Moezzen aan de Maas
Vorig jaar 2013 chaotisch begonnen in mijn achtertuin, alles omgegooid tot moestuin.
Nu heb ik een nog betere Smoez gevonden om te Moezzen... :cool:
Ons eigen droomtuintje aan de Maas. Deze volkstuin hebben we op 29 maart 2014 gekocht en ik heb weinig ervaring.
Waar ik mij door laat inspireren met moestuinieren is de film "Back to Eden" waar permacultuur de basis is en voor mij geheel symboliseert wat de oorspronkelijke bedoeling is van Gods schepping en zijn geweldige natuur.

Gebruikersavatar
Dabar
 
Berichten: 37
Lid geworden op: Vr 19 Apr 2013, 23:24
Moestuin Seizoen: Bekijk update (28)
Archief
- Maart 2015
+ Juli 2014
+ Juni 2014
+ Mei 2014
+ April 2014
+ Maart 2014
+ Juni 2013
+ Mei 2013
+ April 2013

Permanente Link door Dabar op Zo 06 Apr 2014, 20:58

uit en thuis

Zo dit weekend zaterdag lekker op het eiland in de volkstuin en zondag nog een staartje in de achtertuin. Zo zal ik uit en thuis af en toe moeten verdelen. Erg leuk is dat ik zaterdag Connie heb ontmoet die hier ook actief is op het moestuinforum. Zij had mij algespot toen ik kenbaar maakte dat ik een tuin op het eiland van Brienenoord zou gaan kopen. Nou...dat is dan wel even grappig om iemand zo te ontmoeten die je van een forum kent. Het was erg gezellig en ik heb gelijk kennis gemaakt met haar gezin. Vervolgens heeft ze mij haar leuke huis en tuin laten zien. Zij is erg actief op de volkstuinvereniging en kent veel mensen. Om 12 uur nodigde zij mij uit om wat in de kantine te komen eten en daar heb ik nog meer mensen mogen ontmoeten. Erg leuk dus om zo al wat makkelijker binnen te komen.... :D Daarnaast heeft ze mij gelijk wat meer verteld over alles wat je kunt huren op de vtv. Ook nog wat mooie foto's gemaakt van de prachtige perenboom die nu echt zo mooi in de bloesem staat. Ook de appelbloesem wil al van de zon komen genieten en kan niet wachten.....
Daarna ben ik weer aan het werk gegaan want er moet nog veel gebeuren in de tuin. Toch maar even een pad schoongemaakt van onkruid en wat hedera verwijderd uit een stuk grond. En natuurlijk mijn meegebrachte houtsnippers weer gestrooid op een stukje tuin. Elke keer neem ik minimaal 2/3 boodschappen met houtsnippers mee uit de big bag die ik thuis heb staan.

AfbeeldingAfbeeldingAfbeelding

Zondag thuis ben ik weer wat gaan verspenen. Wat ik ontzettend moeilijk vond was de lobelia en de bleekselderij. Die zaailingen zijn zo klein en teer dat het bij de lobelia echt onmogelijk was. Ik heb even op you tube gekeken, maar bij lobelia moet je gewoon wat groepjes nemen en deze dan verspenen. Bij de bleekselderij is het wel gelukt maar ik had zoveel gezaaid (that's me! :roll: ) en ik ook zo moeilijk diengen kan weggooien dat ik toch de rest nog even bewaar. Maar het was zoveel werk omdat je zo precies moet zijn dat ik dat dus even heb uitgesteld. Verder nog artisjok, koolraap verspeend.


AfbeeldingAfbeelding
AfbeeldingAfbeelding
Afbeelding

Verder nog even wat foto's uit mijn achtertuin.

Afbeelding
De aardbeien groeien nu echt lekker door. Ik heb zelfs al een bloesem gespot.

Afbeelding
De spinazie komt dus echt door ondanks de dikke laag houtsnippers!! Echt bizar eigenlijk dat zulke kleine zaailingen de houtsnippers heel makkelijk opzij duwen! :shock: :D Ik was echt benieuwd toen ik het zaad in de aarde stopte of het op zou komen, maar het werkt inderdaad!

Afbeelding
Hier de prachtige bietjes met de mooie bordeauxrode lijnen!
Hieronder munt en oregano in een postbak. Overal doe ik de houtsnippers op. Het bijzondere is dat ik steeds meer in de ban raak van de manier van tuinieren op basis van permacultuur en dan vooral de inspiratie door de film "back to Eden". Gisterenavond weer een ander filmpje gezien wat ik echt te gek vind en bijzonder zoals deze man verteld over hoe God's schepping bedoeld is . Nog leuker is dat ik op een moestuinblog terecht kwam van iemand die ook helemaal geinspireerd is door Paul Gautchi
http://youtu.be/uM_gtZb8qyk

Zij blijkt hier ook actief te zijn op het moestuinforum, dus ik heb haar blog helemaal doorgelezen. Gaaf hoor hoe je van elkaar kan leren en de passie kan delen! :lol: :D http://www.debiologischemoestuin.nl/
Ik ben er dus nog meer van overtuigd om het plan door te voeren om de volkstuin ook geheel te voorzien van houtsnippers op de plekken waar de planten groeien.

AfbeeldingAfbeelding
De sla staat er prachtig bij behalve eentje dan die blijkt helemaal opgegeten te zijn door de slakken. :silent: :evil:
AfbeeldingAfbeelding
Ook de worteltjes komen tevoorschijn tussen de houtsnippers. Ik ben erg benieuwd of ik het straks durf uit te dunnen dat vind ik echt spannend. Vorig seizoen had ik nauwelijks worteltjes en bietjes die lukte niet.
Afbeelding

Hier ben ik trots op omdat ik gek ben op brugmansia's. Ik heb twee stekjes overgehouden van mijn brugmansia waarvan helaas de grote plant het niet heeft overleefd omdat hij uitgedroogd is. Maar ik heb ook zaad opgevangen van de datura die eenjarig was. En kijk.....het lukt gewoon het zaad is gekiemd en heeft zaailingen voortgebracht! :D :clap:
Afbeelding
Dus straks heb ik zulke mooie planten in mijn tuin!
Afbeelding
2 reacties 3756 keer bekeken

Reacties
Gebruikersavatar
Estemy
 
Berichten: 632
Lid geworden op: Wo 29 Jan 2014, 11:20
Moestuin Seizoen: Bekijk update (29)

Permanente Linkdoor Estemy op Zo 06 Apr 2014, 21:40

RE: uit en thuis

Ik had ook veel moeite met het verspenen van bleekselderij. Zo klein en zo veel...pfft. Gelukkig heb ik het goed gedaan, maar ik vraag me wel af wanneer ze wat groter worden?
Sorry voor taalfoutjes, ik ben niet Nederlands =)
Mijn blog: http://www.moestuinforum.nl/blog/Estemy
Gebruikersavatar
Connie
 
Berichten: 508
Lid geworden op: Do 20 Sep 2012, 19:05
Moestuin Seizoen: Bekijk update (3)

Permanente Linkdoor Connie op Zo 06 Apr 2014, 21:45

RE: uit en thuis

Hi Dabar, ik vond het heel gezellig en leuk om jou en je gezin gisteren te ontmoeten.
Heerlijk lekker keuvelen door de tuin en debatteren wat nu wat is en wat er blijft en weg kan.
Prachtig mooi weer op de koop toe :thumbup: .

Je achtertuin staat er ook goed bij!
Super dat alles zo goed gaat en met die houtsnippers is het ook nog eens een heel mooi gezicht.
Je zou maar een èèndags vlieg zijn en je dag niet hebben.....