Gebruikersavatar
Gwen
 
Berichten: 1169
Lid geworden op: Za 08 Okt 2011, 14:59
Moestuin Seizoen: Bekijk update (19)
Archief
- April 2017
+ Maart 2017
+ Mei 2014
+ April 2014
+ Maart 2014
+ Februari 2014
+ Augustus 2013
+ Juni 2013
+ Mei 2013
+ April 2013
+ Maart 2013
+ Juni 2012
+ April 2012
+ Maart 2012

Permanente Link door Gwen op Di 11 Apr 2017, 01:15

Veel hulp en een nieuw pilletje

Ha,

Wat kan er in korte tijd toch veel gebeuren.

Vlak na mijn vorige bericht vroeg Jorieke of ik interesse had in Indische Loopeenden. Al vanaf 2012 wil ik ze en steeds kon ik het om medische redenen niet aan om ze te nemen. Maar Jorieke had onthouden dat ik ze wilde en vertelde dat ze bevruchte eieren in de broedmachine had liggen.
Zonder na te denken zei ik JA. Want dat was wat mijn hart mij ingaf.

Mensen vertelde ik erover en spontaan kreeg ik steun en hulp aangeboden zodat in mijn tuin een eendenverblijf kon worden gerealiseerd en andere projecten zoals de aardbeienstellages konden worden opgepakt.

Op het speelplaatsje bij mijn huis werden de rubberen valtegels vervangen en ik vroeg of ik een stel mocht hebben. De heren zagen dat ik moeilijk liep en zij laadden hun complete aanhanger leeg en brachten alles naar mijn tuin. Zij vonden dat een betere bestemming dan de vuilstort. Ik was ze intens dankbaar.
De tegels worden voor onder de aardbeistellages gebruikt en in de kas.

Er werden balken gehaald voor het eendenverblijf en stellages voor de aardbeien. Van oude schuttingplanken maakte ik poortjes. De palen van het eendenverblijf en de aardbeienstellages worden in een regenpijp met beton in de grond verankerd. Het staat als een huis en alles waterpas. Met volieregaas wordt de omheining voor de eenden gemaakt.

Een nieuwe kas heb ik nog niet. Er staat een klein stukje van de oude nog overeind en daar staan de kwetsbare planten in. Doordat ik niks voor kon zaaien had ik weinig te bieden aan het restaurant. Bij diverse adressen heb ik mooie kruiden gevonden en kan ik het restaurant zeldzame exemplaren bieden.

Tot mijn geluk heb ik een paar smakelijke en zeldzame aardbeirassen gevonden. Ook heb ik een braam die als de omschrijving klopt hele grote en zoete vuchten gaat geven gevonden.

Tussen alle tuindingen door die mij echt energie geven ben ik ook een paar keer naar het ziekenhuis geweest. Onder andere mag ik een middel extra tegen de pijn gaan nemen. Dat neem ik sinds 2 weken en voel mij wel wat beter. De mega erge zenuwpijn is wat op de achtergrond. Vrienden en familie die ik sprak zeiden dat ik vrolijker en meer ontspannen ben. Meer zoals de 'echte Gwen' is. Dat was fijn om te horen. Fijn is ook dat ik niet meer sta te huilen van de pijn tijdens het watergeven van de plantjes of het verpotten. Alles houd ik nu wat langer vol.

Van Goldfish kreeg ik wat spullen voor in de tuin waar ik heel blij mee ben. Onder andere broeiramen. Nu kan ik van schuttingplanken paddestoelenbakken gaan maken in het formaat van het raam zodat die er precies op past.

Echt superfijn dat ik met zoveel hulp en minder pijn nu eindelijk stappen kan zetten in mijn tuin, en uit kan voeren wat al zo lang in mijn hoofd zit.

Afgelopen zaterdag was de MTFD en mocht ik de jonge eendjes meenemen. Wat zijn ze leuk :D . Echt een mooi stel bij elkaar. Ze zitten in de hondenbench in huis onder de lamp tot ze groot en sterk genoeg zijn om naar buiten te mogen. Telkens als ze mijn stem horen gaan ze piepen. Echt heeeel schattig <3

Bedankt iedereen voor de mooie planten op de ruiltafel. Daardoor heb ik nog wat meer de achterstanden in kunnen lopen.

Nu nog een nieuwe kas en het feest kan echt beginnen.


Gwen
1 Reactie 18381 keer bekeken

Permanente Link door Gwen op Ma 06 Mar 2017, 04:08

Terug van weggeweest

Goedemorgen,


Het is ruim een jaar geleden dat ik voor het laatst iets hier heb gepost. Dat heeft meerdere redenen.

De belangrijkste reden is wel dat ik niet goed herstelde van het ongeval en daar bovenop ook zeer ernstig ziek werd. Daarnaast zit ik in allerlei revalidatietrajcten en ben ik fysiek enorm verzwakt geraakt en nog tot weinig in staat.

Vorig jaar heb ik plastic tunnelkassen neergezet en heb ik vooral veel eetbare bloemen en bladgewassen geteeld. Die vonden gretig aftrek door een toprestaurant wat het in schitterende gerechten verwerkt. Voor hen teel ik heel zeldzame gewassen.
De aardpeer heeft het vorig jaar bijzonder goed gedaan. De plant was zo'n 5 meter hoog en gaf enorme hoeveelheid heerlijke en prachtige bloemen.

Afgelopen weken zijn de kassen volledig aan flarden gewaaid en lopen de overwinterende gewassen groot gevaar.

Door grote financiele problemen vanwege de gevolgen van het ongeval heb ik niks in de tuin kunnen investeren. Nog steeds heb ik dezelfde plannen als in 2012 en lijkt er geen schot in de realisatie daarvan te zitten. Het is best wel pijnlijk om hiermee te dealen. Ik wil zo graag, maar het stagneert steeds vanwege mijn medische situatie.

Ook dit jaar begon met ernstig ziek zijn. Nu gaat het redelijk de goede kant op, maar staan wel nog een aantal operaties op stapel. Tot nu toe heb ik nog geen zaadje kunnen planten.
Met het zaaien wil ik wel binnenkort al beginnen. Alle beetjes helpen en ik heb nog zoveel op voorraad dat ik nog wel even vooruit kan.

De focus ligt op zeldzame bloemen en bladgewassen en kruiden. De eisen zijn dat ze lekker smaken en redelijke opbrengst hebben en een uniek uiterlijk. Wie goede suggesties heeft mag ze zeker noemen.

De bedoeling is ook dat ik voor in de tuin van het restaurant ga telen zodat zij direct van de plant kunnen oogsten. Er komt op het terrein een verhoogde bak, een kas, wormenbakken en een oesterzwammenbak. Spannende dingen :D
2 reacties 14103 keer bekeken

Permanente Link door Gwen op Za 21 Mar 2015, 05:26

Weer een poging

Het is alweer bijna april.

Dit jaar plant ik lijnzaad en rogge in de volle grond en hoop ik dat de grond wat wil verbeteren. Ze kiemen al, dus ik heb goede hoop.

De aardbeien staan klaar in de bakken en hebben vorig jaar aardig wat uitlopers gegeven. Van 10 planten ben ik naar ruim 70 planten gegaan. Best een mooie vermenigvuldiging.
Voorlopig heb ik niet de middelen om de aardbeientafels te maken, die wachten vermoedelijk nog een jaar, net als het bouwen van de kas.

Ik heb nog niet de energie gevonden om voor te trekken in huis. Het plan is om weer groenbemesters zoals zonnebloem, mais, oost-indische kers, paprika, tomaten enz te zetten om toch wat opbrengst uit de tuin te halen. Mijn kruisingen tussen de courgette en pompoen test ik natuurlijk ook uit.

Dit jaar mogen natuurlijk de lelies en dahlia's ook niet ontbreken. Ze hebben vorig jaar goed hun best gedaan en zijn qua knol flink gegroeid. Erg mooi om te zien.
1 Reactie 15277 keer bekeken

Permanente Link door Gwen op Vr 30 Mei 2014, 23:36

Mestgebrek?

Een hele goede avond,

Alweer een maand geleden was de laatste update. De tijd vliegt, maar daar denken mijn planten anders over. Niets van wat in de volle grond staat wil groeien. Het overslaan van de stappen om de bodem te verbeteren voor ik ging planten hadden toch echt wel gemoeten.
Wegens het ongeval kon ik de tuin niet omscheppen en geen mest neerleggen. Ik heb direct op het onkruid karton en brekerzand gelegd (laten leggen in mijn geval). Daar overheen wat NKP meststoffen, maar het is denk ik niet genoeg. En helaas groeien de zuring en brandnetel dwars door het karton heen omhoog. Ik hoop dat ik nog van de zuring af kom, anders kan ik tuinieren helemaal vergeten.

De rogge zal ik verder uitzaaien over het karton en hooi heen en in de geul zet ik een paar pompoenen. Hopelijk leveren die met de paar gewassen die wel een beetje willen nog iets op.

De bloemen gaan best goed. Helaas zijn een paar bloemstelen tijdens een heftige storm afgebroken, maar het meeste werkt nog wel naar behoren.

En: De 12 aardbeien die ik heb gekocht en geplant hebben vrucht gegeven!

De foto's komen nog.
0 reacties 15646 keer bekeken

Permanente Link door Gwen op Ma 28 Apr 2014, 16:15

Mijn handen jeuken!

Nog steeds heb ik enorme pijn en herstel ik niet goed. Toch heb ik besloten om te proberen om iets in de tuin te gaan doen. Ik heb inmiddels aardig wat plantjes voorgezaaid en er staan nu 3 maisplanten en 8 zonnebloemen in het achterste deel van de tuin. De rest zal hopelijk binnen een ruime maand de grond in kunnen.

De aardbeien, tomatillo en ananaskers zijn zowaar gekiemd, hebben de vorst overleefd en groeien behoorlijk!! Superleuk!

In de aardbeienbakken heb ik voorlopig bollen en knollen gestopt om te kijken welke kleuren eruit gaan komen. Als ik dat weet gaan ze bij mijn moeder in de tuin mooi staan zijn.

De kruiden gaan leuk. Telkens koop ik voor een prikkie nieuwe soorten. Het zelf zaaien wil nog niet echt lukken.

Het plan voor het achterste deel:

- 60 maisplanten
- 60 tomatenplanten
- 8 courgette
- 8 planten verschillende soorten pompoen
- zomerrogge
- 60 zonnebloemen
- bonenrekje met 60 geplante bonen in verschillende soorten
- tomatillo en ananaskers, gewoon voor de leuk
- Oost-indische kers
- gewoon zoals het komt nog iets anders eventueel


De plaag van dit jaar: Kattenkruid. Ik vind het ineens overal in de tuin :S

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding
3 reacties 17967 keer bekeken

Volgende