Helly's Urban Homestead
In mijn achtertuintje wil ik proberen zoveel mogelijk groenten en fruit te verbouwen voor eigen gebruik. In 2011 begonnen met een makkelijke moestuinbak, potten en bakken en een aardappelbak, nu heb ik een omgeploegde achtertuin met enigszins verhoogde bedden, heel wat bakken en potten, en niet te vergeten een stukje fruittuin. Dit jaar wil ik ook groenten in bakken/potten in de voortuin zetten.
Zelfvoorziend zijn is mijn streven, al wordt dat wel moeilijk met zo'n klein achtertuintje en geen ruimte voor beestjes.

Gebruikersavatar
Helly
 
Berichten: 4588
Lid geworden op: Vr 04 Feb 2011, 14:30
Moestuin Seizoen: Bekijk update (63)
Archief
- Februari 2019
+ Maart 2014
+ Februari 2013
+ September 2012
+ Augustus 2012
+ Juli 2012
+ Juni 2012
+ Mei 2012
+ April 2012
+ Maart 2012

Permanente Link door Helly op Di 10 Jul 2012, 20:47

De 1e paprika, kruisbessen apart en een provisorisch hekwerk

We zijn weer 8 dagen verder en hoog tijd voor een nieuwe update.

Het weer
Laatste weken is het een afwisseling van warmte en zon, en regenachtig weer. En als t regent, dan regent het ook goed! Scheelt dan wel een paar dagen de tuin te bewateren. Tussen de buien door doe ik de potten met het gevallen regenwater.

Geoogst, gezaaid en geplant
Vandaag heb ik weer lekkere frisse tuinkers tussen de boterham gedaan :D Het was een heerlijk 'oerwoudje' geworden in de vensterbank. Ik vraag me af wat ik nog meer met tuinkers kan doen :think:

Afbeelding

Gisteren heb ik de laatste 3 meiraapjes uit de grond getrokken, schoongemaakt en in blokjes ingevroren. Op de lege plek van de geoogste meiraapjes heb ik Saxa stambonen gezaaid. Ik wil na de vakantie nog aardig wat bonen oogsten (hopelijk zijn de beesten me niet voor) voor in de vriezer of inmaak. Kunnen we er ook in de herfst nog van eten.
De waarschijnlijk laatste erwtenpeulen zijn geoogst (en de erwtjes daarna als snack gegeten :oops: ). Afgelopen weekend heb ik een Vlaamse gaai van de erwtenpeulen zien eten, volgens mij heeft hij hier meer gegeten want hij zag er flink doorvoed uit. Ik denk dat de rest daarom niet meer te oogsten is. Zul je zien dat er volgend jaar overal in de tuin erwten opkomen :wtf:
En ondanks dat ik de laatste keer een flinke bak met peultjes had geoogst en dacht dat het de laatste keer zou zijn, heb ik toch nog wat peultjes (van de inmiddels plat liggende planten) geoogst. Die zijn ook de vriezer in gegaan voor de wokschotels.

Ik had in de vorige zaaironde nog wat Neckargold stokbonen gezaaid, in van die snacktomaten bekers (met bol deksel). Vandaag kwamen ze zowaar uit het deksel gegroeid dus hoog tijd om ze uit te planten.

Afbeelding

Ik heb de stokbonen achter de Prelude stambonen geplant. Ik heb gemerkt dat de Prelude stambonen net wat hoger worden dan de Speedy. Ik ben benieuwd of ook de opbrengst anders is. Het is een mooi dicht bos van stambonen geworden. Ze houden elkaar mooi overeind.

Er zijn ook nog wat planten overgeplant. Naar een ruimer 'hotel'.
De hopelijk laatste behuizing van de stevia plant van Jorieke.

Afbeelding

Een large red pepper heb ik van een aardewerken pot overgeplant naar een vierkante 40L. pot. Daar zal die blij mee zijn, gezien hij flink was door geworteld.
De gele kruisbessen van Jet stonden tot vanochtend met z'n 2 in een grote pot, vanmiddag hadden ze meer 'privacy' en mochten ze ieders in hun eigen pot staan. Laagje grind om t water erin te houden en t decoratief te maken en dan ziet het er ineens zo uit:

Afbeelding

Wat een laagje grind al niet kan doen :D
Ik heb ook maar gelijk wat andere planten voorzien van een laagje grind (na het aanharken en onkruid wieden in de fruittuin).. de Tayberry achter de blauwe flessenborder, de kersenboom, de bosbessen struikjes, en een aardbeienplant in de volle grond. De enige die daarin staat omdat ik eigenlijk dacht dat die het niet zou redden, maar die mij toch niet teleur stelde. Het gaat zo goed met de aardbeiplant, dat ik in de herfst alle aardbeiplanten overplant naar de volle grond.

Afbeelding

Onder en achter het net
Alle plantjes onder het net gaan voortvarend :thumbup: De worteltjes laten een flinke bos groen zien, de bos- en rode uien zien er al uit als uitjes. En de prei groeit goed. En dat zonder beestjes :D
Onder het net erachter (sla en kruiden) gaat het ook goed. Het kwam supersnel uit de grond piepen en op de bieslook na wordt het bijna tijd om het uit te dunnen. De 3 kropjes sla die er nog onder staan kunnen er uit. Die beginnen langzaamaan door de schieten. Tijd om daar iets nieuws te zaaien. Ik ga dat opvullen met de Catlogna die ik er omheen heb gezaaid.

Afbeelding

Achter het sla/kruiden net staan rode plantuitjes, komkommerplantjes, 1 augurkplant en 1 dille. Het hekwerkje erachter was veel te kort, dat wist ik al van te voren. En met de vakantie in aantocht moet ik opschieten om hier en daar wat provisorisch hekwerkje gemaakt. Gevlecht kunnen we t beter noemen. Maar t maakt niet uit hoe het er uit ziet, als t maar omhoog kan groeien :mrgreen:

Afbeelding

Tomaten/paprika's
En dan nog even een update over deze groenten. De tomatenplanten hangen hier en daar al vol met trosjes tomaatjes. Groen, dat wel. Het moet nog flink door groeien en daarna nog afrijpen. Ik heb inmiddels al 3x lopen snoeien in die tomatenplanten en t lijkt alsof je t blijft doen. Voor je t weet is t weer zo'n oerwoud aan groen. Het is vooral nodig om de tomaten trosjes niet te verstikken met takken en bladeren, de planten niet al te zwaar te laten worden en om de paprika planten ook wat licht en lucht te gunnen. Tenslotte willen zij ook lekker vruchten produceren, en dat gun ik ze van harte. De 1e mini paprika is dan ook een feit :D Heel fijn, want vorig jaar heb ik door de natte zomer niet 1 paprika gehad en amper tomaten.

Afbeelding Afbeelding

Menu
Morgen gaan we de 1e bietjes oogsten en eten. Gekookt. En donderdag lekkere bietjes door de salade. Want die sla blijft maar doorgroeien. Mocht ik te veel bietjes oogsten, ga ik ze inmaken ofwel invriezen. De bladeren en stelen van de bietjes ga ik als spinazie voorkoken en invriezen.

To-do-lijst
En dan nog even snel nog de bijgewerkte to-do-lijst plaatsen.

Stoeptegels ingraven onder schutting buurvrouw (vandaag heeft zoonlief de laatste stoeptegels ingegraven :clap: )
Oppottafel opruimen
Bewateringsslang door een gedeelte van de tuin leggen
Afdakje boven de tomaten maken (hopelijk aankomend weekend)
Lavendel verhuizen naar de voortuin (na de bloei)
Stukje grond waar lavendel staat/gestaan heeft bestraten
Welsch onion verhuizen (in de herfst)
Stro halen
Regenton regelen
Solar oven maken
Dikke zwarte slangen halen en op de schuur leggen (we willen er een buitendouche van maken, projectje)
Op zoek gaan naar een demontabel kasje
Good things come in small packages
13 reacties 39149 keer bekeken

Reacties
Gebruikersavatar
Gem
 
Berichten: 263
Lid geworden op: Di 19 Jun 2012, 21:28
Moestuin Seizoen: Bekijk update (16)

Permanente Linkdoor Gem op Di 10 Jul 2012, 23:01

RE: De 1e paprika, kruisbessen apart en een provisorisch hekwerk

Ziet er allemaal weer netjes uit Helly.
Dat idee van die kiezeltjes vind ik super :thumbup: en ziet er zeker in de potjes heel netjes uit.
Vraag me af of het op de volle grond wel goed gaat werken omdat je het misschien toch een beetje door de grond heen werkt als je daar wilt schoffelen...of je moet er echt duidelijk uit de buurt blijven.
~I believe in God, only I spell it Nature~
Gebruikersavatar
Jorieke123
Moderator
 
Berichten: 21246
Lid geworden op: Di 22 Jun 2010, 13:48
Moestuin Seizoen: Bekijk update (279)

Permanente Linkdoor Jorieke123 op Wo 11 Jul 2012, 08:51

RE: De 1e paprika, kruisbessen apart en een provisorisch hekwerk

Leuke update weer! Kan je eens een foto plaatsen van de hele tuin? Bijv. van bovenaf ofzo?
http://www.veldvarkens.nl En: Veldvarkens-facebook
Kom zondag 19 april ook naar de moestuinforumdag moestuinforum-dag-f73.html
Gebruikersavatar
Rantje
 
Berichten: 2655
Lid geworden op: Zo 13 Nov 2011, 17:54
Moestuin Seizoen: Bekijk update (69)

Permanente Linkdoor Rantje op Wo 11 Jul 2012, 13:57

RE: De 1e paprika, kruisbessen apart en een provisorisch hekwerk

Jorieke123 schreef:Leuke update weer! Kan je eens een foto plaatsen van de hele tuin? Bijv. van bovenaf ofzo?


Hihi ik wilde hetzelfde vragen!

Gaat hartstikke goed zo, is erg leuk om alles te volgen hoor :D
Vind je het nou niet vervelend om weg te gaan in de vakantie?
Klinkt heel stom misschien, want heel misschien gaan wij toch ook nog een paar daagjes op pad, maar het idee dat ik niet zelf mijn tuintje kan zien vind ik eigenlijk helemaal niet leuk :silent:
Gebruikersavatar
Helly
 
Berichten: 4588
Lid geworden op: Vr 04 Feb 2011, 14:30
Moestuin Seizoen: Bekijk update (63)

Permanente Linkdoor Helly op Wo 11 Jul 2012, 14:21

RE: De 1e paprika, kruisbessen apart en een provisorisch hekwerk

Thanx! :D

Gem, het is juist de bedoeling daar niet meer te hoeven schoffelen. Af en toe er wat tussenuit trekken moet genoeg zijn. En als ik de kiezels wil verplaatsten, is dat geen probleem. Ik heb daar een gaas voor waar ik ze zo uit de grond filter. Wij hergebruiken hier (bijna) alles :thumbup:

Jorieke, ik zal er s eentje nemen. Gaan we voor de foto van de week? :lol:
Good things come in small packages
Gebruikersavatar
Helly
 
Berichten: 4588
Lid geworden op: Vr 04 Feb 2011, 14:30
Moestuin Seizoen: Bekijk update (63)

Permanente Linkdoor Helly op Wo 11 Jul 2012, 14:43

RE: De 1e paprika, kruisbessen apart en een provisorisch hekwerk

Great minds think alike zeggen ze wel s.

Vervelend.. ene kant wel want ik doe liever zelf de tuin en als ik ruim 2 weken weg ben dan kom je altijd thuis met onkruid tot aan je oksels, achterstallige werkjes en oogst die ineens nog snel geweckt/in de vriezer moet. Om maar niet te praten van doorgroeiende groenten en oogst die is blijven hangen omdat ze er geen zin in hadden. Maar ik ben wel toe aan vakantie hoor! Maar liever na t seizoen :oops:
Klinkt dus helemaal niet stom!!
Good things come in small packages
Gebruikersavatar
Rantje
 
Berichten: 2655
Lid geworden op: Zo 13 Nov 2011, 17:54
Moestuin Seizoen: Bekijk update (69)

Permanente Linkdoor Rantje op Wo 11 Jul 2012, 14:49

RE: De 1e paprika, kruisbessen apart en een provisorisch hekwerk

Gelukkig maar. Zo stom ben ik dus niet :silent:
Nou ja weggaan is ook leuk natuurlijk...maar volgens mij ga ik heimwee krijgen naar m'n tuin :D

Maar heb je veel last van onkruid?
Ik heb alleen 'last' van zo hier en daar een paddestoel. :D
En losgewaaide bloemblaadjes enzo van mensen verderop, maar die verdwijnen dan weer in de compost, voor de variatie :mrgreen:
Gebruikersavatar
Helly
 
Berichten: 4588
Lid geworden op: Vr 04 Feb 2011, 14:30
Moestuin Seizoen: Bekijk update (63)

Permanente Linkdoor Helly op Wo 11 Jul 2012, 15:03

RE: De 1e paprika, kruisbessen apart en een provisorisch hekwerk

De ergste onkruid heb ik in de afdeling fruit (is nog een te groot oppervlak zonder bebouwing van planten met grind :mrgreen: ) en tussen de tegels. En uiteraard wat door de schutting komt van de buurvrouw die een oerwoud wil laten groeien en de buren die niet meer buren zijn. Beetje lastig uitleggen.. :roll:
Good things come in small packages
Gebruikersavatar
dennislp
 
Berichten: 4688
Lid geworden op: Vr 18 Feb 2011, 20:42
Moestuin Seizoen: Bekijk update (27)

Permanente Linkdoor dennislp op Wo 11 Jul 2012, 16:07

RE: De 1e paprika, kruisbessen apart en een provisorisch hekwerk

Dat grind, ik vind het er super uit zien! :D En ook nog handig denk wat betreft de verdamping van het water ;)
Gebruikersavatar
Gem
 
Berichten: 263
Lid geworden op: Di 19 Jun 2012, 21:28
Moestuin Seizoen: Bekijk update (16)

Permanente Linkdoor Gem op Wo 11 Jul 2012, 16:32

RE: De 1e paprika, kruisbessen apart en een provisorisch hekwerk

Helly schreef:
Gem, het is juist de bedoeling daar niet meer te hoeven schoffelen. Af en toe er wat tussenuit trekken moet genoeg zijn. En als ik de kiezels wil verplaatsten, is dat geen probleem. Ik heb daar een gaas voor waar ik ze zo uit de grond filter. Wij hergebruiken hier (bijna) alles :thumbup:


Dat had ik inderdaad begrepen dat het ook om het niet meer te hoeven schoffelen ging.
Maar omdat er alleen om de plantjes grind ligt zal je daaromheen toch wel iets moeten schoffelen denk ik en dan raken ze makkelijk onder als je te dicht in de buurt komt.
Handig van dat gaas om het als zeef/filter gebruiken...weer iets wat ik op mijn onthoud lijstje ga zetten
~I believe in God, only I spell it Nature~
Gebruikersavatar
Helly
 
Berichten: 4588
Lid geworden op: Vr 04 Feb 2011, 14:30
Moestuin Seizoen: Bekijk update (63)

Permanente Linkdoor Helly op Wo 11 Jul 2012, 16:47

RE: De 1e paprika, kruisbessen apart en een provisorisch hekwerk

Thanx Dennis :D

Gem: Het is de bedoeling om ofwel in het najaar, ofwel in het voorjaar de fruittuin op de schop te gooien. Letterlijk. Aardbeiplantjes wil ik een hele rij langs het pad, kleine fruitstruiken in een grote pot en de kersenboom in een flinke kuip. De perzikboom moet helaas het veld ruimen. Te koud hiervoor. En met die krulziekte word ik ook niet blij. Evenals de zwarte bes een ziekte heeft. En ik wil niet spuiten. Dan maar ander fruit erin dat t beter doet.
Dat gaas is dacht ik gewoon kippengaas. Maar wel geblokt.
Good things come in small packages