wees bevriend met kleine dingen
Op een weideveld hebben ik en mijn lief 6 verhoogde perken gemaakt van net welk materiaal we voor handen hadden. Het merendeel van de randen bestaat uit oude dakpannen, maar ook boomstammen hebben we tot nut gemaakt. Elke bak is 3 x 5 met een looppaadje in de lengte. In totaal 90m2. Ook hebben we een fijne kas van 3x6 meter. In 2016 zijn we voorzichtig met moestuinieren begonnen. In 2017 hebben we de smaak goed te pakken gekregen en inmiddels dijen onze plannen uit naar het voorzien in eigen vlees bijvoorbeeld. En een fruit-tuin met allerlei soorten bessen, bramen, frambozen, appels, peren, abrikozen en zelfs een nashi-peer... Zonder al te zweverig te willen doen, maar dit is ons paradijsje en we zijn er nog iedere dag zielsgelukkig mee.

Gebruikersavatar
Charly
 
Berichten: 2159
Lid geworden op: Ma 27 Jun 2016, 09:18
Moestuin Seizoen: Bekijk update (8)
Archief
- Januari 2018
+ Juni 2017
+ Maart 2017
+ Februari 2017
+ Januari 2017
+ December 2016
+ November 2016

Permanente Link door Charly op Za 03 Dec 2016, 12:55

Over bakjes en kassen enzo

Nou de kaas-mania van de afgelopen weken, is weer wat bedwongen. Desalniettemin liggen er 9 Goudse kaasjes klaar om gewaxd te worden, zijn er 3 meikazen gemaakt, en een dikke twee liter vanille vla. Van de Kaasmaakdag
https://www.moestuinforum.nl/kaasmaakdag-19-nov-2016-t21305.html hebben we natuurlijk ook nog het camembertje (ligt na te rijpen in de koelkast) en de Blauda. Leuk om eens te experimenteren met schimmels op deze manier. Maar mijn hart ligt (op dit moment iig) bij de Goudse kazen. Kijk die mooie gele bolletjes eens!
Afbeelding

Je zou haast vergeten dat er in de tuin (of zoals wij het noemen "de bakjes") ook nog vanalles gebeurt. Het nieuwe bakje voor de aardbeien is wat groot uitgevallen. Dat is niet erg, want ik had nog geen bakje voor de bonen dit jaar, en heb toch nog maar weinig aardbeienplanten (ostara, ruby ann (niet lekker) en een stel van mijn vader) Dus dat wordt een gedeeld bakje. Ik wil gaan experimenteren met Lathyrus Odoratus tussen de bonen / peulen. Schijnt bestuivers aan te trekken. Bovendien houden we van lekker geurende bloemen. Hoop dat we met het zaad van de "Almost black" en "Prince of Orange" twee goeie in huis hebben!
Afbeelding
Er mag nog wel een laagje aarde bij, zie ik trouwens. Nou ja... Komt nog wel

Verder heeft het bessenveldje ook een bakje gekregen. We hebben nl een paar Elzen om gedaan, en de stammen en het gehakselde overig spul kwam daarvoor mooi van pas. Oh wacht, dat is de omgekeerde volgorde. De bessenstruiken leken wat ongelukkig. We zitten namelijk op land dat omzoomd is door slootjes, en het grondwater staat heel hoog. Daarnaast teel ik op een voormalige paardenbak, dus een dikke laag wit zand, met een klein toplaagje vruchtbare aarde. De bessen stonden dus in een soort put, waar het voortdurend vochtig was. Dat vonden ze aan het einde van het seizoen erg onprettig, leek het. Vandaar dat we ze wilden verhogen. En dus kwamen de Elzen, die we toch om wilden doen, goed van pas. (Ja, zo klopt het weer) Afijn. We zijn tevreden over het resultaat.
Afbeelding
Op de hoeken wil ik grote haf bolle potten gaan plaatsen, met frivole eenjarigen. Tzt...

De storm van een week of 2 geleden heeft trouwens ons duct-tape kasje wel wat schade berokkend. Namelijk 1 van de niet-geduct-tapete panelen. Toen we in de ochtend buiten kwamen, was ie weg. En in geen velden of wegen meer te bekennen. Dat is natuurlijk dubbel naar. Want naast het feit dat je kas op 1/2 11 staat, heb je ergens een groot plastic paneel in de natuur gedumpt. En dat geeft geen pas natuurlijk. Maar ook na een uitgebreidere zoektocht in de middag bleef kaspaneel onvindbaar.
Afbeelding
De tijdelijke oplossing heeft nog wat werk nodig.
Afbeelding

Verder piept in het wortelgewas-bakje de sturon vrolijk boven de grond. Raar eigenlijk, van die groene sprietjes in de winter. Hoop dat dat goed gaat allemaal. En nee, ik heb ze niet in een dronken bui gezet... Ze stonden ooit heus in mooie rijtjes, maar wij hebben hier een wat creatieve kauwenfamilie. En herinrichting van de bakjes behoort tot de lievelingsbezigheden. Dus de helft van de uitjes is zeker 1 x boven geweest, en dan kun je niet altijd het oorspronkelijke kuiltje terugvinden, en frommel je ze dus maar op hoop van zegen ergens terug de grond in. Et voila! Het resultaat.
Wat me trouwens opvalt is dat ik nog geen enkele knoflook-spriet kan ontdekken. Staan er nu ongeveer een maand in. (Therador) Je zou ze toch wel verwachten nu zo ongeveer, naar ik begreep uit andere blogs. Afijn. We wachten het maar af.
Afbeelding

En over afwachten gesproken, de nieuwe kas (3x6) moet voor het einde van dit jaar geplaatst gaan worden. Ik zeg dat met gezonde twijfel, daar hij eerst eind van de zomer, en toen eind oktober zeker geplaatst zou zijn geweest. Afijn. De fundamenten hebben we in ieder geval braaf gelegd. Nu is het een kwestie van duimen. (En zo af en toe eens nabellen als vriendelijke reminder...)
Afbeelding

Wat verder nog? Nou ja, wat beestachtigs natuurlijk. De geiten zien geen heil meer in het winter-gras, en bedelen om beter voedsel.
Dus wat bewaarde oude bonen, pompoenpitten en schillen, gebutst appeltje, en wat oude winterpenen: t gaat erin als koek!
Afbeelding
Bromsnor wil dan natuurlijk ook graag iets meesnoepen. (Niet dat ze wortel nu zo lekker vindt, maar de hebzucht overwint de tegenzin ;)
Afbeelding

Dat was ie voor nu. Ik moest maar weer eens aan de slag.
Heb een mooie partij palen op de kop getikt 'voor graties'. Die komen op elke hoek, en ook in het midden van de lange zijden van alle bakken te staan. Handig voor volgend seizoen als je eens ergens snel een net over wilt gooien (bijvoorbeeld als 'de creativelingen' weer willen toeslaan). Of als je een ankerpunt zoekt voor een wiebelige bonenstaak. Ofzo.
Fijn weekeinde allemaal.
wees bevriend met kleine dingen
3 reacties 12676 keer bekeken

Reacties
Gebruikersavatar
appelvrouw
 
Berichten: 15895
Lid geworden op: Di 24 Mei 2011, 14:44
Moestuin Seizoen: Bekijk update (247)

Permanente Linkdoor appelvrouw op Za 03 Dec 2016, 21:26

RE: Over bakjes en kassen enzo

Het ziet er allemaal mooi uit. Fijne kaasjes ook. Hebben jullie slakken daar? Anders af en toe die paaltjes van de elzen omkeren.. dat zijn dé plekjes!
Ons oude voorhuisje ( 2 tot max 5 pers.) verhuren we regelmatig..bij belangstelling: stuur me een pb!

Waar de mol is is er hoop!
Gebruikersavatar
Jorieke123
Moderator
 
Berichten: 20870
Lid geworden op: Di 22 Jun 2010, 13:48
Moestuin Seizoen: Bekijk update (258)

Permanente Linkdoor Jorieke123 op Zo 04 Dec 2016, 09:35

RE: Over bakjes en kassen enzo

Ziet er goed uit allemaal :)
Gebruikersavatar
Charly
 
Berichten: 2159
Lid geworden op: Ma 27 Jun 2016, 09:18
Moestuin Seizoen: Bekijk update (8)

Permanente Linkdoor Charly op Zo 04 Dec 2016, 11:59

RE: Over bakjes en kassen enzo

Dank allebei!
Appelvrouw, we hebben vooralsnog heel weinig last van slakken, alleen in de buitenste kolenbladen soms van die kleine naaktslakjes. Maar zeker goed om te weten mbt de favoriete plekjes. Want mochten ze alsnog een invasie plannen, dan weet ik ze te vinden (en dat loopt dan niet erg goed voor ze af... :twisted: )
Oh ja en ik ben jaloers op jouw pastinaken! Wat een joekels!
wees bevriend met kleine dingen