wees bevriend met kleine dingen
Op een weideveld hebben ik en mijn lief 6 verhoogde perken gemaakt van net welk materiaal we voor handen hadden. Het merendeel van de randen bestaat uit oude dakpannen, maar ook boomstammen hebben we tot nut gemaakt. Elke bak is 3 x 5 met een looppaadje in de lengte. In totaal 90m2. Ook hebben we een fijne kas van 3x6 meter. In 2016 zijn we voorzichtig met moestuinieren begonnen. In 2017 hebben we de smaak goed te pakken gekregen en inmiddels dijen onze plannen uit naar het voorzien in eigen vlees bijvoorbeeld. En een fruit-tuin met allerlei soorten bessen, bramen, frambozen, appels, peren, abrikozen en zelfs een nashi-peer... Zonder al te zweverig te willen doen, maar dit is ons paradijsje en we zijn er nog iedere dag zielsgelukkig mee.

Gebruikersavatar
Charly
 
Berichten: 2381
Lid geworden op: Ma 27 Jun 2016, 09:18
Moestuin Seizoen: Bekijk update (8)
Archief
- Januari 2018
+ Juni 2017
+ Maart 2017
+ Februari 2017
+ Januari 2017
+ December 2016
+ November 2016

Permanente Link door Charly op Di 15 Nov 2016, 16:19

Say Cheese!

Mensen wat een tof forum is dit.
Op m'n voorstelrondje zijn zoveel vriendelijke reacties gekomen. Je zou er van naast je schoenen gaan lopen! :cool:
Ondertussen bereid ik me voor op mijn allereerste kaasmaakdag.
Er wordt druk gewerkt aan een kaaspers:
Afbeelding

En verder zijn kaasrekjes, -bakjes, -vormen, -stremsels, -zouten, -doeken en nog veel meer ingeslagen. (Rib/lijf!)
Maar zin aan joh. Man!

Verder in de moestuin voor de tweede keer de Aquadulce Tuinbonen gezet. (netje links achter) Jaja. Veel te laat. Maar tot dusverre onbekende iemanden (verdenk: vogels / muizen) zijn er met de eerste poging vandoor gegaan. En dus gewoon maar geprobeerd. De winteruien (Sturon) komen ondertussen mooi op (netje rechts voor). Verder staan er nog wat verdwaalde bietjes (Cylindra, nog niet onverdeeld enthousiast over trouwens, over die Cylindra. En een wit bietje, naam even kwijt). Van knoflook taal noch teken vooralsnog maar we wachten rustig af hoor.
Afbeelding

Op het kolen veldje staan prachtige paarse winterbloemkolen (Purple Cape), waarvan we er al 2 verorberd hebben. In het geheel niet slecht. De herfstbloemkool Amandine F1 was echter nog wel vele malen lekkerder. De laatste daarvan is van het weekeinde geslacht. Witte winterbloemkool Dalton F1 hybride heeft er maar matig zin in. Niet tot nauwelijks aan het bloemkolen nog. Ik hoop dat het gewoon een extra latertje is, maar misschien wordt het gewoon niets. En je snapt: als ik de kool toch niet hoef te sparen, kan het geheel gewoon naar de geitjes.
Afbeelding

Die laatsten hebben trouwens sinds dit weekeinde een verhoogde voerbak. Het ijzeren geval dat op de grond stond, werd steeds vrolijk vol gekeuteld, als dan niet met een ferme scheut pies. En dat eet natuurlijk minder lekker (althans, dat lijkt mij dan. Heb Sik & Sik er niet over horen klagen eerlijk gezegd - en klagen is iets dat ze op zich erg graag doen) Dus enkele grote betonblokken naar de stal gesjouwd en bak daarop geplaatst. Zelf erg tevreden over, maar gezien het kritische publiek... Toch maar even afwachten. :roll:
Afbeelding

In ons minikasje (gratis via Marktplaats opgehaald en met veel, heel veel geduld en uiteindelijk massa's Ducttape in elkaar gefrotseld) heb ik vorige maand een paar worteltjes gezaaid, dat schijnt te kunnen zorgen voor een eerste vroege oogst volgend voorjaar. Zal mij benieuwen of het wat wordt, maar in ieder geval piepen de zaailingen boven de aarde uit. Verder staan de stevia (aanrader) en citroen verbena (nog grotere aanrader - zo lekker in de thee!) daar te overwinteren. Ook aarbeien stekken staan hier weggemoffeld, was te laat met ze in de volle grond zetten, dus schijn ik beter te kunnen wachten tot het voorjaar. Ach ja!
Afbeelding

Tot slot een laatste oogst zoete piepers. Was een experiment. Heb in feb 4 zoete aardappelen in de bekende hyacinthvaasjes gezet, met de bips in het water. De stekken die daarvanaf kwamen heb ik uitgeplant in potgrond met grind en brekerszand in bakken na IJsheiligen. Dito voor de aardappels zelf (die enkele keren aangeaard) De aardappels zelf hebben echt veel betere opbrengst gegeven dan de stekken. Ik denk dat ik volgend jaar iets later begin, zo eind feb / begin maart en dan de aardappels met stekken en al in de bakken ga zetten en aanaarden. Kijken of het dan nog beter wordt!
Afbeelding

Prettige tweede helft van november gewenst allemaal!
wees bevriend met kleine dingen
6 reacties 7144 keer bekeken

Reacties
Gebruikersavatar
Jorieke123
Moderator
 
Berichten: 21222
Lid geworden op: Di 22 Jun 2010, 13:48
Moestuin Seizoen: Bekijk update (277)

Permanente Linkdoor Jorieke123 op Di 15 Nov 2016, 17:34

RE: Say Cheese!

Top! Goed bezig met al het gedoe omtrent kaas. Komende zaterdag wordt gezellig!
Mooie oogst ook van de zoete aardappelen. Waar ga je die bewaren nu? Ik wil ze komend jaar ook eens gaan proberen.

Oh ja, geiten/schapen die in hun voerbak/eetplek poepen en plassen. Ik ken het en dat is 1 (van de vele) reden dat ze hier niet meer lopen :lol: :sick:
Schuli
 
Berichten: 103
Lid geworden op: Wo 07 Sep 2016, 21:35
Moestuin Seizoen: Bekijk update (29)

Permanente Linkdoor Schuli op Di 15 Nov 2016, 18:58

RE: Say Cheese!

Dat ziet er heel goed uit zeg de zoete aardappel wil ik ook eens proberen. Ik ben benieuwd naar de kaas :wave:
Gebruikersavatar
Frans
 
Berichten: 2005
Lid geworden op: Za 08 Jan 2011, 18:53
Moestuin Seizoen: Bekijk update (1)

Permanente Linkdoor Frans op Wo 16 Nov 2016, 01:20

RE: Say Cheese!

Interessant die zoete aardappel . Moet ik volgend jaar ook maar eens gaan proberen. Het pootmateriaal was afkomstig uit de supermarkt neem ik aan ?

Wat jouw winterbloemkool Dalton F1 betreft Charly , daar is niks mis mee. Dalton F1 is een van de beste winterbloemkolen die er zijn , al jaren mijn favoriet , maar hij komt pas in het voorjaar tot ontwikkeling en is meestal in de eerste helft van april oogstbaar. Nog even geduld dus en zeker niet aan de geiten voeren :) .
Laatst gewijzigd door Wo 16 Nov 2016, 01:25 op 2, 0 keer totaal gewijzigd.
-- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wel aanvoelen. --
Gebruikersavatar
Jorieke123
Moderator
 
Berichten: 21222
Lid geworden op: Di 22 Jun 2010, 13:48
Moestuin Seizoen: Bekijk update (277)

Permanente Linkdoor Jorieke123 op Wo 16 Nov 2016, 08:11

RE: Say Cheese!

Hier het topic over zoete aardappel: ervaringen-zoete-aardappel-bataat-t688.html?
Gebruikersavatar
Charly
 
Berichten: 2381
Lid geworden op: Ma 27 Jun 2016, 09:18
Moestuin Seizoen: Bekijk update (8)

Permanente Linkdoor Charly op Wo 16 Nov 2016, 10:22

RE: Say Cheese!

Tja die geiten. Koppige viespeukies zijn het.
De vorige eigenaars van het huis wilden ze niet meer, en ze zijn al stok-oud, dus dachten we: ach, laat ook maar staan.
Maar inmiddels vinden we het een beetje jammer dat ze de malse leeftijd voorbij zijn hoor :twisted:

Zal mijn ervaringen gaan toevoegen aan het zoete aardappel topic. Fijner om allemaal op 1 plek te hebben natuurlijk.
Bewaren gaat niet geweldig hoor. Een beetje als wortelen: ze drogen langzaam uit en worden zwiemelig. Max een week of drie koel en donker.
Ik vraag me af je ze ook in zand zou kunnen leggen zoals wortelen? Of gewoon in de grond laten zolang het niet vriest? Volgend jaar maar eens proberen.
Mbt pootgoed: ja gewoon de bio zoete aardappelen van de Appie. Ik zag dat ze ze bij vd Wal ook aanbieden, maar pas vanaf mei. Dat is voor mijn manier te laat: dan wil ik ze al met flinke wortels hebben, zodat ze direct de grond in kunnen voor zo lang mogelijk seizoen.

Oh en goed om te lezen mbt de Dalton F1, Frans! Ik ga mijn ongeduld in bedwang houden tot volgend voorjaar april, dat klinkt zeker als de moeite van het wachten waard! :thumbup:
Laatst gewijzigd door Wo 16 Nov 2016, 10:35 op 2, 0 keer totaal gewijzigd.
wees bevriend met kleine dingen
pippi
 
Berichten: 2289
Lid geworden op: Ma 23 Nov 2015, 23:50
Moestuin Seizoen: Bekijk update (20)

Permanente Linkdoor pippi op Zo 27 Nov 2016, 23:09

RE: Say Cheese!

Oh die paarse bloemkool is leuk zeg! En die zoete aardappels, ziet er heel interessant uit, ga ik maar eens even noteren voor volgend seizoen.