Estemy's SQFG tuin
Na 2 jaar tuinieren ben ik deze jaar van plan om alles te veranderen. Namelijk word mijn tuin in 2014 volgens SQFG (square foot gardening) principe opgebouwd. Dat betekent dat alle groente komt in bakken van 1,2m (kortste kant) tot Xm (afhankelijk van bak). Elke bak is gedeeld in vierkantjes van 40cm x 40cm en in elke vierkantje groeit een andere soort van groente. Ik gebruik de boek "Je eigen groentetuin op 1m2" van Anne-Marie Nageleisen als inspiratie.
Mijn tuin is 5,75m x 11,5m "klein". Dat komt vanwege ik in een rijtjeshuis woon. Ik hoop dat ik kan deze seizon laten zien dat je kunt ook in een kleine ruimte veel oogst krijgen. In 2013 had ik een gewoone moestuin, dus mijn verwachtingen zijn best hoog!

Gebruikersavatar
Estemy
 
Berichten: 632
Lid geworden op: Wo 29 Jan 2014, 11:20
Moestuin Seizoen: Bekijk update (29)
Archief
- April 2016
+ Januari 2016
+ Juni 2015
+ Mei 2015
+ Maart 2015
+ Februari 2015
+ Januari 2015
+ November 2014
+ September 2014
+ Juli 2014
+ Mei 2014
+ April 2014
+ Maart 2014
+ Februari 2014
+ Januari 2014

Permanente Link door Estemy op Ma 11 Apr 2016, 18:09

Klaar voor de MTFD

Deze seizoen weet ik nu al dat ik het allemaal in de forum niet kan bijhouden. De eerste reden is dat ik bijna nooit s'weekends thuis ben (zie de laatste foto waarom) en de agenda is op dit moment zelfs zo vol, dat ik tot juni geen vrije weekenden heb (en als ik die wel heb dan werk ik liever in mijn moestuin dan dat ik achter mijn laptop zit). Maar omdat MoestuinForumDag al bijna hier is, schrijf ik nog even een update voor de mensen met wie ik wil gaan ruilen :angel:
1. Op de vensterbank gaat het hard. Zelfs zo hard dat het helemaal niet meer naast elkaar paste. Gelukkig heeft mijn inventieve vriend een extra plank over de hele vensterbank vastgezet en nu heb ik DUBBEL zo veel ruimte. Hoera! Heel veel koolplantjes (ook extra) gaan naar de MTFD.
Afbeelding
Afbeelding
2. Op de zolder heb ik ook heel veel plantjes
Afbeelding
3. Eerste pepertjes op de zolder (kamerplant)
Afbeelding
4. Heel veel lelies (buiten)
Afbeelding
5. Kleine kas (buiten) is vol met sla (en ontkruid :oops: ). Plantjes heb ik in maart voor onder 1 euro gekocht bij de Hornbach. Binnenkort kunnen mijn eigen slaplantjes daar erbij.
Afbeelding
6. Ik heb mijn pruim te laat gesnoeid (mag eigenlijk in maart niet), maar ik hoop nog steeds voor wat fruit. Al 2 jaar geen pruim gezien :x
Afbeelding
7. Rabarber buiten
Afbeelding
8. In de grote koude kas heb ik op dit moment nog spinazie. Ik hoop dat het rond 12. mei oogsbaar is en dan gaan de tomaten in de kas en de spinazie op de bord.
Afbeelding
9. AH moestuintjes - deze jaar helemaal geen geluk. Ik heb maar een halve collectie. Ik heb, denk ik, 7x sla gekregen en tuinkers. Als iemand nog wil wisselen, laat me dan weten.
Afbeelding
10. En het laatst het reden waarom ik vaak niet thuis ben, maar helemaal klaar ben voor de MTFD. Vissen! Gisteren had mijn vriend heel veel geluk en we hebben 44 platvissen gevangen. Om te vergelijken - vorige weekend hebben we maar 5x gevangen, dus zo veel geluk als gisteren zien we niet vaak.
AfbeeldingAfbeelding
3 reacties 27673 keer bekeken

Permanente Link door Estemy op Wo 20 Jan 2016, 09:24

Tuinplan 2016

Weer een tijdje geen updates omdat ik het nu zo druk heb met mijn baan en nooit weet wanneer ik precies vrij ben of moet werken. Dat betekent eigenlijk niet dat ik geen tijd heb gehad voor mijn tuin, maar meer dat ik gewoon voor bijna 5 maanden niet eens met de camera heb rondgelopen.
In ieder geval genieten we nog steeds van alle inmaak dat we in de herfst hebben gemaakt en op dit moment wekken heerlijke pronkbonen en rattlesnake bonen in de water om morgen een gerecht te worden. Het wordt een knoflookkipfilet met eigen bonen in tomatensaus (van verse winkeltomaatjes helaas). Maar de vorige seizoen ging zeker zeer goed, ik heb nog steeds buiten planten zoals palmkool (geliefd door mijn kippen) en selderij (de laatste week pas aangetast door de kou). Tot midden december had ik ook nog paprika's (buiten) en tomaten in de koude kas :!:

Maar nu is het zeker het tijd om te gaan denken aan de volgende seizoen en mijn plan is al een weekje klaar. Ik heb voor kerst wat biologische zaden (De Bolster) gekregen en deze ga ik volgende jaar uitproberen. Dit gaat over bloemkool, schorseneer (nog een keer dan :lol: ), wortelen enz. De oude gewone zaden ga ik niet weggooien hoor, die moeten ook gebruikt worden en ik heb nog steeds wat heerlijke cranberry bonen van de vorige MTFD. Omdat ik de SQFG methode gebruik mag ik plantjes uit hetzelfde plantenfamilie niet op hetzelfde plek als vorige jaar planten en eigenlijk mag ik ook niet 2 bonen naast elkaar planten (maar dat doe ik wel want dat is makkelijker om te steunen). Ook is de SQFG methode de reden waarom alle plantjes door elkaar geplant zijn en een kleurrijke regenboog creëren. Als iemand mijn plan niet helemaal snapt dan onse huis is links (noord) en het zuiden is rechts.

Afbeelding
0 reacties 19785 keer bekeken

Permanente Link door Estemy op Di 30 Jun 2015, 10:54

Eind juni SQFG tuinupdate

IHet maand juni gaat deze jaar veel beter dan vorige jaar. Volgens mij had ik, behalve erwten en peulen, voor juli geen oogst in 2014. Deze jaar gaat het alleen over een ding: de BESSEN, want loganberries en aardbeien zijn klaar en geven ontzettend veel oogst. Mijn vriezer staat nu al vol :lol:

1. Zo zien de loganberries buiten uit (het is een enorme klimplant geworden dat over onze schutting groeit)
Afbeelding

2. Tweede grote oogst van loganberries en aardbeien
Afbeelding

3. Verse jam aan het maken (om ruimte in de vriezer te sparen. Dit is gewoon en smoothie van verse bessen + klein beetje suiker. Lekker voor op de pannenkoeken en desserts)
Afbeelding

4. Cheesecake met loganberry vulling en aardbeien topping (smaakt precies als die van Dr.Oetker uit de AH :lol: )
Afbeelding

5. Saladebar waarvan ik elke dag gebruik van maak, nooit meer lunch kopen!
Afbeelding

6. Peulenoogst
Afbeelding

7. Bolcourgette De Nice. Deze jaar weer in de pot
Afbeelding
Afbeelding

8. Gele courgette
Afbeelding

9. Passiflora's en andere bloemen rond de bijenhotel.
Afbeelding
Afbeelding
Een lelie van 3m (weet iemand wat ik moet doen zodat ze lager blijven? 3m is echt te hoog :( )
Afbeelding

10. Vorige jaar niks geworden (gekochte plantjes) en deze jaar uit eigen zaad gekweekt en voila! Venkel thee, hier we come!
Afbeelding

11. Mais
Afbeelding

12. Erwten - wat minder succesvol dan vorige jaar tot nu toe, maar ik laat ze nog groeien
Afbeelding

13. Wedstrijdkoolrabi - uit 6-7 plantjes maar een dat groot is geworden, maar beter 1x dan geen :cool:
Afbeelding
Daarnaast groeit de gewone witte koolrabi dat veel groter is geworden, maar ook 2 stuks (1 nog klein) uit 5 plantjes dat mooi zijn geworden.
Afbeelding

14. Mijn trots - de paksoi is me eindelijk goed gelukt! Deze gaat vandaag de pan in.
Afbeelding

15. Foto's van de kas. ik ga deze jaar bijna alle bladeren van de tomaten afknippen. Altijd als ik twijfel breng ik mijn goal voor me ogen (foto beneden)
Afbeelding
Afbeelding
Grootste tomaat tot nu toe (Pineapple fog)
Afbeelding
Mijn goal is om zoiets te hebben, met heel weinig bladeren
Afbeelding

16. Bonenupdate (allemaal verschillende soorten)
Afbeelding

17. Sla en knolselderij
Afbeelding

18. Pompoenen en aardappels doen het prima op de dak. Ik zie veel vrouwelijke bloemen en mini pompoenen.
Afbeelding
Afbeelding
Grootste pompoen
Afbeelding
2 reacties 27234 keer bekeken

Permanente Link door Estemy op Wo 27 Mei 2015, 19:51

Mei SQFG update

Wow, het is meer dan een maand sinds de laatste update. Ben helaas druk bezig met mijn baan (ook Zaterdagen) en heb dus weinig tijd voor het internet. Als ik dan wel tijd heb, dan zit ik lekker in mijn moestuin. Daar ben ik maar een klein beetje achter het schema.

1. Kruiden zijn allemaal terug van winterslaap. Ook sommige dat niet winterhard zijn :o Sinds mijn 3 soorten munt (appel, normaal en chocolade), salie en peterselie over alles groeide heb ik ze allemaal gesnoeid en de restjes hangen in mijn schuur. Ja, dat wordt lekkere munt thee in de winter!
Afbeelding
Afbeelding
Gedroogde oregano (van maart)
Afbeelding

2. Dan van mijn daslook (eindelijk opgekomen) heb ik pesto gemaakt. Helaas geen foto van de volle pot, want ja...hij was binnen een week al leeg :roll:
Afbeelding

3. Hier is de gekste van allemaal: ik heb namelijk dus NU al bijna vijgen. Dit is een boom van aalterse_willy van de MTFD van vorige jaar (lente). Ik heb nooit een vijgenboom gehad dus ik heb in de internet opgezocht en, zoals alle fruitbomen, moet die eerst bloemen krijgen. Dan moeten die bloemen bestuift worden door bijen en een andere wijgboom, want ze zijn niet zelfbestuivend enz enz...en ik maakte hartstikke veel zorgen, want dit is mijn enige boom en misschien hebben we in de buurt geen andere. En dan voila! Hij stond in de kas vanaf november en in fabruari-maart kreeg ik al vruchten! En nu zijn ze al bijna zo groot als een vijg uit de supermarkt, alleen nog groen dan (of misschien blijft die ras groen, dat weet ik nog niet). En dit is maar een kleine boompje in een pot en heeft nu (eind mei) al 5 vijgen. Ik ben super blij! Hopelijk zijn ze binnenkort klaar om te eten en niks gaat mis. :thumbup:
Dus die info over bloemen enz was helemaal fout dat ik heb gelezen. Kan ook zomaar, in de kas, zonder bijen. Of wat is er gebeurd?
Afbeelding
Afbeelding

4. Een bos van lelies, blauwe bessen en mijn nieuwe passiflora.
Afbeelding

5. Foto van mijn bakken. bonen zijn al gezaaid en de eerste kiemde gisteren. Koolrabi's (ook wedstrijd) gaan ok.
Afbeelding

6. Vandaag nog wat courgette's verplant (de Nice in de pot weer)
Afbeelding

7. Sla en radijsjes uit de kleine kas (eten we dagelijks van)
Afbeelding

8. Aardbeien: heel veel bloemen! :clap:
Afbeelding

9. Pompoen en aardappel project op de dak van mijn schuur gaat deze seizoen weer door. Vandaag pompoenen (4x uit 5) geplant, die deze keer grotere potten hebben gekregen. Aardappels zijn een beetje laat (want ik heb ze pas na MTFD gepoot), maar de eerste zijn al uitgekomen.
Afbeelding
Afbeelding

10. In de kas heb ik vorige weekend heel hard gewerkt. Nu is bijna alles, behalve komkommers, geplant en het ziet er mooi uit. Helaas had ik wat ongelukjes met mijn tomaatjes (luizen, lente storm, geknakt in de wind tijdens afharden) en ik heb 2 bij gekocht :shh: :silent: Als het phytopflohototora deze jaar maar niet komt, zou ik uiterst dankbaar zijn naar de moestuin Goden/Godinnen :lol:
Afbeelding
Afbeelding
11 reacties 40730 keer bekeken

Permanente Link door Estemy op Vr 27 Mar 2015, 12:43

Maart SQFG update binnen en buiten

Wow, ik merk pas nu, dat er meer dan een maand is geweest sinds de laatste update. Waarmee ben ik bezig geweest?

1. AH moestuintjes. Niet alleen heb ik eindelijk 20 (bedankt, jootje, voor de laatste 2!), maar ik heb zelfs op FB een competitie gewonnen voor de 21e! Namelijk heeft Hak nog een extra potje gemaakt met boontjes voor de AH collectie. Ze zijn, volgens mij, alleen in Amsterdam en Rotterdam uitgedeeld en ik was er niet erbij. Maar een AH potjes fan heeft een wedstrijd (schrijf iets en je maakt en kans om ze te winnen...) gemaakt van haar extra potjes op FB en gelukkig heb ik eentje gewonnen! Nu heb ik dus alle 21 en eigenlijk ben ik helemaal niet van plan om ze deze jaar te zaaien :oops:
Afbeelding
Afbeelding

2. Dan heb ik als cadeau deze twee mooie bloemen gekregen. Nog niet onderzocht wat ze worden (of hoelang en wanneer ze buiten mogen), dus advies is welkom. ik denk dat ik ga ze in de voortuin planten als de bloembollen voor de MTFD eruit komen.
Afbeelding

3. En mijn Surinaamse peper is nu al zo ver dat ik bloemen heb! Super leuk! Ik kan niet wachten voor nieuwe pepers.
Afbeelding

Dan heb ik binnen overal heel veel zaailingen en potjes. Mijn vriend wordt langzaam gek, hij kan daar niet tegen, maar ze hebben allemaal andere lichtbehoefte en passen niet op 1 vensterbank :D
4. Knolselderij en selderij zaailingen (+1 rabarber links) doen het veel beter dan vorige jaar. Ze mogen niet heel veel zon krijgen of ze sterven af. Daarom staan ze op de zolder.
Afbeelding

5. Olijfkomkommers (ik heb er 3, ook voor MTFD) groeien als een bos. Ik kweek ze voor het eerst vanaf (eigen!) zaad en heb dus misschien te vroeg gezaaid. Hopelijk kunnen ze tot 2.mei in die potjes blijven.
Afbeelding

6. Koolrabis. Ik heb ze echt overal :D (3 soorten). Op de foto is de wedstrijd's koolrabi Noordhollandse Blauwe. Ik vind hem eigenlijk het zwakste soort en ik moest al 2e keer bij zaaien (na 2-3 ongelukjes :evil: ). De andere soorten doen het beter, maar ik heb nu ook de blauwe onder controle.
Afbeelding

7. Ananaskersen (grote variant) doen het ook geweldig. Sommige zijn voor de MTFD, en volgens mij heb ik ook een paar over.
Afbeelding

8. Paprika's en aubergines doen het niet slecht maar ook niet zo goed. De paprika's kiemen heel slecht en daarom ben ik nu dus best laat (en nog steeds heb ik niet genoeg plantjes). Met aubergine's is het verhaal bijna hetzelfde. Ik heb ze eergisteren tot bladeren verspeend, hopelijk gaan ze snel groeien zodat ik het verloren tijd kan terugwinnen.
Afbeelding

9. Mijn tomaten. Ook niet super. Omdat alles vorige jaar 100% kiemde heb ik maar 14 planten gezaaid (ik heb 12 nodig). MAAR er zijn alleen 7 opgekomen. Dus ik heb deze week nog de 2e keer gezaaid, als dat ook niet lukt dan krijg ik zeker veel van de zadentafel op MTFD :twisted: Daarnaast, links, verwacht ik nog voor paprika, aubergine en golden pearls.
Afbeelding

10. Stekjes van loganberry voor de MTFD. Buiten krijgen ze ook bladeren (die nog maar 1,5cm lang zijn)
Afbeelding

11. Buiten ben ik bezig met afharden. Dit zijn mijn preis (preien?), uien en ruccola/sla. Helaas is het weer heel slecht, maar hopelijk kunnen ze vanaf morgen ook s'nachts buiten blijven (in de koude kas) en daarna geplant worden.
Afbeelding

12. Situatie in de koude kas, ik denk dat ik binnenkort oogst heb (van chinese kool en paksoi) :D
Afbeelding
Afbeelding

13. Aardbeien: links al schoongemaakt, rechts moet het nog gebeuren. Daarna krijgen ze nog aardbeienmest en compost erbij.
Afbeelding

14. Kruiden: melisse doet het geweldig. Volgens mij heb ik nu al genoeg voor thee en ik wist helemaal niet dat deze plant elke jaar weer terug komt. voor de rest zijn ook bieslook en knoflookbieslook terug. En munt natuurlijk ook!
AfbeeldingAfbeelding
Afbeelding

15. Blauwe bessen krijgen langzaam nieuwe bladeren. Ze zijn zeker begin april al mooi groen.
Afbeelding

16. Nieuwe aanwinst: hommelhotel (was zo goedkoop ik heb hem niet zelf gebouwd). Misschien gaat het lukken.
Afbeelding

17. Grote lenteschoonmaak in de tuin: alle oude aarde uit de aardappelbak (op de dak van de schuur) opgeruimd en hij is nu onder de blauwe plastic zeil (hij is eigenlijk onze oude campings zeildoek). Daarnaast heb ik grote witte zakken met gratis compost van de landelijke compostdag (7x).
Die compost moest in mijn SQFG bakken+mest, daarna heb ik ook mijn druppelsysteem gecontroleerd en de nieuwe worteldoeken gelegd.
Afbeelding
a) VOOR
Afbeelding
b) Compost+mest in de bak
Afbeelding
c) Alles een beetje mengen en de druppelaars controleren
Afbeelding
d) NA: Worteldoek + tauwtjes erover
Afbeelding

18. En als laatste - je weet dat de lente hier is als je overal vogeltjes kunt zien. Deze koppel was de hele ochtend in mijn tuin bezig en ik kon mooie foto's nemen.
Afbeelding
Afbeelding
3 reacties 32197 keer bekeken

Volgende