Gebruikersavatar
Flup
 
Berichten: 1423
Lid geworden op: Wo 02 Jul 2014, 12:15
Moestuin Seizoen: Bekijk update (24)
Archief
- Juli 2019
+ Mei 2019
+ December 2018
+ Juni 2018
+ Maart 2018
+ Juli 2017
+ Juni 2017
+ Mei 2017
+ Maart 2017
+ Oktober 2016
+ Juni 2016
+ Maart 2016
+ Februari 2016
+ November 2015
+ September 2015
+ Juli 2015
+ Juni 2015
+ Mei 2015
+ April 2015

Permanente Link door Flup op Za 22 Jul 2017, 15:14

Rondje moestuin

Niks te klagen, alles groeit nog prima.

Heb dit jaar (onder andere) een vroeg tomatenras gezaaid wat goed tegen het klimaat hier kan, genaamd Homosa. Doet het goed in de volle grond en in de speciekuip, maar smaakt nergens naar. Komt volgend jaar dus niet terug.

Afbeelding

Verder wordt de tuin, zoals elk jaar, helemaal overgenomen door de pompoenplanten. Heb er slechts 2 staan, maar jee, ze nemen het er wel van! Gelukkig zitten er ook veel pompoenen aan, dat is wel mooi.

Afbeelding

Afbeelding

Heb dit jaar ook wat nieuwe dingen staan, zoals schorseneren en knolselderij. Die doen het ook wel goed. Ben heel benieuwd hoe de schorseneren smaken, want het is een eeuwigheid geleden dat ik die heb gegeten.

Afbeelding

Afbeelding

Mijn meloenen blijven wel klein (iets groter dan een tennisbal), hopelijk smaken ze straks voor 10.

Afbeelding

En nog wat bloemen tussendoor, ik kan zo genieten hoe de hommels en bijen hun werk doen.

Afbeelding

Afbeelding

Ook de courgettes doen het goed, heb slechts 4 planten + 2 Patissons (die gelukkig nog niks aan vruchten hebben), dus ik moet flink creatief zijn met de courgetterecepten. Invriezen gaat nu namelijk niet, de vriezer zit vol.

Afbeelding

Moet alleen nog wat verzinnen op de aardbeien. Heb 20 planten Elsanta en frau Mieze Schindler, maar heb dit jaar pas 2 aardbeien kunnen oogsten. Dat is wat weinig. Ze maken wel ontzettend veel uitlopers! Hoe kan je dat verminderen en zorgen dat er meer aardbeien aan komen? Ze staan nu in de volle grond, ingroepjes verspreid door de moestuin heen.
0 reacties 28673 keer bekeken

Permanente Link door Flup op Zo 25 Jun 2017, 21:50

groei & bloei

Ben een paar weekjes weggeweest en alles is flink gegroeid.

Afbeelding

Al moet ik wel zeggen dat niet alles zo groeit als ik wil. De tuinbonen zijn erg klein en kwetsbaar. Vanavond dus maar allemaal geoogst en opgegeten. Volgend jaar kies ik wel weer voor mijn vertrouwde Leidse Hangers. Smaakt goed en is best bestand tegen allerlei ongedierte. Ook de courgettes komen minder snel op gang dan dat ik had verwacht. Ze groeien wel, maar jee, vreselijk langzaam. Had de eerste vruchtaanzet al voor mijn vakantie gezien, maar tot op heden is er geen courgette geoogst nog. Geeft niet, ik heb geduld.

Afbeelding

Mijn knofloken doen het ook goed, maar de bollen blijven vrij klein nog. Moet nog even wachten, want het is nu nog te vroeg voor de oogst, dus ik hoop op nog wat extra bolgroei.

Afbeelding

Verder schieten veel planten door ivm de warmte en het weinige vocht, wortels, bieten en sla schieten massaal door. Die zal ik binnenkort ook uittrekken en dan opnieuw het een en ander zaaien. Hopelijk slaat dat beter aan.

Andere planten doen het daarentegen weer wel heel goed. Zo ben ik natuurlijk supertrots op mijn suikermeloentjes! Ze zijn wel 5 cm groot, maar het is in ieder geval al iets. Had niet verwacht dat het blad van de meloen zoveel kleiner was dan het blad van de pompoen. Dat scheelt echt heel veel.

Afbeelding

En natuurlijk een foto van mijn grote trots; de suikermeloen:

Afbeelding

De pompoenen groeien ook als vertrouwd goed. Heb dit jaar slechts 2 planten, maar die woekeren nu al goed en de eerste vruchten zitten er ook al aan.

Mijn kolen doen het ook beter dan de afgelopen jaren. Heb verschillende soorten en ze zien er mooi uit. En de exemplaren die er niet mooi uitzien, laat ik staan voor de rupsen van de koolvlinder. Hebben die ook wat te eten.

Afbeelding

Kortom, alles gaat zijn gangetje. :-)
7 reacties 36633 keer bekeken

Permanente Link door Flup op Wo 17 Mei 2017, 15:00

Update mei

Alles groeit aardig nu de temperatuur hoog genoeg is en het zonnetje flink schijnt. Moet wel flink water geven, want het is kurkdroog, neerslag is er de laatste maanden niet veel gevallen en met de zandbodem hier sijpelt het water te snel weg.

Afbeelding

Het ziet er voor de tuinder in Nederland misschien nog wat woestijnachtig uit, maar ik ben al behoorlijk tevreden over de vooruitgang. De bodem is zuur, arm en zanderig, maar wordt langzaam maar zeker beter. Ook de "schandvlek" (foto's heb ik daar uiteraard niet meer van) van vorig jaar is inmiddels ontgonnen. Daar is mest ingegraven en staan nu de kolen op. De moestuin is nog lang niet af, want deze moet nog flink uitgebreid worden, maar dat komt de komende jaren wel.

De aardbeien beginnen te bloeien. Heb Ostara, Elsanta en Frau Mieze Schindler staan. Wel ietwat doorelkaar, dus wat waar precies staat weet ik ook niet meer zo precies. Hoeft ook niet, als er maar aardbeien aankomen. En zo te zien lukt dat. :)

Afbeelding

Heb alweer twee jaar geleden een paar stekjes eeuwig moes van Appelvrouw gekregen. Groeit goed! Wil er nog een paar stekken van bijkweken, zodat je er echt een maaltje van kan maken in de zomermaanden. Een van de stekjes staat hier.

Afbeelding

Het is de bedoeling dat er in mijn moestuin niet alleen groente en fruit staat, maar ook wat (geneeskrachtige) kruiden. Dat begint ook aardig te lukken. Heb nu Calendula gezaaid en Echinacea. De Calendula zou ook nog afschrikwekkend op de mieren werken, maar daar merk ik helaas niet zoveel van.

Afbeelding

Afbeelding

Mijn tuin is nog lang niet af, maar wordt elk jaar mooier. Kortom, ik geniet.
4 reacties 20645 keer bekeken

Permanente Link door Flup op Ma 13 Mar 2017, 12:44

Wat minder motivatie

Eigenlijk zou ik nu lekker in de moestuin moeten werken, het weer is prima, en ik kan best al wat grond klaarmaken voor het zaaien. Helaas heeft dat weinig zin nu, alles wat ik nu doe, wordt meteen tenietgedaan.
Zo had ik knoflook gepoot eind oktober. dat ziet er nu zo uit:

Insectengaas kapot
Afbeelding

Uitgegraven
Afbeelding

Ook mijn daslook is niet blij:
Afbeelding

Mijn bloembollen zullen dit jaar niet opkomen:
Afbeelding

Ik heb op 3 plekken rabarber staan, maar ook dat wordt uitgegraven. Mijn rabarber is heilig (is eigenlijk mijn hele moestuin), dus daar heb ik provisorisch een net omheen gespand:
Afbeelding

Mijn hele moestuin is nu een bouwput en dat kan natuurlijk niet. Tegenmaatregelen zijn hard nodig! Dat doen wij dan ook. Dit weekend is het hekwerk om de moestuin klaar:
Afbeelding

De oorzaak van dit ongerief:
Onze eigen hond + logeerhond
Afbeelding

De logeerhond gaat binnenkort weer naar de eigenaar terug, dat scheelt dan ook al de helft.

Gelukkig gaat er ook wel het een en ander goed, daar verzacht de schade een beetje.

Ik had tegen het ondergrondse, ongewenste bezoek vorig jaar al keizerskroon gepoot, die komt nu mooi op:
Afbeelding

En ik ben al flink aan het voorzaaien, hier een paar paprikaplantjes:
Afbeelding

De vensterbanken staan alweer aardig vol en dan moeten de tomaten, ananaskers en nog wat er nog bijkomen. :-)
Kortom, binnenkort kan ik er met frisse moed weer tegenaan en alle schade weer inhalen. Een geluk bij een ongeluk is dat dit alles niet midden in het tuinseizoen gebeurt, dat zou pas echt funest voor mijn goede humeur zijn. :mrgreen:
3 reacties 17895 keer bekeken

Permanente Link door Flup op Ma 03 Okt 2016, 12:45

Terugblik 2016

Het is alweer een tijdje geleden dat ik een update heb geplaatst. Heb zo'n druk jaar gehad, dat de moestuin er grotendeels bij ingeschoten is. Toch ben ik best tevreden als ik zie wat er allemaal wel is gelukt.

Mijn tomaten, de meeste koolsoorten, peterselie, chayote en pepers zijn helaas mislukt. Ben al plannen aan het maken voor het komende jaar, hopelijk heb ik dan meer geluk. Heb natuurlijk ook fouten gemaakt bij de teelt, die zal ik komende seizoenen niet meer maken.

In tegenstelling tot vorige jaren, staat de tuin nog best vol: venkel, kruiden, paprika, koolrabi, pompoenen, pastinaak, tomatillo, bietjes, wortels, kool, aardpeer en snijbiet. Eigenlijk moet ik dit snel oogsten en invriezen, maar de vriezer zit vol. Beetje een luxeprobleem, maar de buren willen vast wel helpen met het opeten van de oogst.

Heb ook al spinazie gezaaid, prei voorgezaaid, aardbeien uitlopers verplant en knoflook gepoot. Nog even een net erover doen en hopelijk heb ik volgend jaar een betere knoflookoogst dan dit jaar.

Wie het kleine niet eert....
Afbeelding

Afbeelding

Voor de eerste keer knolvenkel gezaaid, lekker!
Afbeelding

De courgetteplant doet het nog steeds. Heb dit jaar slechts 1 plant gezaaid, maar die heeft zich spontaan gesplitst tot 2 planten. Dit is de babyplant daarvan.
Afbeelding

Afbeelding

En tot slot onze hulp in de tuinhouding:
Afbeelding
4 reacties 22479 keer bekeken

Vorige Volgende