Gebruikersavatar
Erny
 
Berichten: 8459
Lid geworden op: Ma 05 Dec 2011, 18:45
Moestuin Seizoen: Bekijk update (19)
Archief
- Maart 2016
+ December 2015
+ Maart 2013
+ Januari 2013
+ December 2012
+ Mei 2012
+ April 2012
+ Maart 2012

Permanente Link door Erny op Vr 04 Mei 2012, 19:46

Achterstand inlopen terwijl de natuur uitloopt

Bijhouden is niet mijn sterkste kant... :roll:
Ben bang dat dit dus weer een lange lap gaat worden, de weekend-bijlage ;) , ga er lekker bij zitten, neem er een drankje bij, doe ff een lichte warming-up voor de scroll-vinger... en start...

Het praktische nut van dit blog bijhouden begin ik al aardig te merken. Als ik iets vergeten heb op te schrijven in mijn (schrijf)log dan kan ik het óf hier óf bij de topic “Wat heb je vandaag gezaaid/geplant” wel weer terugvinden. Heel handig dus.

20 april:
De broccoli en de kailan uit de gehate wc-rolletjes gehaald en in potten gezet. Kan het tenminste lekker verder groeien en is ook makkelijker vochtig te houden.
Oeps, heb vergeten het gaatje af te dichten. ;)
Afbeelding

Bloei, bloei en nog meer bloei in de krenteboom. Dat is elk jaar weer genieten, van de krenten genieten we nooit want die hebben de vogels er altijd al heel snel af.
Afbeelding

Op de tuin de rabarberbrokken ontdaan van alle gras- en boterbloemwortels en naast de Gele Mosterd (is al gekiemd...) gepoot. Het “koude bak-bouwplan” op dit stuk is opgeschoven naar het najaar.
Afbeelding

We hebben hier lekker veel mooie blauwe vergeetmijnietjes, maar er zijn ook polletjes bij waar meerdere kleuren bloempjes aankomen. Deze polletjes “redt” ik dan van de bult en zet ze in eigen gebied.
Afbeelding

Alien claw... duizendknoop...
Afbeelding

Het kasje is nu van de kasbak af, de boel groeit daar niet zo goed... behálve het onkruid natuurlijk!! Van het plukslamengsel is alleen de rucola opgekomen en van de aspergesla zijn de zeldzame kiemetjes opgegeten. De spinazie groeit op het moment bijna niet. Denk dat de grond te arm is, heb niet bijgemest ofzo...
Afbeelding

Kijk eens hoeveel verschillende soorten onkruid het wel niet zijn!!
Afbeelding

En toen begon het maar weer eens te hagelen... behoorlijk hard ook... dikke korrels! Gelijk ná deze vette bui scheen het zonnetje weer tamelijk fel.
Afbeelding

Op de bult groeit deze fanatieke bodembedekker. Het blijkt dus weer eens Hondsdraf te zijn. Misschien is het wel een idee om hier wat van bij mijn huisje te zetten langs de heg waar nu het zevenblad welig tiert. De Hondsdraf vindt ik toch een heel stuk aangenamer om naar te kijken.
Afbeelding

Volgende dag thuis, 21 april, blijken de komkommers heel snel gekiemd te zijn.
Afbeelding

Ze hebben wel hele blije bekjes... :D
Afbeelding

Eén van de Ananaskersplantjes heeft een groeispurt... gooit ie nou straks, net als bij vogeltjes, de rest het nest uit??
Afbeelding

22 april:
Overzichtje van de vensterbank voor rechts: Pepers, Papalo en Boomspinazie, Courgettes
Afbeelding

Voor sommige pepers wordt het tijd voor een groter potje.
Afbeelding

De kiempjes van de Basilicumboom lijken dus ook écht op Basilicum.Afbeelding

En wat betreft die Papalo, geen wonder dat dat spul zo duur is want van de 16 gezaaide zaadjes zijn er maar 4 gekiemd waar er nu nog 2 van over zijn... :(
Afbeelding

De Prairie Fire blijft een prachtig bonsai-pepertje.
Afbeelding

Vensterbank voor links: Pepers, div. kruiden, aubergines, komkommers/augurk en broccoli/kailan.
Afbeelding

Had een dagje het kapje van de auberginebak gehaald... Stom! Vonden ze helemaal niet leuk... zijn nu wat blaadjes verdroogd. Maar daar groeien ze wel weer overheen denk ik.
Afbeelding

Komkommer/Augurk bakje met achterin de Kailan/Broccoli.
Afbeelding

In de kruidenbak is eindelijk de Shiso ook opgekomen, ééntje maar... ook een erg magere opkomst dus...
Afbeelding

Aan de Platte Peterselie kan je nu echt zien dat het peterselie wordt. Deze moeten maar eens snel in een ander potje en mee naar de moestuin.
Afbeelding

23 april:
Thuis lekker aan het verspenen geweest, een aantal pepers die te groot werden in groter potje gepoot en de laatste bak pepers verspeend, de Tomaten-Paprika ook in grotere pot geplaatst evenals de Tomatillo’s.
De hier gekweekte broccoli en kailan per 4 plantjes in potjes en buiten in de kast gezet.

De komkommer- en augurkzaden zijn gekiemd (behalve de Marble). Van de courgettes/pompoenen is ook bijna iedereen boven de grond geschoten (behálve de Table Gold en de Patisson). Staat me iets bij van vorig jaar dat die Table Gold het toen ook niet goed deed.

24 april:
De zon staat eindelijk hoog genoeg om mijn achterraam te bereiken, de tomaten staan nu per dag steeds wat langer in het zonnetje. Ze zijn hun groeistuipjes ook duidelijk te boven gekomen en schieten nu de hoogte in.
Afbeelding

De mega-groeiers, courgettes en pompoenen.
Afbeelding

Tomatillo.
Afbeelding

25 april:
De smeerwortel op de tuin staat alweer in de bloei. Deze zaait zichzelf dus echt helemaal niet uit. Heb nog nérgens mini-smeerworteltjes gezien de afgelopen jaren.
Afbeelding
Afbeelding

Koolzaad (?) op de bult... Als ie straks zaad gaat schieten wordt ie vernietigd! Anders waait dat weer allemaal over onze tuinen uit...
Afbeelding

Moet maar snel het restant sjalottengroen uit de vriezer gaan opeten want de verse versie komt er al weer snel aan!
Afbeelding

Deze arme Hostapol is op de compostbult gedumpt en naar ons komen rollen.
Afbeelding

De Mibuna/Amsoi en Mizuna van vorig jaar hebben zichzelf uitgezaaid. Heb ze nu op veilige plaats gezet.
Afbeelding
Afbeelding

Lekker in het zonnetje aan het zaaien en verspenen geweest. De kouseband Liane is gezaaid evenals de Mini Paksoi’s, de Hok Du en de Green Stem.
Afbeelding

Breedblad Tuinkers klaar om te verspenen.
Afbeelding

Polycress en Breedblad in hun bakjes. De rest van de plantjes zet ik in de volle grond.
Afbeelding
Afbeelding

Ondertussen is het uitwisselen van plantjes hier al aardig begonnen. Heb nog wat Afrikaantjes gekregen (heb zelf die met dubbele bloem) en aardbeien uitgedeeld. Eén van de Afrikaantjes wil al gaan bloeien!
Afbeelding

De Ricinus werkt zich de grond uit.
Afbeelding

En naar de Tuinland geweest om potjes voor de vrijmarkt-aardbeienverkoop te scoren. Op de heenweg naar de tuin lag er nog nix.... maar op de terugweg wél... Zo mooi! En helemaal voor nix! Gelukkig ook nog een hele stapel ordinaire rode potjes meegenomen... die zijn dus voor de verkoop. De mooie hou ik lekker zelf. :mrgreen:
Afbeelding

26 april:
Thuis.
De snelgroeiende courgettes/pompoenen waren echt aan eigen potje toe. Heb de mooie paarse etc. maar genomen. Staat lekker vrolijk. Heb nu 3x Groene Courgette, 4x Black Beauty, 4x Spaghetti Pompoen en 4x Yugo Fingerfruit.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Ook nog wat extra Gele Courgette gezaaid, had van vorig jaar nog maar 2 zaden over en ik wil toch écht wel zeker weten dat er op z’n minst 1 gele overblijft.
De 3 Echineaplantjes ook allen een eigen potje gegeven. Staan buiten in de kast.
Afbeelding

De zwarte bes die ervoor staat durf ik steeds maar niet te snoeien omdat ie zoveel opbrengst geeft elk jaar...
En in diezelfde kast zie ik zowáár dat de bleekselderij gekiemd is!! Dat is nu dus al een beter resultaat dan vorig jaar... toen kwam er nix van op.
Afbeelding

De komkommers en augurken heb ik in de keuken gezet, daar is het wat koeler.
De 2 overgebleven iele Papaloplantjes ieder in eigen pot gezet... kijken of ze nu wat lekkerder verder groeien. Staan in de vensterbank.
En mijn tomaten hoeven niet naar buiten... naar buiten komt naar hún toe! Gooi gewoon de deuren open.
Afbeelding

28 april:
Bovenbuurjongen aan de deur, vaag verhaal over matras. Ik was nét thuis dus nog niet in de tuin geweest.... Had die dombo geprobeerd een matras over het balkon te gooien. :shock: De bedoeling was dat ie dan een meter of 5 verderop op het pad terecht zou komen zodat ie de schuur in kon... Praktijk was dat ie via mijn kast vol met plantjes bóvenop de bloembak met sla-plantjes is gestort mijn tuin in en zodoende de bak met sla op de grond had gedonderd!!!. Gelukkig is de bak rechtop terecht gekomen! En gelúkkig had ik er hele grote satéprikkers tegen de katten in gezet die de schok van de matraslanding hebben verzacht. Pffff. Was wel ff schrikken. Hele kast had om kunnen vallen... :o

29 april:
Tada! Precies wat ik nodig had :mrgreen: Een rekje gescoord langs de heg hier op het complex.
Afbeelding

Ricinus groeit heel hard. Hopelijk hard genoeg om dit jaar mooie volgroeide zaden te geven.
Afbeelding

Tomatillo’s en Osaka Purple zijn naar de moestuin verhuisd. Steeds een klein kratje mee achterop de fiets.
Oók alweer zo’n verschil met vorig jaar, toen is de dille helemaal niet opgekomen, dus dacht ik nu maar wat meer te moeten zaaien... ziehier het resultaat! Straks genoég dille voor de inmaak.
Afbeelding

Boomspinazie. Onvoorstelbaar eigenlijk dat uit zulkse mini kiempjes een hele grote plant gaat groeien...
Afbeelding

Mexicaanse Koriander... breedwerpig gezaaid... is er maar ééntje van opgekomen? Of zal dit een aangewaaid onkruidje zijn...
Afbeelding

De reserve-peulplantjes bij de rest gezet. Stukje grond schoongemaakt voor de doperwtjes en de OI-Kers. Staan ook op het “koude bak”-land. Lijkt erop dat hier alle “ongeplande” plantjes terecht komen. ;-)

Ondertussen voert de buurjongen een verwoede strijd met een oude berkenknoest. Lastige klus want hij zit vlak aan de slootkant. In één middag is ie al een heel eind gekomen!Afbeelding

Prachtig weer trouwens, lekker zonnetje enzo. Ook maar weer eens even aan het grasknippen geslagen... groeit echt heel snel nu. Lekker relaxed... knipperdeknip... totdat... een ijselijke gil over het terrein galmde.... :o ...dat was IK dus want ik had net heel erg vreselijk per ongeluk een PAD door midden geknipt!!! Aaaahhh! :( :cry: Gelukkig heeft de buurjongen hem snel uit zijn lijden verlost met een dikke schep want met zijn ingewanden eruit hangend bewoog hij nog.... brrrr.
Vindt het echt heel erg. Dit is mijn tweede pad in 6 jaar die ik vermoord heb. Snik... :cry:
Heb ook wel even een paar schriktraantjes gelaten. Ben maar gestopt met het grasknippen en ben wat anders gaan doen.
Dit is de plek des onheils waar arme pad nu in stukjes onder het gras ligt...
Afbeelding

Om de trillende handjes wat kwijt te raken maar met het worteldoek bezig gegaan. Hier komt de tunnelkas weer over te staan. Maar moet eerst het gras er uit.
Afbeelding

Na heel wat gerop en getrek ligt er nu een mooi rolletje, laat ik eerst even zo liggen zodat het gras dood kan gaan en ik het makkelijker uit het worteldoek kan halen.
Afbeelding

Als goedmakertje voor het opgelopen paddentrauma dan dus wel een vreemd plantje ontdekt, blijkt een wilde orchidee te zijn. Ga proberen hem goed te beschermen. Ben erg benieuwd.
Afbeelding

Ook nog wat smeerwortelblad en brandnetels in emmer water gestopt voor gier. Heb zo’n gevoel dat de spinazie wel wat voedsel kan gebruiken, ziet er gelig uit.
En de uitgelopen knoflookbolletjes van oogst van vorig jaar in de grond gedrukt. Wel bovenop een woelbeestsnelweg... Als dát maar goed gaat...
En toen was een lange mooie warme dag op de tuin alweer voorbij...
Afbeelding

30 april:
Vrijmarkt in Groningen... binnen 3 uur hebben Fred en ik 80 prachtige (soms al bloeiende) aardbeiplantjes verkocht (waaronder de Maxim en de Samsaria). Soms leverden we er zélfs een slakje bij. Dit jaar was de try-out... volgend jaar gaan we er écht voor!
Afbeelding

Prachtig weer dus na de verkoop snel naar de tuin, wég uit die oranje meutes.
De knoflookbolletjes waren dus ook écht omhoog gedrukt. De woelbeesten stelden dus duidelijk geen prijs op obstakels op hun snelweg... Ik heb ze weer lekker teruggedrukt!
Parasolletje opgezet (had al genoeg in de zon zitten branden) en lekker aan het zaaien gegaan.
Blauwe (popcorn) mais en suikermais.
Afbeelding

Gepoot: Echinacea en nog 3 aardbeiplantjes
Gekregen: nóg 3 aardbeiplantjes
Gezaaid: Japanse Zeekraal
Geoogst: Rucola
Gestrooid: Rode Tuinmelde bij de paddepoel en omgeving.
Op de bult zag ik opeens nog meer aliens... Zijn erg snel opgekomen. Op de achtergrond zie je vaag het parasolletje...
Afbeelding

De ongeplande bak is nu toch al wel weer voor de helft bewoond. Rode Tuinmelde (verzameld uit uienbak en rest van de tuin. Vindt het een prachtig plantje, eet ‘m zelf niet), OI-Kers, doperwten, rabarber, gele mosterd.
Afbeelding

Miertje was bijtje aan het spelen.
Afbeelding

Beláchelijk veel gras!! :evil: Heeft het graszaad gerégend ofzo?? Als je een gazonnetje wilt dan zou je hier als start toch tamelijk tevreden mee zijn...
Afbeelding

Bij het huisje de Aldi-Dahliaknollen in potten gepoot. Rare dingen die knollen! Zaten ook heleboel losse knolletjes bij waarvan ik niet kon zien wat nou onder of boven was... die heb ik maar op hun zijkant gelegd.
Was hier lekker geconcentreerd mee bezig... schrik ik me opeens een ongeluk als opeens twee eenden vlakbij van mijn veldje over mijn hoofd opvliegen! Had ze helemaal niet zien scharrelen.
Afbeelding

Mijn mooiste boom. Een sierappeltje schijnt. Vindt hem nu echt schitterend! Jammer alleen dat deze periode zo kort duurt.
Afbeelding

En hij heeft voor jonkies gezorgt! :P
Afbeelding
Afbeelding
Registreer hier je fenologische waarnemingen:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... =974732508
10 reacties 39110 keer bekeken

Reacties
veuvecouderc
 
Berichten: 1270
Lid geworden op: Do 17 Mar 2011, 10:22
Moestuin Seizoen: Bekijk update (0)

Permanente Linkdoor veuvecouderc op Vr 04 Mei 2012, 20:53

RE: Achterstand inlopen terwijl de natuur uitloopt

Prachtig Erny! Veel ook, heb je wel genoeg inmaakpotten :cool:
Veuvecouderc
De weduwe in 2012 blog/veuvecouderc/
Gebruikersavatar
Yentl
 
Berichten: 66
Lid geworden op: Ma 09 Apr 2012, 15:35
Moestuin Seizoen: Bekijk update (12)

Permanente Linkdoor Yentl op Vr 04 Mei 2012, 23:04

RE: Achterstand inlopen terwijl de natuur uitloopt

Wat een lang update, maar wel veel mooie planten! Ik kan begrijpen dat die ene "Alien Claw" noemt, ik vind dat hij ook akelig veel op een klauw lijkt :shock:.
Gebruikersavatar
Erny
 
Berichten: 8459
Lid geworden op: Ma 05 Dec 2011, 18:45
Moestuin Seizoen: Bekijk update (19)

Permanente Linkdoor Erny op Za 05 Mei 2012, 02:39

RE: Achterstand inlopen terwijl de natuur uitloopt

Hier gaat het hele jaar al geen enkel potje naar de glasbak!!! Tassen vol verzameld dus. Hopelijk krijg ik ze vol. :mrgreen:

En wie wéét wat voor vreemde wezens er hier onder de grond leven... aan die klauw te zien zijn het wel hele enge creeps! :wtf:
Registreer hier je fenologische waarnemingen:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... =974732508
Gebruikersavatar
Heylane
 
Berichten: 359
Lid geworden op: Za 07 Jan 2012, 10:29
Moestuin Seizoen: Bekijk update (15)

Permanente Linkdoor Heylane op Za 05 Mei 2012, 08:47

RE: Achterstand inlopen terwijl de natuur uitloopt

Leuk om te lezen en mooie foto's :clap:
Je plantjes staan er goed bij.
Oh en dat gras herken ik helemaal. Het lijkt wel of dat harder groeit dan welke andere plant dan ook.
Eén troost: als je het dit jaar weg blijft halen is het volgend jaar al minder, dus 'vooral doorgaan' ;)
Carla
 
Berichten: 37
Lid geworden op: Wo 04 Apr 2012, 21:31
Moestuin Seizoen: Bekijk update (14)

Permanente Linkdoor Carla op Za 05 Mei 2012, 11:41

RE: Achterstand inlopen terwijl de natuur uitloopt

Jeetje zeg, wat heb jij veel!
Leuk om te lezen en de foto's te bekijken.
Gebruikersavatar
geedee
 
Berichten: 7350
Lid geworden op: Ma 25 Jul 2011, 23:27
Moestuin Seizoen: Bekijk update (112)

Permanente Linkdoor geedee op Za 05 Mei 2012, 21:22

RE: Achterstand inlopen terwijl de natuur uitloopt

Genot om te lezen én te bekijken...zitten hele aparte foto's tussen. (mooi die van die lucht met zonnen stralen....ik stop altijd gewoon langs de weg als ik dat ergens zie....erg he?!)

Je hebt wél een bewogen week achter de rug....van matrassenbuien :o en paddensnoei :sick: tot aarbeihandel en rekjesvondst :mrgreen:
Gebruikersavatar
Helly
 
Berichten: 4590
Lid geworden op: Vr 04 Feb 2011, 14:30
Moestuin Seizoen: Bekijk update (63)

Permanente Linkdoor Helly op Ma 07 Mei 2012, 12:05

RE: Achterstand inlopen terwijl de natuur uitloopt

Dat was weer een aardige lap foto's met bijbehorende teksten. Volgens mij ben je wel een uur bezig met zo'n lap.
Maar... leuk om te zien. Behalve die enge alien plant. Ziet er echt niet uit. En jammer van de pad. Hij was niet snel genoeg zullen we maar zeggen. Heeft ie nog een 'proper burial' gehad?
Hopelijk komen er niet meer matrassen uit de lucht vallen. Ik zag dat je een stellage kast op een surfplank hebt staan, dat lijkt mij niet echt stevig staan :roll:
Good things come in small packages
Gebruikersavatar
Erny
 
Berichten: 8459
Lid geworden op: Ma 05 Dec 2011, 18:45
Moestuin Seizoen: Bekijk update (19)

Permanente Linkdoor Erny op Di 08 Mei 2012, 15:05

RE: Achterstand inlopen terwijl de natuur uitloopt

Kast wordt normaal gestut door plank maar die is voor de foto even weg. Ook de waslijn houdt 'm lekker op z'n plek...
Onderdelen van de pad waren helaas niet echt terug te vinden dus is blijven liggen op de plaats des onheils, voor de slakken en de vogels.
Wolkenluchten kan ik géén genoeg van krijgen... ene moment nóg mooier als het vorige... :cool:

Nadat 1x tijdens het schrijven/uploaden van nieuwe update mijn hele text verdween (ff per ongeluk verkeerd knopje aanraken op het toetsenbord) schrijf ik de text nu eerst uit in Word (met fotonrs. erbij) en verplaats het geheel dan naar de blog. Typen doe ik heel snel, de tijd gaat zitten in het uploaden en plaatsen van de fotooz. ;)

En wat het onkruid betreft.... ik zie hier na jaren wieden en trekken écht geen verschil. Eigenlijk zien we het hier alleen maar erger worden door de algemene compostbult pal naast ons. Daar waait van alles van over onze tuinen uit. Zovéél soorten ook!
Maar we houden gewoon vol en wieden en trekken verder. :mrgreen:
Registreer hier je fenologische waarnemingen:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... =974732508
Gebruikersavatar
Conny
 
Berichten: 1132
Lid geworden op: Vr 27 Apr 2012, 00:56
Moestuin Seizoen: Bekijk update (93)

Permanente Linkdoor Conny op Ma 02 Jul 2012, 02:57

RE: Achterstand inlopen terwijl de natuur uitloopt

Hoi Erny,

Zo het was even wat lezen maar nu ben ik bij voor dit jaar.
Ik ga je topic zeker volgen, je schrijft zo leuk, het plezier stroomt ervan af.

Ik heb heel veel bewondering voor hoe je alles doet.
Op zo'n waterig land, dat zeven van de grond, dat gras enzovoort.

Wat verbouw jij veel zeg het lijkt soms wel of je een heel weeshuis te eten geeft, niet slecht bedoelt hoor.

Misschien wordt ik ook wel zo, aangezien we nu een lap van 250 m2 hebben, waarvan er denk ik 200 m2 overblijft om op te verbouwen.

Die laatste Aliën vind ik trouwens heel erg mooi, het is een varen [voor als je het niet wist]

En tenslotte nog een vraag, heb jij die Kosmos-kalender in je computer staan ?
Want ik zou er graag ook één van willen hebben, maar ik kan alleen een duitse versie ervan downloaden.
Maar dits is niet mijn sterkste taal.
Leef je leven dag voor dag.

https://www.facebook.com/conny.coomans
Gebruikersavatar
Erny
 
Berichten: 8459
Lid geworden op: Ma 05 Dec 2011, 18:45
Moestuin Seizoen: Bekijk update (19)

Permanente Linkdoor Erny op Ma 02 Jul 2012, 04:20

RE: Achterstand inlopen terwijl de natuur uitloopt

Het kosmosgebeuren pluk ik ook van de diverse websites, is wel een topic over. Maar ondertussen heb ik de kosmos even de kosmos gelaten en doe gewoon wat me uitkomt wanneer het me uitkomt en wanneer het weer meewerkt... :roll:

Het volgen van mijn seizoen is op het moment wat moeilijk omdat ik al zo'n 2 maanden aan fotooz en updates achterloop... :oops: ;) Wie weet wordt het wel een winterklusje... :cool: Te druk met tuinderen en genieten nu. :mrgreen:
Registreer hier je fenologische waarnemingen:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... =974732508