wees bevriend met kleine dingen
Op een weideveld hebben ik en mijn lief 6 verhoogde perken gemaakt van net welk materiaal we voor handen hadden. Het merendeel van de randen bestaat uit oude dakpannen, maar ook boomstammen hebben we tot nut gemaakt. Elke bak is 3 x 5 met een looppaadje in de lengte. In totaal 90m2. Ook hebben we een fijne kas van 3x6 meter. In 2016 zijn we voorzichtig met moestuinieren begonnen. In 2017 hebben we de smaak goed te pakken gekregen en inmiddels dijen onze plannen uit naar het voorzien in eigen vlees bijvoorbeeld. En een fruit-tuin met allerlei soorten bessen, bramen, frambozen, appels, peren, abrikozen en zelfs een nashi-peer... Zonder al te zweverig te willen doen, maar dit is ons paradijsje en we zijn er nog iedere dag zielsgelukkig mee.

Gebruikersavatar
Charly
 
Berichten: 2373
Lid geworden op: Ma 27 Jun 2016, 09:18
Moestuin Seizoen: Bekijk update (8)
Archief
- Januari 2018
+ Juni 2017
+ Maart 2017
+ Februari 2017
+ Januari 2017
+ December 2016
+ November 2016

Permanente Link door Charly op Ma 27 Mar 2017, 16:27

Het fijnste tuinseizoen is nu!

Want ergens tussen voorpret en topdrukte in, en het genot van eindelijk wat zon op je vel en aarde op de klauwen. (Want van 'dameshandjes' is na de eerste paar weekeinden niets meer over hoor ;)) Echt. Jongens. Hier doe je het toch voor!

In beeld de afgelopen tijd:
Trots op mijn nieuwe lichting Goudse kazen (volgens recept Jorieke, elders op 't forum - ik hoop dat ik die gaten-bacterie weer heb. Vond ik toch het lekkerst :roll: )
Afbeelding

Nog meer binnen: paprika's en pepers in grotere pot gezet. Wellicht laat ik ze in die potten, las dat ze het dan beter doen dan in de volle grond. Nog wel wat voeding ergens vandaan halen. Diana schreef over Osmocote (oid). Lekker makkelijk, want geeft langzaam de voeding af. Maar ja. Niet heel organisch... Even over ponderen nog, en op het forum zoeken natuurlijk!
Afbeelding

Naar buiten dan! (Of nou ja, eerst de kas, toch ook een semi-binnen)
De nieuwe kas doet het goed. Wel idiote hoeveelheden van een zwart prutsvliegje dat me irriteert. Minder stevig dan een fruitvliegje, als je ze aanraakt zijn ze al weg, zo teer. Maar in zulke grote getale storen ze me toch. Ook hier nog wat research doen. Als het niet kwalijk is, mogen ze prima blijven zitten. Hoewel het wel wat viezig voelt. Afijn. De koolrabi - sla - spitskool - prei, trekken zich er niets van aan en groeien lustig voort.
Afbeelding

Als een kind zo blij met de automatische raamopeners trouwens. Rib-lijf, maar dan heb je ook wat.
Afbeelding

Het kapotgewaaide kasje is verworden tot hoge bak, en herbergt inmiddels een kg Tiamo AM piepers. Staan al een week of 2 in de grond.
Afbeelding

De Bionica (ook een kg) staat in bakken sinds afgelopen weekeinde. In een cocopeat, bemeste tuinaarde en gewone aarde mengsel.
Sarpo Mira en Texla volgen met een week of 2 / 3
In bijvoorbeeld deze zakken...
Afbeelding
(Het bedje erachter wordt een extra bed voor pompoenen, want de varkens zijn er dol op en je kunt ze schier eindeloos bewaren. Volgend jaar komen op die plek nog wat fruitbomen, denk ik nu...)

Rabarber (Red champagne) roert zich, als ook de aardbeien (frigostekken: Korona, Daroyal, wat Ostara en Ruby Ann, oh en naamloze stekken van pap)
Afbeelding
Afbeelding

Tot slot een tip om deze taart es te bakken. Hij ziet er bij Diana veel smakelijker uit, want ik vind stukjes veel sneller dan plakjes, bedacht ik me na de eerste keer maken. Maar man, hij is zoooo lekker!
http://www.mooiemoestuin.nl/recept/fran ... ne-bakken/
Afbeelding

Geniet ervan allemaal!
wees bevriend met kleine dingen
3 reacties 30845 keer bekeken

Reacties
Gebruikersavatar
Jorieke123
Moderator
 
Berichten: 21204
Lid geworden op: Di 22 Jun 2010, 13:48
Moestuin Seizoen: Bekijk update (276)

Permanente Linkdoor Jorieke123 op Ma 27 Mar 2017, 18:56

RE: Het fijnste tuinseizoen is nu!

Lekker he? Dat alles nu zo opkomt en uitloopt en kiemt. :thumbup:

Mooie kaasjes weer. Hopelijk komen er gaten in :lol:
Gebruikersavatar
Anna3
 
Berichten: 1135
Lid geworden op: Do 19 Mar 2015, 11:52
Moestuin Seizoen: Bekijk update (18)

Permanente Linkdoor Anna3 op Di 04 Apr 2017, 22:38

RE: Het fijnste tuinseizoen is nu!

Wow, wat een megakas heb je! Fijn hoor zoveel ruimte. Die zwarte vliegjes zijn varenrouwmuggen, cadeautje van je potgrondleverancier... Hier vliegen ook hordes door het huis. Op moordjacht is het enige doeltreffende wat je kan doen. Ok, planten van onder water geven helpt ook iets, maar dan heb je wel onderbakken nodig. De vliegen leggen namelijk eitjes in vochtige grond.
Gebruikersavatar
Charly
 
Berichten: 2373
Lid geworden op: Ma 27 Jun 2016, 09:18
Moestuin Seizoen: Bekijk update (8)

Permanente Linkdoor Charly op Do 06 Apr 2017, 15:16

RE: Het fijnste tuinseizoen is nu!

Anna3 schreef:Die zwarte vliegjes zijn varenrouwmuggen, cadeautje van je potgrondleverancier... Hier vliegen ook hordes door het huis. Op moordjacht is het enige doeltreffende wat je kan doen. Ok, planten van onder water geven helpt ook iets, maar dan heb je wel onderbakken nodig. De vliegen leggen namelijk eitjes in vochtige grond.

He Anna!
Dank voor het duiden van de muggen. Heb ze even gegoogled en inderdaad, dat zijn ze! Na even lezen blijkt dat de mug zelf niet zo vervelend is, maar de larven dus goed naar zijn voor de wortels van je planten. Nou daar zijn we lekker mee dan! Ik ga dit weekeinde op moordjacht :twisted:
Las trouwens dat je er ook aaltjes voor kunt bestellen, maar die kosten dan ook meteen weer een dikke 20 euri... Eerst es kijken wat we met een ouderwetse vliegenmepper voor elkaar krijgen...
wees bevriend met kleine dingen