Helly's Urban Homestead
In mijn achtertuintje wil ik proberen zoveel mogelijk groenten en fruit te verbouwen voor eigen gebruik. In 2011 begonnen met een makkelijke moestuinbak, potten en bakken en een aardappelbak, nu heb ik een omgeploegde achtertuin met enigszins verhoogde bedden, heel wat bakken en potten, en niet te vergeten een stukje fruittuin. Dit jaar wil ik ook groenten in bakken/potten in de voortuin zetten.
Zelfvoorziend zijn is mijn streven, al wordt dat wel moeilijk met zo'n klein achtertuintje en geen ruimte voor beestjes.

Gebruikersavatar
Helly
 
Berichten: 4588
Lid geworden op: Vr 04 Feb 2011, 14:30
Moestuin Seizoen: Bekijk update (63)
Archief
- Februari 2019
+ Maart 2014
+ Februari 2013
+ September 2012
+ Augustus 2012
+ Juli 2012
+ Juni 2012
+ Mei 2012
+ April 2012
+ Maart 2012

Permanente Link door Helly op Di 15 Mei 2012, 12:44

Aardappelen, klimplanten, een netje en een geredde schaal

Klimmers
We beginnen eerst maar eens met een update van de erwten. Sinds de zon de regen afwisseld en de temperaturen overdag toch wel lekker zijn, zijn de peulen en erwtenplanten flink gegroeid. En nu ik er van die dooie takken tussen heb gezet, staan ze er ook nog mooi bij. Ik heb er een mooie rode bezoeker bij gespot :D

Afbeelding Afbeelding

De plantjes klimmen als gekken in die takjes. Ongelofelijk hoe snel dat gaat!

Netje(s)
Eindelijk, ja eigenlijk veel te laat, maar beter laat dan nooit :roll: ben ik begonnen aan het zaaien van de wortels. Zomerwortels, dat wel, want winterpeen is het echt te laat voor. Ik heb de (smalle) rijtjes wortel afgewisseld met rijtjes ui-soorten en prei.
De indeling is nu als volgt:
* rij 1 - wortels
* rij 2 - rode ui
* rij 3 - wortels
* rij 4 - bosui
* rij 5 - wortels
* rij 6 - rode ui
* rij 7 - wortels
* rij 8 - bieslook
* rij 9 - wortels
* rij 10 - rode ui
* rij 11 - wortels
* rij 12 - rode ui
* rij 13 - wortels
* rij 14 - prei
* rij 15 - prei
* rij 16 - prei
De rest van de rijtjes moeten nog ingevuld worden met de rest van de preiplantjes die nog moeten kiemen.
Ik heb er gelijk zo'n Ikea vitrage overheen gespannen (slakken, katten die gaan graven :evil: ) zodat er niets kan worden gegeten of vernield. En ik kan er gewoon overheen met de sproeier. Erg handig. Hopelijk blijven de vliegjes er ook bij weg.
Om het eea. duidelijk te maken heb ik laminaatstroken geknipt van oude lamellen (van vriend die ze weg wou gooien) en daar opgeschreven wat er in elk rijtje zit. Echter de verkeerde kant beschreven, want t staat nu in de bolling naar beneden. Volgende keer daar op letten.

Afbeelding

Piepers en een haagje van bonen
En dan de aardappelen. Het is ook daarmee wederom te laat om ze eigenlijk uit te planten, maar met het wat 'lauwe' voorjaar dacht ik ach doe s gek, we proberen t gewoon. Ik had wat aardappelen die aan het spruiten waren in de voorraadkast liggen en ze stonden te popelen om naar buiten te kunnen. Dus heb ik ze de kans geboden.
Achterop de tuin, voor de containerbakken, had ik al wat afgebakend. Voor de aardappelen. Maar omdat ik niet al te veel aardappelen heb liggen (geen poters gekocht) heb ik besloten dat er achter het rijtje experimentele aardappelen (vraag niet naar t ras, gewoon wat erin gestopt) een haagje van stokbonen mag groeien. Om daarmee het zicht op de containers tijdelijk af te wenden. Ik moet alleen nog wat stokken of palen of weet ik veel wat anders regelen om ze daar tegenaan te kunnen laten groeien. Ik zit er zelfs aan te denken om de bonen tegen dik electra draad aan te laten groeien. Zoals ik bij de hop heb gedaan. Wie weet werkt dat ook wel.
Bij de bonen komt ook wat bonenkruid en salie (van Jorieke) te staan. Ivm combinatieteelt.
Al het grond omgewoeld, geultje gegraven, aardappels erin, toegedekt en gelijk maar aangeaard met een heuveltje.
Het geheel van het stukje grond heb ik afgebakend met gaas rondom. Een net eroverheen tegen de katten (voordat die gaan denken dat ik speciaal voor hun een mooi plekje als kattebak heb gemaakt) en t kan groeien. Door het gaas eromheen houdt ik niet alleen de katten op een afstand, maar ook de planten netjes erbinnen. Ik moet tenslotte nog wel bij de containers kunnen en het zwembad moet er in de zomer ook nog kunnen staan.

Afbeelding Afbeelding Afbeelding

Het stekkie ziet er inmiddels zo uit. En nog een beeld erbij hoe dat er nu bij staat incl. zicht op de containers.

Afbeelding Afbeelding

Recycle, recycle, recycle...
Vandaag was het weer de maandelijkse ophaaldag van het plastic. En toen ik mijn zakken op de hoop legde, viel mijn oog op een zak met verschillende soorten plantenbakken. Waar gekochte plantjes in hebben gezeten. Ik heb de zak meegenomen naar achter en los getrokken. Zowaar was bijna de hele zak nog goed bruikbaar. Nette bakken (van klein naar groot, ook hangbakken met de haken er nog bij!) die ik, of ieder ander, zeker nog kan hergebruiken. Scheelt weer een ritje naar de Tuinland :thumbup:
Onderin trof ik er zelfs een mooie grote Tupperware schaal aan. Dat iemand die zomaar bij het plastic neer zet :wtf: Nou, die komt hier wel heel goed van pas voor bijv. het verzamelen van onkruid uit de tuin, of het wassen van groenten uit de tuin. Al staat ie nu regen op te vangen :| Nouja.. is ie wel gelijk in gebruik ;)
Good things come in small packages
2 reacties 10715 keer bekeken

Reacties
Gebruikersavatar
eva1986
 
Berichten: 810
Lid geworden op: Wo 28 Mar 2012, 21:10
Moestuin Seizoen: Bekijk update (58)

Permanente Linkdoor eva1986 op Di 15 Mei 2012, 15:40

RE: Aardappelen, klimplanten, een netje en een geredde schaal

Ongelooflijk hè, wat mensen allemaal weggooien! Maar mooi geluk voor jou! En wat ziet t er toch netjes uit in je tuin! Toppie!
Leer van gisteren, droom van morgen, maar leef vandaag!
Gebruikersavatar
appelvrouw
 
Berichten: 16433
Lid geworden op: Di 24 Mei 2011, 14:44
Moestuin Seizoen: Bekijk update (257)

Permanente Linkdoor appelvrouw op Wo 16 Mei 2012, 11:17

RE: Aardappelen, klimplanten, een netje en een geredde schaal

Haha die plantenbakken van Geedee gaan we deze zomer nog vaak op de foto` s terugzien :D
Het staat er goed bij Helly..je doppers met die takken: mooi!
Ons oude voorhuisje ( 2 tot max 5 pers.) verhuren we regelmatig..bij belangstelling: stuur me een pb!

Waar de mol is is er hoop!