wees bevriend met kleine dingen
Op een weideveld hebben ik en mijn lief 6 verhoogde perken gemaakt van net welk materiaal we voor handen hadden. Het merendeel van de randen bestaat uit oude dakpannen, maar ook boomstammen hebben we tot nut gemaakt. Elke bak is 3 x 5 met een looppaadje in de lengte. In totaal 90m2. Ook hebben we een fijne kas van 3x6 meter. In 2016 zijn we voorzichtig met moestuinieren begonnen. In 2017 hebben we de smaak goed te pakken gekregen en inmiddels dijen onze plannen uit naar het voorzien in eigen vlees bijvoorbeeld. En een fruit-tuin met allerlei soorten bessen, bramen, frambozen, appels, peren, abrikozen en zelfs een nashi-peer... Zonder al te zweverig te willen doen, maar dit is ons paradijsje en we zijn er nog iedere dag zielsgelukkig mee.

Gebruikersavatar
Charly
 
Berichten: 2381
Lid geworden op: Ma 27 Jun 2016, 09:18
Moestuin Seizoen: Bekijk update (8)
Archief
- Januari 2018
+ Juni 2017
+ Maart 2017
+ Februari 2017
+ Januari 2017
+ December 2016
+ November 2016

Permanente Link door Charly op Zo 08 Jan 2017, 19:46

Kas, kasser, kast.

Nou, sinds augustus al op aan het wachten, maar hij is dan toch eindelijk geplaatst:
Onze echte grote mensen kas!

Afbeelding

Ja er moet nog een terras voor. Dat komt nog wel es.
De stoeptegels die we daarvoor gaan gebruiken staan al klaar zoals jullie zien. Kun je overal gratis ophalen via MP.
Niet het allersjiekst misschien, maar wel praktisch en functioneel. We moeten alleen nog opsluitbandjes en dan een keer een middag goed in de klauwen spugen en dan ligt het... is het idee.

Maar afijn, ik was aan het jubelen over de kas.
Eerlijk gezegd had ik hem minder groot in mijn hoofd.

We hadden al een tijdje geleden deze fundering neergelegd
Afbeelding

Maar pas als ze echt met de frames aan komen dragen, besef je je wat een bakbeest het is.
Afbeelding
Een prachtig bakbeest natuurlijk he!
Van 3 bij 6. Een zaligheid aan ruimte! Ik proef de tomaten al bijna. En er komt ook een meloentje (Golden Crispy) in op de kopse kant aan een klimrek.

Vorig jaar waren de tomaten in onze kleinere trots (de gratis van MP gehaalde kunsttofkas - polycarbonaat heet t meen ik) zeker niet slecht voor een eerste jaar, maar daar de panelen best wel verweerd zijn, vermoeden we dat het ze aan zonlicht ontbroken heeft. Rassen waar zo hoog over wordt opgegeven als Gardeners Delight en Oranje v Goeijenbier waren in ieder geval waterig. Alleen de smaak van de Blush was enorm geweldig en de Black en Red boar was ook erg goed.
Zie blush van de zomer
Afbeelding
En de BR boar (naast een sweet baby cherry. :))
Afbeelding
We denken dat onze tomaten in de glazen kas, die ook niet deels geblokkeerd wordt door Elzen, het nog beter gaan doen.
En hebben er in ieder geval stinkend veel zin in.

Het kleine kasje wordt voor paprika's en een enkele peper. We hebben gelezen dat die erg vrolijk worden van een geisoleerde kas. Dus die mogen het daar gaan proberen. We hebben de elzen trouwens inmiddels goeddeels verwijderd. Dus het gaat sowieso beter worden met de zonvoorziening.
Afbeelding

Wat nog? Oh ja.
Onze blaffer heeft haar nageltje gespleten. Van boven naar beneden. Erg naar.
Ze likte er steeds aan en dus:
Afbeelding
Nou. Dat heeft er precies om gezeten totdat ik even een kopje thee ging zetten in de keuken.
1-0 voor hond.
Dus het even zo gelaten. Ik kan jullie aanraden dat niet te doen.
Ze heeft uiteindelijk zolang lopen pielen tot de helft van het nageltje eraf was en dus het nagelbedje bloot kwam.
Dat is vervolgens vies gaan etteren, en dus dopen we nu in de soda al een paar dagen.
Wat noch bij hond, noch bij ons ernstige vreugde opwekt. (Ik weet niet wie er meer doordrenkt is met soda aan het einde van het baddermoment in ieder geval... ;)
Als het morgen nog zo naar ruikt, moet ze toch even langs de dierenarts denk ik.

Afijn. Niet bijster moestuin gerelateerde afsluiting. Maar mocht je het zelf ooit overkomen (nou ja, je hond dan), heb je er wellicht wat aan.
5 reacties 18729 keer bekeken

Permanente Link door Charly op Za 03 Dec 2016, 12:55

Over bakjes en kassen enzo

Nou de kaas-mania van de afgelopen weken, is weer wat bedwongen. Desalniettemin liggen er 9 Goudse kaasjes klaar om gewaxd te worden, zijn er 3 meikazen gemaakt, en een dikke twee liter vanille vla. Van de Kaasmaakdag
https://www.moestuinforum.nl/kaasmaakdag-19-nov-2016-t21305.html hebben we natuurlijk ook nog het camembertje (ligt na te rijpen in de koelkast) en de Blauda. Leuk om eens te experimenteren met schimmels op deze manier. Maar mijn hart ligt (op dit moment iig) bij de Goudse kazen. Kijk die mooie gele bolletjes eens!
Afbeelding

Je zou haast vergeten dat er in de tuin (of zoals wij het noemen "de bakjes") ook nog vanalles gebeurt. Het nieuwe bakje voor de aardbeien is wat groot uitgevallen. Dat is niet erg, want ik had nog geen bakje voor de bonen dit jaar, en heb toch nog maar weinig aardbeienplanten (ostara, ruby ann (niet lekker) en een stel van mijn vader) Dus dat wordt een gedeeld bakje. Ik wil gaan experimenteren met Lathyrus Odoratus tussen de bonen / peulen. Schijnt bestuivers aan te trekken. Bovendien houden we van lekker geurende bloemen. Hoop dat we met het zaad van de "Almost black" en "Prince of Orange" twee goeie in huis hebben!
Afbeelding
Er mag nog wel een laagje aarde bij, zie ik trouwens. Nou ja... Komt nog wel

Verder heeft het bessenveldje ook een bakje gekregen. We hebben nl een paar Elzen om gedaan, en de stammen en het gehakselde overig spul kwam daarvoor mooi van pas. Oh wacht, dat is de omgekeerde volgorde. De bessenstruiken leken wat ongelukkig. We zitten namelijk op land dat omzoomd is door slootjes, en het grondwater staat heel hoog. Daarnaast teel ik op een voormalige paardenbak, dus een dikke laag wit zand, met een klein toplaagje vruchtbare aarde. De bessen stonden dus in een soort put, waar het voortdurend vochtig was. Dat vonden ze aan het einde van het seizoen erg onprettig, leek het. Vandaar dat we ze wilden verhogen. En dus kwamen de Elzen, die we toch om wilden doen, goed van pas. (Ja, zo klopt het weer) Afijn. We zijn tevreden over het resultaat.
Afbeelding
Op de hoeken wil ik grote haf bolle potten gaan plaatsen, met frivole eenjarigen. Tzt...

De storm van een week of 2 geleden heeft trouwens ons duct-tape kasje wel wat schade berokkend. Namelijk 1 van de niet-geduct-tapete panelen. Toen we in de ochtend buiten kwamen, was ie weg. En in geen velden of wegen meer te bekennen. Dat is natuurlijk dubbel naar. Want naast het feit dat je kas op 1/2 11 staat, heb je ergens een groot plastic paneel in de natuur gedumpt. En dat geeft geen pas natuurlijk. Maar ook na een uitgebreidere zoektocht in de middag bleef kaspaneel onvindbaar.
Afbeelding
De tijdelijke oplossing heeft nog wat werk nodig.
Afbeelding

Verder piept in het wortelgewas-bakje de sturon vrolijk boven de grond. Raar eigenlijk, van die groene sprietjes in de winter. Hoop dat dat goed gaat allemaal. En nee, ik heb ze niet in een dronken bui gezet... Ze stonden ooit heus in mooie rijtjes, maar wij hebben hier een wat creatieve kauwenfamilie. En herinrichting van de bakjes behoort tot de lievelingsbezigheden. Dus de helft van de uitjes is zeker 1 x boven geweest, en dan kun je niet altijd het oorspronkelijke kuiltje terugvinden, en frommel je ze dus maar op hoop van zegen ergens terug de grond in. Et voila! Het resultaat.
Wat me trouwens opvalt is dat ik nog geen enkele knoflook-spriet kan ontdekken. Staan er nu ongeveer een maand in. (Therador) Je zou ze toch wel verwachten nu zo ongeveer, naar ik begreep uit andere blogs. Afijn. We wachten het maar af.
Afbeelding

En over afwachten gesproken, de nieuwe kas (3x6) moet voor het einde van dit jaar geplaatst gaan worden. Ik zeg dat met gezonde twijfel, daar hij eerst eind van de zomer, en toen eind oktober zeker geplaatst zou zijn geweest. Afijn. De fundamenten hebben we in ieder geval braaf gelegd. Nu is het een kwestie van duimen. (En zo af en toe eens nabellen als vriendelijke reminder...)
Afbeelding

Wat verder nog? Nou ja, wat beestachtigs natuurlijk. De geiten zien geen heil meer in het winter-gras, en bedelen om beter voedsel.
Dus wat bewaarde oude bonen, pompoenpitten en schillen, gebutst appeltje, en wat oude winterpenen: t gaat erin als koek!
Afbeelding
Bromsnor wil dan natuurlijk ook graag iets meesnoepen. (Niet dat ze wortel nu zo lekker vindt, maar de hebzucht overwint de tegenzin ;)
Afbeelding

Dat was ie voor nu. Ik moest maar weer eens aan de slag.
Heb een mooie partij palen op de kop getikt 'voor graties'. Die komen op elke hoek, en ook in het midden van de lange zijden van alle bakken te staan. Handig voor volgend seizoen als je eens ergens snel een net over wilt gooien (bijvoorbeeld als 'de creativelingen' weer willen toeslaan). Of als je een ankerpunt zoekt voor een wiebelige bonenstaak. Ofzo.
Fijn weekeinde allemaal.
3 reacties 12982 keer bekeken

Permanente Link door Charly op Di 15 Nov 2016, 16:19

Say Cheese!

Mensen wat een tof forum is dit.
Op m'n voorstelrondje zijn zoveel vriendelijke reacties gekomen. Je zou er van naast je schoenen gaan lopen! :cool:
Ondertussen bereid ik me voor op mijn allereerste kaasmaakdag.
Er wordt druk gewerkt aan een kaaspers:
Afbeelding

En verder zijn kaasrekjes, -bakjes, -vormen, -stremsels, -zouten, -doeken en nog veel meer ingeslagen. (Rib/lijf!)
Maar zin aan joh. Man!

Verder in de moestuin voor de tweede keer de Aquadulce Tuinbonen gezet. (netje links achter) Jaja. Veel te laat. Maar tot dusverre onbekende iemanden (verdenk: vogels / muizen) zijn er met de eerste poging vandoor gegaan. En dus gewoon maar geprobeerd. De winteruien (Sturon) komen ondertussen mooi op (netje rechts voor). Verder staan er nog wat verdwaalde bietjes (Cylindra, nog niet onverdeeld enthousiast over trouwens, over die Cylindra. En een wit bietje, naam even kwijt). Van knoflook taal noch teken vooralsnog maar we wachten rustig af hoor.
Afbeelding

Op het kolen veldje staan prachtige paarse winterbloemkolen (Purple Cape), waarvan we er al 2 verorberd hebben. In het geheel niet slecht. De herfstbloemkool Amandine F1 was echter nog wel vele malen lekkerder. De laatste daarvan is van het weekeinde geslacht. Witte winterbloemkool Dalton F1 hybride heeft er maar matig zin in. Niet tot nauwelijks aan het bloemkolen nog. Ik hoop dat het gewoon een extra latertje is, maar misschien wordt het gewoon niets. En je snapt: als ik de kool toch niet hoef te sparen, kan het geheel gewoon naar de geitjes.
Afbeelding

Die laatsten hebben trouwens sinds dit weekeinde een verhoogde voerbak. Het ijzeren geval dat op de grond stond, werd steeds vrolijk vol gekeuteld, als dan niet met een ferme scheut pies. En dat eet natuurlijk minder lekker (althans, dat lijkt mij dan. Heb Sik & Sik er niet over horen klagen eerlijk gezegd - en klagen is iets dat ze op zich erg graag doen) Dus enkele grote betonblokken naar de stal gesjouwd en bak daarop geplaatst. Zelf erg tevreden over, maar gezien het kritische publiek... Toch maar even afwachten. :roll:
Afbeelding

In ons minikasje (gratis via Marktplaats opgehaald en met veel, heel veel geduld en uiteindelijk massa's Ducttape in elkaar gefrotseld) heb ik vorige maand een paar worteltjes gezaaid, dat schijnt te kunnen zorgen voor een eerste vroege oogst volgend voorjaar. Zal mij benieuwen of het wat wordt, maar in ieder geval piepen de zaailingen boven de aarde uit. Verder staan de stevia (aanrader) en citroen verbena (nog grotere aanrader - zo lekker in de thee!) daar te overwinteren. Ook aarbeien stekken staan hier weggemoffeld, was te laat met ze in de volle grond zetten, dus schijn ik beter te kunnen wachten tot het voorjaar. Ach ja!
Afbeelding

Tot slot een laatste oogst zoete piepers. Was een experiment. Heb in feb 4 zoete aardappelen in de bekende hyacinthvaasjes gezet, met de bips in het water. De stekken die daarvanaf kwamen heb ik uitgeplant in potgrond met grind en brekerszand in bakken na IJsheiligen. Dito voor de aardappels zelf (die enkele keren aangeaard) De aardappels zelf hebben echt veel betere opbrengst gegeven dan de stekken. Ik denk dat ik volgend jaar iets later begin, zo eind feb / begin maart en dan de aardappels met stekken en al in de bakken ga zetten en aanaarden. Kijken of het dan nog beter wordt!
Afbeelding

Prettige tweede helft van november gewenst allemaal!
6 reacties 7143 keer bekeken

Vorige