.. maar 1 krop levert voor 5 personen een maaltijd op. Mijn rucola/eikenbladsla veldje is ook volgroeid en helaas voor mij tonen ook al de eerste bloemetjes zich in de rucola. Dat wordt donderdag een rucolastamppotje en dan langzaamaan gaat dit veldje ook weer verdwijnen.

Afbeelding

De kolen gaan wel fantastisch en geen slakkenvraat ook meer na de slakkenjacht:

Afbeelding

Bijzonder (en ik vertrouw het niet helemaal) maar in de broccoli zijn al knoppen zichtbaar. Slecht te zien op de foto vanwege het worteldoek mar ik ben benieuwd wat dit oplevert... Ik vrees zelf voor een heel klein broccolietje maar we houden hoop.

Afbeelding

De koolrabi is al herkenbaar:

Afbeelding

In mijn kasje is het eerste lampionnetje van de aardkers zichtbaar (nu ongeveer 3 cm in doorsnee) Deze jongens gaan morgen eindelijk de volle grond in wat ze vast ook erg kunnen waarderen.. Ze zitten nu ook in potjes van 3 x 3 cm ;) Zielig!

Afbeelding

De tomatenmuur, alleen nog tijd voor wat kleur op die jongens ;)

Afbeelding
Afbeelding

De pompoen werd rebels van de week en besloot zelf dat het tijd werd voor een nieuw netje! Toen ik 's avonds thuiskwam was hij echt uit het netje geknald. Gelukkig bleef hij achter de horizontale lijntjes hangen en stortte hij dus maar 5 cm naar beneden. Lucky me...dat had vroegtijdige pompoensoep kunnen betekenen. :p Inmiddels heeft hij een nieuw jasje gekregen en kan hij weer vrolijk verder groeien. Ik schat hem zelf op een kilo of 5 nu. Ook zie je onder de pompoen komkommer nummer 3 hangen. De eerste 2 zijn inmiddels gegeten.

Afbeelding

De cayennepepers die ervoor staan krijgen nu ook de eerste bloeiende bloempjes. De eerste paar knoppen heb ik eruit geknepen om de groei te bevorderen maar nu mogen ze van mij wel gaan bloeien.

Afbeelding

Het gaat tot nu toe nog voorspoedig dus! Wel verbaasde ik me met een nachtelijk uitstapje in de moestuin dat ik nog 25 slakken een eersteklas reis naar de Filistijnen mocht aanbieden.. Mijn buurvrouw heeft inmiddels een goeie hoeveelheid bladluis op haar lupineplant zitten en mijn andere buurvrouw vreest al voor de bonenluis en heeft vroegtijdig haar tuinbonen getopt. Morgen heb ik wederom een ochtendje die ik ga spenderen in de tuin en ik denk dat ik ook maar mijn bonen ga toppen (ik verwacht dan rond de 25 tuinbonen x 80 planten.. naar mijn idee meer dan genoeg). Ook heb ik een nieuwe lichting aan 12 zelf gezaaide andijvieplantjes die de koude bak weer in kan (op de plaats van de spinazie) en ga ik een poging wagen mijn landje voor het eerst onkruidvrij achter te laten! Ook gaat er weer nieuwe sla en spinazie gezaaid worden.

Genoeg te doen nog dus :)
0 reacties 12573 keer bekeken

Permanente Link door Beukwood op Wo 18 Mei 2016, 09:13

Miniupdate

Zo vandaag eindelijk weer een ochtendje de tijd om in de tuin te werken... ik ben dus na deze update heel snel weer wroeten in de tuin. Hoog tijd ook om de courgette, pompoen, cherrytomaatjes, boontjes en nog veel meer in de volle grond te zetten!

Ik wilde wel alvast wat delen dus vandaar deze miniupdate.

Een tweede pompoentje is aangeslagen in de kas en is formaat citroen al ruim voorbij (2 dagen geleden bevrucht)

Afbeelding

Zijn grote broer geeft het goede voorbeeld en is inmiddels het formaat van een flinke voetbal :)

Afbeelding

Verder zijn de koolsoorten op het landje mooi aangeslagen en beginnen de groeispurt in te zetten. Het mooie was dat toen ik deze foto's maakte ik ineens een heel klein gat in een blad van een kooltje zag. Ik dacht he? hoe kan dat dan? Aangezien ze vol beschermd zijn door anti-insectendoek.. Even goed gekeken en vervolgens het openingetje 10 cm verderop gevonden en meteen ook de naaktslak op heterdaad weten te betrappen! Dat heeft dus een hoop kooltjes hun leven gered! :)

Afbeelding
Afbeelding

Gisteren de eerste spinazie gegeten!

Afbeelding

Helaas voor mij,maar ze beginnen al bloemen te vormen dus ik vrees ook dat dit ook een snel einde betekent van mijn spinaziebedje! Enig idee hoe ik dit kan voorkomen? Ze stonden wel warm in het kasje.... zou dat de reden kunnen zijn?
Afbeelding
Afbeelding

Is het nog nuttig om het zaad dan maar te oogsten en iemand hier ervaring mee? Ik zit trouwens te overwegen om een nieuw veldje spinazie heel snel te gaan zaaien maar dan buiten de koude bak zodat de temperatuur wat minder snel oploopt! Ook zie ik trouwens dat dit veldje wel echt te dicht op elkaar is gezaaid want de onderste blaadjes verkleuren allemaal naar lichtgroen/geel bij gebrek aan licht! Voortaan zaai ik spinazie toch maar in rijtjes! :)

Ook de eerste witte radijs geoogst, ondanks dat deze nog 3x zo groot gaat worden maar ik was gewoon heel nieuwsgierig naar de smaak :) Iets scherpere nasmaak dan een gewoon radijsje maar wel een waterige smaak in eerste instantie.
Afbeelding

Tot zover de miniupdate! Nu weer ff wroeten en dan staat hopelijk aan het eind van de dag de rest van mijn landje vol met alles wat is voorgezaaid!
2 reacties 28328 keer bekeken

Permanente Link door Beukwood op Di 10 Mei 2016, 22:25

Die warme daagjes hebben de plantjes goed gedaan!

Hier weer even een update van mijn tuintje.... Helaas de laatste 2 weken heel erg weinig tijd (veel werken) gehad om op mijn landje te werken maar gelukkig groeien de plantjes vanzelf :) .. het onkruid jammergenoeg ook en minstens even snel haha.

In mijn kasje ziet het er nu als volgt uit:
Afbeelding
Afbeelding

De komkommers hebben daar de 1,70 meter lengte al bereikt! en de eerste komkommer kan al geplukt worden! :)
Afbeelding

De eerste pompoentjes die met de hand bevrucht waren hebben het helaas toch niet gered maar toen ik na 3 dagen in het donker of niet thuiskomen eindelijk weer mijn kasje bij daglicht zag hing daar ook een verrassing!!
Afbeelding
Deze knappe jongen hangt inmiddels in een uiennetje aan de kas bevestigd en zijn broertjes zetten nu ook de groeispurt in... (kan al niet wachten om hem te eten)

De tomaatjes laten zich ook met honderden tegelijk zien (veel ervan gelukkig tiny tims) maar de potten worden alvast gespaard voor de pastasaus:
Afbeelding
Afbeelding

Dit vond ik wel een mooie foto: tiny tim meets hydroponicsreservoir ;)
Afbeelding

Mijn ananaskers.. (helaas had ik de moestuinforum wedstrijd te laat ontdekt op het forum want anders had ik wel meegedaan) is inmiddels gaan bloeien ondanks dat deze zich nog met 16 stuks in de tray bevinden waarin ze gezaaid zijn!... Het leuke was dat met bevruchten ik helemaal een wolk met stuifmeel van de bloempjes af zag komen :) Ik maak me dus niet zo'n zorgen dat deze niet bevrucht zijn... Nu zo snel mogelijk tijd vinden deze naar buiten te zetten op mijn landje!
Afbeelding

En de courgettes laten ook duidelijk zien dat ze naar buiten willen (helemaal gele bladeren vanwege voedselgebrek volgens mij) maar wel een prachtig gezicht al die bloemen al:
Afbeelding

Goed... tot zover mijn kasje waar alles nog voorspoedig gaat eigenlijk. Inmiddels zijn buiten in mijn achtertuin de stamslaboontjes en nog meer doperwten en tiny tims afgehard en deze staan ook te popelen om de volle grond te proeven:
Afbeelding

Op het echte landje zijn de bietjes inmiddels ontdaan van het beschermende glas en beginnen aan te slaan, evenals de knolselderij erachter:
Afbeelding

De worteltjes, klein maar fijn zullen we maar zeggen :P
Afbeelding

Mijn veld met v.l.n.r. radijsjes, witte radijs en tuinrapen. Volgens mijn filosofie zo dicht op elkaar gezaaid dat onkruid geen kans krijgt :p:
Afbeelding
Je kunt ook mooi zien waar de witte radijs begint als je goed kijkt naar het hoogteverschil tussen de plantjes!
Een sneakpeak tussen de plantjes:
Afbeelding
En oohhh wat smaken ze lekker zeg ook al zijn ze nog een beetje klein:
Afbeelding

In de glazen bak ziet het er inmiddels zo uit met rechtsonderin de rucola en eikenbladsla die beginnen op te komen en de kroppen sla, andijvie en spinazie zijn een stuk verder gevorderd:
Afbeelding
2 slaplantjes een paar verbrande blaadjes maar buiten dat om al 7 kroppen sla gegeten. Ik ben steeds de middelste kroppen aan het oogsten om zo steeds meer ruimte te maken voor de andere kroppen. (Bovenaan trouwens de andijviekroppen in beeld)
Afbeelding
De spinazie begint een volume te krijgen die ook langzaamaan te oogsten is:
Afbeelding

En vandaag de eerste andijvie geoogst en gegeten! 2 kropjes geoogst en er met 3 man van kunnen eten en nog teveel over! :) Niet gedacht dat het zoveel zou zijn en het smaakte net zoals uit de supermarkt :)
Afbeelding
Afbeelding

Snijbiet is ook mooi opgekomen (ook in mijn kas groeit deze en daar al 4 porties van op) op landje maar het onkruid doet daar net zo hard mee! Tijd om te schoffelen! Anti-insectendoek zit daar om slakkenvraat te voorkomen! (ik houd niet van verrassingen in wat ik eet)
Afbeelding

En de aardbeien zijn ook toe aan een opschoonbeurtje van onkruid en een anti-vogelnetje maar ze bloeien wel al heel enthousiast! (aan de andere kant denk ik dat het onkruid niet eens zo heel slecht is want net als een grasveldje houdt het wel de aardbeitjes boven de aarde waardoor deze niet gaan rotten?!)
Afbeelding

Als we het over bloeien hebben...de tuinbonen vermaken zich ook al 2 weken met witte bloemetjes! De doperwten tegen de bedbodems (echt een doperwtenbedje ;) bloeien inmiddels ook al). Dit weekend het anti-vogelkooitje onkruidvrij maken en alle andere bonenplantjes verder hier neerzetten!
Afbeelding

Als jullie je trouwens afvragen wie zo fantastisch strak kan zaaien dan wil ik even alle credits geven aan mijn moeder die het ook fantastisch vindt om op het landje aan het werk te zijn! Zo heeft ze ook de pastinaak en lenteuitjes vandaag gezaaid in ruil voor een kropje sla!

So far so good... en ohh wat is het toch een heerlijk gevoel om 's avonds thuis te komen en te bedenken van: wat zal ik vandaag eens plukken voor bij het avondeten!
4 reacties 39254 keer bekeken

Volgende