Gebruikersavatar
Flup
 
Berichten: 1388
Lid geworden op: Wo 02 Jul 2014, 12:15
Moestuin Seizoen: Bekijk update (23)
Archief
- Mei 2019
+ December 2018
+ Juni 2018
+ Maart 2018
+ Juli 2017
+ Juni 2017
+ Mei 2017
+ Maart 2017
+ Oktober 2016
+ Juni 2016
+ Maart 2016
+ Februari 2016
+ November 2015
+ September 2015
+ Juli 2015
+ Juni 2015
+ Mei 2015
+ April 2015

Permanente Link door Flup op Zo 25 Jun 2017, 21:50

groei & bloei

Ben een paar weekjes weggeweest en alles is flink gegroeid.

Afbeelding

Al moet ik wel zeggen dat niet alles zo groeit als ik wil. De tuinbonen zijn erg klein en kwetsbaar. Vanavond dus maar allemaal geoogst en opgegeten. Volgend jaar kies ik wel weer voor mijn vertrouwde Leidse Hangers. Smaakt goed en is best bestand tegen allerlei ongedierte. Ook de courgettes komen minder snel op gang dan dat ik had verwacht. Ze groeien wel, maar jee, vreselijk langzaam. Had de eerste vruchtaanzet al voor mijn vakantie gezien, maar tot op heden is er geen courgette geoogst nog. Geeft niet, ik heb geduld.

Afbeelding

Mijn knofloken doen het ook goed, maar de bollen blijven vrij klein nog. Moet nog even wachten, want het is nu nog te vroeg voor de oogst, dus ik hoop op nog wat extra bolgroei.

Afbeelding

Verder schieten veel planten door ivm de warmte en het weinige vocht, wortels, bieten en sla schieten massaal door. Die zal ik binnenkort ook uittrekken en dan opnieuw het een en ander zaaien. Hopelijk slaat dat beter aan.

Andere planten doen het daarentegen weer wel heel goed. Zo ben ik natuurlijk supertrots op mijn suikermeloentjes! Ze zijn wel 5 cm groot, maar het is in ieder geval al iets. Had niet verwacht dat het blad van de meloen zoveel kleiner was dan het blad van de pompoen. Dat scheelt echt heel veel.

Afbeelding

En natuurlijk een foto van mijn grote trots; de suikermeloen:

Afbeelding

De pompoenen groeien ook als vertrouwd goed. Heb dit jaar slechts 2 planten, maar die woekeren nu al goed en de eerste vruchten zitten er ook al aan.

Mijn kolen doen het ook beter dan de afgelopen jaren. Heb verschillende soorten en ze zien er mooi uit. En de exemplaren die er niet mooi uitzien, laat ik staan voor de rupsen van de koolvlinder. Hebben die ook wat te eten.

Afbeelding

Kortom, alles gaat zijn gangetje. :-)
7 reacties 31367 keer bekeken

Permanente Link door Flup op Wo 17 Mei 2017, 15:00

Update mei

Alles groeit aardig nu de temperatuur hoog genoeg is en het zonnetje flink schijnt. Moet wel flink water geven, want het is kurkdroog, neerslag is er de laatste maanden niet veel gevallen en met de zandbodem hier sijpelt het water te snel weg.

Afbeelding

Het ziet er voor de tuinder in Nederland misschien nog wat woestijnachtig uit, maar ik ben al behoorlijk tevreden over de vooruitgang. De bodem is zuur, arm en zanderig, maar wordt langzaam maar zeker beter. Ook de "schandvlek" (foto's heb ik daar uiteraard niet meer van) van vorig jaar is inmiddels ontgonnen. Daar is mest ingegraven en staan nu de kolen op. De moestuin is nog lang niet af, want deze moet nog flink uitgebreid worden, maar dat komt de komende jaren wel.

De aardbeien beginnen te bloeien. Heb Ostara, Elsanta en Frau Mieze Schindler staan. Wel ietwat doorelkaar, dus wat waar precies staat weet ik ook niet meer zo precies. Hoeft ook niet, als er maar aardbeien aankomen. En zo te zien lukt dat. :)

Afbeelding

Heb alweer twee jaar geleden een paar stekjes eeuwig moes van Appelvrouw gekregen. Groeit goed! Wil er nog een paar stekken van bijkweken, zodat je er echt een maaltje van kan maken in de zomermaanden. Een van de stekjes staat hier.

Afbeelding

Het is de bedoeling dat er in mijn moestuin niet alleen groente en fruit staat, maar ook wat (geneeskrachtige) kruiden. Dat begint ook aardig te lukken. Heb nu Calendula gezaaid en Echinacea. De Calendula zou ook nog afschrikwekkend op de mieren werken, maar daar merk ik helaas niet zoveel van.

Afbeelding

Afbeelding

Mijn tuin is nog lang niet af, maar wordt elk jaar mooier. Kortom, ik geniet.
4 reacties 20555 keer bekeken

Permanente Link door Flup op Ma 13 Mar 2017, 12:44

Wat minder motivatie

Eigenlijk zou ik nu lekker in de moestuin moeten werken, het weer is prima, en ik kan best al wat grond klaarmaken voor het zaaien. Helaas heeft dat weinig zin nu, alles wat ik nu doe, wordt meteen tenietgedaan.
Zo had ik knoflook gepoot eind oktober. dat ziet er nu zo uit:

Insectengaas kapot
Afbeelding

Uitgegraven
Afbeelding

Ook mijn daslook is niet blij:
Afbeelding

Mijn bloembollen zullen dit jaar niet opkomen:
Afbeelding

Ik heb op 3 plekken rabarber staan, maar ook dat wordt uitgegraven. Mijn rabarber is heilig (is eigenlijk mijn hele moestuin), dus daar heb ik provisorisch een net omheen gespand:
Afbeelding

Mijn hele moestuin is nu een bouwput en dat kan natuurlijk niet. Tegenmaatregelen zijn hard nodig! Dat doen wij dan ook. Dit weekend is het hekwerk om de moestuin klaar:
Afbeelding

De oorzaak van dit ongerief:
Onze eigen hond + logeerhond
Afbeelding

De logeerhond gaat binnenkort weer naar de eigenaar terug, dat scheelt dan ook al de helft.

Gelukkig gaat er ook wel het een en ander goed, daar verzacht de schade een beetje.

Ik had tegen het ondergrondse, ongewenste bezoek vorig jaar al keizerskroon gepoot, die komt nu mooi op:
Afbeelding

En ik ben al flink aan het voorzaaien, hier een paar paprikaplantjes:
Afbeelding

De vensterbanken staan alweer aardig vol en dan moeten de tomaten, ananaskers en nog wat er nog bijkomen. :-)
Kortom, binnenkort kan ik er met frisse moed weer tegenaan en alle schade weer inhalen. Een geluk bij een ongeluk is dat dit alles niet midden in het tuinseizoen gebeurt, dat zou pas echt funest voor mijn goede humeur zijn. :mrgreen:
3 reacties 17820 keer bekeken

Permanente Link door Flup op Ma 03 Okt 2016, 12:45

Terugblik 2016

Het is alweer een tijdje geleden dat ik een update heb geplaatst. Heb zo'n druk jaar gehad, dat de moestuin er grotendeels bij ingeschoten is. Toch ben ik best tevreden als ik zie wat er allemaal wel is gelukt.

Mijn tomaten, de meeste koolsoorten, peterselie, chayote en pepers zijn helaas mislukt. Ben al plannen aan het maken voor het komende jaar, hopelijk heb ik dan meer geluk. Heb natuurlijk ook fouten gemaakt bij de teelt, die zal ik komende seizoenen niet meer maken.

In tegenstelling tot vorige jaren, staat de tuin nog best vol: venkel, kruiden, paprika, koolrabi, pompoenen, pastinaak, tomatillo, bietjes, wortels, kool, aardpeer en snijbiet. Eigenlijk moet ik dit snel oogsten en invriezen, maar de vriezer zit vol. Beetje een luxeprobleem, maar de buren willen vast wel helpen met het opeten van de oogst.

Heb ook al spinazie gezaaid, prei voorgezaaid, aardbeien uitlopers verplant en knoflook gepoot. Nog even een net erover doen en hopelijk heb ik volgend jaar een betere knoflookoogst dan dit jaar.

Wie het kleine niet eert....
Afbeelding

Afbeelding

Voor de eerste keer knolvenkel gezaaid, lekker!
Afbeelding

De courgetteplant doet het nog steeds. Heb dit jaar slechts 1 plant gezaaid, maar die heeft zich spontaan gesplitst tot 2 planten. Dit is de babyplant daarvan.
Afbeelding

Afbeelding

En tot slot onze hulp in de tuinhouding:
Afbeelding
4 reacties 22400 keer bekeken

Permanente Link door Flup op Zo 05 Jun 2016, 20:54

Mijn jungletuin

Het voorjaar is eigenlijk de drukste tijd voor de tuin, tenminste bij mij. Ik wil dolgraag, maar heb een chronisch gebrek aan tijd. En dat is te zien helaas. Niet alleen de moestuin, maar ok de gewone tuin ziet er in mijn ogen uit als een jungle. Is ook een bijzondere tuininrichtingsstijl, maar niet de mijne.

Toch groeit er wel al het een en ander en kunnen we langzamerhand ook weer oogsten uit de tuin.

De ananaskers peruviana (grote variant) heb ik 1x in de tuin staan. Ben heel benieuwd. En aangezien ik ook meedoe aan de teeltwedstrijd, heb ik straks ook vergelijkingsmateriaal met de kleine variant. weet ik direct welke beter past in mijn tuin en welke lekkerder smaakt.
Afbeelding

Heb ook twee pollen artisjok in het voorjaar gepoot, die beginnen nu uit te lopen.
Afbeelding

En natuurlijk horen courgettes ook in de tuin. Dit jaar helaas maar twee planten, heb nog te weinig ontgonnen om er meer neer te kunnen zetten.
Afbeelding

De punterella (via dit forum), ben ontzettend benieuwd naar de smaak. Heb al van verenigingstuinierders gehoord dat die heel lekker moet smaken, dus ik ben benieuwd. Tot nu toe ziet het er net uit als paardenbloemen vind ik.
Afbeelding

Oogsten kunnen we ook steeds meer. Deze rabarber komt van een rabarberkluit die ik vorig jaar van de buren heb gekregen. Lekker!
Afbeelding

Aardpeer mag natuurlijk niet ontbreken.
Afbeelding

En de Egyptische ui begint ook te bloeien. Heb die ook geruild via dit forum. Ben daar erg blij mee, ik leer hier bijzondere soorten kennen en kan daar ook zaden van ruilen. Echt ontzettend mooi dat zoiets kan. :thumbup:
Afbeelding

Snijbiet, heb ik ook via dit forum leren kennen. Dus dat moet ook geprobeerd worden.
Afbeelding

Heb ook wat pastinaak laten staan voor de zaadwinning voor het komende jaar. Behoorlijk teveel, zoals het er nu naar uitziet kan ik het hele dorp wel ruimschoots van pastinaakzaden voorzien, dus mocht iemand straks pastinaakzaden willen hebben, geef maar een gil, dan stuur ik die wel op. De pastinaken zijn nu bijna 2 meter hoog en bloeien al mooi.
Afbeelding

En tot slot nog een klein overzicht van mijn woestenij. Nog een paar maanden en ik heb eindelijk meer tijd.
Afbeelding
5 reacties 13896 keer bekeken

Vorige Volgende