Helly's Urban Homestead
In mijn achtertuintje wil ik proberen zoveel mogelijk groenten en fruit te verbouwen voor eigen gebruik. In 2011 begonnen met een makkelijke moestuinbak, potten en bakken en een aardappelbak, nu heb ik een omgeploegde achtertuin met enigszins verhoogde bedden, heel wat bakken en potten, en niet te vergeten een stukje fruittuin. Dit jaar wil ik ook groenten in bakken/potten in de voortuin zetten.
Zelfvoorziend zijn is mijn streven, al wordt dat wel moeilijk met zo'n klein achtertuintje en geen ruimte voor beestjes.

Gebruikersavatar
Helly
 
Berichten: 4588
Lid geworden op: Vr 04 Feb 2011, 14:30
Moestuin Seizoen: Bekijk update (63)
Archief
- Februari 2019
+ Maart 2014
+ Februari 2013
+ September 2012
+ Augustus 2012
+ Juli 2012
+ Juni 2012
+ Mei 2012
+ April 2012
+ Maart 2012

Permanente Link door Helly op Di 05 Mar 2013, 22:23

Bezigheden in de tuin

Foto's moeten nog even wachten. Geduld. We zijn er druk mee bezig. Binnenkort waarschijnlijk een foon waarmee ik t hop zo na t kieken op t internet kan zetten. Toch een stuk handiger. Maar.. we dwalen weer af van t eigenlijke onderwerp, de bezigheden in de tuin.

Op de schop
Omdat t zulks geweldig weertje is/was (vandaag toch zo'n 15 graden), heb ik de tuinschoenen aan getrokken en ben de deur uit gestapt. De afdeling fruittuin gaat op de schop. Dit was gepland, daar niet van. Gisteren heb ik een flink gat gegraven waar vorig jaar nog de slakropjes groeiden. De kers stond op een nogal koud hoekje en die heeft t nu hopelijk aan de zonnige kant beter naar zijn zin.
De framboos stond in dat zelfde rijtje op t andere hoekje, ook niet het meest zonnige stukje. Die gaat het nu ook een stuk warmer krijgen.
Morgen kan ik hopelijk bezig met het omleggen van delen in de tuin (pad -> tuin, tuin -> pad).

Wat wel uit de tuin verdwijnt zijn de perzikboom, want die krijgt elk jaar de krulziekte (of hoe je dat noemt) en ik ben anti-spuit dus als die niets opleverd, jammer dan. Wie m wil ophalen hier bij huis mag langskomen. De zwarte bessenstruik gaat er ook uit. Die geeft elk jaar datzelfde probleem. Daar hebben we liever een extra framboos voor in de plaats die hier z'n werk wel goed doet.
De kruisbessen gaan van pot naar de volle grond naast de kersenboom. Krijgen ze ook meer zon. En hopelijk dit jaar vruchtjes. De bosbessenstruikjes blijven staan, die hebben niet al te veel warmte/zon nodig.
Op de plek van de fruitbomen/struiken ga ik denk ik de sla, andijvie en spinazie ed. zetten. Die hebben niet de hele dag zon nodig.

Aardbeienpiramide
Vorige week was mijn verjaarskado af en kon ik m ophalen, een aardbeienpiramide. Mocht je er nog niet van hebben gehoord of hebben gezien:

Afbeelding

Foto is van t grote wereldwijde web geplukt, bij mij in de achtertuin ziet het er niet zó netjes en georganiseerd uit op dit moment (wanneer wel?) :shifty:

Gelijk nog een paar plankjes geregeld om een bakje in elkaar te timmeren om mijn collectie afvalgesteente in te gooien als t niet in gebruik is. Always handy to have maar niet als t in de weg ligt ;) Dat staat er voor t weekend op de planning. Liefst met wieltjes eronder zodat ik t ook nog heen en weer kan rijden als t ergens staat wat ik weer wil gebruiken. Ik puzzel wat af in die tuin.

Ik moet nog een vast plekje zoeken voor die aarbeienpiramide. Liefst heb ik die ook op een paar wieltjes, maar of die dat gewicht kunnen houden? :think: Zou wel handig zijn met de zon die dan aan alle kanten kan komen. Is weer een idee waar ik wat meer over moet nadenken..
De aardbeien die er in komen zitten nu nog in de volle grond. En moeten eerdaags worden verplaatst om een pad te leggen. Hopelijk blijft de zon nog wat meer dagen schijnen om t af te krijgen. Van mij mag ie!

Even een edit gezien ik vandaag (woensdag) nog bezig ben geweest in de tuin.
Zoon heeft vanochtend de zwarte bessen struik er uit gehaald. Hij is in een grote pot gezet. Ik denk dat ik m meeneem naar de MTFD. Jorieke heeft er vast wel een mooi plekje voor ;)

De oppottafel heb ik opgeruimd en schoongeveegd. Helaas geconstateerd dat hij aan 2 uiterste hoeken los is gelaten. Paps maar even vragen langs te komen om dat op te lossen voor die op instorten staat. Daarna wat tomatenplantjes uit hun benarde melkfles gehaald en overgeplant naar aparte bakjes. Die staan boven op de stellage die ik gisteren nog heb schoongemaakt. Scheelt veel vensterbankruimte.

Na het oppotten wat lange bakken met potgrond gevuld (die ik nog had liggen) en deze gevuld met verschillende soorten sla, andijvie, bieslook, peterselie en snijselderij. Die staan nu op het tafeltje naast het keukenraam, afgedekt met plexiglazen plaatjes. Kunnen ze lekker buiten opwarmen.

De palen van het voormalig 'tomatenhotel' uit de grond getrokken, bakken met oude grond geleegd, opgeruimd, aangeveegd, en vooral héérlijk van de zon genoten :cool:

Als het morgen wederom zulk mooi weer als vandaag is, gaan de aardbeienplantjes die in de volle grond staan over in potten zodat we eindelijk met t omleggen van t pad kunnen beginnen.

Donderdag edit:
Vandaag samen met zoon de paadjes omgelegd. Verder was er weinig anders waar we tijd voor hadden. Minder leuk dat we weinig zon hebben gezien. En de berichten voor volgende week zijn ook niet hoopgevend. Sneeuw en vorst, beginnende vanaf het weekend :thumbdown:
Good things come in small packages
3 reacties 67574 keer bekeken

Reacties
Gebruikersavatar
Erny
 
Berichten: 8614
Lid geworden op: Ma 05 Dec 2011, 18:45
Moestuin Seizoen: Bekijk update (19)

Permanente Linkdoor Erny op Wo 06 Mar 2013, 02:32

RE: Bezigheden in de tuin

Mooi cadeautje Helly! Had die foto inderdaad ook al op het web voorbij zien komen. Vroeg me daarbij wel af of de bovenste verdiepingen niet te snel gaan uitdrogen? Maar lekker ruimtebesparend. Ben benieuwd hoe ie het het komend jaar gaat doen.
Registreer hier je fenologische waarnemingen:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... =974732508
Gebruikersavatar
geertdd
 
Berichten: 9
Lid geworden op: Wo 06 Feb 2013, 15:31
Moestuin Seizoen: Bekijk update (4)

Permanente Linkdoor geertdd op Wo 06 Mar 2013, 07:31

RE: Bezigheden in de tuin

Ziet er grappig uit zo'n aardbeienpiramide.

Mijn zwarte- en rodebessenstruik(jes) hadden vorig jaar ook last van die krulziekte. De stekebees (kruisbes) vreemd genoeg niet. Ga toch nog een jaar proberen want vorig jaar zijn ze verplant geweest.

Succes in je tuin!
Gebruikersavatar
Helly
 
Berichten: 4588
Lid geworden op: Vr 04 Feb 2011, 14:30
Moestuin Seizoen: Bekijk update (63)

Permanente Linkdoor Helly op Wo 06 Mar 2013, 19:58

RE: Bezigheden in de tuin

Dank dank ik ben er ook heel blij mee. Of de bovenkant meer uitdroogt moet ik nog ondervinden. Ik zou bovenin wat kleikorrels kunnen doen, dan wordt de toren ook niet al te zwaar.

De zwarte bes is er vandaag uit gegaan met medewerking van zoonlief. Is in een grote pot gezet, ik denk dat ik m meeneem naar de MTFD om Jorieke er blij mee te maken. Die heeft er genoeg ruimte voor.
Good things come in small packages