Bit's Heaven
Mijn tuin sedert december 2011. Tuin 1 en Tuin 2 ( samen 500m2 ) op een volkstuinencomplex.
Het was de laagste tuin in zijn directe omgeving. 1e actie was ophogen en paden aanleg. Heb het ruim op willen zetten. Mijn eerdere tuinen was het toch eigenlijk altijd zo, dat ik met bewegingsruimte worstelde, dat wilde ik hier voorkomen.

Tuin 2 een jaar later erbij gekregen. De buurman stopte er mee. Nu zijn beide tuinen samen dus 500m2. Het wachten is op de andere buurman.

Tuin 1 is de fruitkooi voor de bessen, verder veel vaste planten, de knofloken, uien, stukje gras-maaibeleid waar de wilde Orchideën staan, etc.

Tuin 2 ontwikkelt zich als vanzelf tot een meer stabiele fruit- tuin, met vaste zaken. experimenteer-dingen. De rozen niet te vergeten. Ik wil meer en meer rozen Op tuin 2 ook de rijen druiven, 14 rassen inmiddels ( teveel ) met 23 stokken. In de toekomst zal het er dan tóch van moeten komen: het maken van wijn.



Verder rommel ik maar wat aan.

Sedert kort ben ik full-time hovenier. Ik gebruik de tuin ook een beetje als experimenteer-plek. Ik probeer eens wat combinaties in bladvorm, combinaties in standplaats, grondsoort etc etc.

Ik stek graag. Maak planten, zaai ook. Enten moet ik nog aan beginnen.

Gebruikersavatar
Bit
Moderator
 
Berichten: 11859
Lid geworden op: Wo 07 Dec 2011, 15:48
Moestuin Seizoen: Bekijk update (208)
Archief
- Oktober 2018
+ September 2018
+ Augustus 2018
+ Juli 2018
+ Juni 2018
+ April 2018
+ Februari 2018
+ Januari 2018
+ December 2017
+ Oktober 2017
+ September 2017
+ Augustus 2017
+ Juli 2017
+ Juni 2017
+ Mei 2017
+ April 2017
+ Maart 2017
+ Februari 2017
+ Januari 2017
+ Mei 2016
+ Januari 2016
+ Oktober 2015
+ September 2015
+ Augustus 2015
+ Juli 2015
+ Juni 2015
+ Mei 2015
+ Oktober 2014
+ September 2014
+ Augustus 2014
+ Juli 2014
+ Juni 2014
+ Mei 2014
+ April 2014
+ Maart 2014
+ Februari 2014
+ Januari 2014
+ December 2013
+ Oktober 2013
+ September 2013
+ Augustus 2013
+ Juli 2013
+ Juni 2013
+ Mei 2013
+ April 2013
+ Maart 2013
+ Februari 2013
+ September 2012
+ Augustus 2012
+ Juli 2012
+ Juni 2012
+ Mei 2012
+ April 2012

Permanente Link door Bit op Za 06 Okt 2018, 07:35

05-10-18 Bijna de laatste druiven.

Vandaag de laatste trossen Fragola geplukt. Totaal geen verval, de eerder geplukte trossen en het proeven was een tegenvaller; rare smaak ( aardbeien/frambozen ), maar die smaak is nu veel minder uitgesproken vreemd. Mooie trossen, mooie leuke maat druif. Dacht ik eerder dat dit een kandidaat zou zijn om te verwijderen, deze blijft. Goede handdruif, een mooie ook.

Nero eerder al geproefd, nu de rest ( 1e tros aan mijn enige Nero ) Topper. Als druif als 2 druppels water op de Fragola en Rondo gelijkend, alleen wat langwerpiger van vorm ( geen foto ). Wordt een belangrijke druif voor de toekomstige wijn, de eerste indruk is ook wel erg positief. Brix gemeten vanmiddag : 25,2 !! Ik geloofde het eerst niet, dus een paar keer met verschillende druiven gemeten uit het trosje. Kwam niet onder de 25. Super dus. Ook wel een super jaar natuurlijk. Dit was wel de enige tros waar een aantal druiven aan iets rimpeligheid onderhevig was, iets ingedeukt zelfs. ongeveer 1/4 van de tros. Net wat te lang laten hangen dus. Maar totaal geen rot.

De laatste Rondo geplukt. Brix 23.1 Voor mijn gevoel hoog, maar geen grote stijging tov de eerdere meting. Mooie onaangetaste trossen. Het is de zwarte in dit bakje:

Afbeelding

De rode in dat bakje is de Suffolk Red. Vrijwel pitloos. Een kleinere druif dus, maar wel acceptabel ( behoorlijk groter dan de Königlichen Esther ) en van een grote zoetheid ( tafeldruif ) en ook gewoon mooi vind ik. Een topper.

Fragola, een paar trossen tijdens het plukken, er hangen er nog 2. Nog geheel gaaf.

Afbeelding

Verder hangt er nog wat wit. De druif van Jet is nog niet weg, eerste lichte verval is al wel op te merken, de smaak is wel verbeterd tov eerdere proeven. Elvira hangt er ook nog, wel al verval te zien ( rot ), de druiven zijn lekker ( tafel ) er hangen nog 4 trossen. Er hangt nog 1 klein trosje Leon Millot ( wijn ) , nul verval te zien, kleine ruiven , pikzwart.
0 reacties 32440 keer bekeken

Permanente Link door Bit op Zo 16 Sep 2018, 09:38

15-09-18; Druif Rondo.

Belangrijke druif op mijn tuin, omdat dat toch vrijwel zeker in de toekomst 1 van de druiven zal zijn die onderdeel gaan zijn in de te maken wijnen.

Makkelijke vruchtbare druif. groot vrij rond blad, dik hout, redelijk sterke groeier, veel dieven, welke ik allemaal top lopende het seizoen. Ik hou ongeveer een 12 bladeren aan boven de tros.

De oudste plant staat er nu een jaar of 5 denk ? Dit is het eerste jaar dat er een aardige hoeveelheid aan de stok mocht rijpen. In juni al wat aan trossen gedund ( hij maakte dit jaar wel 3 soms 4 trossen op elke tak ) In de zomer uiteindelijk gedund op maximaal 2 trossen op 1 tak, Begin/half augustus bij de kleuring, gedund op 1 tros op 1 tak.
De struik is dit jaar dubbele Cordon, deze winter te verkleinen naar enkele Cordon. En Cordon is bij mij in de rij 1 legger dus, van een lengte van ongeveer 1.20m.
Al vroeg aan het kleuren, ben ik ook vrij vroeg aan het proeven gegaan. Toen het zoet ontstond ben ik ook aan het meten gegaan ( zie eerdere update's ) en staat de brix nu op 22.4. Druif gisteren weer gemeten. We krijgen nog 2 mooie weken, dus daar moet nog wat te halen zijn.

Opvallend is de erg mooi kogelronde druif zelf, met een prachtige waslaag. Dof diep blauw zwart. Geen rimpeltje of plekje te bekennen, wel een lichte mate aan misbloei ( onvolgroeide mini groene erwt grote druifjes ) Vrij open trossen. De maat van deze trossen zijn niet representatief, ze zijn eerder in augustus ook in de tros zelf uitgedund.
Deze ene stok draagt nu 9 trossen, nu nog 8 trouwens.

Overigens ook een heel aardige tafeldruif. Niet te grote pitten , wel een stevige, maar niet al te aanwezige schil. Erg sappig. Aangename zoete maar voldoende kruidige smaak.

met een week nog eens meten.

Afbeelding
0 reacties 51551 keer bekeken

Permanente Link door Bit op Ma 10 Sep 2018, 17:03

10-09-18

Vandaag ook nog even naar de tuin; maaien.
Al maaiende achterin zag ik opeens dat de walnoot al aan het openbreken was, er een aantal al leeg waren zelfs.

Afbeelding

Gelijk al opengebarsten bolsters geoogst want van de week kom ik eerst as donderdag weer. De andere helft van de noten zijn nog niet zo ver, maar het gaat dus opeens wel heel rap.
Voor zo'n jonge noot dus een heerlijke oogst al. Laat ze thuis nog wat nadrogen en dan met een paar weken eens proeven.

Afbeelding
0 reacties 64123 keer bekeken

Permanente Link door Bit op Ma 10 Sep 2018, 09:21

09-09-18. Weer druiven proeven

Deze zondag weer een dag naar de tuin; veel onkruid weghalen, het groeit hard nu met de afgelopen regens. De hagen groeien weer etc etc. En het huisje wordt geschilderd, voor het eerst na de bouw jaren terug. Toen wel erg goed in de verf gezet met dure verf, nu de 1e keer herhalen.

De druiven gaan prima. Behoorlijk wat regen gehad, maar nergens rot. Er zijn er die opnieuw aan de groei gaan, zelf nieuwe bloei ! Haal ik steeds allemaal weg. De tafeldruiven worden nu echt wel rijp. De Königlichen Esther is er nog steeds niet helemaal af, maar nog steeds geen rot of rimpeltje te zien.

De Suffolk Red ( tafeldruif, vrijwel pitloos ) is nu rijp. Brix gemeten : 21. Heerlijke wat kleinere druif, maar groter dan de Esther. Deze mag blijven, mooie druif, neutrale smaak. Trossen wel gedund van de zomer ook de trossen zelf verkleind:

Afbeelding

De witte druif van Jet uit Fr. heeft dan eindelijk eens een aardige oogst, niet erg mooie trossen, beetje muskaatachtig, ietsje maar, mooie zuren, voldoende zoet. Niet super, best aardig. Onbenaamd soortje uit haar tuin. Dit is een stek van een stek van haar. 1e jaar dat deze echt mocht dragen, staat nu een jaar of 4. Haar oorspronkelijke stek ( nu 6 jaar ) staat ergens anders, maar doet het nog steeds slecht, die kan er dan nu uit. Deze 2e behoud ik:

Afbeelding

1 klein trosje laten groeien op een stek van Wino, vorig naajaar geloof ik, gekregen op de mtfd. ras : Suvile. een witte vrijwel piloze. kleine druif, maar erg zoet. mooie hoor ! Mag voorlopig blijven.

Afbeelding

Verder voor de weg-geef een aantal trossen die al wel voldoende rijp zijn geplukt en weggebracht :

Afbeelding

Dan heb ik de Nero ( wijn en tafel ) opnieuw gemeten, nu weer een week later : Brix 21. Geen verval, prachtige druif.
En de Rondo ( wijn, maar naar mijn idee toch ook best als tafeldruif te doen ) nogmaals gemeten: nu Brix 22. Nog niet geheel rijp, prachtige trossen 8 trossen op 1 stok nu.
Van de erg jonge wijnstokken ( aanplant najaar 2017 en voorjaar 2018 ) heb ik 1 Cabernet Cortis al een klein trosje laten maken en 1 Leon Millot. mini trosje. Beiden nog niet gemeten, zijn ook nog niet op hun rijpst.
0 reacties 64423 keer bekeken

Permanente Link door Bit op Za 01 Sep 2018, 16:50

01-09-18.

Vandaag een klusdag op de tuin, wat oogsten, uitdelen en veel opruimen. Mooie dag wederom.

De noot gaat richting rijpen.

Afbeelding

De tamme kastanje is nog lang niet zo ver.
Afbeelding

Wat trossen aan de buur-tuin-vrouw mee gegeven.

Afbeelding

Afbeelding

Ik geloof van Jootje, in het voorjaar op de MTFD een pompoen-zaailing meegekregen. "een gekke pompoen ; zie maar". Blijkt een slangenpompoen te zijn. Ding is vanuit de kas, waar hij tegen de vorst opgroeide in een grotere pot, maar daar nooit uit is weggehaald, aan de groei gegaan en loopt nu een 4 tal meters een paar kanten uit vanuit de deur van het kasje. Goed zichtbaar dus dat ik weinig op de tuin doe. Er staan ook nog tomaten in de kas, met rijpe tomaten trouwens, en nog mooie ook. Je kan alleen niet echt het kasje in, maar de rijpe tomaten zie je wel ergens tussen het groen. Morgen ga ik die er uit halen.
Dit is de voorlopige oogst van 1 tak. 1 rijpe en de rest is onrijp. Maar ja, ik moet toch de kas in kunnen.

Afbeelding

Van de week was ik even kort op de tuin en toen de druif 'Nero' voor het eerst geproefd. Stok staat er nu voor het 2e volle jaar. Eigenlijk mag de druif nog geen tros dragen, maar heb toch een halve tros laten rijpen.

Afbeelding

De druif die ik alvast proefde van de week was een opvallend aangename verrassing. Ik ken deze dus nog niet. Zowel voor tafel als voor wijnmaken geschikt, ga ik hem later gebruiken om de wijn op te peppen kwa kleur en suiker.
Vandaag nogmaals geproefd en nu ook gemeten : Brix 20.6, wat toch een heel best gehalte is al. De tros laat ik nog een tijdje verder rijpen.
Een heel aangename handdruif: wel wat dikkere schil, ook wel aanwezige pitten, maar een heel aparte mondsensatie, omdat de inhoud van de druif zo vlezig ( maar absoluut voldoende sappig ) en stevig is. Mooie zoete, wel wat neutrale smaak.

De tros van deze is echter nog niet representatief voor de toekomst. Wel al een prachtig diepe paars-zwarte druif. Met ook opvallend licht doorzichtig sap. Trosmaat volgend jaar eens gaan volgen. Misschien meer van aanpoten ?

Verder vandaag ook de 1e tros 'Evita' geproefd. Prima, gróte trossen, mooie maat druiven. Tafeldruif. Bijna pitloos, neutraal, wel aangenaam, maar niets bijzonders. Weet het nog niet met deze hoor, denk het eigenlijk niet.
4 reacties 83872 keer bekeken

Volgende