Gebruikersavatar
roeier
 
Berichten: 828
Lid geworden op: Vr 02 Dec 2016, 15:57
Moestuin Seizoen: Bekijk update (8)
Archief
- April 2019
+ Januari 2019
+ Oktober 2018
+ September 2018
+ Juni 2018
+ Oktober 2017
+ Maart 2017
+ Januari 2017

Permanente Link door roeier op Wo 13 Jun 2018, 10:29

Het verborgen bonenbed

Afbeelding

Het uiterlijk van een graf was geen opzet. Ik wil wat door ruil verkregen bonen raszuiver houden, dus heb een geisoleerde plek gekozen om kruisbestuiving te bemoeilijken en daar met wat keien een bedje geimproviseerd. Het is hier donker door de bomen, maar lichtere plaatsen heb ik niet.

Afbeelding

Dit is een Fins duivenboontje wat 'Kontu' heet. De slungelachtige groei komt puur door de duisternis bij mij, zo zien ze er normaal niet uit. Dit ras is in Finland ontwikkeld voor een kort seizoen, en, merkwaardig, op klein formaat, omdat in Finland het drogen van de bonen de grootste kostenpost is in de productiecyclus. Kleine boontjes drogen sneller.

Afbeelding

Het boontje met de lichte kleur is Kontu, de andere is voorganger, Mikko, uitgebracht door dezelfde ontwikkelaar, Hankija. Eerst zijn ze tussen 1969 en 1974 het Finse veld ingegaan om bestaande variëteiten te verzamelen. Ik geloof dat aan de Mikko zo op de commerciële markt is gebracht zonder er veel aan om te sleutelen. De Kontu is veel later uitgebracht, daar is meer kruising en selecteerwerk aan voorafgegaan. De Kontu groeit sneller en is lichter van kleur, dat waren beide oogmerken.
Of hier beige mooier is dan zwart, daar valt over te twisten. Donkerder tuinbonen zouden bitterder moeten smaken, door meer tannine. Ik hou wel van de soort bitterheid van tuinbonen, ik ben niet zo dol op die lichtgroene tuinbonen.
Tuinbonen of duivenbonen, het is allemaal Vicia Faba, en ik noem een duivenboon ook wel een tuinboon.

Een heel ander onderwerp: waarheen met de pompoenen? Ik heb een paar gezet op een bed waar de St Jans-ui nu wordt geoogst. Daar staat ook rabarber waar ik van plan ben pompoenen overheen te leiden. Rabarber kan goed schaduw hebben, dus is dit een goed idee?

Afbeelding

Knoflook kan ook zo geoogst worden, daar staat ook een pompoenplant om de ruimte over te nemen. De knoflook is Pskem trouwens.

Afbeelding
2 reacties 8111 keer bekeken

Reacties
Gebruikersavatar
Flup
 
Berichten: 1427
Lid geworden op: Wo 02 Jul 2014, 12:15
Moestuin Seizoen: Bekijk update (24)

Permanente Linkdoor Flup op Wo 13 Jun 2018, 15:16

RE: Het verborgen bonenbed

Ik vind het er niet uitzien als een bonengraf, maar juist als een mooi verborgen paradijsje in je tuin, deze hoek.

Ben zelf gek op tuinbonen en dan ook het liefst de donkere, ouderwetse varianten. Ben heel benieuwd hoe ze smaken, die bonen van je. Vergelijkbaar met de ouderwetse tuinboonsoorten?

Het bonen doppen vind ik de vreselijkste klus, daarom zie ik zelf liever grote bonen. Heb gisteren voor het eerst tuinbonen uit de tuin gegeten (Aquadulce heb ik dit jaar voor het eerst, maar ben er niet zo kapot van), volgend jaar weer Leidse hangers ofzo.

Pompoenranken leid ik overal doorheen. Met paden, bedden en andere begroeiing houden ze geen rekening. Over de rabarber laat ik ze nooit groeien, wel erlangs. Maar omdat rabarber ook vrij veel van de grond vraagt, zet ik de pompoenen daar liever niet bij in de buurt.
Gebruikersavatar
roeier
 
Berichten: 828
Lid geworden op: Vr 02 Dec 2016, 15:57
Moestuin Seizoen: Bekijk update (8)

Permanente Linkdoor roeier op Wo 13 Jun 2018, 20:19

RE: Het verborgen bonenbed

Ik heb nog geen van deze boontjes geproefd. De Mikko had ik vorig jaar ook, maar die kwam niet goed op, ik heb de hele oogst als zaadboon bewaard. Ik heb goede verwachtingen van de smaak, en heb op de volkstuin beide Finse rassen staan, dus ik zal wat kunnen proeven. Ik heb ze laat gezaaid, dat slaagt bij mij altijd beter.

Ja, ik vind de Leidse Hanger een mooie, klassieke tuinboon, wat weeïge smaak, waar ik van hou, grote bonen. Ik experimenteer graag wat met andere rassen en zou graag die Leidse Hanger achter me laten als iets wat ik zolangzamerhand wel ken, maar ik heb nog geen waardige opvolger gevonden. Ik hou me aanbevolen voor suggesties. Ja, die Aquadulce ziet er op foto's wat bleekgroen uit, dan denk ik dat de smaak niet bij mij past. Wat klimaat betreft zou je die Finse rasjes ook vrij vroeg moeten kunnen zaaien en vooral de Kontu zou ook snel oogstbaar moeten zijn. Ik ben benieuwd.