Helly's Urban Homestead
In mijn achtertuintje wil ik proberen zoveel mogelijk groenten en fruit te verbouwen voor eigen gebruik. In 2011 begonnen met een makkelijke moestuinbak, potten en bakken en een aardappelbak, nu heb ik een omgeploegde achtertuin met enigszins verhoogde bedden, heel wat bakken en potten, en niet te vergeten een stukje fruittuin. Dit jaar wil ik ook groenten in bakken/potten in de voortuin zetten.
Zelfvoorziend zijn is mijn streven, al wordt dat wel moeilijk met zo'n klein achtertuintje en geen ruimte voor beestjes.

Gebruikersavatar
Helly
 
Berichten: 4590
Lid geworden op: Vr 04 Feb 2011, 14:30
Moestuin Seizoen: Bekijk update (63)
Archief
- Februari 2019
+ Maart 2014
+ Februari 2013
+ September 2012
+ Augustus 2012
+ Juli 2012
+ Juni 2012
+ Mei 2012
+ April 2012
+ Maart 2012

Permanente Link door Helly op Do 26 Apr 2012, 13:04

Appelmoes en tóch stroop!

"Oma's appelmoes"
Jaaaa het is toch ergens mee gelukt..
Ik heb van een paar kilootjes appels appelmoes gemaakt. Uiteraard niet veel bijzonders zul je denken, inderdaad, dat is ook niet zo. Ik maak al verse appelmoes sinds jaren. Maar wat ik nog nooit had gemaakt was appelstroop. En dat is me in 1x gelukt :thumbup:

Eerst maar eens de appeltjes (Elstar) klein snijden en met een klein beetje water op het oliestel zetten, en na het sudderen en pureren met een staafmixer een beetje citroensap (anders echt te zoet) en wat kaneel toevoegen onderstaand resultaat:

Afbeelding Afbeelding

Ik had zoveel appels dat ik nog een 2e portie heb gemaakt, dit keer van Jonagold. Iets frisser van smaak. Zelfde ritueel en 3 volle jampotjes mee kunnen vullen.
De potjes staan om en om in de voorraadkast, ene keer Elstar, andere keer Jonagold. Voor de afwisseling.

Authentieke appelstroop
En dan houd je na al dat geschil :crazy: een hele grote pan met klokhuizen, steeltjes, pitten en schillen over. En daar hebben we voor het eerst met veel water een prutje van laten koken. Dit hebben we een nacht laten trekken, en de volgende dag afgegoten tot een mooi egaal mengsel dat leek op troebel appelsap. En na het zachtjes laten pruttelen, en pruttelen, en pruttelen.. lijkt wel of dat eeuwen duurt, komt er dan na bijna 2½ liter aan het begin, eindelijk het eind van de bodem in zicht. Dat heeft vanmorgen onder goed toezicht nog eventjes staan pruttelen en is ingekookt tot een heerlijke appelstroop :D Daarna in hele kleine weckpotjes gedaan en nu maar hopen dat we er lang van kunnen genieten.

Afbeelding Afbeelding
Afbeelding Afbeelding

Ben bang dat t in 1 week op is als de kids dit lekker vinden. Vriend is er iig idolaat van, die kan niet zonder appelstroop door t leven. Straks vind ie t zo lekker dat ie met een paar kisten tegelijk aan komt :roll:

Uitlikken
En dan... is de pan leeg. En is er niemand in huis om m uit te likken... moet ik dat zelf doen... wat een straf :mrgreen: :mrgreen:

Afbeelding

HMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMM
Good things come in small packages
11 reacties 34145 keer bekeken

Reacties
Gebruikersavatar
HansK
 
Berichten: 246
Lid geworden op: Wo 15 Feb 2012, 21:32
Moestuin Seizoen: Bekijk update (0)

Permanente Linkdoor HansK op Do 26 Apr 2012, 13:17

RE: Appelmoes en tóch stroop!

Leuk idee. Kan haast in het topic recycling :lol:

Ik heb wel een vraagje. Hoelang duurde het voor de 2,5 liter vocht 2 potjes stroop geworden was? (ik neem aan dat het antwoord in uren kan worden gegeven..?)
Gebruikersavatar
Helly
 
Berichten: 4590
Lid geworden op: Vr 04 Feb 2011, 14:30
Moestuin Seizoen: Bekijk update (63)

Permanente Linkdoor Helly op Do 26 Apr 2012, 13:21

RE: Appelmoes en tóch stroop!

Ja daar moet je wel uren voor rekenen. Ik denk dat het bijna een hele middag en avond heeft op gestaan. Op het kleinste/laagste pitje, dat wel. Helaas past deze pan niet op het oliestel. Dat was wel jammer.
Dus.. voor t geld moet je t niet doen, wel voor de smaak!
Good things come in small packages
Gebruikersavatar
Jorieke123
Moderator
 
Berichten: 20807
Lid geworden op: Di 22 Jun 2010, 13:48
Moestuin Seizoen: Bekijk update (252)

Permanente Linkdoor Jorieke123 op Do 26 Apr 2012, 14:26

RE: Appelmoes en tóch stroop!

Oh lekker zeg! Heb ik ook weer zin in! Nog even wachten op de appels die we weer kunnen rapen deze zomer. Dan sta ik weer hele dagen te koken. Net als jij :D
Gebruikersavatar
Jorieke123
Moderator
 
Berichten: 20807
Lid geworden op: Di 22 Jun 2010, 13:48
Moestuin Seizoen: Bekijk update (252)

Permanente Linkdoor Jorieke123 op Do 26 Apr 2012, 15:47

RE: Appelmoes en tóch stroop!

Ik neem aan dat dit hele rijpe appels waren? Met groene, onrijpe appels gaat het beter, het stroopkoken dan.
Gebruikersavatar
Helly
 
Berichten: 4590
Lid geworden op: Vr 04 Feb 2011, 14:30
Moestuin Seizoen: Bekijk update (63)

Permanente Linkdoor Helly op Do 26 Apr 2012, 16:35

RE: Appelmoes en tóch stroop!

Jorieke123 schreef:Ik neem aan dat dit hele rijpe appels waren? Met groene, onrijpe appels gaat het beter, het stroopkoken dan.

Ja dit waren rijpe appels, uit de buurtsuup. Ik wist niet dat het met onrijpe appels beter ging, dat stroop koken. Maar wat doe je dan met het vruchtvlees van onrijpe appels?
Good things come in small packages
Gebruikersavatar
Flor
 
Berichten: 39
Lid geworden op: Ma 09 Jan 2012, 13:04
Moestuin Seizoen: Bekijk update (7)

Permanente Linkdoor Flor op Do 26 Apr 2012, 20:45

RE: Appelmoes en tóch stroop!

Ziet er goed uit Helly :thumbup:
Ik vraag me af of je die appelschillen en klokhuizen ook kunt invriezen tot je ze wilt gebruiken? Dan kan je lekker opsparen....

O en dat uitlikken, wat een rotklus is dat toch altijd he :lol: :lol:
mijn receptenblog: http://www.laag-pitje.net/
Gebruikersavatar
Helly
 
Berichten: 4590
Lid geworden op: Vr 04 Feb 2011, 14:30
Moestuin Seizoen: Bekijk update (63)

Permanente Linkdoor Helly op Do 26 Apr 2012, 21:43

RE: Appelmoes en tóch stroop!

Als je ziet wat een pan vol aan "afval" je hebt voor een paar potjes appelmoes/stroop, dan heb je wel een flinke vriezer nodig wil je dat gaan opsparen. Dit was al een pan van 5L. vol, ongeveer van 3 á 4 kg. appels. En of je t eigenlijk wel kúnt invriezen is dan ook nog de vraag :?:
Good things come in small packages
veuvecouderc
 
Berichten: 1270
Lid geworden op: Do 17 Mar 2011, 10:22
Moestuin Seizoen: Bekijk update (0)

Permanente Linkdoor veuvecouderc op Vr 27 Apr 2012, 21:38

RE: Appelmoes en tóch stroop!

He Helly,

te gek dat je appelstroop gelukt en een succes is! :thumbup: Ook gemaakt volgens recept van het aloude Margriet-recept?

Ik heb mijn eigen stroop nog even nagezocht, maar ik heb mijn 2,5 liter vocht slechts 3 kwartier laten inkoken. En toen was het echt goed. Maar misschien heb jij er geen suiker bij gedaan? Het proces gaat namelijk na het in potjes doen ook nog even door dus je hoeft echt niet te wachten tot het de stroop is die je op brood of de pannenkoek wilt doen. Mijn stroop was rechtstreeks uit de pan roodachtig maar na een paar dagen wordt het zo zwart als de appelstroop die je in die gele blikjes koopt. Gaat dus helemaal goed, ook zonder uren inkoken. Het pruttelen van de schillen dat kost wel een paar uur ja. Maar volgende keer gewoon een houtvuurtje in de tuin maken, met zo'n mooie heksenketel erboven :cool:

Een klein tipje. De appelstroop gaat (net als de moes en jam) heet in je potten. Als je die potten goed uitkookt van te voren kun je daarvoor ook gewoon draaidekselpotten gebruiken. Natuurlijk mag het ook in weckpotjes maar ik zelf vind het altijd zonde om iets in die weckpotten te doen wat niet echt geweckt hoeft te worden. Ze zijn tenslotte niet goedkoop en die draaidekselpotjes zijn met een beetje inventiviteit gratis. :thumbup:
Veuvecouderc
De weduwe in 2012 blog/veuvecouderc/
Gebruikersavatar
Helly
 
Berichten: 4590
Lid geworden op: Vr 04 Feb 2011, 14:30
Moestuin Seizoen: Bekijk update (63)

Permanente Linkdoor Helly op Ma 30 Apr 2012, 23:06

RE: Appelmoes en tóch stroop!

Ik heb het niet volgens een recept gemaakt. Gewoon het vocht laten inkoken. Volgens de forum tips ;)
Dat van die weckglaasjes, ach ze stonden er toch al en ik heb zo gauw niets te wecken in die kleine glaasjes. Hoeveel suiker doe jij nog bij die appelstroop dan? Wist niet dat dat echt nodig was.
Good things come in small packages
veuvecouderc
 
Berichten: 1270
Lid geworden op: Do 17 Mar 2011, 10:22
Moestuin Seizoen: Bekijk update (0)

Permanente Linkdoor veuvecouderc op Wo 09 Mei 2012, 10:44

RE: Appelmoes en tóch stroop!

Helly schreef:Ik heb het niet volgens een recept gemaakt. Gewoon het vocht laten inkoken. Volgens de forum tips ;)
Dat van die weckglaasjes, ach ze stonden er toch al en ik heb zo gauw niets te wecken in die kleine glaasjes. Hoeveel suiker doe jij nog bij die appelstroop dan? Wist niet dat dat echt nodig was.


Ik heb ongeveer 300 gram suiker op 1 liter sap genomen, plus nog 25 gram citroenzuur. De suiker en het zuur zorgen er o.a. voor dat de stroop beter conserveert.
Veuvecouderc
De weduwe in 2012 blog/veuvecouderc/