Gebruikersavatar
Erny
 
Berichten: 8463
Lid geworden op: Ma 05 Dec 2011, 18:45
Moestuin Seizoen: Bekijk update (19)
Archief
- Maart 2016
+ December 2015
+ Maart 2013
+ Januari 2013
+ December 2012
+ Mei 2012
+ April 2012
+ Maart 2012

Permanente Link door Erny op Vr 23 Mar 2012, 01:23

Vaalbara

Hier dus een verslag van de ontwikkelingen van en op Vaalbara in 2012.

Als ik op tijd begonnen was met dit blog zou dít de eerste foto zijn geweest:
Afbeelding

Mijn moestuinen en huisje met tuin zijn dus gelegen op de Piccardthof in Groningen.
http://www.piccardthof.nl/
Het complex heeft ongeveer 300 huisjes en 2 moestuingedeeltes. Ik zit op Noord:
Afbeelding
GoogleEarthfoto is zo te zien van winter 2007/2008.
Blauw geschreven is Fred (tuinvrind) zijn gebied, het stuk eronder delen we en het stuk dááronder is sinds 2011 van mij.
De compostbult zorgt voor veel aanwaaiend onkruid én natuurlijk ook voor wateroverlast. Om dat een beetje te compenseren ;) hebben we de bult aan de achterkant "aangebroken" en scheppen en zeven we onszelf de hoogte in.

Afbeelding
In het blauw (links-onder) ligt dus mijn tuinhuisje (sinds sept 2010).

Zo, nou is het wel duidelijk waar ik zit lijkt me. ;)

FEBRUARI 2012

6 februari
Eindelijk na maanden van bestellen, zaden organiseren en inventariseren (in my own excel Kweektimetable), planning en voorpret mag ik eindelijk thuis gaan beginnen met zaaien.
Want: voorál niet TE vroeg beginnen! Buiten is het nu -18 graden!!

Dit jaar nog maar een poging om zoveel mogelijk in sync met de kosmos bezig te gaan (vorige keer niet echt gelukt).
Vandaag bladdag en heb alle stratificeerders op kachel of in koelkast ter stratificatie (mooi nieuw woord geleerd) geplaatst: Eucalyptus in de koelkast, Hop, Roomse Kervel en Wu-Wei-Zi op de verwarming. Op hoop van zegen!

Dan op 8 februari nu echt aan het zaaien. De pepers zijn aan de beurt. Het is een vruchtdag vandaag.
Gezaaid: Aladin, Prairie Fire, Jalapeno, Jalapeno Early, Jalapeno Fooled You, Cayenne, Chechoslovakian Black, Piment de la Bresse, Black Hungarian, Paper Lantern, Pimenta de Neyde en Pimiento de Padron.
Staan nu in twee kweekkasjes boven op de kachel achter in de kamer. In de kasjes wordt het dan zo’n 25 graden.
Afbeelding

14 februari
Kosmos Bloemdag. Dus wat Akelei in bakje gezaaid en buiten in kast gezet met plastic erover. Het is nu ongeveer 5 graden en het regent. De winter is voorbij.
Thuis hebben na 6 dagen bijna alle pepers gekiemde zaadjes.

20 februari
Alle pepers hebben nu 3 of 4 kiemen (van de 4) behalve de Jalapeno Early, Paper Lantern en Chech. Black (die heeft er nog maar 1).
Afbeelding
Afbeelding
Ze verhuizen nu ook naar de vensterbank aan de voorkant. Ook niet veel zon maar meer dan op de verwarming, maar vooral meer licht. Worden nog wel wat door verwarming ónder de vensterbank deels verwarmd.

22 februari
Het is vandaag 8 graden en ik ben erg nieuwsgierig hoe de tuin er bij ligt en hoe nat het nog is. Dus op naar de tuin, de eerste keer dit jaar.
Afbeelding
Zicht vanaf achtereinde van de tuin. Links is van mij (vorig jaar in verwaarloosde staat overgenomen), rechts het stuk dat eigenlijk van iemand anders is maar die doet er nix mee. Ooit was het helemaal ontgonnen (2010) maar het gras groeit hier erg snel. En vooral vorig jaar met al die regen was funest voor deze natte tuinen.
Afbeelding
En wie zijn er de afgelopen winter allemaal op bezoek geweest? Wiens poepje is dit?! Deze zijn waarschijnlijk van een ree, zijn ook sporen van.

Afbeelding
Overzicht vanaf het hoofdpad van mijn laatst verworven tuin (125 m2). Ik hoef mij dit jaar duidelijk niet te vervelen. Knoflook staat er nog goed bij in het laminaatbakje (opgehoogd met gezeefde aarde van de compostbult).

Afbeelding
Het “veroverde” stuk land. Laminaatbakjes zijn duidelijk deel van mijn territorium. Dit stuk staat dus op nietsdoener zijn naam. Bewerk het samen met Fred (die helemaal achterin links zijn hokje beetje in shape probeert te duwen. Het stuk links staat wel weer op zijn naam. Zag er ooit uit als een stuk natuurmonument met passende beplanting, riet, berkebosjes, wilg, pitriet, riet, gras, kweek, winde, distels etc. Maar hoorde eigenlijk gewoon een moestuin te zijn.

Afbeelding
En dit is zijn stuk nu. Wel in gedachten houden dat Fred alles op zijn éigen manier doet. Goede raad ís welkom maar wordt niet persée opgevolgd. ;) Knoflook doet het goed op het verhoogde bed. In het midden staan heel veel aardbeien veel te dicht op elkaar maar er kwamen vorig jaar ongelofelijk veel aardbeien af. Was blijkbaar een soort geheime tip geworden hier op het complex, hier kan je uitlopers krijgen van hele goeie aardbeiplanten. Wij denken dat het vooral aan de grond lag en minder aan de aardbeien want dat waren geen vreemde soorten.
De Maxim daarentegen heeft nix gedaan. Alleen gegroeid en uitlopers gemaakt. Geen enkel bloemetje is er verschenen. Als ie dit jaar nog nix eetbaars produceert wil ik me geld terug!
Links staat een rij met allerlei frambozen. Hier stonden vorig jaar zelfs mensen te plukken die al bakjes hadden meegenomen! En dan zeggen dat ze niet wisten dat het van "iemand" was! :shock: Sommige mensen stuurden zélfs hun kínderen met bakjes eropuit om onze tuinen leeg te plukken :wtf:

Afbeelding
Vanwege de overdadig aanwezige modder alhier werd het 2 jaar geleden tijd voor leuke laarzen! Denk dat iemand op dit forum ze wel zal herkennen (en ja ik wist dat ze bij de kuiten waarschijnlijk wat te strak zouden zijn maar ik wilde ze zo graag :) en zo gaat het prima.)

Afbeelding
Voortuin van het vorig jaar gekochte (verwaarloosde) huisje op het complex. Behalve grasmaaien en dood onkruid weghalen is hier nog niet veel gebeurd. Wel de buxus grof ingekort en de hortensia’s aan de voorkant ook goed gesnoeid. Misschien dat ze dit jaar laten zien wat voor kleur ze zijn.
Bedoeling is wel dat ik het zo ga bebouwen dat het lekker dichtgroeit want ik hou niet zo van inkijk en de hele dag zwaaien naar iedereen die langskomt.
Verder ligt het grasveld er goed bij vergeleken bij heel veel buren hier. Hun gras is zo mooi en hun grond is zo lekker los dat er nu voor 1/3e deel molshopen in liggen. Bij mij dus geen enkele molshoop :lol: Zelfs de mollen vinden mijn grasveld te min. Houwe zo dus.

Afbeelding
Thuis staan de pepers er zo bij. Zijn even in een groeistop.

26 februari
Het is zondag en de zon schijnt!! Het is op de tuin in deze beschutte hoek toch minstens 12 graden!

Afbeelding
Gelukkig hadden de tuinlieden een bergje houtsnippers op het hoofdpad gestort. Helaas te weinig voor alle paden maar 1 pad (de natste) is nu tenminste weer begaanbaar.

Afbeelding
Foto vanaf mijn kashok. Groene gedeelte voor was vorig jaar ooit een prachtige schone bak met grote courgetteplanten. Tot de natte zomer genadeloos toesloeg.
Afbeelding
Dit stuk vlak voor het kashok stond eigenlijk vorig jaar nog ter beschikking van de oude buurman. Om de overgang naar het niet meer tuinieren iets makkelijker te maken. Was zogenaamd een kruidentuin... Nu hoef ik er alleen wat kruiptijm te redden en tegels te oogsten en dan plastic erop. Is ook al zeker 5 jaar niet goed gespit dus zit ook bomvol riet en kweek.
Staan ook 2 doornloze bramen. En het kasje kreeg ik er ook bij.
Ton lijkt me wel handig om in de grond te duwen (graven hoeft hier niet) en dan aardappels erin en elke keer gewoon een stukje omhoog trekken en bijvullen... Gelijk minder kans dat mijn aardappels dit jaar weer verdrinken.

Afbeelding
Plastic van stuk 6 gepeld. Heb deze 2 jaar geleden al schoongemaakt en dus ligt er nu 2 jaar plastic op. Ziet er goed uit maar begreep (via dit forum) dat dan echt ook alles in de grond nu dood is, behalve de woelratten natuurlijk. De bedoeling is dit jaar dat ik hier een koude kas ga bouwen. Er is iemand op het terrein die wat hout voor mij heeft. En dan met gaas en worteldoek aan de onderkant tegen woelbeesten.

Afbeelding

Afbeelding
Knoflookbak. Rechterkant is mijn knoflook. Is mooi opgekomen en heeft de winter overleefd. Links hoort ook knoflook te staan van H. (mag in ruil voor arbeid ook tijdelijk wat stukjes bewerken, tot ie eigen stukje heeft) maar die is niet opgekomen blijkbaar. Is raar want het is dezelfde grond en deels dezelfde biologische knoflook. Het enige dat ik kan bedenken is dat die van mij er 2 weken eerder in stond.

Afbeelding
Vorig jaar achtergelaten voor de beestjes die er duidelijk gebruik van hebben gemaakt.

Afbeelding
De compostbult die wij van achteraf afgraven (hebben er zeker al 4 meter vanaf) en dan zeven en vervolgens onze bakken mee ophogen. Zit wel heel veel troep in maar nood breekt wet. Is wel erg voedzaam en uien en wortelen vinden het ook erg fijn in deze losse aarde. Maar zakt ook elk jaar weer in tot ¼ van startpunt.

Afbeelding
Overzicht van bovenop de compostbult, achterstrook van de 3 tuinen.

Afbeelding
Voorzijde van de tuinen.

Afbeelding
Nog hoger geklommen voor totaaloverzicht van moestuinen noord lange zijde.

Afbeelding
Kasbakje lekker overwoekerd. Staat als enige hoog genoeg en is dus droog genoeg om bewerkt te worden. ’s Zomers bouw ik hier een grote plastic kas overheen.

Afbeelding
Hoezo worteldoek :shock:

Afbeelding
En alweer schoon. Lekker in het zonnetje zitten bakken tijdens het schoonmaken. Gezicht gloeit ervan.

Afbeelding
Ook even een vijftand door het plastic landje (nr 6) gehaald, grond is lekker schoon. Kan het nu verder wat opdrogen.

Afbeelding
Afbeelding
Omdat alles er in de zon beter uitziet :D

Afbeelding
Gezaaid!! Erwten, snijbiet Witrib, spinazie Securo, pluksla, rucola en asperge-sla.

Afbeelding
En ik had natuurlijk dit kasje nog staan. Mist wel 2 raampjes dus eerst maar provisorisch zo opgelost. Volgende keer ook maar sopje en sponsje meenemen voor een ramenwassessie. Kan het kashok ook wel gebruiken.

Afbeelding
Mooi bruin is niet lelijk :cool:

Afbeelding
Niet dat ik zo dol op plastic ben maar toch maar even wat onkruidontmoedigingsbeleid ingevoerd op het stuk waar vorig jaar de courgettes jammerlijk zijn verdronken.

Afbeelding

(En nu (6 maart) zie ik het zonnetje buiten schijnen.. buienradar lijkt ook positief dus eerst naar de tuin!)
Registreer hier je fenologische waarnemingen:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... =974732508
2 reacties 8282 keer bekeken

Reacties
Gebruikersavatar
Erny
 
Berichten: 8463
Lid geworden op: Ma 05 Dec 2011, 18:45
Moestuin Seizoen: Bekijk update (19)

Permanente Linkdoor Erny op Za 24 Mar 2012, 23:27

RE: Vaalbara

Helly op 6 maart:
Zo dat is me een verhaal geworden. Waar is eigenlijk het andere topic gebleven? Of staat die nog gewoon in de lijst? Vond ik ook geen slecht begin hoor.
Je hebt er wel werk aan zeg zoveel tuin. En wat een compostbult heb jij tot je beschikking

Edit: dacht dat je al een moestuintopic was begonnen maar t was je voorstel topic
Met zoveel foto's ga je er eigenlijk al bijna van uit dat het een moestuin topic is

---------------------------------------------------------------------------------------
Jeanne op 6 maart:
Zo dat is lang door scrollen, mooie foto's hoor. heel wat werk zeg!!! De laarzen komen zeker bij Jorieke vandaan?

----------------------------------------------------------------------------------------
Geedee op 7 maart:
:D :D pijn aan scrol-vinger......dat belooft wat :thumbup: Kijk er met plezier naar uit....jouw kronieken ;) ...en wat een leuke laarzen inderdaad....handig ook die coupe-naden :cool:

----------------------------------------------------------------------------------------
Raxia op 7 maart:
Jeetje, wat ziet dat er groot uit! Voor hoeveel vierkante meter ben je nou verantwoordelijk in je eentje? En je hebt nog een stuk van een vriend erbij ook? Al dat gras, ziet er uit als een hoop werk als je dat nog allemaal wilt gebruiken dit jaar :o

----------------------------------------------------------------------------------------
sammetje op 7 maart:
Wat leuk, zoveel foto's!
Wij kunnen elkaar geloof ik een handje geven, hier ook een moestuin met een erg nat gedeelte en riet brrr heb er nu al genoeg van gezien. :lol: Hoe haal jij dat weg?

----------------------------------------------------------------------------------------
Erny op 7 maart:
Riet graaf ik uit tot op het veen (daar groeit namelijk nix in), dat is ongeveer 70 cm diep ofzo. En bij eenzame rietjes doe ik aan ontmoedigingsbeleid door ze steeds zo diep mogelijk weg te steken (zijn ze weer een paar maand weg) tot ik ze kan/wil uitgraven. Maar het is hardnekkig spul. Groeit gewoon door worteldoek heen en gaat niet zomaar dood onder plastic...

----------------------------------------------------------------------------------------
Rantje op 7 maart:
Zelfs door vijverfolie en plastic vijverbakken kan het heen groeien ;)

Mooie foto's trouwens! :D

-----------------------------------------------------------------------------------------
Laatst gewijzigd door Za 24 Mar 2012, 23:28 op 2, 0 keer totaal gewijzigd.
Registreer hier je fenologische waarnemingen:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... =974732508
Gebruikersavatar
Conny
 
Berichten: 1132
Lid geworden op: Vr 27 Apr 2012, 00:56
Moestuin Seizoen: Bekijk update (93)

Permanente Linkdoor Conny op Zo 01 Jul 2012, 19:32

RE: Vaalbara

Erny schreef:Mijn moestuinen en huisje met tuin zijn dus gelegen op de Piccardthof in Groningen.
http://www.piccardthof.nl/
Het complex heeft ongeveer 300 huisjes en 2 moestuingedeeltes. Ik zit op Noord:
Afbeelding
GoogleEarthfoto is zo te zien van winter 2007/2008.
Blauw geschreven is Fred (tuinvrind) zijn gebied, het stuk eronder delen we en het stuk dááronder is sinds 2011 van mij.
De compostbult zorgt voor veel aanwaaiend onkruid én natuurlijk ook voor wateroverlast. Om dat een beetje te compenseren ;) hebben we de bult aan de achterkant "aangebroken" en scheppen en zeven we onszelf de hoogte in.

Afbeelding
In het blauw (links-onder) ligt dus mijn tuinhuisje (sinds sept 2010).

Zo, nou is het wel duidelijk waar ik zit lijkt me. ;)


Hoi Erny,

Wat een leuke web-site van jullie volkstuin en wat een leuke filmpjes staan erop.

Maar wat gek dat jouw tuinhuisje een stuk van je land afligt.
Hoelang moet je lopen voor je er bent.

En wat vervelend dat je land zo nat is, maar dat merk je ook wel aan de prijs.
Die is laag zeg.

Groetjes,
Conny.

P.S. Ik ga nu je updates verder lezen.
Leef je leven dag voor dag.

https://www.facebook.com/conny.coomans