Gebruikersavatar
Flup
 
Berichten: 1422
Lid geworden op: Wo 02 Jul 2014, 12:15
Moestuin Seizoen: Bekijk update (24)
Archief
- Juli 2019
+ Mei 2019
+ December 2018
+ Juni 2018
+ Maart 2018
+ Juli 2017
+ Juni 2017
+ Mei 2017
+ Maart 2017
+ Oktober 2016
+ Juni 2016
+ Maart 2016
+ Februari 2016
+ November 2015
+ September 2015
+ Juli 2015
+ Juni 2015
+ Mei 2015
+ April 2015

Permanente Link door Flup op Ma 08 Jul 2019, 17:20

Droog en heet in de tuin

Het is droog en zeer warm en dat is niet voor iedere plant even goed. Ondanks dagelijks gieten, merk je direct dat sommige planten (groente / fruit / bloemen) slecht tegen de hitte kunnen. Dit is nu al het tweede jaar achterelkaar met beduidend minder neerslag dan normaal en ook beduidend hogere temperaturen dan normaal. Om te voorkomen dat mijn tuin straks een woestenij wordt, ga ik langzaam wat vaste planten zetten die wel tegen dit meer mediterrane klimaat kunnen. Kortom, tijd voor vijgen in de tuin!

De bekendste en meest verkochte vijgensoort is wel de Brown Turkey. Die doet het ook in Nederland erg goed, is een zelfbestuiver en geeft een goede opbrengst. Qua smaak niet hoogstaand, maar je moet ergens beginnen. Deze plant heb ik vorig jaar gekocht, binnen laten overwinteren en begin mei buiten geplant. Iets te vroeg, want met de koudegolf had ik geen rekening gehouden. Geen vruchten dit jaar (die zijn afgevallen), maar dat hoeft ook niet.

Afbeelding

Voor de balans in de tuin, moet je minstens een even aantal hebben :mrgreen: , dus ik heb nog een vijgenplant gekocht. Heb nog wel een wensenlijst qua vijgensoorten (Ronde de Bordeaux, Michurinska -15), maar nee, deze supermarktvijg vroeg er gewoon om om meegenomen te worden. Dus dat heb ik dan ook braaf gedaan. Nog erg klein, dus alleen overgepot, zodat die binnen kan overwinteren. De soort is onbekend, maar daar is wel achter te komen als die vruchten draagt.

Afbeelding

Ook twee vijgenplanten zijn wat weinig, maar alles tegelijk is ook niet nodig. Komt vanzelf.

Wat ook goed groeit in de warmte en droogte is de tabak. Geeft mooie bloemen en rare plakkerige bladeren. Is helaas een eenjarige plant, maar wel een makkelijke plant, ook om te zaaien.

Afbeelding

De zonnenbloemen hebben ook geen problemen met de warmte en zijn een mooie lokbloem voor insecten en vogels.

Dit jaar heb ik ook meer bloemen gezaaid. Onder andere uit de blijde biozadendoos (zie ruilhoek). Sommige doen het goed, sommige zijn minder gelukt. De slakken zijn er helaas wel gek op, dus dat is zeker oppassen als de plantjes nog klein zijn.

Afbeelding

En verder groeit het meeste als vanouds. Moet wel dagelijks gieten en flink schoffelen om de bodem open te houden. Wat het niet goed doet zijn de aardbeien, die houden echt niet van de droogte en hitte. Ook voor de tomaten is het zelfs wat teveel. Maar met gieten kom je gelukkig een heel eind.
3 reacties 164 keer bekeken

Permanente Link door Flup op Zo 19 Mei 2019, 10:36

Eindelijk, IJsheiligen voorbij!

Nu de IJsheiligen voorbij zijn, kan eindelijk alles naar buiten. Scheelt weer veel ruimte binnen, want (on)bewust zaai ik toch altijd meer dan dat ik nodig heb. Ook ruil ik dan nog extra en koop ook nog teveel, dus alle vensterbanken (en meer) waren behoorlijk vol. Maar nu begint het weer leeg te raken, ook wel fijn!

De aardbeienbloemen hebben wel wat schade opgelopen van de vorst, dat is echt jammer, maar het is niet anders.

Afbeelding

Volgend jaar wil ik batobakken, dan heb ik weer extra ruimte in de tuin. Die ik goed kan gebruiken, want ondanks de tuinuitbreiding heb ik nog altijd ruimte te kort. De enige vrije plek in de tuin is nu gereserveerd voor een deel van de bonen, maar er moet nog veel meer in de tuin! Tomaten bijvoorbeeld, zoveel als ik nu heb, heb ik nog nooit gehad. Een mens wordt dan creatief en "pikt" gewoon een deel van de siertuin in voor de tomaten. De kas staat namelijk ook al vol, al is dat tijdelijk.

Afbeelding

Was namelijk helemaal niet van plan om de kas op te zetten, aangezien de kas zijn beste tijd wel heeft gehad. Hopelijk gaat het niet al te hard waaien, de touwen om de kas te verankeren zijn verteerd en ook het plastic zelf is niet meer zo stevig. Maar duckttape werkt ook, al is het niet de fraaiste oplossing. :mrgreen:

Heb een maand geleden weer behoorlijk wat stalmest gekregen uit de schapenstal achter onze tuin. Daar heb ik, als test en bij gebrek aan plaats in de tuin, maar de pompoenen op geplant. Wel eerst flink wat potgrond erover, zodat de wortels hopelijk niet verbranden. Heb voor de zekerheid nog extra pompoenplanten achter de hand, mocht het niet lukken, dan offer ik mijn grasveld wel op. Alles voor de moestuin!

Afbeelding

De capucijners (test uit ouder zaad) groeien minder snel dan ik had verwacht. Geldt ook voor de erwten, het lijkt wel of er een ziekte in zit, al kan ik geen beestjes terugvinden. De toppen hangen wat slap en de bovenste bladeren vouwen dubbel en sterven af.

Afbeelding

Hopelijk groeien de capucijners eroverheen, net zoals de tuinbonen dat nu doen. Die hebben best wat te lijden van luizen en de mieren. Luizen vind ik minder erg, maar met de mieren ben ik niet blij. Daar zullen nog wel wat jaren voor nodig zijn om een beter evenwicht in de tuin te krijgen met minder mieren.

En verder geniet ik natuurlijk van de tuin. Elk jaar wordt de tuin mooier, ondanks dat er nog zoveel te doen is.
2 reacties 632 keer bekeken

Permanente Link door Flup op Zo 09 Dec 2018, 14:40

Winterwerk

Dit jaar een bijzonder droog seizoen gehad, waardoor veel niet of nauwelijks wilde groeien. Succesnummers waren er gelukkig ook, zoals onder andere heel veel bonen, knoflook zonder roest, aardbeien in overvloed voor de hele buurt en eindelijk weer eens tomaten zonder tomatenziekte.

Wat wel een ernstig probleem is, is dat ik altijd veel te veel zaden heb, voor veel te weinig tuin. Dat kan natuurlijk niet, dus de tuin zal ook dit jaar weer worden uitgebreid. Leuk, want het werken in de tuin vind ik ontzettend leuk om te doen. Ondanks mijn gebrek aan groene vingers, maar dat maakt niet uit. Al doende leert men!

Nu het seizoen zo'n beetje ten einde is, is er weer tijd om de tuin uit te breiden en voor te bereiden op het komende jaar. Heb flink wat schapenmest gekregen van de buurman, dat is deels al ingegraven en ligt deels nog op een paar hopen in de tuin. Omdat de aardbeien het dit jaar bijzonder goed hebben gedaan, in tegenstelling tot de afgelopen seizoenen, heb ik een nieuw aardbeienveld aangelegd en ook een aardbeienrand langs het looppad gemaakt. Dit is rechts langs het pad op de foto te zien.

Afbeelding

Afbeelding

Het aardbeiendeel in de moestuin heb ik ook flink uitgedund, want aardbei "woekert" wel! Vind het alleen zo zonde om de aardbeienstekjes weg te gooien (op de composthoop), maar de schapen van de buren lusten het gelukkig ook. Heb de afgelopen jaren zoveel moeite moeten doen om aardbeien te kunnen eten en dan moet ik nu jonge plantjes wegdoen. Heb er nog een paar in de vensterbank staan die nodig uitgeplant moeten worden en heb veel te veel plantenbakken met aardbeienstekjes gevuld. Als die allemaal aardbeien gaan geven kan ik het hele dorp volgend jaar van aardbeien voorzien. :)

Het middenpad in de moestuin wordt ook aangepakt, over de tegels verzwik ik regelmatig mijn enkels en het zijn te weinig tegels om er een mooi pad van te maken. Dus dat kan beter. Voor nu liggen er deels al gekochte houtsnippers op, maar dat gaat de komende jaren veranderen. Wij hebben elk jaar zoveel snoeiafval, dat kan zo prima hergebruikt worden.

Afbeelding

En het oogt ook veel mooier, al zeg ik het zelf. Kortom, elk jaar wordt de tuin mooier en vooral groter. En komt er ook meer ruimte voor mijn wensplanten. Zo kwam ik tijdens een bezoek aan een tuincentrum ineens een vijgenstruik tegen van een ras wat ik in de tuin wilde hebben + een pruimenboom van een ras wat ik al heel lang wilde hebben. Naast natuurlijk nog wat leuke dingen. Eigenlijk wilde ik die struik en boom pas kopen bij een tuinder als ik plek had, maar op zulke momenten ben ik gewoon hebberig. Voor de vijg moet ik nog plek maken, maar de pruim staat al mooi in de tuin.

Afbeelding

Is nog klein, dus de eerste jaren verwacht ik nog niks, maar dat hoeft ook niet.
Kortom, langzaam maar zeker wordt de tuin steeds groter en tot die tijd is er nog meer dan genoeg te doen in de tuin. En dat komt mooi uit, want ik mag graag in de tuin werken.
2 reacties 2618 keer bekeken

Permanente Link door Flup op Di 05 Jun 2018, 13:48

Rommeltuin :-)

Het gaat ondanks de droogte best goed in de tuin, heb wat dat betreft helemaal niks te klagen. Het is puur genieten om te zien hoe alles groeit en bloeit en natuurlijk hoe lekker alles smaakt. Heb in vergelijking tot voorgaande jaren al veel eerder kunnen oogsten uit de tuin.

Natuurlijk gaan er ook dingen fout, zo heeft bijvoorbeeld de koolvlieg al veel romanescoplantjes kapotgemaakt, zoals deze:

Afbeelding

Dat is jammer, maar eenvoudig te verhelpen met koolkragen. Die zal ik voor het komende seizoen dan ook gaan gebruiken.
Mijn tuinindeling begint altijd behoorlijk gestructureerd, maar door plaatsgebrek en zaden / planten die nog van het vorige jaar opkomen, ziet het er al snel rommelig uit, kijk en oordeel zelf.

Afbeelding

Maakt mij niet zo uit, ik laat ook veel staan om zaden te oogsten voor de zaadgoedvereniging waar ik lid van ben. Zoals de zaden van de schorseneren die midden tussen de aardbeien staan, maar ook Valeriaan. Daarnaast worden er nog zaden geoogst van tomaten, peper, aubergine, rode zonnenhoed, bonen en nog meer. Als alles natuurlijk allemaal lukt.

Afbeelding

Afbeelding

Er zal ook weer flink gestekt gaan worden. De aardbeien doen het voor het eerst in jaren heel erg goed. Heb Ostara en Frau Mieze Schindler doorelkaar staan. Na de oogst zullen de uitlopers weer mogen groeien en zal ik er veel stekjes van maken. Niet zozeer voor mijzelf, maar ook voor de buren. Mocht iemand nog weten hoe je deze soorten uitelkaar kunt halen, dan hoor ik het graag. Ik heb vorig jaar alles lekker laten groeien en dat is voor een overzicht niet echt handig. Maakt mij niet uit, de aardbeien smaken heerlijk!

Afbeelding

Heb vorig jaar voor het eerst stengelsla gezaaid. Dat beviel erg goed , daarom heb ik er zaden van gewonnen. Die heb ik dit jaar weer gezaaid en ook nu groeit het weer erg goed. Kortom, daar zal ik weer zaden van oogsten. Ja, de slaplanten staan te dicht op elkaar, maar dat maakt mij minder uit. We kunnen nu al bijna geen sla meer zien, zoveel sla eten we nu. Al is slasoep wel heel erg lekker om te maken. Vanavond eten we dus ook sla.

Afbeelding

Heb ook nog andere slasoorten in de tuin, die laat ik ook doorschieten voor de zaden.
En natuurlijk veel knoflook, want dat moet gewoon.

Afbeelding

Heb zoals normaal, chronisch ruimtegebrek, dus de moestuin zal komend jaar nog groter gaan worden. Zoals elk jaar. Ook maak ik ietwat plaats door de roosmarijn eruit te halen, die groeit wat wild en we gebruiken er helemaal niet zoveel van.

Afbeelding

Heb voor het eerst dit jaar ook droogbonen gezaaid, Stregonta en Borlottibonen. Ben heel benieuwd hoe die het gaan doen. Ook heb ik voor het eerst Blauhilde en Berner Landfrauen gezaaid. Ben ook heel benieuwd hoe die gaan smaken, de Blauhilde groeit in ieder geval heel goed.

Afbeelding

Heb wel een vraag hierover, sommige onderste bladeren van de Blauhilde zien er bruingespikkeld uit. Is dat een ziekte?

Afbeelding

En nog een laatste vraag om mee af te sluiten. Ik strooi regelmatig zaaigoed in de tuin, meestal aan het begin van het seizoen. Nu komt er op veel plekken dit op (foto). Volgens mij is het onkruid, maar ik twijfel vanwege mijn wildzaaiacties. Weet iemand welke plant dit is?

Afbeelding
5 reacties 7291 keer bekeken

Permanente Link door Flup op Di 27 Mar 2018, 11:03

Aftrap van het moestuinseizoen

Althans, eindelijk heb ik wat IN de moestuin kunnen doen. Heerlijk is dat, lekker buiten in de tuin werken. Natuurlijk heb ik al eerder wat voorgezaaid, maar het buitenwerk vind ik veel leuker.
De tuin lijkt nu nog vrij leeg, maar als je goed kijkt zie je toch al het een en ander groeien. :)
Afbeelding

De knoflook komt boven. Heb daarnaast nog wat extra knoflook gepoot, dat is deels voor de zaadgoedvereniging, aangezien die gericht zijn op het behoud van de soortenveelvoud. Heb ook wat in een cementkuip gezaaid, kijken hoe dat gaat. Anders wordt mijn tuin een groot lookveld en dat is nu net niet de bedoeling.

Afbeelding

Afbeelding

Heb ook wat tuinbonen bijgelegd, aangezien de meeste tuinbonen de strenge vorstperiode van februari niet hebben overleefd. Is de eerste keer dat mij dat overkomt. Heb dit jaar ook een andere soort gezaaid (Aquadulce), misschien dat die gevoeliger is voor vorst dan de traditionelere soorten?

Afbeelding

De rabarber komt ook al boven. Gelukkig maar, want ik ben gek op rabarber! Heb zelfs wat rabarber voorgezaaid, je kan gewoon niet genoeg rabarber in de tuin hebben, al zeg ik het zelf. :)

Afbeelding

Heb ook alvast mijn peulenstellages in de tuin geplaatst. Een tuin zonder peulen, is geen tuin. Misschien moet ik er nog wel eentje bijmaken, maar dat bekijk ik wel na afloop van dit moestuinjaar. Kan haast niet wachten totdat ik mijn suger snaps kan uitplanten, dat wordt namelijk wel de hoogste tijd. Maar gezien de vorst die nog kan komen, durf ik dat nog niet zo. Tussen de bonenstellages heb ik wat spinazie gezaaid, kijken of dat wat wordt.

Afbeelding

Natuurlijk heb ik ook het een en ander voorgezaaid. Pepers, tomaat (veel te veel natuurlijk), prei, artisjok, romanesco, witte kool en nog meer. Allemaal wat veel, maar dat kan ik gelukkig bij de komende plantenbeurs wel kwijt. Niet dat dat veel uitmaakt, aangezien ik nog veel meer wil voorzaaien.

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

De moestuin wordt nog verder uitgebreid en ook ga ik meer in cementkuipen kweken. De tomaten hebben het op mijn terras veel beter gedaan dan in de tuin, ook al was de oogst wel veel minder dan van de tuintomaten. Maar de terrastomaten hebben dan weer geen tomatenziekte gekregen, kortom, daar heb ik wel een wat mindere oogst voor over.
4 reacties 8613 keer bekeken

Volgende